Keresés

Részletes keresés

sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3754

Akkor gyere és birságolj meg nagyember.....

Ha a társatok 100W-al elnyomja a PMR-eseket, az is ötvenezret ér , okoska?

Előzmény: Törölt nick (3747)
mafiastaffcar Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3753
jól írtam: lts 2000
Előzmény: Dzsonszii (3739)
hg3ipd Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3752

Egy dolog még elképzelhető.

Nézd meg a menü (FW majd 0/set)  5. pontját. Olyant kellene ott keresni, hogy "BCLO". (Busy Channel Lock Out) Ez a funkció bekapcsolt "ON" állapotban nem engedi adásba a rádiót, ha a zajzára nyitva van. Pl. amikor beszél valaki hozzád. Amennyiben ez "ON" állásban van, akkor kapcsold ki! Tehát a sorrend: VFO-ból éred el a menüt FW majd 0/set, a jobb felső tekerővel (csatornaváltóval) menj az 5. funkcióra (BCLO), ismét FW és már mutatja is a beállított "BCL. ON" v. "BCL.OFF" beállítást. Ezt állítsd OFF-ra, ismét FW, majd PTT megnyomással kilépsz a menüből. Ha ez nem segített, akkor sajna nem jut hirtelen más az eszembe.

Előzmény: webbencs (3744)
hg3ipd Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3751

A "drága-segítőkész Rádióamatőrök"

Azért nem kéne így általánosítani, ha bajod van valakivel, írd oda! Köszönöm.

Előzmény: sealspietro (3743)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3750

Danke sőn! (elolvastam - 1 sör)

Annyival lettem okosabb, hogy ez kizárólag a forgalomba hozót érinti, ami az értelmezés során az első belföldi rendelkezésre bocsátást jelenti - tehát a külföldről importáló kereskedőtől nem követeli a vevő jogosultságának ellenőrzését, bár szerintem ez értelmezés kérdése, mivel a rendelet nem helyezte hatályon kívül a "hírközlési szabálysértések" említett paragrafusait .. egyszerre áll fenn mindkettő (de ha a jogalkalmazási gyakorlat így értelmezi ahogy írtad, nekem megfelel:-). Persze szigorúan véve a vevő esetleg még be sem kapcsolhatja az így megvett rádiót, mert az "üzembe helyezéshez" egyéb feltételek is lehetnek ... e rendelet szövege szerint is.

Az tisztának tűnik, hogy ez a rendelet nem vonatkozik a későbbi csereberékre és eladásokra, mivel akkor nem vagyok "forgalmazó" (a használt mobil-telefon kereskedő sem forgalmazó!)  .... ekkor  fontos lehet az idézett szabálysértési paragrafus.

Előzmény: HG4I (3749)
HG4I Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3749
Szia E-ke!
Régen "hallottalak" :)
Lökd ide a sört! :)

Nézd meg a 3/2001. (I.31.) MeHVM rendeletet, különös tekintettel a következő helyekre:
1.§./2/ - hatálya mindenkire kiterjed
6.§./1/ - utolsó mondata = a forgalomba hozatalra ezen kívül más hatósági korlátozás nem vonatkozik.
6.§./4/, /5/, /6/, /7/ - bejelentési kötelezettség

Az üzembe helyezésre (tartásra) is intézkedik:
7.§./1/ utolsó mondata: engedély köll! :)

Természetesen az általad idézett jogszabály is érvényben lehet.
Pl. a mentős nem adhatja át a rádióját nekem használatra, hiszen nem vagyok jogosult használni!

Természetesen vannak olyan rádiótávközlő berendezések, amelyek megszerzéséhez ma is engedély kell (pld. műsorszóró berendezések, stb.)
Az URH rádiótelefonok, rádióamatőr rendeltetésű eszközök esetében azonban előzetes szakhatósági engedély az elidegenítéshez, birtokláshoz, forgalomba hozatalukhoz (ha az egyébként nagyon szigorú EU feltételeknek/szabványoknak megfelenek) nem szükséges.

üdv

Előzmény: Törölt nick (3741)
webbencs Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3748
Amit utóbb írtál azt énis ismerem, csontra lemerül az akku akkor kapcsol ki be teljesen. Amúgy az akksitöltés jelzést jol eltolták, akkor villog mikor totál merül, meg még vigzázva kell tölteni is. Amit én írtam ott nem kapcsol ki, szépen jelzi a frekit meg minden csak csöndbe volt, de mondom három hónap alatt kétszer volt ilyen. De csak akkor ha mindenki nyomott mindenkire és kialakult a káosz. Nem tudja a 6,25-öt de nálam is jól megy. Na mindegy, ez is megy a sose tudjuk meg miért kategóriába.
Előzmény: sealspietro (3746)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3747

"... megtetszett a yaesu FT-60, mivel kinyitás után tudja a PMR-t is, "

- Gondolom tudod, hogy ez az 50.000.- Ft-os bírság kategóriába tartozik? (nem mintha személy szerint aggasztana:-)

Előzmény: sealspietro (3742)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3746

Hali!

