Na ehhez viszont en nem ertek :) De az biztos, hogy ha veszel ket guriga hovisszavero bigyot, es ha meg nincs viz a rendszerben, akkor lazan, ha mar van, akkor a szelepek elzarasa utan, nehezebben, plusz nemi felmosoronggyal felszerelkezve lekapod a radiatort, es mogeragasztod ezt a hovisszaverot, akkor artani biztosan nem artasz vele ;)
Felrakták távtartókkal a radiátort, leszabták a csöveket, rárakták a csapokat. A kőműves elkészítette a téglaburkolatot, ami egy cm-rel vastagabb lett, mint tervezték. Kvázi később lett burkolva, mint a radiátor felszerelve.
De a kérdés még nyitva áll: mennyit ront egy radiátor hatásfokán, ha nagyon közel van a falhoz (aminek azért jó a hőszigetelése)?
kiállást nem tudom, de van mindenféle változatuk, pl. közép-csatlakozású is, mint az újabb radiátoroknál.
radeco: bóna (valahol a népliget mellett a könyves kálmán körút-akármi(talán vajda pál??) utca sarok ). mi itt vettük.
kiállás szempontjából: egyoldali bekötés esetén az A-modell 635 széles változatánál a két csonk tengelye 600mm-re van egymástól, a végleges magasság miatt számolj még termosztátos sarokszeleppel. én egyoldali csatlakozást csinálok lándzsás szeleppel, itt a lándzsás szelephez kb. 4 cm-re kell tenni a tengelyeket egymástól, és a radiátor pár centivel fentebb kezdődik, mint egy "normál" sarokbekötésnél.
a bónában kint van egy csomó féle a falon, 17.30-ig vannak nyitva hétközben, ha elugrasz, le is mérheted, amit akarsz.
a megathermben hozzáértők az eladók, szvsz telefonon is segítenek, csak türelmesnek kell lenned...
Nekunk kellene beszerezni a torolkozoszaritos radiatort. Adatokat tudok, forma kinezve, bar markanevhez (radeco-nal lattuk) nem ragaszkodunk. Osszesen 2 db. Hol lehet/erdemes beszerezni, van erre valami tipp? Bankkartyas kellene... ha erezhetoen atlag alatti ar akkor azert megy a kp. is. Igazabol csak az surgos, hogy hol/hogyan legyen a kiallas, tehat az is segitseg lenne, hogy a radeco-n kivul van-e ertelmes alternativa (dunaferr kilove, mert csak 2 formaja van legalabbis weblap alapjan es az nem talalta el amit akarunk), vagy ugyis az lesz, es beallittathatjuk ahhoz a kiallasokat?
Szinte hasonlo a helyzet a tobbi vizes csatlakozassal. A csapoknal meg tobbe-kevesbe mindegy, de fugg-e a szereles a moso/mosogatogep milyensegetol? Fali mosogato-csaptelep eseten csak egyfele lehet, vagy ezt is elore kene tudni/megvenni? Esetleg egy zuhanypanelnal szamit-e szinten a kiallas milyensege, ha a helyet tudjuk?
Bocsanat a full lamersagert... de hiaba van gepesztervunk ha kiderul hogy az alapjan meg nem lehet vizet/futest szerelni.
Ja es meg egy kerdes: a radiatornal a holepcso-atszamolas tobbe-kevesbe mar megy. A gepeszterven 75/55 van, ami nemigen szabvanyos... a kerdes az, hogy csak a 75/55/20 radiatorok hoteljesitmenyszama alapjan (ill. helyisegek hoigenye is adott ha szamit valamit bar az mar biztos macera mert van ahol hoigeny van radiator meg nem lesz), meg abbol hogy 24-es kazan lesz, ki lehet-e szamolni hogy mi lett volna 75/65 eseten, vagy ez nagyon fugg a vezetekezestol meg ki tudja meg mitol? Az en matekos agyamnak ugy tunik, hogy ez igy egyben mar tulhatarozott, egymasbol kovetkeznek, tehat 75/65 ugy kaphato ha csokkennek a radiatorok es tobbet fog jarni a kazan (ami jobb hatasfokot is ad), csak az kerdes hogy eleg-e szelsoseges hidegben (vszinu boven mert 104 nm es a 24kW az indirekt HMV miatt kell, ha jol figyeltem eddig).
