Keresés

Részletes keresés

Tomeck Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1135
en 1szer veletlenul meghivtam a nalam levo 6 tarokkos XXast, mert beszelgettem 1 kibiccel. a vege fele vettem eszre, aztan megfogtam az elottem ulo 8as XXIest, mert a 2 rovid ellenfel kiszedte a szineimet :-)
lujza Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1134

Döntően se.

Amúgy a XIII-ast más hívtam.

Megmentettem vele a XXI-emet. :)))

Előzmény: szfinxy (1133)
szfinxy Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1133
és nem általában, olvasni is kéne: döntően. persze lehet, hogy te ezentúl a sast hívod meg, csakazértis.
Előzmény: lujza (1130)
szfinxy Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1132

hívd ahogy jólesik, senki nem tiltja vagy írja elő, hogyan nevezd. tény, többféle van, meg kell különböztetni. valóban sok mindennel lehet pirospacsizni. azt meg magyarázd el a világ számtalan nemzetének, hogy az általuk játszott, akár 78 lapos TAROKK nem tarokk, mert az csak a magyarországon játszott legrégebbi verzió neve.

Tomeck, pejoratív, annak, aki így érzi, nekem nem. Csak egy másik játék, klasszikus. Szakszó? ki határozza meg, mi az? a Huhisták? 99% - inkább nagy többség, kérem a statisztikát(KSH).

Előzmény: lujza (1130)
Tomeck Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1131

a "huszashivasos" elnevezes Mo-n nem terjedt el, sztem ausztriabol szarmazik, ahol tobbfele tarokk van, pl. a Zwanzigerrufen

a huhi ennek a - velemenyem szerint - pejorativ felhanggal valo leroviditese, es nem tudok rola, hogy szakszo lenne. talan csak bizonyos korokben, de ez a kor nem a magyar tarokkozo tarsadalom, es ennek 99%a nem tudja a szot ertelmezni

lujza Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1130

A tarokkban,

(mert engedtessék meg a mi jogunk is, hogy tarokknak azt hívjunk, amit mi akarunk. (megjegyzem tarokkártyával kiválóan lehet piros pacsizni is, attól az sem lesz tarokk, hogy tarokkkártyával játszák.))

nem a XX-ast hívják meg általában, hanem a legnagyobb hiányzó tarokkot.

Ez alól is számos kivétel van: a különböző invitek, illetve, ha tarokkot fektet valaki, akkor, ha úri kedvem úgy diktálja, akkor a II-est is hívhatom..

Előzmény: szfinxy (1128)
galamb3 Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1129
rabló últi nem érdeel senkit?
Előzmény: szfinxy (1128)
szfinxy Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1128
Kedves karma, nem túlzottan érdekel, hogy szereted-e,  a pókert sem úgy hívják, hogy póker, hanem amerikai, stb. póker, jellegének megfelelően. A húszashívásos jellege pedig, döntően a húszas meghívása. És ne haragudj, de az egy másik világ, ahol mások döntik el, mit hogyan hívjunk.
Előzmény: karma police (1126)
lujza Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1127

Úgy van! :))

Előzmény: karma police (1126)
karma police Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1126
Hát én marhára nem szeretem a húhi megnevezést. Ez egyszerűen a "tarokk"; a többit meg hívhatod felőlem royalnak, skízhívásosnak, akárminek.
Előzmény: szfinxy (1124)
Mollly Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1125
Kedves Karma police! Nagyon örülök, hogy rászántad magad, és kipróbáltad ezt a játékot!:)) Így mindjárt jobban tudunk vitázni.

- Kétségtelen, vannak keményfejű royal tarokkosok, védelmükben had szóljak annyit, hogy nem többen, mint a huszashívásost játszók között.

- Erős a licit, ez igaz, bár attól függ, milyen szinten játszol. Nem elég belicitálni a partnerednek a lapot, azt is át kell látnod, az információk birtokában, hogy mit lehet megjátszani belőle. Még ez sem elég, volt olyan, hogy bemondtam valamit, és rámszólt a parnerem, a consolationk túl jó, ne kockáztassunk. Szerintem nagyon izgalmas játék, kétségtelen, hogy agyalós, de ami a társasági jellegét illeti, nem kevésbé az, mint a huszashívásos tarokk.