Bocsi, most jutott eszembe, volt ilyen!

Amikor már haldoklik az aksi, akkor nem adja ki a beszédet, PPT nyomásakor nincs adásjelző led, majd egy kis idő utánn kikapcsol, de ahogy elengeded a PPT-t, ujra bekapcsol.

Én ezt tapasztaltam.

Üdv: PPH

sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3745

Hali!

Az általad leírtakat nem tapasztaltam, nekem hibátlanul működik együtt 2 db vx-2 essel, és sok concorde PMR-el.

Holott a yaesuk egy kicsit odébb vannak, mivel nem tudják a 6.25-ös kiosztást.

2W -ra vannak állítva, így a 24 órát könnyedén birják. Ha nagyobb a távolság, akkor 5W, ilyenkor kb. a 16-ik óra utánn aksit kell cserélni.

Üdv: PPH

webbencs Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3744

Helo!

Yaesu FT-60-al kapcsolatban volna egy kérdésem. Multkor nagyban használom pmr frekin, ment a dumcsi egész gyorsan, mikor is észrevettem hogy nyomom a PTT gombot, és se a kijelzőn nem jelezte hogy ad se a piros led nem világított a tetején. Három hónapja van meg, ezalatt kétszer fordult elő. Mást nem vettem észre semmi gyanusat, stabil amugy. A gomb maga fizikailag szerintem jó. A végén elég sürü lett egymás szavába vágtunk. Ötlet? Csakúgy érdeklődésképp kérdezem. Tapasztalta vki?

sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3743

Itt folytatódik, nem tudom, miért nem rakta be az egészet...

"
Kedves Péter!

Szíves ajánlatkérésére az alábbiakat válaszolom:

Árak:
IC-F25
(rádió, antenna, akku, övcsipesz)       4 db    52,500.-/db
BC-160 asztali töltő                    4 db     9,625.-/db
JDI-1801 fejszett                       4 db     7,500.-/db

Így mindösszesen a 4 szett ára: bruttó 278,500.- Ft.

Kézpénzes fizetés esetén 5% kedvezményt adunk!

A szimplex frekvenciaengedélyt valóban díjmentesen elintézzük az Ön
számára. Az ehhez szükséges papírok: Cégbírósági bejegyzés másolata,
adó-és bankszámla szám, képviseleti megbízás (letölthető a www.dnd.hu
internet oldalunk "letöltések" menüpontból).

Üdvözlettel

Benkő Jenő
kereskedelmi igazgató
DND Kft.
"
Ezt azonnal megcsinálom, ahogy összejön rá a pénz.

Ezenkivül még telefonon beszéltünk többször, a frekihasználat díja 1000 Ft/rádió/hó, az havi 4 Ezer, ezt
még az én kezdő, erősen fejlesztés alatt álló cégem is elbírja.
Az FT-8800 -al való átjátszást pedig úgy oldom meg, hogy az IC -F25-ből a vhf tipust rendelem meg, VHF
céges frekiengedélyt kérek, és ha 4-nél többen vagyunk munkában, akkor átjátszom a most használt PMR
frekinkre, a yaesukat is munkába állítva.
A "drága-segítőkész Rádióamatőrök" akkor jelentsenek fel ezért, ha előtte feljelentették azt a csepelen
lakó amatőrtársukat,  aki a PMR 7-es csatornán folyó forgalmazást átdobja 2M-re, és vissza , és én teszek
rá, hogy 2m-en ettől nem tudnak forgalmazni az amatőrök, de hogy én ne tudjak beszélni a 7-es PMR-en a
barátaimmal, az meglehetősen idegesít.
Utólagos engedelmeddel a neked küldött levelem ezen részét kimásolva berakom az index fórumba is, lezárva
az ott kialakult sárdobálást.

sealspietro Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3742

Hali!

Na! A Webmaestro már tudja, hogy nekem mire kell, most elmondom neked is.

Rendezvénybiztosítással, filmfelvétel biztosítással foglalkozó vagyonvédelmi cégem van,

és az örök közötti kommunikációt szeretném megoldani.

Kezdtük kicsi PMR-ekkel, de bizonyos területeken nem volt elég.

Körülnéztem komolyabb rádió ügyében, és megtetszett a yaesu FT-60, mivel kinyitás utánn tudja a PMR-t is, össze tudom hangolni a meglévő 0.5 W-os PMR-ekkel, a két legtávolabbi végpontra egy-egy yaesu az 5W -teljesitménnyel, középen a PMR-ek,

És így mindenki hall mindenkit, jelenleg is így müködik.

