"Ezért az ember eleve igyekszik abból a még mindig hatalmas olvasnivaló-halmazból kiválasztani olvasmányait, amely már átment valamilyen megbizható szűrőn. Érdy Miklós nem ment át, csak pretendálja. Az ilyeneket ugyanúgy nem érdemes olvasni, mint azokat, akiket plágiumon kapnak. Nem megbizhatóak ugyanis. Lopják az ember szűkreszabott idejét."
átment.
"A hun lovastemetkezések – magyar vonatkozásokkal
Érdy Miklós könyvét ismerteti Dr. Erdélyi István (Budapest).
Dr. Érdy Miklós, amerikai magyar orientalista 2001 második felében szép könyvvel lepte meg olvasóit, melyben az utóbbi évtized szívós kutatómunkájának eredményeit tárja elénk. Az izgalmas probléma lényege: van-e közük az ázsiai hunoknak – az ókori kínai írásos források xiongnu-inak (ejtsd: sungnu-inak) – az Európában a 4. század utolsó harmadában megjelent hunokhoz, vagy sem? A neves szerző régészeti források alapján keresi erre a választ, és – úgy látszik– sikerrel "
Erdélyi István a történettudományok doktora
Magában a hun és a magyar temetkezési szokások hasonlóságának felismerésében semmi. Nem Érdy ismerte fel ezt. Az adott korban a legkülönbözőbb nyelvet beszélő szteppi lovasnépek temetkezési szokásai viszonylag hasonlóak lehettek. A szokások ugyanis könnyen átugranak két populáció között. Erre a mai világban is milliónyi példa van.
A problémák akkor jönnek elő, amikor valaki, egy ilyen nem túl eredeti felismerésből elkezd olyan következtetéséket levonni, amit az eredmények nem, vagy csak nagyon kevéssé valószínűsítenek. Ha pl. a lovas temetkezési szokások hasonlóságát bármilyen nyelvi vagy genetikai rokonságra utaló bizonyítékként tüntetjük fel, akkor már el is követtük azt a csúsztatást, ami egy igazi kutatót a délibábos amatőrtől megkülönböztet.
Érdy konkrét tevékenységét nem ismerem, emiatt nem is mennék bele a vele kapcsolatos dolgokba.
A sarlatánok tudománya könnyen összefoglalható, legyen szó ufológiáról, asztrológiáról, szittya-magyar rokonságról, stb...
1. A közönségnél valamennyivel alaposabb tudás és olvasottság az adott körben.
2. Egy a közönség számára tetszetős elmélet kidolgozása, amely néhány csúsztatáson alapul, de azért önmagában koherens. Annyiban koherensnek kell lennie, hogy a közönség nagy többségét meggyőzze. Ennek a pszichológiáját jól körüljárta a The True Mao című film.
3. Kiváló kommunikációs készség, remek előadó képesség, megnyerő személyiség. Ezek nagyon fontosak. Ugyanis a kommunikációnak csak egy kis szelete maga az információ, az információt el is kell tudni a másik féllel fogadtatni.
4. Összeesküvéselméletek gyártása, azaz a "hivatalos tudomány" minden lehető módon megpróbálja megakadályozni az igazság kiderülését. Példák sorolása az elnyomott zseniről (aki pl. nem kapott támogatást, mert miért is kapott volna?)
"Olvastál már tőle valamit? Halotttál egy előadását?"
Az olvasnivaló sok, az élet meg rövid. Ezért az ember eleve igyekszik abból a még mindig hatalmas olvasnivaló-halmazból kiválasztani olvasmányait, amely már átment valamilyen megbizható szűrőn. Érdy Miklós nem ment át, csak pretendálja. Az ilyeneket ugyanúgy nem érdemes olvasni, mint azokat, akiket plágiumon kapnak. Nem megbizhatóak ugyanis. Lopják az ember szűkreszabott idejét.
"Természetesen tudom, hogy a "hivatalos" tudomány álláspontját nálunk nem illik megkérdőjelezni. Az alattvalók bátorsága csupán abban áll, hogy egymást kritizálják, az uralkodó ideológiája azonban sérthetetlen."
A tudomány nem demokrácia, hanem meritokrácia, és ettől tudomány. Jól is néznénk ki, ha Trézsi néninek is osztanának lapot a húrelméleti vitákban. Pedig Trézsi néni véleménye - micsoda marhaság ez mán? -- akár helytálló is lehet. Legalábbis én személyesen ismerek három fizikust (jókat, de idősebbeket), akik szerint a húrelmélet zsákutca, tévút és nem fizika. De ők ezt azért mondják, mert értik a húrelméletet, és nem azért, mert nem értik, mint Trézsi néni.
Hát igy lehet ez a hun lovastemetkezéssel és Érdy Miklóssal is.
