Keresés

Részletes keresés

gg630504 Creative Commons License 2005.08.11 0 0 3767

> Úgyhogy nehogy magadra vedd!

Nem nem! Tudom, hogy az információ zavarosan terjed - különösen ha úgynevezett újságíró az átvivő közeg :) Tapasztalatból számítottam hangsúlyeloltódásra.

Ide pedig csak háttérinformációként írtam - mert felhozódott.

A Digitális nem igazán szakmai, inkább a számítástechnika gyakorlati, társadalmi hatásával foglalkozó műsor.

vy 1001001 de Gábor hg9ieg.

Előzmény: HG4I (3765)
Dzsonszii Creative Commons License 2005.08.11 0 0 3766
Schlumberger, Te is eon-os vagy, szólj már hozzá Te is! Az ilyen nagy konszernek vezető menedzserei nagyon szeretik a vezetéselmélet összes fejezetét kipróbálni, úgymint például: "outsourcing". Nos ennek leszünk az áldozatai, kiszerveznek mindent, ami nem illik a fő profilba. Mindegy hogy drágább lessz kiszervezve, de ez olyan jól hangzó dolog hogy megcsináljuk akkor is ha marhaság az egész.  Most a másik a "profilbővítés", mindegy hogy gazdaságilag nem éri meg, fizikailag problémás, akkor is megcsináljuk. Végülis koax kábelen is tudunk tápfeszt juttatni az antennaerősítőnek, vagy a telefondróton is tudunk energiát továbbítani, csak más nagyságrendben... hm, még a végén előállok a hülye ötletemmel: tékom mint energiaszolgáltató.
HG4I Creative Commons License 2005.08.11 0 0 3765
Gábor!

Senki nem állította, hogy te tájékoztattál félre, sőt....!
A telefonos még azt sem tudta, hogy árnyékolást kell mondani földelés helyett!!!! :)

Azt sem értették, hogy te - ill. a HAMok - miért is hallgatják a rövidhullámokat!
Tájékozatlanok voltak a teljes témában, még a saját szakterületükön is.
Úgyhogy nehogy magadra vedd! Pedig úgy érzem már ez történt....

üdv.

Előzmény: gg630504 (3764)
gg630504 Creative Commons License 2005.08.11 0 0 3764

Nos, Szilágyi Árpádnak azt mondtam, hogy a széles sávú megoldások tovább növelik az interferenciát. Az árnyékolatlan 230 V-os világítási hálózaton folyó internet pár méterről nagyobb jelet ad mint egy másik kontinensen lévő rádióadó. A hagyományos rendszerrel a zavar nem szüntethető meg. Az ipar be fogja vezetni az elektromos hálózaton való internetezést minden ellenállással szemben - 2k ( 5M ) amatőr kevés. Ezt digitális műsorszórással lehet kivédeni ami zavartűrő(bb). Tehát a régi (( analóg )) készülékeket le kell cserélni digitálisra.

A működő "árnyékolt" kábel-TV rendszereket is említettem: egész városban S6 TV-hangot lehet "élvezni" - szóval semmi jót nem remélek az árnyékolatlan vezetéktől.

Aztán hogy ebből mi kerekedett ki, azt hallhattátok...

vy 1001001 de Gábor hg9ieg.

Előzmény: HG4I (3763)
HG4I Creative Commons License 2005.08.11 0 0 3763
Szia REV!

Én is hallottam a műsort.
Tudtommal félretájékoztatás történt. Egyelőre az EU (ETSI) nem fogadta el, de - mint valós alternatívát - tanulmányozzák. Az EMC szakbizottság kételyeit is megkapták. Több rádióamatőr szervezet az IARU-n keresztül az ITU WARC elé akarja vinni a dolgot - hogy szavazzák le, pontosan amiatt, hogy amit nyerünk a réven (új, integrált erőforrás /pont ezt a kifejezést használták a műsorban is/), azt elveszítjük a vámon (mármint egy régi, bevált erőforrást, az RH sávokat).
Persze ennél bonyolultabb a helyzet, mert a RH digitális műsorszórás elterjedésével a mainál lényegesen rosszabb jel/zaj viszony esetén is hifi a vétel minősége.....

A többi rádiószolgálat (tengeri mozgó, földi mozgó, stb. gyakorlatilag kivonult a rövidhullámokról). Éppen az elmúlt hónapokban szüntettek meg két vészhelyzeti tengeri bójafreki kijelölést is......