Tehát jelenleg is PMR frekin forgalmazunk, tehát a feljelentgetős amatőröknek nincs miért aggódniuk.

Közben körülnéztem engedélyes professzionális rádiók ügyében is. A DND telecom center marketing vezetöjével állok tárgyalás alatt, idézet a leveléből:

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3741

4I !

Írod: "Régebben valóban csak frekvenciakijelölési határozat ellenében lehetett eladni rádióeszközt. Ez 2001-ben megszűnt. "

Lankadatlan érdeklődésem van a jogi vonatkozások iránt. Létezik a "218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről", amely azt írja a "Hírközlési szabálysértésekné, hogy:

67. §

(1) Aki
a)  rádiótávközlő berendezést engedély nélkül előállít, megszerez, értékesít, arra jogosulatlan személynek átenged   ....  ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Tekintve, hogy ez 1999-es jogforrás, és 2001-es változásra hivatkoztál, érdeklődnék, hogy a fenti passzust milyen újabb jogszabály helyezte hatályon kívül. Vagy esetleg az "arra jogosulatlan személy" fogalma változott (megszűnt?) időközben?  (legfeljebb már kettő sörrel fogok lógni:-))

Azért is érdekes a kérdés, mert végső soron az amatőr börzéken való adásvételre is vonatkozik. És bizony szombaton találkozó lesz Egerben:-)

Előzmény: HG4I (3735)
HG4I Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3740
Nem tévedés, létezik LTS.
Ez a GP-300 alapú trönköklt rádió.
Míg amit te említettél, az a GP-900 alapú.

üdv.
Előzmény: Dzsonszii (3739)
Dzsonszii Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3739
Ugye MTS2000-et akartál írni?
Előzmény: mafiastaffcar (3738)
mafiastaffcar Creative Commons License 2005.08.10 0 0 3738

üdv !

bocsi az off-ért de csak benneteket találtalak akik ilyenekkel fogalakoznak:

lenne egy pár motorola lts 2000 kézi adó-vevőm...az egyi zsír új a másik használt de új akksival...álló töltő van hozzá...

amennyiben van valakinek ajánlata,kérem ide:

gyurma187@vipmail.hu

további kellemest!

hg3ipd Creative Commons License 2005.08.09 0 0 3737

Nem kéne 433 MHz-ig sem lemenni. Még 1 MHz-et sem kéne ahhoz változtatni, hogy szerencsétlen módon eltaláld valakinek a frekvenciáját. Nem véletlenül engedélyezték csak a PMR 446-446,1 MHz-es tartományt, és a többit (FRS, Family Radio Service) és társait pediglen nem. Amúgy ezek a készülékek nem arra készültek, hogy elhangolják, átalakítsák őket. Csak 442 és 452 MHz közötti kiosztást idézném az idevonatkozó rendeletetből. Érdemes megnézni a kiosztást. A táblázat sajnos nem jelenik meg rendesen, de a lényeg így is kivehető.

6/2003. (III. 31.) IHM rendelet

a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról

442-445 MHz

ÁLLANDÓHELYŰ

H95

K

Pont-pont, illetve pont-többpont közötti, nem szolgáltatás célú állandóhelyű rádiótelefon rendszerek - az FWA alkalmazások kivételével - a 442-445/447-450 MHz sávban

Két- és többoldalú nemzetközi koordinációs megállapodás

CEPT T/R 25-08
MSZ EN 300 086-2

MSZ EN 300 113-2

MSZ EN 300 219-2

MSZ EN 300 296-2

MSZ EN 300 341-2

MSZ EN 300 390-2

2. számú melléklet II. fejezet 2. pont

12,5 kHz-nél nagyobb csatornaosztás nem alkalmazható.

A frekvenciakijelölések egy- és kétfrekvenciásak lehetnek.
A CEPT T/R 25-08 (1999) 2.1. pontjában meghatározott összefüggés szerinti vivőfrekvenciáktól fél csatornaosztással eltérő vivőfrekvenciákat is ki lehet jelölni. Az eltérő, eltolt vivőfrekvenciákat használó berendezések 2008. december 31-ig üzemelhetnek.
A 444,3875 MHz, 444,39375 MHz, 444,4 MHz, 444,40625 MHz és 444,4125 MHz frekvenciák nem jelölhetők ki, és az ezeken a frekvenciákon üzemelő állomások és berendezések 2008. december 31-ig üzemelhetnek.
Sávhatárra vivőfrekvencia nem jelölhető ki.

