Üdvözletem!
Elnézést, de csak most jutott eszembe, hogy ide is kellene kukkantani.
Igaz nem nagy itt a pörgés, de azt hiszem legalább nekem kellene írnom ide.
Szóval, köszönöm a jókívánságokat és remélem tudom segíteni a tapasztalataimmal a topickot.
Van néhány newság azóta, hogy itt jártam. Holnap ha minden igaz mehetek a végleges magyar rendszámaimért.
Edddig tarott ugyanis a honosítási procedúra, nem csak azért mert az autó kicsit különleges. Minden külföldről behozott kocsi üzembe helyezése egy hónapba kerül. Legalábbis itt nálunk vidéken.
Legtöbbet a Franciaországból érkezett származási igazolásra kellett várni. (3hét)
Hogy a kocsit nem körözik kint és minden adata egyezik az ottani belügyi adatbázissal.
Lóvé ügyileg a rárakódó "szemét" összege már eléri 250 ezres határt.
Sokan keresnek mailban, hogy meséljek róla.
Nos, ha végre lesz már időm a www.hentes2.fw.hun -n lesz, mondom LESZ (és nem már van) majd róla egy napló a tapasztalataimról. Addig ide is gyűjtöm tapasztalataimat.
Egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyibe került a gép, mármint megvenni.
El kell mondanom, hogy marha nagy szerencsém volt a keresés során, hogy rátaláltam, mert aránylag olcsón (két ugyanilyen benzines Saxo áráért) sikerült megvennem. Kb egy hónapig kutattam eladó Saxo után, mondhatom elég ritka egy típus. Átlagos ára 4000 Euró körül található. Az évjárat szórása 1996-2003 között van, mert eddig gyártották. Kizárólag Franciaországban forgalmazták, de került néhány darab Svájcba és Norvégiába is. Magán importon keresztül Németországba és Olaszországba is, de ott ritka mint a fehér holló.
Új ára 22000 Euró, azaz 5,5 milla(!) volt. Nekem kicsit több mint egy millában van már eddig.
23000 km-el vettem és már letekertem már vele itthon 1300 kilómétert, gond és benzin nélkül. Apropó! benzin kell azért bele, mert a Webasto kályha benzinnel megy. Az elmúlt egy hónap alatt elpusztítottam 3 liter benzint a kályhában, pedig nem szeretek fázni! :-)
Töltés:
Direkt szereltem fel egy villanyórát idehaza neki, hogy pontosan lássam a "fogyasztást". Szélsőséges méréseim 150 és 550 Forint/ töltés között volt.
Átlagosan 480 -ért tankolom ha nappali árammal töltöm.
Mehetek mindezért kereken nyolcvan kilómétert. Max amit megtettem egy feltöltéssel az 90 kilóméter volt, de akkor már úgy kellett betolni az udvarra.
Szertem hogy nagyon pontos a műszerfalban a töltöttség mérő óra, jól követhető a kapacitás.
Lemerülés esetén mikor már a műszer nulla százalékot mutat, felgyullad a tankolást jelző lámpa, ami egy konnektort szimbolizálsó sárga lámpa.
Ha nem kellene állandóan világítani szerintem nap mint nap meg lehetne tenni vele 85-90 kilómétert. Városban tuti lenne, de ott meg a gyorsítások csökkentik a töltöttséget. Az akkumlátorai Nikkel Kadmiumosak 20 darab kisméretű tégla méretű 6V-os ak. Összesen 120 Volt a rendszerfeszültség + egy 12V-s normál ólom akksi a fedélzeti dolgoknak.
A rendszer feltöltése nulláról 5 óra 20 perc, majdnem nulláról 5 óra. Totál lemerüléskor a hálózatból kb. 12 ampert vesz fel induláskor ami fokozatosan csökken ahogy a rendszer töltődik. Vész esetén egy óra töltéssel 30 Km-t mehetünk.
Balhé esetén keresni kelle egy helyet ahol van konnektor és várni egy órát.
A töltő gyárilag benne van a motortérben, a kocsiba gyakorlatilag egyenesen vezetjük bele a 230 V-ot. Jópofa, hogy a központizár lezárja az elektromos csatlakozó ajtaját is, így nem kell attól tartani, hogy a kábelt ellopják az utcán amíg mi a dolgunkat intézzük.
Extrák: Elektromos ablak, infrás központizár, elektromos (naná!) szervókormány, elektromos-vákuumos fékrásegítő, állófűtés, rádió, ködlámpa, hátsó ablaktörlő mosóval. Talán extraként jelentkezik, hogy nincs semmilyen sebességváltó ugyanis a motor direktben hajtja a kerekeket. Van egy kapcsoló a műszerfalon a tolatáshoz és akkor a szervó felcseréli a gerjesztést és már megy is hátra.
Ha kinyitod a vezető ülés felőli ajtót automatikusan üresbe teszi magát, ami annyit jelent, hogy a Drive Enable jel elmegy, amit egy az önindítózáshoz hasonló mozdulattal lehet újra aktiválni. Persze a fékpedál nyomása is feltétel a beindításához. Eltartott mire megszoktam. :-) Kézifék használata kötelező, hiszen lejtőn simán elgurul még "sebbességben" is, hacsak nem érünk a gázpedálhoz.
"Önindítózás" után egy katt, meghúz egy mágneskapcsoló (azt hiszem) és már mehetünk is. "Beindításkor" egy pár másodpercig zümmög a fékrásegítő szivattyúja majd végleg hangtalanná válik. Azaz ha mégis jobban figyelünk tapasztalhatjuk hogy "megy" még valami a motortérben: a szervó vízhűtéses és ebben a hűtővizet egy ablakmosó motor méretű szivattyú keringeti. Gyakorlatilag zajt csak a menetszél és a gumik okoznak haladás közben.
Dinamikailag kár tagadni, hogy az üresen 1100 kilós autó sportos jelleget mutatna, de városi használathoz teljesen ideális a 20 KW-s moci. Kb. egy kétütemű Wartburg dinamikájához hasonlítható. Max sebessége 90 egynéhány km/h.
Nagyon tetszik, hogy fékezéskor visszatölt ezáltal is növeli a megtehető távolságot.
Max sebességgel 100-150 méterre egy kereszteződés előtt elég levenni a gázról a lábat és mire elsőbbséget kell adni már a kocsi alig gurul olyat fékez a generátorrá alakult motor. A szervó ügyesen logaritmikus karakterisztikával növeli a töltést ezáltal a motorfék felér egy hideg dízel motor motorfékével.
Hosszabb lejtőn gurulva motorfékkel látni a töltöttség műszeren, hogy növexik az töltöttség. :-)
Négy személyt a kocsi megérzi, ilyenkor valamivel lassabban gyorsul és több áramot eszik amit a műszerfal közepén található Economy, valójában egy kereszttekercses ampermérő műszer mutat.
Összességében ez egy remek városi kisautó, ideális munkahelyi bejáráshoz, bevásárlásokhoz, hiszen a csomagtere teljes értékű, ráadásul a széria Saxohoz hasonlóan a hátsó ülések 1/3 - 2/3 arányban lehajthatóak. A múltkor egy komplett gázkazánt hoztam vele haza, füstcsövekkel, tartozékokkal.
Pár mondat az építésről:
Én is építeni szerettem volna először, de a magas bekerülési költségek és a szakemberekkel folytatott beszélgetéseim meggyőztek, hogy nem a legjobb megoldás a házilagos építés. Főleg az akkumlátorok drágák, de a szervó és a motor se olcsó. Emellett ott van még a töltő, az átalakítás, a forgalomba helyezés költségei. Két milla körül állna meg egy Szuzuki Stift átalakítása.
Nem árt ha gondolunk a télre is amikor ugyanis hideg van az utastérben és fűtés is kellene. A forgalomba helyezés költségei kb 100-150 ezer pénz!
Szóval a jó buli feelingen kívül mást nem látok egy átalakításon. Egy Stift milyen baró lenne villany üzemben! :-) Mondom ezt azok után, hogy én is teljesen bele voltam zúgva az átalakításba. A villanytrabi esetében kifejezetten buli lehet egy ilyennel járni!
Végezetül nem árt egy halk mondatot megejtenem:
A villanyautó az egyetlen olyan gépkocsi (jelenleg) amivel legálisan(!) közlekedhetünk jövedéki adó nélkül, igaz a hátrányok is jelentősek!
Villany Golf a Használtautó.hu -n:
Ez egy régi (1996-os) ólom akkumlátoros VW Golf City Stromer volt.
Bővebben http://www.austinev.org/evalbum/160.html .
Valódi értékét abban látom, hogy ritka mint a fehér holló és egy VW gyűjtőnek sokat érhet. Nézegettem én is, de lebeszéltem magam róla. Fő bajom a nagy futásteljesítmény (36 ezer km, ha jól emléxem) volt.
Ólom akkumlátorokat nem lehet annyiszor tölteni és a hatásfokuk is kisebb.
Szóval öreg az a Golf és elektromos autó élettartamban számolva sokat futott.
Bár külsőre szép volt.
Üdv: Hentes
Van még valaki villanyautó tulajdonos? Jó lenne beszélgetni a tapasztalatokról!