A diplomáciai levelezés már 10-20 éve nem ott folyik... a magyar külügy is már 1990-es évek elejétől folyamatosan átállt az elektronikus levelezésre, a jobb gazdasági helyzetben lévő országoké már régebben... A monori rádióállomás ma már csak tartaléknak, dísznek van.

Mit ne mondjak, egyetértek veled, a dolog, a Power Line Connect "aranyos"....
Tipikus esete annak, amikor a gazdasági eredményesség okán más hagyományos értékeket feláldozni készülnek....

üdv.
Előzmény: rev251 (3761)
TamiBT Creative Commons License 2005.08.11 0 0 3762
- idehaza is van ilyen probalkozas, a trafonal meg vannak kis bridge-k amik atemelik a jelet a masik oldalra, eleg regota muxik a nagyfesz energiahalozaton hasonlo adatatvitel/hangatvitel..., nincs benne semi ujdolog :)
Előzmény: rev251 (3761)
rev251 Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3761
Hallottam egy délutáni rádióműsorban (Kossuth) beszélni egy távközlési szabályzási szakértő illetékest (tán matávos).

Az internet-hozzáférés volt a téma és szó esett a konnektoron ("kettőhúszon") át történő internet szolgáltatásról.

Betelefonált egy rádióamatőr (kb. egy percig magyarázták, hogy NEM skype-on, stb. kommmunikál Brazíliával, s hogy mi ez), miszerint zavarni fogja a rövidhullámot a dolog, mert a vill. hálózat sugároz (nem árnyékolt).
Erre a válasz az volt, hogy az EU illetékes bizottsága elfogadta, mint lehetséges módszert. Bár élő ember még nem látott ilyet, s Magyaro.-n nincs (állítólag máshol van).

Ennyivel le is zárták a dolgot.
Amit nem értek: Az RH frekiken nem élveznek védelmet az elsődleges felhasználók?(Nem csak amatőrök, de mondjuk külügy, katasztrófavédelem, stb.)
Ha igen, hogy ment át az EU-n.

Ill. technikailag: a 10kv/0.4kV trafók átengedik az ilyeneket, vagy az olcsó hálózatot az ilyen trafók lecserélese fogja pénzben kiegyensúlyozni. Mert egyébként csak trafóig mehet a dolog.

Ezenkívül. Mi van ha valaki ráereszt a "kettőhúszra" némi RH zavart, hogy a netezők "meghaljanak adathálózatilag" (amikor nem RH rádiózik...) - persze rendes elválasztó-szűrőkkel? Tudom, hogy tilos (lesz) , de meg lehet csinálni. Ha a netszolgáltató szól az NHH-nak, remélem, ugyanahhoz az ügyintézőhöz kerül a dolog, mint aki a RH adóengedélyesek panaszával foglalkozik, hogy zavarják a 230V AC -n levő Mbit/s adatforgalom.
rev251 Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3760
de hogy én ne tudjak beszélni a 7-es PMR-en a
barátaimmal, az meglehetősen idegesít...

szigorúan a kiragadott részletről szólva (jogszabályi hely nélkül):
A PMR rádiózás egy 'ISM' sávban folyik (ilyenekből több is van).

http://encyclopedia.thefreedictionary.com/ISM%20band

Industrial, Scientific and Medical. Egyfajta kísérleti/játszótér. Mindenki azt csinál egy bizonyos telejesítményhatárig, amit akar.Senki nem tarthat igényt zavarás elleni védelemre. Ezt a frekvenciával gazdálkodó hatóság sem ad.
Szolgáltatási minőség sem garantálható

Vagyis szerintem:
Moduláció kvázi tetszőleges (pl. a mikrohullámú sütő modulálatlan bár kis teljesítménnyel szivárgó vivője).
Nem etikus (bár talán szabad) pénzért árulni ilyen sávban nyújtott szolgáltatást, mert bármikor zavarható (példa: 2.4GHz-s wlan hálózatok - kültérben 10W még szabálytalan is, bent szabályos, de reménykedj, hogy nem zavarják)
És arra a mondatra, hogy "menj el, mert ez az én csatornám", ISM sávokon (tehát PMR-en is) az a válasz, hogy "kinek fizetsz érte?"/"Mutasd a rádióengedélyt", ami valamilyen - ha lenne - valamilyen szintű jogi védelmet is jelentene.
Előzmény: sealspietro (3743)
webbencs Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3759
köszi az ötleteket; azt a BCLO-t megnézem menübe ha hazaértem, a TOT a folyamatos adásidő maximum ki van kapcsolva :)
Előzmény: TamiBT (3758)
TamiBT Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3758
- vagy az illeto tul sokat beszelt es be van aktivalva a folyamatos adashossz limitje ;)
Előzmény: hg3ipd (3752)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3757

"mindössze helyesbítettem" - Számomra rejtély, hogy mit, mert senki nem állított ezzel ellentétest.