Remek. Szóval a délibábos amatőrök hagyományainak folytatója.
Olvastál már tőle valamit? Halotttál egy előadását?
Ha nem, akkor mit kritizálsz?
Érdy mindössze arról beszél, amit a hun és a magyar részleges lovastemetkezésekben azonosnak talált. Tényszerűen. Hogy ebből én, mint az olvasója, hallgatója milyen következtetést vonok le, az más kérdés. Persze nyilván orientál, de miért is ne lenne akár egy amatőr (de alapos) kutatónak is
Természetesen tudom, hogy a "hivatalos" tudomány álláspontját nálunk nem illik megkérdőjelezni. Az alattvalók bátorsága csupán abban áll, hogy egymást kritizálják, az uralkodó ideológiája azonban sérthetetlen. Kiváló gyakorlatot szereztek ebben történészeink.
Azért hihetetlen, hogy 200 hozzászólásonként megjelenik egy-egy nick, aki képtelen felfogni azt, hogy a nyelvrokonság és a genetikai rokonság csak nagyon-nagyon közvetett összefüggésben áll egymással. Amíg különböző nyelveket beszélő emberek teljes biológiai értékű utódot létrehozni tudnak, addig ez az összefüggés mindig is nagyon közvetett lesz.
A legtöbb topiktárs azt is képtelen felfogni, hogy az írás megjelenése teljesen lelassítja a nyelv fejlődését, pontosabban más utat ad neki. A tömegkommunikáció elterjedése pedig még a kiejtésmódot is egységesíti. De sem írás, sem tömegkommunikáció nem volt hosszú évezredeken keresztül...
A másik mítosz, ami időről-időre előjön a rokon szavak mítosza. Az, hogy két nyelvben mennyi a közös eredetű szavak száma és aránya, az csak nagyon közvetett módon alkalmas a nyelvek eredetviszonyainak a feltárására. Pl. a magyarban jóval több a török és indoeurópai jövevényszó, mint a finnugor eredetű. De ez semmit sem jelent, ugyanis az emberek, ha új dologgal találkoznak, akkor adnak csak neki új nevet, ha más név nem áll rendelkezésre.
Két tetszőleges nyelv egybevetsésével mindig komoly számú hasonló hangzású és jelentésű szó ismerhető fel. Erre aztán tetszőleges számú és komplexitású teória épíhető. Különösen alkalmasak összeesküvéselméletek gyártására azok a nyelvek, ahol pl. az írás nem jelöli a magánhangzókat.
Gratulálok. Sikerült megtalálnod a Michigani és a Wisconsini Egyetemen megtartott konferenciákat, ahol ez a kitűnő fogorvos garantáltan nem mint harvardi oktató, hanem mint "független kutató" szólalt meg, így is szerepel a Central Eurasian Studies Society (CESS) taglistáján. (A tagfelvételnél nem látok semmilyen publikációs követelményt, ellenben annak, hogy valaki a Harvardok vagy akár csak egy mucsai amerikai egyetemen oktasson, igen komoly publikációs feltételei vannak).
Mint minden komoly lódításnak, Érdy állításának szintén van egy szemernyi igazságmagva, ugyanis a CESS mint egyesület "házigazdája" a Harvard Belső-Ázsiai Kutatóközpontja. Na, ebből lett az, hogy Érdy "oktat" a Harvardon, és most már a végtelenségig lehet védeni a hamis állítást, mert "tulajdonképpen mégis", meg "nem is az a fontos" stb. stb. Holott csak a délibábos amatőrök hosszú hagyományát folytatja.
Hát ezt a keresés nem fog bekerülni a "Google Gyöngyszemek" példatárba.
Ha megnézted volna, akkor láttad volna, hogy annyi derül ki belőle, hogy Érdy tagja a CESS régészeti társaságnak, amelynek valóban vannak olyan tagjai is, akik a Harvardon vannak ill valamely a Harvard által kiadott műben publikáltak.
Érdyről ezek a weblapok nem állítanak ilyesmit, sőt "Independent Scholar", azaz független tudós/kutató, szerepel ott, ahol másoknak az egyetemük látható.
Szakember a nejed? Hm... turkológiát vagy nyelvészetet végzett?
Hadd hívjam fel a figyelmedet, hogy az államalkotás szintjét még el nem érő népcsoportok nyelvében többnyire (vagy tán mindig) a közös szavak mindig az állami szervezettségben élő, s ezért magasabb kultúrájú népektől erednek.
Persze, ahogy azt a Móricka elképzeli......... a jövevényszavak vándorlása ennél a kultúrfölény-elméletnél kissé bonyolultabb..............
A nyugati és az északi szlávok törzsei sose éltek török népek uralma alatt (direkt nem mai népneveket irtam..)