Ha van valami leiras akkor RTFM-szintu atiranyitast is megkoszonok, de megertenem ha azt mondjatok hogy ne akarjam erteni csak hasznaljam amikor kesz...
ha most csináljátok a gázengedélyezést, akkor talán rövidebb ideig tart, mintha később (persze némi hivatali ellenállás-csökkentő adalékanyag nem árt) kezdenétek, amikor szezon van. nekem meo-s pecsét után 5 nappal gázórám volt, tehát nincsenek lehetetlen küldetések...
A sima kétoldali beépítés tuti, csak nálunk gondot jelentene a pult átfúrása egy falikorong miatt, ezért gondolkodtam a lándzsás szelepen. azóta megkérdeztem bótban, és tutira mondták, hogy az is...
Nem értem amit írtál, nemtom hányféle radeco törülközőszárítós van, de nálunk is ilyen van, balra lent megy bé a víz, jobbra lent meg gyün ki, sima sarokszelep meg saroktorló (vagy mi a szösz) van rajta, melegszik minden csöve. Persze lehet, hogy rosszul van bekötve :)
Persze, csak a belső téglaburkolat nem 3 cm lett, hanem 4, és a szerelő is 1 cm-rel beljebb rakta mint megbeszéltük, így lett a távolság 5-10 mm. Örülök neki. :(
Sajnos a cső hossza miatt nehéz már variálni a dolgon, habár lehet azt toldani, csak ronda.
Nade a starhoz pont olyan idomot adnak, hogy felrakhatod kozel is, meg tavol is. Nem nezted elotte? Mert en mondjuk a 7-8 radiatorbol az abakparkany meg ilyesmik miatt volt amit igy raktam, volt amit ugy /de mindegyik moge kerult hotukor vagy a franc tudja minek hivjak azt ;), polifoam alufoliaval burkolva ;) /.
Sziasztok, mekkora probléma, hogy ha a radiátorok (Star) távolsága a faltól nagyon kicsire sikerült, kb. 7 mm? A fal egyébként (kifelé haladva) 4 cm dísztégla, 30cm vastag tartófal (Mátratherm), mögötte 5 cm vastag kőzetgyapot, majd 12 cm bontott tégla. Azaz az talán nem nagy gáz, hogy kicsit fűti a falat, csak azt nem tudom mennyit számít a radiátor hátsó, lerontott hatásfokú felülete? Előre is köszi a válaszokat.
OK Mindent értek, kezdek szabályszerűen intézkedni.
Köszi a linket, tutira nem találtam volna meg, mert ugyan visszaolvastam, de nekem augusztusban egy februári hsz-t megtalálni nem számít "kicsit" visszaolvasásnak. Ennyi sajna nem fér bele az időmbe, ezért nagyon hálás vagyok, hogy irányt mutattál. :)
Én is attól tartok, hogy lekapcsolnak, meg nincs is pofám ahhoz, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyjam az előírásokat, amik végső soron a biztonságot szavatolnák...
Viszont az a gondom, hogy ha mindent szabályszerűen akarnék csinálni, akkor nem látszik a meló vége... Mi van akkor, ha szabályosan csináltatjuk meg, csak éppen kispóroljuk a hatóságokat (nem engedélyeztetjük)? A bank már eddig is több, mint 3 hónapot ült a hitelünkön, az előző lakást eladtuk, jön a gyerek, szeretnénk beköltözni. Nem tudom hogy bírnám kivárni, amíg legalább három hatóság bürokratái tologatják az aktáinkat.
Akkor is lekapcsolnak, ha az engedély megadható volna?
Nekem a Metro-ban kapható, kb. 25000 Ft-os , ELPUMPS (magyar) kis vizmű van, 1200W-os motor,4000l/h (leírás szerint) nyomáskapcsolóval, viztartállyal. A háztól a kút kb. 10m, a viz kb. -6m-en van. Eddig jól müxik, második nyáron locsolok vele, elég sokat. 3 bar-al megy, 3 locsolófejet elbír egyszerre.