Előzmény: sealspietro (3755)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3756

Mán miért bírságolnálak? Szoftverfejlesztő vagyok, nem NHH-s - ha akarod maximum egy programot tudok írni neked:-).

Ha valaki 100W-al nyomja PMR-en, akkor az is 50-ezres kategória. De az én "társam" otthon van és most valószinűleg TV-t néz, és nem rádiózik. Akiről beszélsz az egy engedélyes amatőr ... valahol ... de attól még szabálytalan, és 50 ezres..

A jogszabályokat nem én hozom, hanem az országgyűlés, és a minisztériumok - ott lehet reklamálni ha nem tetszik. Ha azt írom, hogy lakott területen max 50km/óra a megengedett sebesség, az nem az én okosságom, hanem jogszabály. Lehet gyorsabban menni? .. lehet! Szabad? ... nem!

Előzmény: sealspietro (3754)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3755

Hali!

hg9mck :

"

Danke sőn! (elolvastam - 1 sör)

Annyival lettem okosabb, hogy ez kizárólag a forgalomba hozót érinti, "

HG4I :

"Az URH rádiótelefonok, rádióamatőr rendeltetésű eszközök esetében azonban előzetes szakhatósági engedély az elidegenítéshez, birtokláshoz,

"

A birtokló, az nem a forgalombahozó, hanem a forgalomba hozás utánni tulajdonos, nemde:-))

( De hagyom a jogszabályokosokat így egymás között, mindössze helyesbítettem:-))

Előzmény: Törölt nick (3750)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3754

Akkor gyere és birságolj meg nagyember.....

Ha a társatok 100W-al elnyomja a PMR-eseket, az is ötvenezret ér , okoska?

Előzmény: Törölt nick (3747)
mafiastaffcar Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3753
jól írtam: lts 2000
Előzmény: Dzsonszii (3739)
hg3ipd Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3752

Egy dolog még elképzelhető.

Nézd meg a menü (FW majd 0/set)  5. pontját. Olyant kellene ott keresni, hogy "BCLO". (Busy Channel Lock Out) Ez a funkció bekapcsolt "ON" állapotban nem engedi adásba a rádiót, ha a zajzára nyitva van. Pl. amikor beszél valaki hozzád. Amennyiben ez "ON" állásban van, akkor kapcsold ki! Tehát a sorrend: VFO-ból éred el a menüt FW majd 0/set, a jobb felső tekerővel (csatornaváltóval) menj az 5. funkcióra (BCLO), ismét FW és már mutatja is a beállított "BCL. ON" v. "BCL.OFF" beállítást. Ezt állítsd OFF-ra, ismét FW, majd PTT megnyomással kilépsz a menüből. Ha ez nem segített, akkor sajna nem jut hirtelen más az eszembe.

Előzmény: webbencs (3744)
hg3ipd Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3751

A "drága-segítőkész Rádióamatőrök"

Azért nem kéne így általánosítani, ha bajod van valakivel, írd oda! Köszönöm.

Előzmény: sealspietro (3743)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3750

Danke sőn! (elolvastam - 1 sör)

Annyival lettem okosabb, hogy ez kizárólag a forgalomba hozót érinti, ami az értelmezés során az első belföldi rendelkezésre bocsátást jelenti - tehát a külföldről importáló kereskedőtől nem követeli a vevő jogosultságának ellenőrzését, bár szerintem ez értelmezés kérdése, mivel a rendelet nem helyezte hatályon kívül a "hírközlési szabálysértések" említett paragrafusait .. egyszerre áll fenn mindkettő (de ha a jogalkalmazási gyakorlat így értelmezi ahogy írtad, nekem megfelel:-). Persze szigorúan véve a vevő esetleg még be sem kapcsolhatja az így megvett rádiót, mert az "üzembe helyezéshez" egyéb feltételek is lehetnek ... e rendelet szövege szerint is.

Az tisztának tűnik, hogy ez a rendelet nem vonatkozik a későbbi csereberékre és eladásokra, mivel akkor nem vagyok "forgalmazó" (a használt mobil-telefon kereskedő sem forgalmazó!)  .... ekkor  fontos lehet az idézett szabálysértési paragrafus.

