Mikor adok én kisbutykossal Megállj-jelzést? Összekeversz valakivel.
Bár Utasítás szerint érvényes jelzés, mert ugyebár "... nappal... ...vagy bármely tárgy körbeforgatása...".
Azért az nagyobb poén volt, amikor Herceghalomban, (még a régi állomásépületet használták), az átépítés idején csak kezdőtérközjelzők voltak (tehát minden vonatot, az áthaladót is meneszteni kellett) és az Orient expresszt az egyik szolgálattevő -aki a kocsmából kicsit megkésve ugrott elő- a söröskorsóval menesztette. Istenem, az volt kéznél... :-)))
A vicc, hogy el is ment rá, vagyis, hogy rendben áthaladt.
Szerintem jó ötlet lenne. Ha már egy helyen vagyunk, nem ártana ha személyesen is tudnánk váltani 1-2 szót. Főleg az olyan új tagoknak lenne jó, akik még csak innen a netről ismerik egymást.
Az a baj, hogy szerintem te tudod az okfejtés végét! :)
Szóval, oldmumus, szerinted 100 szabályból hányat tart be egy (nem díjnyertes), általában józan, egy gyermekkel és egy feleséggel, valamint egy kutyával rendelkező vasutas, aki épp' nem készül semmilyen szabotázs-akcióra? 10-et? 50-et? 100-at? Tessék mondani egy számot! :))
Egy "bakter" minimálbéren van tartva. Sok ezért olyan, amilyen - tisztelet a kivételnek. Így mit várhatunk, követelhetünk. Pedig megborít egy vonatot, ha kicsit nem figyel. (L. Szajol)
Bármilyen korszerű is az állomási és a nyiltvonali biztber, csak akkor tudja nyújtani a forgalom és a gépészet részéről — jogosan — elvárt szolgáltatást, ha — attól eltekintve, hogy megfelelően működjön — ha annak jelzéseit a végrehajtó szolgálat (mozdonyvezető, forgalmi szolgálattevő, váltókezelő) időben észreveszi és annak megfelelően cselekszik...
Szerinted egy bakter (sima mezei, nem a fullextrás üregi) az utasítások hány százalékát tartja be? (érdemes válaszolni, mindjárt folytatom az okfejtést)
En is lattam mar fals jelzeskepet ado vagy ossze-vissza mukodot. En azt szerettem volna kifejezni, hogy minel modernebb a biztber, minel nagyobb teruletet lat el a forgalom figyeles es iranyitas, akkor szerintem annal kevesebb az eselye (hacsak nincsenek emberi hibak halmazai) a maihoz hasonlonak.
Akkor pontositsunk, ha nincs v. nem mukodik nagyobb az eselye. Valamint minden tovabbi (ralatasi es lathatosagi tenyezok) is nagyban kozrejatszanak a vegeredmenyhez.
Igen ez igy van, de neked is a belathatosagi peldat tudom irni, mert mas lesz a vegen ha az rg7 peldajaban atszucsik a kijaratin es szembe meg mert pl. atmenon jove 1 zolddel Vmax-al jon mert azt hiszi minden okes. De mas lesz amikor azt a jelzest kapja, de latja azt, hogy szembol kicsuszott es O meg elkezd veszfekezni.
Termeszetesen, meg arrol is, hogy belathatosag. Tehat az altalad leirt pelda akkor lehet elethubb, ha nem latja a bejaro vonat a kijarot es forditva.
Tehat minden + tenyezo es az emberi szem es reakcio kepesseg, valamint a belathato szakasz sokat szamit.
Az altalad leirt pelda szomorubb vegkifejletet nehezebben tudom elkepzelni pl. Fonyod kezdoponti oldalan, de annal jobban Balatonvilagos kezdoponti oldalan!
Ja, a mondernebb rendszereknél már működik a céllezáráshoz hasonló rendszer, amikor is a vágányút oldódik a vonat mögött, de erre veszélyes menet még további 3 percig nem állítható be (feltételezi a rendszer, hogy ennyi idő alatt csak megáll). Nem tudom, hogy a jelenlegi KÖFI-kben van-e ilyen rendszer, a Mezőzombor-Nyíregyháziban biztos nincs, a veresiben esetleg, a fonyódi elég új, abban lehet, hogy már van, bár ez meg nagyon meglassítja a közlekedést, a keresztek lebonyolítását.
Alapból a VES berendezés (ami Komáromban van) nem tud vágányfoglaltságot sem, csak oldó szigsín-darabok vannak. Persze lehet, hogy a komáromi már ki van bővítve ezzel a szolgáltatással, erre nem emlékszem. Talán Vendégsín kollega tudja ?????
Gyanítom, ha kibővítették volna, akkor talán jelfeladni is tudna.
Ha nincs foglaltságellenőrzés, akkor a KÖFE sem láthatja a foglaltságot, ha ki van ezzel bővítve az állomási verkli, akkor semmi akadálya, hogy azt a KÖFE-re átültessék.
Leirta mas is, hogy Komaromban nincs jelfeladas. En is ezt irtam, viszont azt ne tudom, hogy ilyen szakaszonon a KOFI latja-e a foglaltsagot es a vonatok mozgasat (de ezt biztber fuggo).
A lenyeg az, hogy en amit ismerek KOFI rendszer (fonyodi kozpontut), mivel az Indohazas cikk elott es mas miatt is erdeklodtem a vezetojenel azt tudtam meg, hogy:
Biztber minden allomason megfelelo arra, hogy lassa a foglaltsagot, az utoleres es a szembemenesztes elmeletileg kizart legyen.