És az építészed fog neked minusz 10 fokban fűteni amikor a gázművek lekapcsolja a gázodat?
Olvass vissza az utóbbi egy évben legalább 4 forumozónál került nagyon sokba, hogy nem tartották be a szabályokat. Nem mentség, hogy az elöző lakó csinálta meg.........
Sziasztok! Belvárosi társasházi lakásba szeretnénk cirkófűtést. Az egész felújítást levezénylő építész azt mondta, hogy meg lehet úszni a kéménybélelést (min. 12 m kellene), ha parapettes kombi cirkó készüléket szerelünk. Nagyon nem leszek szakszerű, de az lenne a lényeg, hogy nem a kéménybe menne a cucc, hanem egy nagy légudvarba, ami előírás szerint tágas, a mi házunk részéről csak mellékhelyiségek nyílnak rá, egyébként meg tűzfalak vannak körbe. Tudom, hogy építési engedély köteles lenne, meg kell gázterv is, meg egy csomó bürokratikus kellék, és az engedélyt a gázszerelő szerint nem is kapnánk meg, mert van alkalmassá tehető kémény, és telekhatáron keresztül amúgy se lehetne kivezetni. Ezzel együtt az építészünk azt mondja, hogy tegyek az előírásokra, nem zavar ez senkit, nem nézi a kutya sem, és ha jön a Főgáz, akkor legfeljebb majd azt mondjuk, hogy már így vettük a lakást.
Mi a véleményetek?
A 30 m-es tömlőn szívni nem fogja jól. A szivattyút a kút mellé kell tenni, és a nyomótömlő legyen hosszú. Megj: wc tatályt tegyél föl, mert a schell szelephez már kicsi lesz a nyomása. Tapasztalat
Nekünk egy ilyesmi van, a házzal vettük, az előző tulaj ezt használta vízellátónak (mi inkább a vezetékest használjuk). Bírta, de itt a nyomóág se volt több mint 10-12 m, mert a kút szinte a ház alatt van.
Amikor magas a talajvíz szintje (pl most, a felhőszakadás után) és ki kell nyomni a pincéből a vizet, ezzel a szivattyúval szoktuk. Kb 80 m-es, 3/4-es tömlőn át nyomja a vizet szabadba, és a nyomáskapcsoló így is leállítgatja a szivattyút időnként...
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valakinek házi vízműve? Mi a tapasztalatotok róla? Jól működik? Az OBI, Praktiker stb 30eFt-os változatok jók? Paraméterként megadják a 9m szívást és 45m nyomást, inox kivitelű motor.
A ház pincéjében szeretném elhelyezni a rendszert WC öblitéshez és mosáshoz. A pince és a kút vízszintje között kb 4m a szintkülönbség. A kút és a ház között kb 30m a távolság. Fogja bírni a rendszer szívni a vizet?
vettünk egy radeco szárító radiátort, aminek a garancialevelén van egy egyszerű rajz a bekötési módokról (előremenő fent balra-jobbra/visszatérő lent jobbra-balra, előre lent balra/vissza lent jobbra). A szerelvényboltban viszont egy szimpla lándzsás szelepet adtak hozzá, ahol tulképpen lent egy helyen van az előremenő és a visszatérő is.
Nekem Devi fűtőkábelem van. A telepítési útmutatóban egyértelműen benne van, hogy a kábelek nem érintkezhetnek egymással és nem is keresztezhetik egymást.
Azt szeretném kérdezni, hogy a Praktikerben (vagy Baumax? már nememléxem) hirdetett Kondenzációs gázkazánt meg szabad venni? (170-190E Ft/db 24-36 kW)
Ismeri valaki ezeket? Nagyon olcsó, és ha valóban kondenzációs... hát akkor.
Éppen ez a probléma: az átvétel a területileg illetékes kéményseprőhöz tartozik, neki meg megvan a megfelelő kapcsolata valamelyik bélelő céghez. Ha azzal bélelteted, jó esélyed van hogy átveszi, de egyébként árban nem drágábbak, végigkérdeztem, más is ennyiért csinálja. És hiába kérdezel más bélelő céget, mindenki a drágább terméket-szolgáltatást akarja rád sózni, mert tudják hogy kényszerhelyzetben vagy.