- Véletlenen múló dolgokról annyit, sokminden valóban a véletlenen múlik, de jóval kevesebb, mint a huszashívásos tarokkban. A kártyajátéknak már csak az a természete, hogy nem tudod kiiktatni teljesen belőle a szerencsét.:)
Előzmény: karma police (1109)
szfinxy Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1124
Kedves Lujza, a húhi rövidített szakszó, akárcsak a skihí, aszasvásos illetve a skízvásos játékoké. Semmiképp nem minősítő, pláne nem leszóló jellegű.

„Vannak akik olyannak szeretik a tarokkot, amilyen.

Könnyed, laza, társalgást nem akadályozó, kellemes játéknak, amibe azért lehet színvonalat vinni, persze.” – Igen, mi is ilyenek vagyunk, akár huhizunk, skíhizünk vagy royalozunk. Ugyanis tarokk is sok van, és bridzsből vagy pontosabban bridzsalapú játékból is akad jópár.

Előzmény: lujza (1122)
karma police Creative Commons License 2005.09.02 0 0 1123
igen, ezt bridzsben csapatmeccsnek hívják, 4 fős egy csapat
valószínűleg ez lenne a legkorrektebb
Előzmény: szfinxy (1121)
lujza Creative Commons License 2005.09.02 0 0 1122

Már a huhi elnevezés is bántó.

Vannak akik olyannak szeretik a tarokkot, amilyen.

Könnyed, laza, társalgást nem akadályozó, kellemes játéknak, amibe azért lehet színvonalat vinni, persze.

S nem akarják összevegyíteni a tarokk hibáit a bridzs hibáival. :))

Előzmény: szfinxy (1121)
szfinxy Creative Commons License 2005.09.02 0 0 1121

Karma, örülök, hogy úgy szólsz a royalhoz, hogy már játszottál jónéhány játszmalapot. nagyon sokan enélkül mondtak már itt sarkos véleményt. Néhány észrevétel:

Mechanikus játék, kiölt fantázia, erős licit: van benne igazság, de tartom, hogy így is izgalmasabb, hogy sok mindent tudok, mint ha szinte semmit(huhi). és egy bizonyos szinten túl (egy bizonyos szintű tapasztalat birtokában)a lehetséges variációk miatt hihetetlenül izgalmassá tud válni maga a lejátszás is, például a csendes teljesítések lehetőségeitől, és/vagy bukófélben lévő vállalás mentése menet közben megváltoztatott lejátszással. Az izgalmak fokozása és a változatosság érdekében magam is leülök néha, na nem huhizhi, de skihizni, és tényleg felüdítő tud lenni.

/Haladóbbaknak egy érdekes parti: 6-6 tarokkos, köpfös, volátos, bazi erős lap, négy színes ütéssel a végén, a partner brahiból mégis szfinxet vállalt. 4. tarokkhívásnál szín esik az egyik védőtől..., akik természetesen semmit nem licitáltak. quart tehát bukott volna, helyes volt a szfinxlicit, de hogyan játsszuk meg? partnerem a tarokkok végighívása mellett döntött, 7re a kőrhívással kimegy a 22. tarokk(2-2 kőrben ültünk)-hátha jó színt hív vissza a védő. Nem részletezem, éles hangú szitkozódások(részemről) utána többórás otthoni elemzés derítette ki, hogy mégis a hamarabb kiadott ütés lett volna nagy valószínűséggel a helyes, kizárólag a 2 treffes-kárókirályos 7-es védőnél lett volna jó megoldás az, amit játszottunk. Na, ezt menet közben kitalálni és megjátszani, kicsit túl van a mechanizmusokon, asszem/

versenyszerűség: sokszor elmondtam, leírtam, unalmas is már, tökéletes versenyeztethetőségű játék nincs, a sakk sem az. nekem a 4 fős csapatokból álló, 2 asztalon egyidőben ugyanabból a lapból játszó, ellenkező védő-támadó elosztású játszmák tetszenének leginkább, svájci rendszerű lebonyolítási rendben., (És máris nem derülhet ki, mi is volt a lapban, pl 21-fogás)Dr.W.Gy., grat az ezüsthöz, ügyesek voltatok, és ha nem vagyok ott, úgy látszik a trofik is jönnek:)

karma police Creative Commons License 2005.08.29 0 0 1120
Bridzsben ez úgy van, hogy minden észak-dél pár játszik lehetőleg minden kelet-nyugat párral egy versenyen; és csak az egy irányban ülőket mérik össze.

