Azt meg tudnád mondani, hogy kb mekkora belméretü odu kell neki?
Lehet hogy az enyém alacsony, mint mondtam faágból esztergáltam, átmérőre akkora a belseje, hogy 1 kényelmesen elfér farkastól, de lehet hogy alacsony.
Ebben már van némi tapasztalat. :) Egy párszor mi is próbálkoztunk a természetből vett fészektípusokkal, de a félelem mindig nagy volt. Aztán mikor megbékéltek vele, akkor is max aludni jártak be, de inkább azt se. Ahogy ezt könyvekben is olvastam a "standard" zebrapinty fészekben alszik és ott is költ ha egy mód van rá. Tehát fontos, hogy elfogadja a cuccost. Boltokban lehet kapni, sőt létezik teszkógazdaságosban is ilyen fonott fészek. Mikor először betettük, ment a nézegetés meg a fejcsavargatás, de este már benne aludtak. Úgy gondoltuk, hogy alakítsák ki ők maguknak. Berkatun egy marék szénát és a kisfiú már neki is állt a pár napja bentlevő fészket kitömni. A kislány is csatlakozott hozzá, úgyhogy amit a fiú behordott azt ő belül elrendezte. Nagyon aranyosak voltak. Aztán 3 hét után megjelent az első tojás. Aztán még kettő. A szakirodalom szerint két hétig kotlanak rajta (legalábbis mintha ezt olvastam volna), nos ez nálunk 2 hónap volt. Csak akkor keltek ki, illetve kotlottak normálisan, amiután egy nyugisabb sarkába kerültek a lakásnak. Olvastam, hogy lágyewleséget kell nekik adni. Nos én azt a port akárhogy akármivel kevertem, nem ették. Sőt, kifejezetten utálták. Ha csak az volt bent, akkor addig jeleztek míg ki nem vettük és adtunk be mást. A tojásra való hajlamot egyébként tök jól elősegíti a főtt tojás. A sárgáját is megeszik, de a fehérjét imádják. Próbáld ki: megfőzöl egy tojglit, megvárod míg kihűl, majd felét villával összetöröd. Aztán rakd mondjuk egy befőttes üveg tetejébe és rakd a földre olyan sarokba ahol az ülőrúdról nem tudnak beleszarni. Nálunk az öt madár van hogy napi másfél tojást beteker! Most már nem kapnak olyan gyakran, mert iszonyatosan sokat tojtak utána!
Azt, hogy tojni akar nem jelzi semmivel. ha nincsen fészek akkor beletojik még az etetőbe is. Nyugis hely kell nekik meg egy frankó fészek. Saját tapasztalatból pedig úgy gondolom, semmi kötődésük nincsen a naptárunkhoz.
Az első fiú amit vettünk egy szomorú baleset áldozata lett. A következő ami bekerült a kalitba, kb 2 perc alatt aklimatizálódott és felfedezve a tojót az ülőrúdon, rögtön neki is látott utódokat nemzeni! Előtte ilyen furcsa gurgulázó hangot adnak ki magukból. De mint mondtam ennek sem volt semmi előjele.
Valoszinuleg nem a papagajok kopasztottak meg, hanem ez egy ilyen fajta. Nekem is van egy - sajat nevele! - es a farkotolla csak 1-2 honap utan jott elo.
Irtad korabban, hogy nem tudod kiktol vannak a kicsik. Err valamelyest probalj odafigyelni, mert nem szerencses az elso rokoni fokon val keveredes. Ha tobbet meg szeretnel tartani, akkor erdemes elcserelni a piciket mas picikre.
A 10 perces csipkedesek szerintem nem harciassagot, inkabb jatekot jelentenek.
En azt imadom, mikor egymas nyakat csipkedik. Eszetlen romantikusan tudjak eloadni. Ilyenkor elvezettol eltorzult arccal, behuzott nyakkal olvadoznak.
Megprobalok majd lefotozni egy ilyet es berakni ide.
a középső kisfiú speciális szerzemény és ő a kalitka büszkesége. Mikor hozzám került még nagyon picike volt és hiányoztak a farktollai, mert a papagájok, akikkel együtt volt szállítva megkopasztották. Aztán jött az itthoni nyugodt környezet és a jó tartás. a tollai pikk pakk újrranőttek és a színe is egészséges lett.
Saját tenyésztésből volt két kisfiú, de sajnos macskatámadás érte őket és elrepültek. Azóta egy kisfiú született még.
Inkább pont hogy a pici kezdett harciassá válni. Egy 10 percig kergetőznek, csipkelődnek de aztán szent a béke egész nap. Amúgy nagyon jól elvannak. A jelenlegi felállás amúgy valahogy így néz ki: Apa, Anya, kislányuk és van még egy kisfiú (akit említettem a lábával) meg egy kislány. Hogy ők ketten az anyukától vagy a kislánytól vannak e azt nem tudjuk pontosan.
Amúgy nagyon jól megvannak ebben a nagy kalitban. 3 fészek van benne és nagy harcok még nem voltak alváskor.
Arra figyelj majd kesobb, hogy a papa nem kezd-e tul harcias lenni a picivel. Neha elofordul, mert felti tole a mamat. Ilyenkor vagy elvalasztod oket, vagy szerzel neki is egy feleseget. Ekkor viszont kulon feszek kell mindket parnak, hogy ne vesszenek ossze.
született megint egy kis pinty. kisfiú lett és nagyon vidám, életerős még egy picit erőszakos is. Amit viszont későn vettünk észre, hogy a lábujjai furán állnak. mintha ki lenne tekeredve a lába. Ez születési rendellenesség vagy kieshetett a fészekből? Látszólag nem fáj neki és használja is. Rúdon ül, hintázik, meg mindent amit kell. csak olyan furán áll. Mit tegyünk?
Ha valakinek megvan esetleg a 2005/júniusi Díszmadár magazin, el tudná küldeni mail-ben a Madárgyűjtemény-tervezési szempontok a Veszprémi Állatkertben c. cikket (digit-fotó vagy szekkenlt formában - vagy ha elég türelmes vagy, akár gépelve :-)))? Köszi!
egyébként most éppen a kandallón ülnek. mikor kiengedjük őket azonnal rászállnak a terméskőbőbl készült berendezési tárgyakra és csipegetnek. szerinted nem lesz bajuk? elvileg nincsen felületkezelve a kő és úgy tűnik ízlik is nekik. bajuk sem volt eddig tőle. lehet hogy még jó is néha a változatosság a madárhomok után?
köszönöm a kimerítő választ. utólag én is jót derültem a fajtatisztapintyes felvetésemen. Elképzeltem pl. a pelikán és a pinty keresztezését ás rájöttem tényleg ökörséget kérdeztem.
ezek a standard zebrák?
ezeket minősítési adatokat hol tudom esetleg megtalálni?
próbáltam meglesni a gyűrű adattartalmát, de totál meg vannak kergülve mert megint született egy kis pinty. egy meg elpusztult mert kilökték a fészekből. nem vettük időben észre... :((
Bár látom régóta nem írt ide senki semmit de azért próbálkozom. :) Nemrég (ősszel :) )a pintyeim macskatámadás áldozatai lettek. Leesett a kalit és elrerpült az összes. Estére kitettük a kalitot és az anyamadár visszahozta a két kislányát. Be is mentek a kalitba. A fiúk sajna nem kerültek elő. Tavasszal egy vásárban egy tenyésztőtől vettünk egy kisfiút. Szegényt megtépték a papagájok, de a jó helynek köszönhetően 2 hét alatt összeszedte magát. Akkor figyeltem csak fel igazán arra, hogy meg van gyűrűzve.
A kérdéseim is erre vonatkoznak:
- van olyan hogy fajtatiszta zebrapinty?
- a gyűrű mit jelenthet? csak egy sima jelzés, hogy kitől / honnan származik?
Nemrég született két kis zebrapintyünk. Az egyik már repül, de a másik még most pelyhesedik. Mikor lehet őket elválasztani a szülőktől? Ha a népsűrűség átlépi az ésszerű határt ajándékozzam el, vagy vigyem én is "vásárra a bőrüket" ?
Igen, a szinek arulkodnak. Nem irtad milyen pintyek, igy pontos valaszt nem tudok, de altalaban elmondhato, hogy a fiu a tarkabb, diszesebb tollazatu. Ezen kivul o enekel is, mig a leanyzo csak csipog.
Már írtam a másik pintyes topikba is az előbb. Pár napja van nakem is 4 kis pintyem.Nagyon aranyosak:-))) Honnan tudom meg , hogy melyik milyen nemű?A tollazatuk színéről , és az arcuk foltosságáról? Szépia csőrkoptató kell nekik?
Örülök, hogy rátok találtam, mert nekem is van - többek között - egy pintypáram, Borzaska és Hópihe.:)
Tavaly ősszel vettük őket, teljesen laikusan. Aztán alaposan utánanéztünk mindennek a neten fellelhető szakirodalomban.
Folyamatosan költenek december óta, ebből egyszer sikerült kikölteni egy fiókát. Kb. egy hónapos korában elválasztottuk, mert bántotta az apja. Akinek elajándékoztam vett mellé egy másik hasonlóan fiatal pintyet, így nincs egyedül.
Ők is imádnak fürdeni, amit próbáltam megörökíteni, de nem hagyják magukat.:)))
Szívesen beszélgetek Veled. Kb 8 éve vettem egy zebrapinty párt az állatkertben, három éve már csak a kicsi fiú él, de nagyon vidáman. végre nem üldözi és tépázza a felesége, visszanőtt a toll a fején és egyedül élvezi a kuckóját. nagyon érdekes volt figyelni a viselkedésüket. kezdettől fogva (pedig ugyan abból a kalickából hoztam el őket, össze voltak szokva) a kislány üldözte, hol szerelmével, hol csak úgy a kicsi fiút. Többször is sor került tojásrakásra, egy-kettő fióka kikelt, de nem éltek sokáig, így a kicsi lány utód nélkül pusztult el. a fiúcskának nem szereztem leányzót, nagyon jól érzi magát, pedig azt mondják, hogy csoportokban élnek. szerintem egy pintynél ez az életkor, rabságban, már matuzsáleminek számít. nagyon szereti a fürtöskölest, és ami még érdekes, hogy folyamatosan építi, rendezi a fészket, ahol jól érzi magát egyedül.
üdv. zildi
Én most vettem kis pintyeket és lenne egy-két kérdésem. Ha feléled a topik akkor örülni fogok, ha nem akkor meg egy ideig ez lesz az utolsó hozzászólás.
A pintyeink ma mentek be először a fészkükbe. Ezzel kaocsolatosan lesz majd kérdésem, ha lesz is aki válaszol.