FÖLDI MOZGÓ

H96

Közös használatú frekvencián, bázisállomással üzemelő, analóg rádiós személyhívó rendszerek a 444,39375 MHz, 444,4 MHz és a 444,40625 MHz frekvenciákon

MSZ EN 300 224-2

A csatornaosztás 12,5 kHz.
A frekvenciákat csak közös használatra lehet kijelölni.
A 444,4 MHz vivőfrekvenciát használó berendezések 2008. december 31-ig üzemelhetnek.
A 444,39375 MHz és 444,40625 MHz frekvenciákon üzemelő állomások nem okozhatnak káros zavarást a sávban üzemelő állandóhelyű szolgálat állomásainak, és az azoktól származó zavarásokat tűrni 2008. december 31-ig kötelesek.
ERPmax = 5 W bázisállomások esetében.
ERPmax = 50 mW hordozható válaszadók esetében.

445-447 MHz

H97

K

Kis hatótávolságú üzleti rádió (PMR 446) alkalmazások a 446-446,1 MHz sávban

ERC/DEC/(98)25
ERC/DEC/(98)26
ERC/DEC/(98)27
MSZ EN 300 296-2

2. számú melléklet I. fejezet 4. pont
ERPmax = 500 mW.
Csak beépített antenna használható.
Egyedi engedélyezési kötelezettség alól mentesítve

447-450 MHz

ÁLLANDÓHELYŰ

H95

K

Pont-pont, illetve pont-többpont közötti, nem szolgáltatás célú állandóhelyű rádiótelefon rendszerek - az FWA alkalmazások kivételével - a 442-445/447-450 MHz sávban

CEPT T/R 25-08
MSZ EN 300 086-2
MSZ EN 300 113-2
MSZ EN 300 219-2
MSZ EN 300 296-2
MSZ EN 300 341-2
MSZ EN 300 390-2

2. számú melléklet II. fejezet 2. pont
12,5 kHz-nél nagyobb csatornaosztás nem alkalmazható.
A frekvenciakijelölések egy- és kétfrekvenciásak lehetnek.
A CEPT T/R 25-08 (1999) 2.1. pontjában meghatározott összefüggés szerinti vivőfrekvenciáktól fél csatornaosztással eltérő vivőfrekvenciákat is ki lehet jelölni.
Az eltérő, eltolt vivőfrekvenciákat használó berendezések 2008. december 31-ig üzemelhetnek.
Sávhatárra vivőfrekvencia nem jelölhető ki

451,3-452,74 MHz

FÖLDI MOZGÓ

H100

K

Kétfrekvenciás, átjátszóállomással üzemelő, analóg, PMR típusú földi mozgó rádiótelefon rendszerek a 451,3-452,74/461,3-462,74 MHz duplex sávban

CEPT T/R 25-08
MSZ EN 300 086-2
MSZ EN 300 113-2
MSZ EN 300 219-2
MSZ EN 300 296-2
MSZ EN 300 341-2
MSZ EN 300 390-2

2. számú melléklet I. fejezet 4. pont
Az egyfrekvenciás szimplex üzemmódú állomások 2008. december 31-ig üzemelhetnek.
Az eltérő, eltolt 12,5 kHz-es vivőfrekvenciákat használó berendezések 2008. december 31-ig üzemelhetnek.
Budapesti és Budapestet érintő ellátottság esetén csak 12,5 kHz-es csatornák jelölhetők ki.
A 20 kHz-es csatornaosztású berendezések 2008. december 31-ig üzemelhetnek

Továbbá tanulmányozásra ajánlanám a 8/2003 (II. 20.) a nem polgári célú, vagy a 6/2004, (IV. 13.) a polgári frekvenciagazdálkodás egyes hatósági eljárásról szóló rendeleteit. Ezekben szépen le vannak írva a tudnivalók. A PMR csak maradjon meg PMR-nek.

Előzmény: webmaestro (3731)
Dzsonszii Creative Commons License 2005.08.09 0 0 3736

SealsPietró! Mail ment!

Előzmény: sealspietro (3733)
HG4I Creative Commons License 2005.08.09 0 0 3735

Huhhhhh!

Keverednek a dóóóógok, de nagyon.
Nos, sorjában.
webmaestro: nem ráőd gondoltam, amikor a hozzá nem értést említettem.
Szerintem van hazánkban sok nagyon jó szakember.

Csak hát tudomásul kell venni a szigorú sorrendet (és ez nem csak rádiós, hanem minden műszaki témában igaz): először meg kell fogalmazni a feladatot (ezt meg lehet tenni laikus módon is). Ezt "le kell fordítani" rádiós műszaki feladat/okk/á (ehhez már szakember kell - és itt már NE szóljon bele a hozzá nem értő, hogy például neki nam jó a VHF, hanem UHF rendszer kell, stb...). Tisztázni kell a jogi/hatósági engedélyezési feltételeket (NHH), meg kell terveztetni a rendszert, elvégezni a két lépcsős (1. Frekvenciakijelölés, 2. Rádióengedélyeztetés) engedélyezési eljárást, telepíteni, kiépíteni, ill. installálni a rendszerelemeket, erről kivitelezői nyilatkozatot benyújtani a hatóságnak, ezután lehet üzembe helyezni.

Ezt a sorrendet (lehetnek benne párhuzamosan intézhetők) már 2 db-os hálózatnál is be kell tartani.
Na, ettől "menekül meg" minden, felhasználói engedélyhez nem kötött eszközt használó rádiós (PMR, mobil telefon, stb.).

A rádióengedély másra nem ruházható át, nem adható "albérletbe". Léteznek olyan rendszerek, amelyben "air time"-ot adnak el - lásd: trönkölt URH rendszerek.
A 100FT/watt/rádió/hónap - hááááát: ezt próbáld meg javasolni az ilyen rendszert üzemeltetőknek! Ki fognak röhögni. (Csatlakozom.) Egy valamira való bérbe adható kézirádió készlet legalább 50-60 e Ft. (önköltségen /adóvevő, antenna, gyorstöltő, akku/). Havi 400 ft-al (4W) számolva 125-150 hónap a megtérülése, szeriz és felügyelet nélkül, profit nincs. Na, ne röhögtessen senki! Egy ilyen rádiót bérletben 1-1,5 év alatt (jó esetben 2-2,5 év) teljesen tönkretesznek, nem beszélve az akkumulátorokról..... Erről ennyit.
Tájékoztatásodra: a szimplex rádiók napi bérleti díja 1000-2500 Ft. A trönkölt csatornán havi 4-5 ezerbe kerül 1 kézi rádió....

Kedves Sealspietro!
Arra nem térek ki, hogy okos, avagy buta vagyok-e. Minden bizonnyal nem vagyok elég okos. Ez nem érdemel több szót, mert személyeskedés. (A jelzőzésnek, az anyázásnak pedig nem vagyok híve, de partner sem vagyok benne...)

Ha figyelmesen elolvasod a fenti (vastag betűs rész utáni) sorrendet, rögvest számodra is kiderül, hol a "bibi".

Említettél egy céget. Örülök, hogy észre sem vetted a csavarást! :), inkább :(
Mit is írtál?
Ha náluk vásárolod a rádiót, akkor ingyenes az engedély intézése.

Megnyugtatlak, nálunk is. Ha kell engedély.... Mert ugyebár az FT-60-hoz, VX-2E-hez - amelyeket nálunk is kerestél céljaidhoz - nem lehet (profi) engedélyt szerezni. Annak az üzemeltetéséhez rádióamatőr engedélyre van szükség. (Nem pedig "1000Huf     rádió/hó a díj, semmi több" - nevű engedélyre!)

Evvel - nyilván - a T-Centerben is tisztában vannak. Most akkor ki tájékoztat és kit tisztességesen?.....

Az sem érdemel szóváltást (veled és itt főleg nem), hogy vajon jó kereskedő vagyok-e? Maradjunk abban, hogy nem belőled, nem az ilyen stílusú vásárlókból élünk meg. Megsúgom: forgalmunk elenyésző 3-4 százalékát teszik ki az egyéni "utcáról betérő" vásárlók. Nem hiányzik az általad indukált forgalom...

Egyébként, ha valóban "vérig sértettelek", azt nagyon sajnálom, mert nem sértegetés volt a célom. Az viszont igen, hogy az illegális rádióhasznáklat ellen - saját eszközeimmel, ha kell avval, hogy NEM ADOK EL NEKED rádiót - védekezzem. Saját és mindannyiónk érdekében.

Az előző két bekezdést - kérlek - jól értsd! Azt olvasd ki belőle, hogy valóban nem akarok mindenáron eladni!

qq630504!

Írod:

Nos, szerintem összesen két mondatot kellett volna mondania:

- Kérem a rádióengedélyét!

Ha nincs:

- Viszontlátásra!

Aki rádióengedély nélkülinek ad el engedélyköteles rádiót, az nem kereskedő.

SAJNOS rosszul tudod. Régebben valóban csak frekvenciakijelölési határozat ellenében lehetett eladni rádióeszközt. Ez 2001-ben megszűnt.

Sealspierto erre tévesen visszaemlékezve így reagált:

Már bocsánat, de nekem az üzletben azt mondta, hogy a törvény úgy szól, hogy Ő eladhatja bárkinek, mindössze nekem kell arra figyelnem, hogy rádióamatőr vizsga nélkül nem üzemeltethetek rádióállomást, és ezért elkobozhatják a rádiót.