Előzmény: HG4I (3749)
HG4I Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3749
Szia E-ke!
Régen "hallottalak" :)
Lökd ide a sört! :)

Nézd meg a 3/2001. (I.31.) MeHVM rendeletet, különös tekintettel a következő helyekre:
1.§./2/ - hatálya mindenkire kiterjed
6.§./1/ - utolsó mondata = a forgalomba hozatalra ezen kívül más hatósági korlátozás nem vonatkozik.
6.§./4/, /5/, /6/, /7/ - bejelentési kötelezettség

Az üzembe helyezésre (tartásra) is intézkedik:
7.§./1/ utolsó mondata: engedély köll! :)

Természetesen az általad idézett jogszabály is érvényben lehet.
Pl. a mentős nem adhatja át a rádióját nekem használatra, hiszen nem vagyok jogosult használni!

Természetesen vannak olyan rádiótávközlő berendezések, amelyek megszerzéséhez ma is engedély kell (pld. műsorszóró berendezések, stb.)
Az URH rádiótelefonok, rádióamatőr rendeltetésű eszközök esetében azonban előzetes szakhatósági engedély az elidegenítéshez, birtokláshoz, forgalomba hozatalukhoz (ha az egyébként nagyon szigorú EU feltételeknek/szabványoknak megfelenek) nem szükséges.

üdv

Előzmény: Törölt nick (3741)
webbencs Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3748
Amit utóbb írtál azt énis ismerem, csontra lemerül az akku akkor kapcsol ki be teljesen. Amúgy az akksitöltés jelzést jol eltolták, akkor villog mikor totál merül, meg még vigzázva kell tölteni is. Amit én írtam ott nem kapcsol ki, szépen jelzi a frekit meg minden csak csöndbe volt, de mondom három hónap alatt kétszer volt ilyen. De csak akkor ha mindenki nyomott mindenkire és kialakult a káosz. Nem tudja a 6,25-öt de nálam is jól megy. Na mindegy, ez is megy a sose tudjuk meg miért kategóriába.
Előzmény: sealspietro (3746)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3747

"... megtetszett a yaesu FT-60, mivel kinyitás után tudja a PMR-t is, "

- Gondolom tudod, hogy ez az 50.000.- Ft-os bírság kategóriába tartozik? (nem mintha személy szerint aggasztana:-)

Előzmény: sealspietro (3742)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3746

Hali!

Bocsi, most jutott eszembe, volt ilyen!

Amikor már haldoklik az aksi, akkor nem adja ki a beszédet, PPT nyomásakor nincs adásjelző led, majd egy kis idő utánn kikapcsol, de ahogy elengeded a PPT-t, ujra bekapcsol.

Én ezt tapasztaltam.

Üdv: PPH

sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3745

Hali!

Az általad leírtakat nem tapasztaltam, nekem hibátlanul működik együtt 2 db vx-2 essel, és sok concorde PMR-el.

Holott a yaesuk egy kicsit odébb vannak, mivel nem tudják a 6.25-ös kiosztást.

2W -ra vannak állítva, így a 24 órát könnyedén birják. Ha nagyobb a távolság, akkor 5W, ilyenkor kb. a 16-ik óra utánn aksit kell cserélni.

Üdv: PPH

webbencs Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3744

Helo!

Yaesu FT-60-al kapcsolatban volna egy kérdésem. Multkor nagyban használom pmr frekin, ment a dumcsi egész gyorsan, mikor is észrevettem hogy nyomom a PTT gombot, és se a kijelzőn nem jelezte hogy ad se a piros led nem világított a tetején. Három hónapja van meg, ezalatt kétszer fordult elő. Mást nem vettem észre semmi gyanusat, stabil amugy. A gomb maga fizikailag szerintem jó. A végén elég sürü lett egymás szavába vágtunk. Ötlet? Csakúgy érdeklődésképp kérdezem. Tapasztalta vki?

sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3743

Itt folytatódik, nem tudom, miért nem rakta be az egészet...

"
Kedves Péter!

Szíves ajánlatkérésére az alábbiakat válaszolom:

Árak:
IC-F25
(rádió, antenna, akku, övcsipesz)       4 db    52,500.-/db
BC-160 asztali töltő                    4 db     9,625.-/db
JDI-1801 fejszett                       4 db     7,500.-/db

Így mindösszesen a 4 szett ára: bruttó 278,500.- Ft.

Kézpénzes fizetés esetén 5% kedvezményt adunk!