Így minden egy oldalon ülő pár azonos mezőnnyel játszik.
Előzmény: Dr.W.Gy. (1119)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.08.29 0 0 1119
Magam sem tudom, szerintem nem sok. Csak kicsit tenné körülményesebbé a játékot bár kétségtelen, hogy mássá válna. Egyrészt nem tudom, mennyire lehetne titokban tartani, ki mit játszott meg egy adott lapból. (Ez nem csak a royalra, a huhira is igaz lehet). Ha én bemondott xxi-fogást csinálok más meg nem, és ez "elterjed", akkor tudni fogják, hogy benne van a lapban. De ez a kisebb veszély, a nagyobb az, hogy ez a játék is erősen ellenfél-függő. Tehát hiába játszol te a pároddal ugyanabból a lapból, mint én az enyémmel, ha az én ellenfelem hülye, nem figyel vagy nem elég jó csapatot alkot, akkor több pontot fogok szerezni, mint te, aki erős, jó és odafigyelő ellenféllel szemben próbálkozik. Most én akkor jobb vagyok?
Előzmény: karma police (1118)
karma police Creative Commons License 2005.08.29 0 0 1118
Mi szól az ellen, hogy a versenyeken mindenki ugyanazokból a lapokból játsszon? (bridge-style)
Előzmény: Dr.W.Gy. (1117)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.08.29 0 0 1117
Van igazságod. Abban szerintem nincs, hogy igenis még mindig 8ez így volt van és lesz) a trófeák döntik el a versenyeket. Szombaton a DD a Quart-jukkal nyertek, innentől nagyon kockáztatni se kellett. Mi egy Trojka+XXI-fogi párossal tartottuk velük a versenyt és ha a Fehérvárnak sikerül a Kentaur, ők a másodikak (a két Spadille mellé). Hosszabb távon persze kiegyenlítettebb és helyes a trófeapontok lecsökkentése (szerintem nem ennyire és pláne nem évközben, de ez másik krédés), de uyganakkor nem csak egy kassza lett egy betlehemhez mérhető, hanem egy Vannak meg egy Flös is.
Továbbá ez továbbra is a passzív biztonsági játéknak kedvez, hiszen nyilván senki nem akar kasszát bukni. árpedig - és az egész elmélet és a játék ütésszámra kihegyezése itt bukik el - az ütésszámok megállapítása ugyanolyan szerencse kérdése legtöbbször, mint bármi más. Ugyanis a kérdéses határon obscur-gém vayg gém-kassza ha ez fontos a lapodból tuti azon fog múlni, hogy bizonyos színek hogy oszlanak el (mit tudsz lopni), bizonyos ütők hol ülnek (bejön-e az impassz, ütsz-e a XIV-essel stb.), ki milyen hosszú tarokkban stb. Tehát attól én semmivel nem vagyok jobb játékos nálad, ha bemondom a kasszát arra, hogy körbemegy a treff királyom, mint ha nem mondom.
Nekem speciel egyátalán nem tetszik, hogy egyre inkább arról szól a játék, ki tud több gémet mondani vagy gém helyett kasszát, esetleg kényszerül bele szar támadó lappal fácánba.
Előzmény: marczy__ (1114)
karma police Creative Commons License 2005.08.28 0 0 1116
Ez persze azt is mutatja, hogy a kasszának több, mint 75%-osnak kell lennie, hogy érdemes legyen bemondani. (30-at kockáztatsz 10-ért)
karma police Creative Commons License 2005.08.28 0 0 1115
Ez azért nagyban azt (is) mutatja, hogy kevés a parti egy évadban, nem?
marczy__ Creative Commons License 2005.08.28 0 0 1114

karma, ilyen alapon soha nem ültem volna le kártyázni... Az információszegénységre meg azt mondanád, hogy oggyanmár, szerencsejáték...

A royalban meg főleg most, hogy a trófeákat lejjebb vittük, NEM ezek döntik el a versenyt. A partik 80-90%-a: gém, kassza... kéremszépen a bajnoki cím sorsa sokban a gém és a kassza közötti határ helyes megítélésén múlik. Nézzünk pl. egy középszar lapot. Mondjuk van 75 pontos konzolációd, és mondasz egy gémet, megcsinálod, az 85, az egypontosokért esetleg kapsz mondjuk 3-at, összesen 88. Ha buksz egy kasszát ugyanezzel a lappal, akkor az pl. 56 (!!!) pont, mert ilyenkor még az egypontosok sem szoktak "ülni". A különbség behozásához pl. egy Trojka, Kentaur vagy Golgota kell, 130 pontért. Hány partinként kapsz ilyet?