De Ő eladhatja, mert a kereskedelmére nincs törvényi szabályozás.

Meglehet, buta vagyok és rosz kereskedő, de a memóriám igen jó :) NEM ezt mondtam. Pongyolán idézetél.

Nem törvényt, hanem jogszabályt mondtam (miniszteri rendelet). NEM rádióamatőr vizsgát mondtam, hanem rádióengedélyt. Nem azt mondtam, hogy nincs a kereskedelemre törvény, hanem azt, hogy a rádióberendezés birtoklása, elidegenítése szabad, nem kell hozzá semmilyen előzetes hatósági engedély. Az üzemben tartásához kell.

Ha az idézett és a vele szembeállított mondatok között nem veszed észre a különbséget, akkor bizony semmi értelme sincs az eszmecserénknek!

Ennek tükrében miért is nem szabad egy FT-60-at "kinyitnunk"????

Ezért aztán nagyon mélyen egyetértek Kriptománnal:

Csakhát van pofájuk lépten-nyomon figyelmeztetni a rosszul próbálkozókat, hogy egy ilyen probléma megoldásának nem az itteni bohóckodás a módja. Már rég meg lehetett tudni: az NHH-t kell célba venni. Komoly ember rég ott érdeklődne, aztán kiderül, hogy esetleg drága-e vagy lehetetlen engedélyt kapni. Úgy tűnik, egyáltalán nem az. Fel kell nőni a feladathoz, és nem az ittenieket cseszegetni.

Kedves Sealspietro!  Gondold át az egészet még egyszer!
És nőjj nagyra!

üdv.

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.09 0 0 3734
Már nem tudom ill. nincs kedvem követni, ki mit mondott, úgyhogy ha összekevertem személyeket, akkor elnézést. A lényeg akkor is igaz.

"Így megismerve benneteket ( Tényleg tisztelet a néhány kivételnek ) már értem, miért csökken az amatőrök száma,"

Ez így butaság, ráadásul összemossa a különféle eseményeket, tényeket. Egyrészt túrót sem ismersz meg két-három emberből, aki éppen itt van, kereskedőkön keresztül FŐLEG nem, mert foglalkozásukból fakadóan kicsit másképp látnak mindent (hogy mi elfogadható és mi nem, ahogy van pl. egy taxis is a közlekedési szabályokkal, vagy az élelmiszeripar az adalékolással, alapanyagokkal, mert élni akar, teljesítenie kell, talán senki sem kivétel, de ez már filozófiai kérdés, és elvben akkor sem fogadom el... :-) ), másfelől van egyfajta (jogos) taszítás, távolságtartás azoktól, akik használni akarják az amatőrsávokat, úgy értem, teljesen másra, mint amire szabad (hány és hány ilyent láttunk már), de egyáltalán: a szokásos mentalitással viseltetnek a szabályok iránt.

Ami fontos: nincsenek titkokat őrző kiválasztottak, ez a fricska legfeljebb a hivataloknak szólhat. Milyen segítőkész szakemberről van szó? Ha megfigyeled, itt csupán apró részleteket ismernek az emberek, amiket át is adtak, elsőként, hogy mire valók az amatőrsávok, és hogy hol kell kezdeni a rádióháló üzemeltetését, csak a lényeg megy el a fül mellett, mint mindig. A rádióamatőrködésnek pedig nem feltétele ismerni a kommersz frekvenciák kiosztásának részleteit, árait. Csakhát van pofájuk lépten-nyomon figyelmeztetni a rosszul próbálkozókat, hogy egy ilyen probléma megoldásának nem az itteni bohóckodás a módja. Már rég meg lehetett tudni: az NHH-t kell célba venni. Komoly ember rég ott érdeklődne, aztán kiderül, hogy esetleg drága-e vagy lehetetlen engedélyt kapni. Úgy tűnik, egyáltalán nem az. Fel kell nőni a feladathoz, és nem az ittenieket cseszegetni.

Háttérinformációkat szerezni, az fontos, de itt valahogy megint nem úgy indult a történet. Sosem úgy indul... Amúgy sem érv, hogy egy hivatal akár korrupt is lehet, az engedélyezés nem igényel olyan szintű döntéseket, mint pl. egy közbeszerzési tender. Mindig ugyanaz a vége: a szabályok szerint élni próbálókat elküldi az anyjába néhány nyikhaj, aki csak ugrálni tud, meg követelőzni. Aztán persze megy a vita (ahol közben mindkét félnek akadnak elfogadható érvei, semmi sem tökéletes), csakhogy a lényeg máshol van. A feljelentés nem egy alávaló fenyegetés, hanem ÖNVÉDELEM az ilyenekkel szemben.

Ha a DND-nél már elmondták, mi az ábra, akkor tényleg nem értem, mire fel kell össze-vissza vásárolgatni, egészen biztosan szívás lesz a vége egyszer.
sealspietro Creative Commons License 2005.08.09 0 0 3733

Hali gg630504 !

"

- Kérem a rádióengedélyét!"

Azt nem mondta, hanem a következőt!

Kérdeztem: -és tudja a PMR frekiket is?

Válasz: Nem, de 5 ezerért kinyitjuk!

........... ( feljelentő, jegyzetelj!)

"Aki rádióengedély nélkülinek ad el engedélyköteles rádiót, az nem kereskedő."

Már bocsánat, de nekem az üzletben azt mondta, hogy a törvény úgy szól, hogy Ő eladhatja bárkinek, mindössze nekem kell arra figyelnem, hogy rádióamatőr vizsga nélkül nem üzemeltethetek rádióállomást, és ezért elkobozhatják a rádiót.

De Ő eladhatja, mert a kereskedelmére nincs törvényi szabályozás.

Előzmény: gg630504 (3732)
gg630504 Creative Commons License 2005.08.09 0 0 3732
>Kettönk közül te vagy a butább, mert Te keresked(nél)sz a rádiókkal. Emléxel rám?

Kb. 3 hónapja bementem hozzátok az ANICO-ba, érdeklődni az FT-60 felől. Kioktattál, engedélyekről, kispesti szivattyúkról, nyomkodásról, PMR mellésugárzásról papoltál nekem, de olyan stílusban, hogy vérig sértettél.

- Kérem a rádióengedélyét!

Ha nincs:

- Viszontlátásra!

Aki rádióengedély nélkülinek ad el engedélyköteles rádiót, az nem kereskedő.

Bizonyára van legális megoldás a problémádra.

Előzmény: sealspietro (3727)
webmaestro Creative Commons License 2005.08.09 0 0 3731
"Külön költségkímélő lenne, ha pl. a PMR-t csak egy kicsit is át-elhangolnának és mondjuk valaki olyannak találnák telibe a rádiórendszerét aki azt zokon venné, és még ne adj isten a szükséges lépéseket is megtenné a zavar kiderítéséért, megszüntetéséért."

Félreértesz. Nem arra céloztam, hogy neki kell állni reszelővel a PMR-ek kvarckristályának :-)
Habár az én PMR rádióm csak lefelé hangolható (433.075-ig),
számos olyan PMR kategóriájú (FRS/GMRS/PRS) olcsó kis rádiókészülék létezik, amelyet egyszerűen át lehet állítani azokra a (PMR feletti) frekvenciákra, amelyeket a kérelmező cégeknek osztanak ki. Ha pl egy rendezvényeket biztosító kis biztonsági cég olyan frekit kér/kap, amelyet az így áthangolt PMR-k is ismernek, rengeteg pénzt megtakaríthat a készülékek árán.
Előzmény: hg3ipd (3726)
webmaestro Creative Commons License 2005.08.09 0 0 3730
"Akinek esetleg nem lenne meg, töltse le INNEN és válassza ki a kívánalmainak valót."

www.storm-soaring.hu/jogszabalyok/6_1997_IV_22_KHVM_rendelet.rtf

Ez valóban hasznos információ, komoly segítség volt.
Köszönöm.
Előzmény: hg3ipd (3726)
webmaestro Creative Commons License 2005.08.09 0 0 3729
"Amit irtál, abból egyértelműen az derül ki, amit HG4I irt, hogy semmi fogalmad sincs sem neked, sem sealspietronak a lehetőségekről, jogi, műszaki, gazdasági stb. értelemben."

Ez nagyjából igaz is.
És az is igaz, hogy tévedés volt ezen fórum lakóitól segítséget várni
(ezek az információk valószínűleg csak kevés kiválasztott által hozzáférhetőek, akik féltékenyen őrzik a titkokat ;-)

Ha a rádióamatőrök így "segítenek" egymáson is, az szomorú. Ha a kezdő amatőröknek is leb*szásokból és lehülyézésből kell kitalálniuk, hogy eddig mit tudtak rosszul, akkor igen lassú lehet a fejlődésük szegényeknek ;-)
Előzmény: ha5cti (3725)
webmaestro Creative Commons License 2005.08.09 0 0 3728
"Ha azzal, hogy tervezzen meg egy rádióalkalmazást szívességi alapon, akkor gyakorlatilag azt kérjük tőle, hogy ingyen dolgozzon."

Nem több órás szakértői tevékenységről beszéltem, ez senkitől sem várható el ingyen. Csupán arra céloztam, hogy ha valaki tudja itt, hogy mik a várható frekvenciaárak, annak szerintem nem jelent sem nagy erőfeszítést sem pedig anyagi veszteséget az, ha öt szóban felvilágosítja az érdeklődőt.
Előzmény: Törölt nick (3724)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.08 0 0 3727

Hali !

A komoly, és valóban komoly kereskedések ( azok, amelyek szeretnék megtartani a vásárlóikat, nem elüldözni, lásd az én példám ), mint pl. a DND telecom center, így csinálják.

Ha náluk vásárolod a rádiót, akkor ingyenes az engedély intézése.

1000Huf     rádió/hó a díj, semmi több. Ez simplex üzemre vonatkozik, de van átjátszóbérlési lehetőség is.

Abban meg teljesen igazat adok neked, hogy egy kezdő-érdeklődő - talán későbbiekben amatörré váló embert, el tudja ijeszteni ez az acsarkodás, amit itt az amatörök között lát.

Én feltettem egy kérdést.És pont.Nem értek hozzá, azért kérdeztem.Nem is biztos, hogy meg akarom csinálni, de lehet, hogy igen.

Végeredmény: Kioktatás, feljelentéssel való fenyegetözés, dél-amerikai kis magánhadsereg-hez hasonlítás.

Pedig drága HG4I!

Kettönk közül te vagy a butább, mert Te keresked(nél)sz a rádiókkal. Emléxel rám?

Kb. 3 hónapja bementem hozzátok az ANICO-ba, érdeklődni az FT-60 felől. Kioktattál, engedélyekről, kispesti szivattyúkról, nyomkodásról, PMR mellésugárzásról papoltál nekem, de olyan stílusban, hogy vérig sértettél. Mint először betérő, érdeklödő - leendő vásárlót. Na, ezzel elérted, hogy ha csak egy tölthető elemre lessz szükségem, azt sem tőled ( direkt kisbetűvel) veszem. Azóta már van 2 Db vx2-es-em, 2 DB FT-60 - asom, és ha úgy akarom, akkor lesz FT 8800 is, de __egyik sem tőled__!!

Ugye, milyen jó kereskedő vagy?

Így megismerve benneteket ( Tényleg tisztelet a néhány kivételnek ) már értem, miért csökken az amatőrök száma, az amatörök miért a PMR csatornákon forgalmaznak ( talán mert ott van normális társasági élet??)

Még egy kérdés. Az a pár amatör , aki rábbukkan egy kalózfrekin beszélgető társaságra, és ott nyomkod, ill. forgalmaz, az törvényes? Ugye nem.

100W-os rádióval elnyomni a PMR csatornákon  - PMR szabvány szerint 0.5W-al forgalmazókat, rányomkodni, az PMR szabvány szerinti?

Ugye nem.

ha5cti !

Ha feljelentgetni akarsz, előbb a szűkebb berkeidben nézz körül.

Előzmény: webmaestro (3723)
hg3ipd Creative Commons License 2005.08.08 0 0 3726

A bérleti díj legyen pl 100 Ft/watt/rádió/hónap,

Az nem is lenne rossz, valahogy ilyesformán kellene a kenyér, tej, benzin stb. árát is meghatározni! Sajnos ezt nem mi határozzuk meg, hanem az illetékes hatóság. Tájékozódásképpen addig is tudnám ajánlani a frekvencialekötés és használat díjairól szóló, 6/1997. (IV. 22.) KHVM rendeletet. Akinek esetleg nem lenne meg, töltse le INNEN és válassza ki a kívánalmainak valót. Mivel ez '97-es rendelet, előfordulhat, hogy az árak változtak valamelyest, de én nemtaláltam újabb kiadást.

(áthangolt fél wattos PMR rádiókkal még ennél is olcsóbb lehetne :-),

Külön költségkímélő lenne, ha pl. a PMR-t csak egy kicsit is át-elhangolnának és mondjuk valaki olyannak találnák telibe a rádiórendszerét aki azt zokon venné, és még ne adj isten a szükséges lépéseket is megtenné a zavar kiderítéséért, megszüntetéséért. Esetleg fokozhatjuk még azzal is, hogy a freki éppen kormányzati szervhez tartozik. Ez bizony tényleg olcsó játék lenne, és bírságot sem kellene sokat fizetni. ;-)

ha5cti Creative Commons License 2005.08.08 0 0 3725

Amit irtál, abból egyértelműen az  derül ki, amit HG4I irt, hogy semmi fogalmad sincs sem neked, sem sealspietronak a lehetőségekről, jogi, műszaki, gazdasági stb. értelemben.

Ha meg az amatőr sávban akarná müködtetni akkor számolhat azzal, hogy rögtön bejelentjük és megy a hatóság. De ha máshol csinálja akkor is ugyanez a helyzet.

Az egész egy nagy butaság ebben a formában.

üdv

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!