Ui. a sirgödör oldalába vájt kis kamrát hivják "padmaly"-nak.
Ezt egy faszerkezettel lezárták, és 1.) vagy egy meghatározott ideig nem dobáltak rá földet, hogy a halott iránti tiszteletüket kifejező szertartásokat bemutassák (akár egy évig is) vagy 2.) a sirt betemették ugyan, de meghatározott időközönként kiásták, hogy áldozatokat mutassanak be, és pl. utólagosan a halott feláldozott lovát is odategyék.
Nemtom, te mit gondolsz padmalyos sirnak, de hivatalosan az az, amit én a rajzon jobbkéz felől ábrázoltam.......
CESS Annual Conference - Program 2000 Discussant: John Schoeberlein (Harvard University) ... Mikls Érdy (Independent Scholar) "The Xiongnu and the Huns: Three Archaeological Links" ... cess.fas.harvard.edu/CESSpg_conf_prog2000.html - 25k - Tárolt változat - Hasonló lapok
CESS Annual Conference - Paper Abstracts 2001 Buyandelgeriyn, Manduhai (Harvard University) ...Érdy, Miklós. Evered, Kyle T. Faller, Helen M. Finke, Peter. Hale, Henry E. Horvath, Izabella ... cess.fas.harvard.edu/CESSpg_conf_abstracts2001.html - 63k - Tárolt változat - Hasonló lapok [ További találatok a(z) „cess.fas.harvard.edu” tartományból ]
CESS Annual Conference - Program 2001 Miklós Érdy (independent scholar) "Xiongnu Archaeological Relics West of the ... The Central Eurasian Studies Society is hosted by the Harvard Program on ... cess.iatp.az/cess/CESSpg_conf_prog2001.html - 17k - Tárolt változat - Hasonló lapok
CESS Annual Conference - Program 2000 Miklós Érdy (Independent Scholar) "The Xiongnu and the Huns: Three ... The Central Eurasian Studies Society is hosted by the Harvard Program on Central ... cess.iatp.az/cess/CESSpg_conf_prog2000.html - 24k - Tárolt változat - Hasonló lapok [ További találatok a(z) „cess.iatp.az” tartományból ]
PROGRAM OF THE 206th MEETING Calvert Watkins, Harvard University. Anatolia and Greece: new evidence for ... Miklós Érdy, West New York. The Development of the Xiongnu as Reflected by ... www.umich.edu/~aos/prog96.html - 46k - Tárolt változat - Hasonló lapok
Miért nem jó a finnugor rokonság? - Index Fórum Érdy, Miklós A hun lovastemetkezések magyar vonatkozásokkal ... The earliest publication of their map was in the Harvard Newsletter (1990) and the ... forum.index.hu/Article/ showArticle?t=9093294&go=44273772 - 96k - Tárolt változat - Hasonló lapok
Stb., stb.
Amúgy: mi a fenének akarnék hazudni?
Győzzön meg téged a Kun Béla.
Mindössze kíváncsi voltam, miről-kiről megy a nagy paláver.
"A google rengeteg találatot ad Érdy, Harvard keresésre"
Aha, a Scott Erdy nevű épitész miatt. Én egyetlen Érdy Miklóst se látok az Erdy Harvard search eredményeképpen. Linkelj, tényekkel meg lehet engem győzni.
Itten található a Harvard régészeti tanszékének tanári kara. Olyan, hogy óraadó a Harvardon eleve nincs, nem akarják azok a bérterhek megfizetését megspórolni, a nem főállásban oktatókat adjunct professoroknak hivják és státuszban vannak. De böngészheted a meghirdetett kurzusokat is, én nem találtam olyan kurzust, amelyet egy Érdy Miklós tanitana, és mintha kicsit a hun temetkezési módokat is elhanyagolnák.
"Sorry, I don't have a sample, but I can confirm that the Guilin dialect (桂柳话 GuiLiuHua) is similar to mandarin. It is considered to be a sub-section of 西南 South Western Mandarin."
Miután kedves nejem szakember, ezért én nem vitázom veled.
Te azt hiszed a szlávról, hogy szláv, miközben nem az.
Hadd hívjam fel a figyelmedet, hogy az államalkotás szintjét még el nem érő népcsoportok nyelvében többnyire (vagy tán mindig) a közös szavak mindig az állami szervezettségben élő, s ezért magasabb kultúrájú népektől erednek.
Viszont kíváncsi lennék azokra a szláv népekre, amelyek nem kerültek kapcsolatba türk népekkel.
A légkondícionált kínai távolsági vonatkon meg jó a kaja. Adják ezeket a leveseket, amikbe csak forró víz kell és három percnyi áztatás. És nem drága. Kaphatsz rendes főtt ételt is, de én azt nem próbáltam ki.