Az elvesztegetett 32 pont egyetlen (!) hiba miatt éves szinten [52 meccs...] az átlag 0,615 pontos (!!!) romlását okozza. Kéremszépen rá lehet nézni a verseny állására, meg arra, hogy 95-ös átlaggal gyakorlatilag bajnok vagy (na jó, dobogós), 94-gyel még benne vagy a 10-ben, de 93,5-tel már esélyed nincs.

Még ezt is foghatod a szerencsére, de akkor álljon itt az az érv, hogy még a 3-4 (!) körből álló GP-ket is jó eséllyel UGYANAZOK a játékosok nyerik. Dunai Darazsak, GyőrGeszt, esetleg Imperiál, meg néha mi, vagyis a Szombathely, nagyon ritkán más (jó, mi csak 1x nyertünk, de más színű érmem van már elég...). Újabban itt a Fehérvár, akik még erősek, és a CSB-n is bitang jól állnak, de az egész szakma egyöntetűen tartja, hogy rutintalanságuk miatt még mindig óriási meglepinek számítana, ha nyernének a DD előtt. Egyes játékosokon is sok múlhat, pl. az Oravecz-effektus, bitang jól és gyorsan játszik, de sok múlik pl. azon, mit és mennyit ivott :-))), mert ha jó napja van, egy marharépa partnerrel az oldalán is kenterben ver bármilyen versenyen bármilyen ellenfelet, ha viszont nincs, akkor mindig ő az első, akit elővesznek a többiek...

karma police Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1113
"A licit túl erős" - vagyis túl sok minden kifejezhető vele, túl könnyű
Előzmény: Dr.W.Gy. (1110)
karma police Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1112
Ezzel vitatkoznék. Bizonyos szempontból CSAK a véletlenen múlik már, a játék maga túl egyszerű ahhoz (és túl sok lapleírási lehetőség van például), hogy komoly döntéseket kelljen hozni benne: a licitrész valójában rutindolog - ha kidolgozol egy jó licitrendszert, és miért ne tennéd, akkor gyerekjáték az egész. Ezt bárki meg tudja csinálni (hacsak nem gyenge játékos, de verseny szempontjából ezt a részt hagyjuk), a többi meg az ellenfelek elosztásán fog múlni, ami úgyis szerencse kérdése. Maga a lejátszás érdekes egy darabig, de azért elég mechanikus az is.

Van tehát egy játékunk, ahol azok a dolgok, amik érdekesek lehetnének teljesen mechanikussá kell váljanak. A többi meg a csillagok állásától függ úgy is. Nemigen tartom a játékot versenyeztethetőnek.

Az, hogy nincs bizonytalanság (a tarokkal ellentétben) minden fantáziát kiöl a játékból. Fura dolog, mert első látásra úgy tűnne, hogy a dolgok bonyolultabbá és érdekesebbé válnak, holott csak egyszerűbbé (egy bizonyos szinten) és mechanikussá, unalmassá.
lujza Creative Commons License 2005.08.22 0 0 1111

OFF

Az öngyilkos egyetemistás topicban valaki nagyon csúnyát írt neked...

ON

Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.08.21 0 0 1110
- valóban, de már nem annyira, mint huhiban. A szerencse elem mindig benne lesz a játékban, kiírtani nem lehet, csak csökkenteni a hosszútávú hatását. Ettől egy fokkal jobban és objektívebben versenyeztethető a huhinál. Alapjában azonban egyikse versenyeztethető objektíven ebben a formában (úgy csak akkor lehetne, ha mindenki ugyanabból a lapból játszana blabla...)
- nem vészes, csak eleinte. Szokni kell és ha már rutin, akkor élvezetes.
- hát ezzel nem vitázom, nekem se. De nem mindenkié, pld. az enyém nagyon jó felfogás :-) És attól, hogy valakié nem, még a játék lehet jó.
Előzmény: karma police (1109)
karma police Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1109
A royal baja:

- még mindig a véletlenen múlnak a dolgok
- a licit túl erős
- nem tetszik a royalozók nagy részének felfogása
Előzmény: Mollly (1105)
karma police Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1108
mondjuk úgy: jópár
karma police Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1107
játszottam pár játszmalapot
szfinxy Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1106
hagyd Molly, a hasonlóan intelligens hozzászólásokból, mint policé, láthatsz néhány tucattal, lejjebb.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!