A szimplex frekvenciaengedélyt valóban díjmentesen elintézzük az Ön
számára. Az ehhez szükséges papírok: Cégbírósági bejegyzés másolata,
adó-és bankszámla szám, képviseleti megbízás (letölthető a www.dnd.hu
internet oldalunk "letöltések" menüpontból).

Üdvözlettel

Benkő Jenő
kereskedelmi igazgató
DND Kft.
"
Ezt azonnal megcsinálom, ahogy összejön rá a pénz.

Ezenkivül még telefonon beszéltünk többször, a frekihasználat díja 1000 Ft/rádió/hó, az havi 4 Ezer, ezt
még az én kezdő, erősen fejlesztés alatt álló cégem is elbírja.
Az FT-8800 -al való átjátszást pedig úgy oldom meg, hogy az IC -F25-ből a vhf tipust rendelem meg, VHF
céges frekiengedélyt kérek, és ha 4-nél többen vagyunk munkában, akkor átjátszom a most használt PMR
frekinkre, a yaesukat is munkába állítva.
A "drága-segítőkész Rádióamatőrök" akkor jelentsenek fel ezért, ha előtte feljelentették azt a csepelen
lakó amatőrtársukat,  aki a PMR 7-es csatornán folyó forgalmazást átdobja 2M-re, és vissza , és én teszek
rá, hogy 2m-en ettől nem tudnak forgalmazni az amatőrök, de hogy én ne tudjak beszélni a 7-es PMR-en a
barátaimmal, az meglehetősen idegesít.
Utólagos engedelmeddel a neked küldött levelem ezen részét kimásolva berakom az index fórumba is, lezárva
az ott kialakult sárdobálást.

sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3742

Hali!

Na! A Webmaestro már tudja, hogy nekem mire kell, most elmondom neked is.

Rendezvénybiztosítással, filmfelvétel biztosítással foglalkozó vagyonvédelmi cégem van,

és az örök közötti kommunikációt szeretném megoldani.

Kezdtük kicsi PMR-ekkel, de bizonyos területeken nem volt elég.

Körülnéztem komolyabb rádió ügyében, és megtetszett a yaesu FT-60, mivel kinyitás utánn tudja a PMR-t is, össze tudom hangolni a meglévő 0.5 W-os PMR-ekkel, a két legtávolabbi végpontra egy-egy yaesu az 5W -teljesitménnyel, középen a PMR-ek,

És így mindenki hall mindenkit, jelenleg is így müködik.

Tehát jelenleg is PMR frekin forgalmazunk, tehát a feljelentgetős amatőröknek nincs miért aggódniuk.

Közben körülnéztem engedélyes professzionális rádiók ügyében is. A DND telecom center marketing vezetöjével állok tárgyalás alatt, idézet a leveléből:

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3741

4I !

Írod: "Régebben valóban csak frekvenciakijelölési határozat ellenében lehetett eladni rádióeszközt. Ez 2001-ben megszűnt. "

Lankadatlan érdeklődésem van a jogi vonatkozások iránt. Létezik a "218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről", amely azt írja a "Hírközlési szabálysértésekné, hogy:

67. §

(1) Aki
a)  rádiótávközlő berendezést engedély nélkül előállít, megszerez, értékesít, arra jogosulatlan személynek átenged   ....  ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Tekintve, hogy ez 1999-es jogforrás, és 2001-es változásra hivatkoztál, érdeklődnék, hogy a fenti passzust milyen újabb jogszabály helyezte hatályon kívül. Vagy esetleg az "arra jogosulatlan személy" fogalma változott (megszűnt?) időközben?  (legfeljebb már kettő sörrel fogok lógni:-))

Azért is érdekes a kérdés, mert végső soron az amatőr börzéken való adásvételre is vonatkozik. És bizony szombaton találkozó lesz Egerben:-)

Előzmény: HG4I (3735)
HG4I Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3740
Nem tévedés, létezik LTS.
Ez a GP-300 alapú trönköklt rádió.
Míg amit te említettél, az a GP-900 alapú.

üdv.
Előzmény: Dzsonszii (3739)
Dzsonszii Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3739
Ugye MTS2000-et akartál írni?
Előzmény: mafiastaffcar (3738)
mafiastaffcar Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3738

üdv !

bocsi az off-ért de csak benneteket találtalak akik ilyenekkel fogalakoznak:

lenne egy pár motorola lts 2000 kézi adó-vevőm...az egyi zsír új a másik használt de új akksival...álló töltő van hozzá...

amennyiben van valakinek ajánlata,kérem ide:

gyurma187@vipmail.hu

további kellemest!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!