Tavaly már volt, az idén pedig annál még nagyobb hernyóinvázió várható erdeinkben. Állítólag az erdők 20%-át érinti. Ide várom az evvel kapcsolatos véleményeket, híreket.
Hm. Úgy látszik, a tavalyi vegyszeres irtás nem használt, illetve sikeresen kiirtotta a gyapjaslepke természetes ellenségeit. Idén hát még több van. Ha idén is vegyszereznek, jövőre ennél is több lesz. Talán tíz év múlva a vegyszerezők is észbekapnak.
szerintem ilyen hernyót még nem láthattál. alig két hete van tavasz. Viszont a volt videoton melletti erdőben most is van sok petecsomó. a veszprém környékiek tudják, hol van ez
Off a téma, de a környezetünk problémája ez is. Parlagfű és kaszálása. Szakemberrel beszélve azt mondta, hogy annál rosszabbat tenni a parlagfűvel, mint lekaszálni nem lehet, t.i. evvel azt tesszük, mint mikor a füvet nyírjuk, szépen besűrítjük, szaporítjuk! Azaz termeljük a parlagfüvet! A parlagfüvet ki kell húzni, vagy vegyi ellenszerekkel elbánni vele (utóbbi nyilván nem lehet túl környezetbarát).
"Mert szakemberek igenis tudják, hogy a megoldás: az élőhelyek (főleg az erdők)
át(vissza)alakítása lenne, mégpedig úgy, hogy minél jobban hasonlítson a természetes állapotokhoz. Akkor is lenne gradáció, mert mindig is volt, de közel sem ekkora és nem ilyen szeszélyes."
Én (egykor) igen természetesnek tűnő erdőkben láttam a pusztítást.
Ez a lepke téma is olyan mint a Balaton ügye, amikor mindenki arra volt rábuzdulva, hogy mindenféle terveket dolgozzanak ki, hogy több vízet juttassanak a tóba, aztán most meg itt vagyunk, hogy le kell ereszteni.
Szerintem a fákkal kapcsolatban is a türelem a legjobb megoldás.
"Az a gond, hogy akiknek kellene, azok sem tudják rá a választ, különben nem lenne miről beszélni."
Mert a válasz az, hogy vagy vegyszer, vagy szépen kimegy többezer önkéntes, és egyenként összefogdossa a lepkéket. Más "aktív" megoldás valóban nincs. Ez pedig mindkettő hülyeség. Így hát marad a békénhagyás.
Mit szólnánk mi, ha a fák egyszer csak kihúznák gyökerüket a földből, felkeresnének minden náthás embert, és jól bevegyszereznék őket egy csomó mellékhatást okozva, csak mert aggódnának értünk, emberekért? Jó lenne? ... Szóval nekünk sem kéne beavatkozni a fák ügyeibe.
(Ennél infantilisabban már nem tudom megfogalmazni.)
Az a gond, hogy akiknek kellene, azok sem tudják rá a választ, különben nem lenne miről beszélni.
Az az állítás, hogy a gyapjaslepke elszaporodása az adott évek időjárásától függ, számomra megdölni látszik, mivel úgy tűnik, hogy - időjárástól függetlenül - évről évre más területeken nő vagy csökken a fertőzöttség.
Mint egy párszor leírtam, én sem vagyok vegyszerezés párti, de azt azért ne mondjuk, hogy a gyapjaslepke invázió nem káros, és ne is foglalkozzunk vele!
Pedig a mókus aztán kártékony, ahol elszaporodik, ott megcsappannak az énekesmadarak, mert előszerettel eszegeti a fiókáikat. (Ettől függetlenül eszembe sem jutna vegyszerrel mókust irtani a magyar erdőkben.)
Sokszor épp ez a baj, hogy érzelmi alapon közelítjük meg a kérdéseket.
A természet nem humánus rendszer, meg vannak a szabályai, és ebbe bele tartozik, hogy néha a fáknak ezeket a lepkéket is ki kell bírniuk.
Meg aztán hozzá kell tenni, hogy az emberi szimpátia kissé szelektív az állatok terén, ha a gyapjaslepkék nem csúnya lepkék, hanem mondjuk gyapjas mókusok lennének, biztos egészen más érzelmi töltést adna, ha egy nagy mókuscsapat közepén sétálgatnál.
"Azonban ebből sehogy nem következik az, amit a hozzád hasonlóak mondogatnak, miszerint nekünk, embereknek feltétlenül és vegyszerek garmadájával kell a természetet önmagától megvédenünk."
Én még csak hasonlókat sem írtam egyszer sem!
Kérlek ne skatulyázd be az embereket! Az, hogy néhány dologban másképp gondolkodunk, nem azt jelenti, hogy teljesen ellentétes nézeteket vallunk.
Evvel nem szállok vitába, mert nagyjából elhiszem, én nem is erről írtam, hanem az erdők egészségességéről, mégcsak nem is a természetességükről! Hogy az mennyire mesterséges? Előtte 1 héttel épp a Mátrát jártuk, és összehasonlításban nekem az osztrák erdő "erdőbb" volt, nem is mondanám rendezettebbnek. (tarvágás alig, a Mátrában elég sok!). Élőlény egyikben sem volt sok, madarak alig rikkantottak, mókusokat itt is ott is láttunk, a vadakkal tudom mi a helyzet, nem véletlenül jönnek hozzánk vadászni a showgorok. Osztrákoknál feltűnően sok termeszvárat láttunk.
(Tudom, hogy Veszprémi már nagy ember és szól, ha baja van, de épp az előbb beszéltük ezt meg, s pontosabban is leírta a véleményét. Kotyogás vége! ;-)