Amit tudok, hogy regebbi biztbereknel (oszvernek szoktak becezni) ahol nincs jelfeladas es foglaltsag visszajelentes sem, ezert fujhatja a KOFI ha semmit nem lat csak az allomas ket veget vagy amennyi + van meg.
En nem hiszem, hogy ilyen "felszereltsegu" vonalon ha a mozdonyon minden jo es a biztberes oldal is funkcional, valamint latjak a vonatok haladasat akkor szembe ossze tudjanak menni vagy utolerni egymast.
Meg lehet csinálni.
Az állomásra elsőnek érkező rövid, egy-kétszáz méteres "A" vonat oldja maga mögött a vágányutat, miközben bejár az állomásra. A KÖFI átállítja "A" vonat érkezési oldalán a váltókat, hogy "B" vonat majd ki tudjon haladni.
"B" vonat időközben közeledik az állomás felé, mivel "A" vonat oldotta a maga mögötti vágányutat felépül a "B" vonat kijárati vágányútja, ekkép felépül a bejárati is. "B" vonat elcsattog szabályosan a szabad bejárati jelző mellett, de eközben "A" vonat még 40 km/h-val járja a maga útját az állomáson.
"A" vonat 40 km/h-val meglépi (bármilyen okból: személyi mulasztás, fékhiba etc...) a vörös kijárati jelzőjét, felvágja az előtte helytelenül álló váltókat, és "B" vonattal szembetalálkozik.
Sokadlagos kérdés, hogy a vörös jelző mellett elhaladva leold-e az EÉVB -ha van- vagy sem.
Utazás Magyarországról a Dácia/Beograd vonatokkal Újvidékre, onnan az előzőleg már lenyomozott buszközlekedés ismeretében busszal Belgrádba. A buszpályaudvar Újvidéken közvetlenül az állomás mellett van, vele szemben egy kiállított 375-ös gőzös. A buszjegy a legdrágább járatra (klimatizált busz autópályán közlekedik) 370 Dinár volt (kb. 1100,-Ft.). A busz 1,5 óra alatt tette meg a távolságot (100 km) megállás nélkül. Belgrádtól utazás Lapovóba a 491-es Balkán expressel, ami már vitte a Beograd-Istanbul kocsikat is! (A MÁV-nál még mindíg úgy tudják, hogy nem viszi ezeket). Utaslétszám minimális, a kollégámmal ketten voltunk a fülkében. Lapovoban rövid fth. látogatás, sok roncs BoBo-juk van.
Lapovo-tól utazás Kraljevon keresztül Lesak-ba (ez Koszovó határa). A személyvonat mintegy 30 perc késéssel indult, de ez Szerbiában teljesen természetes. A vonóerő egy Boszniából bérelt (ZRS) Kennedy volt+két kocsi. Lesak-ban átszállás a már ránk váró Nohab+SJ kocsikból álló személyvonatra, ezzel utazás Koszovo Polje-ba. A gépünkkel egy kis probléma támadt (fékek) Zvecan-ban, míg szerelték, én fotóztam. Így egy órás késéssel érkeztünk Kosovo Polje-ba, ahol a Nohab-ot le is cserélték Kennedy-re.
Szállás elfoglalása után (az állomással szemben van, 15 Euro/éjszaka), vacsora és pihenés.
Másna reggel 7.30-as vonattal indulás Lesak-ba, szintén az előző napi már megjavított Nohab-bal. A vonaton egyébként 0.50 Euro a viteldíj, a vasutat az ENSZ békefenntartó katonák üzemeltetik, de már vettek fel helyieket, így a kalauzok is azok voltak. Mindenki kapott jegyet, zsebre dolgozás nincs. Visszaérkezés után a géppel lementünk a fűtőházba, a vezér közölte hogy nyugodtan fotózzunk, semmi probléma. Itt aztán fotóztuk a többi Nohab-ot+egyéb gépeket. Az üzemelő állomány egyébként jelenleg egy db. Nohab (a másik három a héten megy fővizsgára Nis-be), valamint két db. Kennedy+egy ex. FS motorvonat.
Közben a főnökkel is sikerült megismerkednünk, akitől még ajándékot is kaptunk..:)
Egyébként a fth.-ban rengeteg leállított gép van, SNCF dieselek, ex. DB 202-esek, régi JZ BoBo-k, ill. 362-es gépek, és pár kilőtt Kennedy.
Visszaút ugyanugy mint oda felé, Lesak-on keresztül Raska-ig, majd onnan gyorsvonattal Belgrádba. Érdekes, hogy a vasárnap este fővárosba tartó gyorsvonat mindössze két kocsi volt, és így is üres fülkében utaztunk, minimális létszámmal a vonaton. Nálunk nem ilyen egy vasárnapi fővárosba tartó vonat!!!
Belgrádból ismét gyorsjáratú autóbusszal Újvidékre, majd onnan a 340-es Beograd expressel Budapestre. A vonaton alig voltak, viszont 40 percet késett Bp.-ig. Onnan aztán még épp elértük a Dáciát, ami megvárta a közvetlen hálókocsikat is. Kb. 5 perc késéssel indult mindössze, Győrben már majdnem rendes volt.
Még megmutatom a Koszovóban közlekedő vonat belsejét (ex. SJ kocsi), valamint a menetjegyet: