Keresés

Részletes keresés

Püfü Creative Commons License 2005.07.28 0 0 617
Ja, és még elfelejtettem, hogy forintot akkor nem érdemes ott váltani tolárra? Vagy nem is lehet? Itthon váltsunk eurót? Köszi!
Előzmény: Püfü (616)
Püfü Creative Commons License 2005.07.28 0 0 616

Szia, köszi a gyors választ. Azt mondod drága a szállás?:-( Hát, mi is szívesen vettünk volna olcsóbbat, de még ez volt a legelfogadhatóbb. A neten mind drágábbakat találtam. Megnézegettem most a sloveniaholiday oldalt is, amit Szilvinek ajánlottál, ott is hasonló árakat találtam. Lehet, hogyha nem foglalsz előre, és ott keresel, akkor találsz olcsóbbat. Csak úgy meg nem mertünk elmenni, mert azt mondták, hogy főidényben nehéz olcsót találni. Na, mindegy, ezt még kibírja a pénztárcánk.

Mi is viszünk akkor kaját, ahogy máskor is szoktuk, konzervek, ilyesmi....

Tudsz esetleg valami jó éttermet ajánlani, ahol helyi specialitások vannak? És mik a helyi jellegzetes kaják? Nem nagyon akarunk étteremben kajálni, csak 1-2x, de akkor valami helyit.

Nem vagyunk nagy hegymászók, remélem vannak lightos kirándulások is, mi úgy terveztük, hogy elmegyünk a Predjani várhoz, postojnai barlanghoz is, meg készülünk Triesztbe. Odafelé tervben van Ljubljana, meg Celje is. Tengerpart milyen messze van? Érdemes ott is eltölteni egy napot?

Előzmény: Zuzmara (613)
Zuzmara Creative Commons License 2005.07.28 0 0 615
Amúgy én is "keresek" látnivalókat a Soca völgyében. Irja meg mindenki, amit tud!

Pár kérdés:
A Mangartra vezető útszakasz hány km-en "veszélyes"? Csak mert ha gyalog is meg lehet tenni emberi mértékű utat, akkor letennénk valahol a kocsit, és mennénk gyalog tovább. De nem tudom mi merre hány méter... Légyszi aki volt ott, írjon ez ügyben.

Kobaridnál érdemes átmenni az olasz oldalra? Esetleg Udine-be? Vágyom már egy igazi olasz pizzára vagy tésztára. :) Tud valaki valami jó helyet ott a közelben?

Zu
Zuzmara Creative Commons License 2005.07.28 0 0 614

Hello Szilvi!

Hogy hol szálljatok meg, attól függ, melyik részt választjátok. Durván és nagyjából két régió van (amit én ajánlok hirtelen), a nemzeti park nyugati részén a Soca völgye (Tolmin - Kobarid - Bovec), a keletebbre eső részen pedig van a Bohinj tó és környéke, Bled stb. A szitu az, hogy vagy az egyik, vagy a másik, ugyanis a kettő közt van egy marha nagy hegy, amin keresztül nem vezet út, csak vasútvonal (egy hosszú alagúton). Jó, nagyobb kerülővel, ha pl. Tolminban szálltok, át tudtok kirándulni kocsival is Bledbe, de akkor nem sok marad kirándulni. Mi ezt tavaly úgy oldottuk meg (véletlenül), hogy 5 napot Dreznicaban voltunk (Kobarid mellett), 9-et Srednja Vas-ban. De ha ti egy szállást akartok (mondjuk 6 napra valóban egy a normális), akkor döntsétek el szerintem, hogy hova. Mindkét helyen lesz hova mennetek, garantálom.

Ha a keleti részt választjátok (Bohinj), akkor én javaslom a Bohinj tó környéki kis falvakat, bármelyiket. Legalábbis ha nem annyira szeretitek a nyüzsgést, hanem nyugira vágytok. Olcsóbb is, mint pl. Bled, ahol sokkal több a túrista. De ha csak esti alvás lesz, és egész nap oda vagytok, akkor végülis tökmindegy. Mindenesetre én azt monodom, hogy Bohinj környéke.

Ha a Soca völgye szimpatikusabb, akkor a Tolmin - Bovec (esetleg Soca falu) közti útszakaszt javaslom, itt bármelyik falu tökéletes. Elfogult vagyok, de Dreznica az pl. egy gyöngyszem, ez a főúttól pár km-re van, egy völgyben, íram kép számot tegnap asszem. Ha ott találnátok olyan házat (szobát), aminek az erkélye a szemközti Krn csúcsra néz, akkor sehova tovább!

Szállás ügyben: a http://www.kobarid.si/dreznica/ oldalon (ez Dreznica web oldala), az Information menüben találtok kiadó szállásokat.
Bovec környéki szállás ügyben ajánlom a http://www.bovec.net oldalt, özön szállást listáz a környező településekről.
Találsz még itt is (egész Szlovéniából kereshetően): http://www.sloveniaholidays.com

Na amit ajánlok: először is vegyél (itthon) egy Szlovénia térképet, hogy nagyjából képben legyél. Amik vannak könyvek, sajnos elég vackok, mi egyet vettünk (a "Magyar szemmel" sorozatból), hát, jobb mint a semmi, de meg se közelíti a pár éve kiadott Erdély útikönyvet, és elég sok hülyeség is van benne. Pl. hogy Portorozsban homokos a tengerpart. (Majd szétvágta a talpamat, annyira köves.) Szóval hogy ne legyen sík hülye az ember, esetleg érdemes megvenni, de elég sokat bosszankodtunk is rajta...
Túristatérképet szerintem ott érdemes venni, a szokásos helyeken kaptok ott is (benzinkút, túristairoda, trafik). Sok tájegységről van külön térkép is. Ár ügyileg: a Triglavski Narodni Park 1:50000, 1750 SIT volt.

Mi Békéscsabáról megyünk.

Sok sikert a kereséshez!
Szólj, ha segíthetek még bármiben.

Zu
Előzmény: S.Szilvi (610)
Zuzmara Creative Commons License 2005.07.28 0 0 613
Helló Püfü!

Ja. Ribcev Laz az ott van közvetlen a Bojinj tó partjánál. Sok helyre el lehet onnan kirándulni. Közel van Bled, a Vintgar szoros (Bled után), a Mostnica szoros, a Vogel, a Száva vízesés, hogy csak párat említsünk. Jó hely. Ott voltunk tavaly 2. szállásként. Csak mi Srednja Vas-ban.
Ide és ide feltettem két térkép szerűt a környékről, az egyik olyan sablonos, a másik meg részletesebb, viszont fekete-fehér, nehéz kilátni belőle mi mi.

Ár ügyben: hasonlóak az árak, mint itthon. Esetleg tán egy kicsit drágább, 10-20%-kal, nem jelentős. Az éttermi árak szintén (legalábbis a nem annyira "központi" helyeken, a menő részeken, mint pl. Bohinj-i tó :) talán kicsit borsosabb). De a benzin pl. olcsóbb. Viszont a szállás - szerintem - elég drága. Én sokallom 2 főre a 28-30 eurót. De ki lehet bírni. Mondjuk pénztálcája válogatja...
Egy jól felszerelt kis bolt minden apró faluban is van legalább egy (Merkator "márkájú"). Magyar viszonylatban ez az ABC. Minden van, ami kell, zöldség, tejtermék, kenyér, a szokásos.... Ja, majd elfelejtettem, aki először megy Szlovéniába, készüljön fel rá, hogy a kenyér viszont náluk rohadt drága. Kb. 4-600 Ft/kg. Van több féle, ki milyet szeret. Puha, tömörebb...
Nagyobb "ABC" a Tus nevű, ez olyan szupermarket jellegű, ez is van elvétve, a nagyobb helyeken.
Multik nem nagyon vannak jelen, ahogy elnéztem, egyetlen Spar-ral találkoztunk Postojna mellett, de nem is hiányoznak. Csak elsőre furcsa volt.
Benzinkút sincs csak Petrol meg OMV. Kb. 90-10% megoszlásban.

Hogy vigyetek-e otthonról kaját? Ez egyéni dolog. Ki mit eszik. Mi szoktunk vinni májkrémet, meg ilyen hülyeségeket... tésztát... ha elfér, vigyetek, pár forintot megspóroltok. Nem sokat.

Zu
Előzmény: Püfü (609)
S.Szilvi Creative Commons License 2005.07.27 0 0 612
Ja, és még valami... túristatérképet tudsz ajánlani? Ott érdemes venni? Vagy itt nálunk végülis van térképbolt... bár nem tudom, mennyire vannak ellátva ilyen speciális térképpel. Köszi! :-)

Előzmény: Zuzmara (608)
victus Creative Commons License 2005.07.27 0 0 611

A lenti hajót(?) már láttátok Most na Soci-nál?? Ezt találtam róla:

We'll return to Most Na Soci quite pleasantly tired and there Captain "Old Lake Wolf" will take us down the Caribbean-blue Soca lake in his "Mississippi river boat" Lucija, telling age-old stories of the local people. http://www.impel-bohinj.si/oldtimer_train.htm

egy másik helyen: "You can go on a boat trip or spend your time on a little ship called Lucija. http://www.penzion-sterk.si/english/aktivnosti.html

(a (gőz)vonat se semmi: http://abc.ponudba.com/uvod-2.html és http://abc.ponudba.com/bohinj-2.html ez utóbbi oldalon található a gőzös menetrendje!!, csak mi sajna ezekben az időpontokban nem leszünk ott.)

szóval, engem ez a bizonyos Lucija hajó érdekelne Most na Soci-nál - a Cartographiás Szlovénia útikönyv is emlegeti: "a tavon -Most na s. duzzasztógátjánál- lapátkerekes gőzössel is utazhatunk" Tudtok valamit róla? Állandóan közlekedik??? Pontosan hol található??

a fentebb belinkelt Sterk Panziónál érdeklődtem az ügyben, "tört angolsággal" ezt a választ kaptam, amitől nem lettem igazán okosabb:

"oure penzion is open for  everyboady.

if you reserviret the ship its going to a trip all the time.

the ship is 200m from oure penzion.

thanks

welkome in oures penzion"

???

S.Szilvi Creative Commons License 2005.07.27 0 0 610
Szia!

Nagyon örülök, hogy ennyi infóval szolgáltál nekem, mint tájékozatlan utazónak!! :-) Köszönöm szépen! Egész sokáig lesztek ott, irigyellek is érte!! :-) Mi csak aug. 10.-16.-ig megyünk, szerintem tutira kevés lesz! :-( De megnézünk mindent, amit csak tudunk, egész nap meg sem állunk majd! :-) Melyik a legjobb, legideálisabb hely, falu szállás céljából?? Hol érdemes próbálkoznom? Egyébként ti honnan mentek (úgy értem, hogy hova valósiak vagytok)?

Szilvi
Püfü Creative Commons License 2005.07.27 0 0 609

Sziasztok!

Aug. 22-től megyünk Szlovéniába egy hétre. Ribcev Lazban lesz a szállás egy családnál, a bohinji turistairodánál foglaltuk, 13,25 euro/éjszaka/fő. Szóval, aki keres lehetőséget még talál. Ismeritek ezt a falut? És árakat szeretnék még kérdezni Tőletek, tájékozódó jelleggel. Pl. éttermek, meg élelmiszerboltok. Vigyünk itthonról élelmiszereket? Köszi!

Zuzmara Creative Commons License 2005.07.27 0 0 608
A nemzetközi zöldkártya az mindenképp kell, "kötelező" a határon túl. Ez tulajdonképp a kötelező felelősségbiztosítás a külföndön tartózkodáskor. Épp ezért is az a biztosító tölti ki neked, akinek fizeted a kötelezőt. Oda kell bemenni, és pár perc alatt kitöltik (fizteni nem kell érte).
A másik amit írtál. Szerintem ők arra értették, hogy van külföldön olyan jogosítvány, ami személyi is egyben. Erre írhatták, hogy a magyar jogsi kint nem érvényes személyiként.

Szóval amit vinni kell:
személyi, jogsi, forgalmi (legyen érvényes a műszaki meg a zöldkártya), nemzetközi zöldlkártya, (mi eltettük az útlevelet is, legyen ott, ha már megvan, de lehet, hogy ez csak beidegződés :)), fényvisszaverő mellény.
+ mi szoktunk kötni utasbiztosítást is, a Credit Suisse-nel a közepes mértékű 350 Ft/fő/nap.

Na aszondom, ha menni akartok, sürgősen menjetek rá a szállásra, ha kinéztetek egy helyet, vagy tipp kell, szóljatok, megpróbálok segíteni a keresésben.

Egyéb info: eurót itthon jó váltani, és abból venni kint tollárt (bankban). Bankkártyát szinte mindenhol elfogadnak. Benzinkút elég sok van, Petrol és OMV (más nincs is). A benzin minősége nagyon jó. Árat most nem tudok, tavaly olcsóbb volt vagy 30 Ft-tal. Az utak nagyon jók, a falvak MINDENHOL dugig virággal, még a garázsok ablaka is tele muskátlival, a közbiztonság állítólag az új EU tagállamok közül a legjobb, az egész országnak nagyon jó hangulata van, egyszóval nem értem, hogy ha bemegyek egy utazási irodába, és megkérdezem, hogy tudnak-e ajánlani szlovéniai szállást, akkor miért néznek úgy rám, mintha azt mondanám, hogy Üzbegisztánban szeretnék eltölteni egy hetet... Úgyhogy nem megy be az ember az utazási irodába. Persze tavaly még velünk is így volt, azt se tudtuk, mi van Szlovéniában, aztán kiderült, hogy szomszédos országunk egy kis ékszerdoboz. Valamiért nem ismerik az emberek.

Mondd nyugodtan, ha bármi kérdésed van még.

Zu
Előzmény: S.Szilvi (605)
Zuzmara Creative Commons License 2005.07.27 0 0 607
Kedves Szilvi!

Amiket írtam (kérdeztél) mind a Triglav NP-ban vannak, igen. És mind megközelíthető autóval. Á dehogy, nem kell ezekhez hegyet mászni. Ezek mind ilyen jó kis laza, pár 100 m-es vagy km-es séták. Ami olyan mászósabb volt, az egyedül a Bohinj tó partjánál, a Száva forráshoz vezető parkolótól kiindulva a Fekete-tóig vezető kis út volt (IMG_2633-IMG_2655), de ahogy látod, van aki gyerekkel a hátizsákjában is nekivágott (habár őket nem neveztük normálisnak, lévét itt azért volt egy-két - általunk - veszélyesebbnek vélt szakasz, de annyira nem vészes, csak hát gyerekkel...).
Most csak azokról beszéltem, ahol mi voltunk (de hát mi is először voltunk, és csak pár hely fért bele).

Azért a jó bakancs vagy túracipő javasolt. Utcai cipőben, meg ilyenekben nem kéne ilyen terepen mászkálni, mint pl. a Boka vízesés előtti patakmeder (IMG_2239.jpg), de azért láttunk olyat itt is, aki ennek strandpapucsba indult neki. :) Mondjuk vissza is fordult. Kemény legyen a talpa és tapadjon. Ez a lényeg.

Szóval alapvetően 3 féle ember jár a szlovén hegyekbe.
1) Vízimádók, "extrém túristák", ők raftingolnak, meg bármit csak a vízben legyenek és zuhanjanak :)
2) Hegymászók, ők másszák meg a Triglavot, ill. bármit amit a térképen pöttyözött úttal jelölnek, elalszanak tömegszállásokon is, ők is a kemény mag
3) És van a "mi fajtánk", mint te is - úgy vettem észre -, aki sétálni szeret, max. laza hegyet mászni, pár hágóvassal, és "nyugiban" gyönyörködni a táj szépségében, de előnyben részesítik az autóval megközelíthető helyeket, mert kicsit "kényelmesek", de legalább nem veszélyeztetik az életüket.

Félreértés ne essék, az 1-2)-t se akartam leszólni, a világért se. Remélem nem tűnt úgy. Nagyon jól néznek ki a patakban, ahogy evickélnek, ha nem lennének, nem tudnánk őket fényképezni. :)

Szállást augusztusban ott helyben találni....? Hát, ha azt nézzük, hogy mi tavaly május végén, június elején alig bírtunk szállást találni augusztusra.... Nem sok esélyt látok. Augusztus, annak is az eleje-közepe, a fő-fő-főidény. Mi idén már kora tavasszal lefoglaltuk (tanultunk a tavalyi esetből). Nagy szerencsével lehet, hogy kifogsz egyet, de egyrészt az biztos nem lesz a "jobbak" közül való, másrészt meg arra építeni....

A Kanin-ra Bovecről indul a felvonó (kis négyszemélyes). Bovec elején, a benzinkúttal szembe kell letérni, onnan vagy 200 m-re van a parkoló. Nekünk a tavalyi helyek közül benne van a TOP 3-ban. De lehet, hogy az 1. Fantasztikus az a természet-, növény- és klímaváltozás, amit átél az ember, mialatt felér a kabin. Fent már csak szikla, hó és piszok nagy csend. Úgy éreztük magunkat, mintha egy másik bolygón lennénk. Leírhatatlan. És nagyon jó túrákat lehet ott fent tenni. Ne hagyjátok ki, ha a környéken lesztek.

Mi amúgy aug. 4. és 18. között leszünk ott. Tavaly is pont ebben az időben voltunk. (Illetve az első 4 nap a tengerparton leszünk, vagyis alszunk, mert nem strandolás lesz, hanem Skocjan barlang + Lipica stb., aztán hétfőtől nyargalunk fel a hegyekbe.)

Üdv:

Zu

U.i.: tényleg, Lipicára érdemes elmenni? Szeretjük a lovakat (főleg a "szabad pacikat").
Előzmény: S.Szilvi (604)
H_G Creative Commons License 2005.07.26 0 0 606
Hű, de remekek! Melyik hónapban voltatok, szintén aug.?
Előzmény: Zuzmara (600)
S.Szilvi Creative Commons License 2005.07.26 0 0 605
Szia!

És még azt szeretném kérdezni, hogy kell-e nemzetközi zöldkártya, ill. azt olvastam az "utazás személyivel az EU-ba" c. topikban, hogy nem használható külföldi utazásra a magyar vezetői engedély. Ez most mit jelent?? (Sorry, hogy ennyi mindent - esetleg baromságot is - kérdezek tőled!!)

Köszi!

Szilvi
Előzmény: Zuzmara (603)
S.Szilvi Creative Commons License 2005.07.26 0 0 604
Szia!

Köszi az infókat! Azt kérdezném még, hogy ezek a helyek autóval megközelíthetőek, ill. úgy általában a nagyon szép helyekre el lehet jutni autóval vagy a többséghez hosszú túra illetve komoly hegymászó-tudás szükséges netán? És amiket írtál, azok a Triglav Nemzeti Parkban vannak?
Mi egy helyen szeretnénk megszállni (bár azt még nem tudjuk, hogy hol) tehát nem ún. tranzitszállásokat szeretnénk. Egyébként lehet találni úgy is szállást, hogy csak odamegyünk, tehát hogy nincs előre lefoglalva? És még egy kérdés: az a bizonyos Kanin hol található? Majd még lehet, hogy kérdezek egy pár dolgot. Ti meddig lesztek ott? (mert azt olvastam, hogy aug. 3-án indultok)

Köszi!

Szilvi
Előzmény: Zuzmara (603)
Zuzmara Creative Commons License 2005.07.26 0 0 603
Hello Szilvi!

A függőhidas és a körülötte lévők Kobarid mellett készültek, ez egy gyönyörű kis túraút részben a Soca partján (tetszik a víz színe, mi? Mi se akartuk elhinni, pedig "élőben" is ilyen), a vége pedig a Kozjak vízeséshez vezet (IMG_2074). Szállásnak javaslom Kobaridot vagy Drezsnicat (IMG_2285), mi itt szálltunk meg tavaly (és idén is itt fogunk), valami lélegzetelállító panoráma van a faluból a Krn hegyre (2244 m).

A 106-tól kezdődőek a Boka vízesés előtt készültek, ez a Bovec-Kobarid útvonalon van, Bovechez egész közel. Itt is csak ámultuk a meder színén.

A 151-től lévők ez ha jól emléxem, a Pericnik vízesés. Ez az a híres vízesés, aminek mögé lehet menni. Tuti! :) Ezt Kranjska Gorától nyugatnak találod az E651-es úton, Dovje-nél le jobbra.

A két utolsó amit írtál, pedig a Mostnice szoros, a Voje völgyben (Koca na Vojah). Ez pedig a Bohinj-i tó közelében van, Stara Fuzina faluból kell nekiindulni. Ennek a végén is van egy vízesés, de annyira nem nagy szám, viszont ami előtte van... lásd 2472-2491 között lévő képek. De mondanom sem kell, hogy így fényképen nem adja vissza az ottani élményt.

Ha bármiben még segíthetek, írj nyugodtan.

Zu
Előzmény: S.Szilvi (602)
S.Szilvi Creative Commons License 2005.07.26 0 0 602
Szia! Hát szóhoz sem jutok.... gyönyörű helyeken jártál!!! Mi most akarunk menni aug. 10-től, még sosem voltunk Szlovéniában. Szeretném kérdezni, hogy a képtár elején lévő képek, ahol a függő híd van meg a kajakosok, azok hol készültek, valamint még a 106-150, 151-165 sorszámú képek és a IMG 2481 és 2482 sz. képeket is hol csináltad? Köszi!
Előzmény: Zuzmara (601)
Zuzmara Creative Commons License 2005.07.25 0 0 601
Vagy klikkelhetően:
http://macinzu.tar.hu
Zuzmara Creative Commons License 2005.07.25 0 0 600
A "türelmesebbeknek" és a Szlovéniával esetleg most ismerkedőknek feltettem a tavalyi nyaralásunkról egy kis "best of" összeállítást a http://macinzu.tar.hu -ra. Azért írtam a "türelmest", mert még így is több mint 300 kép lett. (Persze rendezve van, nem egybe.)
Megjegyzések, képaláírások nincsenek, ezért bocs. Akit majd érdekel, megírja a kép számát, és mondom.

Üdv:

Zu
Morcsi Creative Commons License 2005.07.25 0 0 599

Az igazság az, hogy én egy kicsit később csatlakoztam egy csapathoz, amikor már az irány (észak) eldöntött tény volt. Hogy ők mi alapján választották ezt, nem tudom. A Prag útvonalon másztunk fel, erről már lejjebb írtam.

A lefelé utunk megválasztásakor az motivált, hogy minnél kevesebb sziklás/mászós/kitett rész legyen benne. Így egy hosszabb, ám jóval kényelmesebb utat választottunk a Triglavski dom-tól. Ebben egyetlen egy szaggatott, vagy pontozott jelzés sem volt. (Aki még nem látott volna szlovén turistatérképet: folyamatos vonallal jelölik a "sétálható" ösvényeket, szaggatottal a mászósabb, kitettebb részeket és pontozással a kifejezetten nehéz, via ferrata szakaszokat)

Előzmény: lehel11 (598)
lehel11 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 598

Szia Morcsi!

Ti (illetve más is) mi alapján válaszottátok ki, hogy melyik irányból indultok fel a Triglavra? Mert mi az választottuk, amit az egyik Tourinfo-nál ajánlottak, de az elég kemény volt, ahhoz nem volt eléggé felkészült a csapatunk. Aztán térképen láttuk, hogy van olyan út is, ami nem very difficult megjelöléssel fut. mi északról indultunk neki (most nem jut eszembe az út neve, de szerintem az, ahonnan Ti is mentetek), és keleti irányból láttam olyan utat a térképen, ami hosszabb ugyan, de nem very difficultként jelölik, mint az északi vagy a nyugati oldalról menő útvonalakat (most a turista házakig elérő útvonalról beszélek, és nem a csúcsra menőről).

Szóval melyik irányból milyen felmenni?

Köszi.

Előzmény: Morcsi (596)
Zuzmara Creative Commons License 2005.07.24 0 0 597
Néhány ár (info) tavalyról az újaknak:

Felvonó árak:
Vogel: 2000 sit (Bohinj kártyával rendelkezőknek 1800)
Kanin: 2500 sit - természetesen ezek "retúr" árak
A Vogel kihagyhatatlan szerintem. 2 hetes nyaralásunk egyik legszebb pontja volt.
A Kaninról szintén ugyanez elmondható, főleg tiszta időben.

Mostnice szoros: 400 sit (200 sit Bohinj kártyával)
A Bohinj tó mellől pár km-re, Stara Fuzina-ból indul az út. Laza séta a patak parton, ill. mellette, a végén vízesés. Nagyon-nagyon szép (maga az út, nem a vízesés), megéri.

Bled-i vár: 1000 sit
Klassz kilátás, szép fentről a víz.
A vár mellett közvetlenül, a kiépített parkolóban ingyenes a parkolás. Egyébként a Bled kempingnél 1600, a városban 500 sit a parkolás.

Gondola túra a bled-i tavon: 10 euro/fő

Vintgar szoros: 600 sit
Pár km-re Bled-től. Nagyon szép, megéri.

Predjama-i vár: várba 1000 sit, barlangba 1000 sit, várba + barlangba 1690 sit
Hatalmas élmény a látvány, a sziklába épített vár.

Skocjan barlang: 2000 sit
Itt nem voltunk, csak "majdnem", ezért csak az árat tudom.

Autóvonat (avtovlak):
Bohinjska Bistrica - Most Na Soci: 2600 sit (4300 a retúr)

Egyéb parkolási díjak:

Piran (kikötő előtti parkoló): 180 sit/óra
Portorozs: 200 sit/óra
Lucija: mindenhol ingyenes (lámpánál balra, aztán jobbra fel a lakótelepi házakhoz)
Stara Fuzina (Voje völgy, a Mostnice szoros kezdete előtti parkoló): 600 sit, 1500 sit a behajtás
Bohinj: a túristairoda előtti parkolónál a füvön 1 óra ingyenes
Bohinj, Slap Savica (Száva vízesés): 400-500 sit

Hirtelen ennyi.

Zu
Morcsi Creative Commons License 2005.07.24 0 0 596
Nem azt mondtam, hogy nagy durranás, de miután lemásztunk a Triglavski dom-tól és a sótól fehér volt a hátamon a ruha, bizony jól esett egy kis hideg víz :)) Arról nem beszélve, hogy két napja nem volt lehetőségünk fürdeni előtte.
A szabadstranddal pedig nem vagy kisegítve, ha nincs rajtad fürdőruha. A strandon legalább van kabin, zuhanyzó, meg tiszta WC...
Előzmény: lehel11 (592)
Morcsi Creative Commons License 2005.07.24 0 0 595
Ez a retúrjegy ára.
A lefelé jövős trükköt nem ismertem...
A Mostnica kanyon pedig a Bohinji tó keleti végétől kicsit északra, Stara Fuzina nevű településtől indul. Egy kényelmes kis sétaút, de szép a látvány.
A Bledi vár tényleg nem egy nagy szám.
Előzmény: S.Szilvi (593)
S.Szilvi Creative Commons License 2005.07.24 0 0 594
Merre van ez a Mostnica-kanyon?
Előzmény: Morcsi (591)
S.Szilvi Creative Commons License 2005.07.24 0 0 593
A felvonóra ez csak 1 irányban érvényes ár? Ha le is azzal megyünk, akkor dupla?
lehel11 Creative Commons License 2005.07.24 0 0 592

A Vogeli felvonón különben meg lehet csinálni egy vicces trükköt. (mi nem tudatosan csináltuk, csak jól jött ki). Elég lentről one-way jegyet venni, és simán le lehet jönni visszafelé is azzal a jeggyel. Mi eredetileg gyalog akartunk lejönni, csak nem találtuk meg az utat, illetve nem volt kedvünk még 1000 métert legyalogolni, ezért mentünk a felvonóhoz. Viszont odafent egyáltalán nem lehet jegyet venni, csak lent... Így hát ingyen jöttünk le...

A Bledi strandra úgy tudom, hogy 5-től fél áron lehet bemenni. de szerintem nem nagy durranás a strand. a Tó másik végén ingyen is lehet fürödni a tóban. (a kemping felől, ahol a csónakot is lehet kölcsönözni.)

A Bledi várba pedig asszem 1200 SIT a belépő, de szerintem az szemétség. Onnan valóban nagyon szép a kilátás, de mint vár, nem nagy durranás.

Morcsi Creative Commons License 2005.07.24 0 0 591
Vogel hegyi felvonó: 8EUR/1.800 SIT volt a diákjegy, 2.000 SIT a felnőtt, a többire nem emlékszem.
A Savica vízesés 600 SIT lett volna, de reggel 8 előtt, mikor ott jártunk, még nem volt nyitva a bódé, így ingyen néztük meg. A Bledi strandra (ami a vár alatt van) szintén ingyen mentünk be este 6 óra körül. Ugyan hivatalosan 7-ig fizetni kell, de senki nem kért jegyet. A Mostnica kanyon ára 2 éve 400 SIT volt, lehet, hogy idén már az is 600.
Most ugyan nem jártunk, de a neten fent vannak a barlangok is:
Skocjan: 2500 SIT/11 EUR (felnőtt) 1000 SIT/5 EUR (gyerek) 1800 SIT/8 EUR (diák, nyugdíjas)
Postojna: ez már kicsit bonyolultabb, az árakat kibogarászhatod itt
Előzmény: S.Szilvi (590)
S.Szilvi Creative Commons License 2005.07.24 0 0 590
Esetleg tudnál árakat is mondani a felvonóra, barlang belépőre stb. ?
Előzmény: Morcsi (580)
Morcsi Creative Commons License 2005.07.24 0 0 589
Igen, a Horvátokhoz csak az újjal, mert ők nem Uniós tagállam. Az összes Uniós országba (tehát Szlovéniába is) mindhárom fajta személyivel lehet menni. Múlt 7végén voltunk egy csapattal és egyik útitársunk a bordó könyves személyijével ment, mert nem volt útlevele. Semmi gond nem volt vele.
Előzmény: S.Szilvi (588)
S.Szilvi Creative Commons License 2005.07.24 0 0 588
A horvátokhoz csak az újjal lehet menni nem?
Előzmény: Morcsi (587)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!