Szezámos csirke
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemell, 4 kk szójaszósz, fél kk gyömbér, fél kk petrezselyemzöld, fél kk szezámmag, 8 dkg pritaminpaprika, 16 dkg liszt,
A csirkemellet csíkokra vágjuk, a gyömbérrel és a szójaszósszal 1 órán át pácoljuk. A lisztből hígabb galuskatészta állagú masszát keverünk, és hozzáadjuk a többi hozzávalót.
Ebbe a masszába rakjuk a pácolt csirkét, és kanállal forró olajba szaggatjuk, kisütjük.
Szükségem lenne 1 kis segítségre. Akárhol is kerestem eddig a szezámos csirke receptjét, sehol nem találta sajnos. Ez az étel úgy néz ki, mint nálunk az orly pulyka, vagy csírke csíkok, vagyis hasonló a párizsi sütési eljáráshoz, ahol sörös palacsinta tésztafélében sütik ki a csíkokra vágott husit. Miután kisült jön a lényeg. Az egészet valami édes-mézes, darált csresznyepaprikás mázban forgatják meg sütés után ha jól sejtem, amitől szép fényes és isteni finom lesz.
Érdekes, egy rakás allergiám van, ami először a vegetaféléknél jött ki.(5 éve) Azóta is ha olyant eszek, amiben van vegeta vagy egyéb ételízesítő, 15 percen belül csalánkiütéseim vannak. Valamiért a kínai kaja után meg nem tapasztalom. Ezek után nem nagyon értem, hogy miért van így...
Nem vagy hülye :-), hanem érzékeny vagy erre. Sokakkal együtt. Kínai vendéglőszindrómának hívják ezt a tünetet.
Nem húspuhító, hanem ízfokozó. Monosodium-glutamát, rövidítve MSG. Ez egyébként egy csomó nem-kínai fűszerkeverékben is benne van (maggi, vegeta, stb.). Vannak, akik a négy alapíz mellett ezt ötödik íznek nevezik.
Én még új vagyok, de látom, hogy ti már nagyon benne vagytok a kínai konyha rejtelmeiben. Nekem a 8 kincs mártás receptjére lenne szükségem, vagy valami infora arról, hol találok róla bővebbet.
Köszönöm a segítséget. Ma délben ismét megpróbáltam "barna" tésztát csinálni.
Hát, inkább káposztástésztának sikerült, ki is röhögött a család miatta...
Má Lenin is mondotta volt, hogy ... ne erőltessük.
Elmentünk inkább a Tescoba, aztán ettünk eredetit. Idő hiányában mi csak rohanvást szoktunk kajálni ilyen helyeken, igazi kínai étteremre nagyritkán van módunk.
Jópofa kis kínai ( ? ) csaj van néha ott, aszongya nekem:
- "Noszasz otten point." Mondom neki: Bocsásson meg, milyen point? Én csak kajálni szeretnék, nem célba dobni. Erre aszongya: "Eszasz ara." Mondom: Nem rossz, de már nős vagyok. Aztán megbeszéltük és jót nevettünk rajta...
Ami a bambusz - kaját illeti, amit keresek, valószínüleg úgy van, ahogy korábban írtátok: hozzánk idomított, "honosított" kajájuk lehet. Egyszerűen megfigyelték, hogy a magyar mit hajlandó megenni, és azt csinálják. Ez a bödönjük folyton üres, míg a sokféle csípősből alig fogy...
Mindenesetre angol neve is van náluk: Chicken with Bamboo & Mushroom.
Hangsúlyozom, minden Tescoban, Auchanban, Camponában stb. van ilyen nekik.
Csak a Neten nem találom sehol.
Kérdeztem felőle őket, nem árulnak el semmit róla. Semmi különös nem lehet benne, de nagyon ravasz, olyanra megcsinálni nem tudom még megközelítőleg se.
Na ugye, hogy nem a szószban volt a hiba. :) Mindig felkell rázni főleg a sőtét szószt mert az sűrűbb és jobban leül az üveg aljára mint a világos amelyik hígabb.
Amúgy amiről írtunk az a két alap kinai szósz (én nem is használok mást) de léteznek mindenféle más variánsok is fokhagymás izű ecetera...viszont csak kinai Pearl River Bridge szószt használok, semmilyen más german eredetű heinz vagy a japcsi kikkoman-t (ezt kipróbáltam de nem vált be).
a recept kérdésedre már annyiszor válaszolva lett mikor még nem is kérdezted :)...ugyaúgy kell készíteni mint a többit. Gomba beáztat, hús pácol majd megsüt, kivesz, lecsöpögtet. Többi adalék megpirít, hús vissza kis alaplé beke, besűrít.
És tésztának mezei spagettit használtam meg a kinaiak is...mikor legelőször fejembe vettem hogy sűlt üveg tésztát kreálok vagy 15 éve volt ez.. :) cérnametélt méretű volt és beleraktam az olajba....hagytam hadd piruljon. Annyira jól sikerűlt hogy ehetetlen volt :D Csak egy pillanatra kell a forró olajba mártani..kifőzni jobb.
Egyébként a pácolásnál maradva...tévhit az, hogy minnél tovább pácolódik a hús annál jobb lesz ebben az esetben. (arra gondolok hogy példul a vadhúsokat 1 napig kell). Nálam jó ha 5 percig pácolódik aztán már sül is. A spektrumon ment régebben a mester műsora és ott ő mondta hogy nem kell 20 percig pácolni. Kipróbáltam és igaza lett...sokall jobb a hús tőle, porhanyósabb.
Nagy lámerségemet röstellem, azonnal kézbevettem a szójaszószos két üvegemet,
az egyik kínai: hangzatos nevű - Pearl River Bridge Superior Light Soy Sauce, a másik
"Made In Bratislava" Heinz Soja Sauce, jóval sűrűbb, viszont tök más íze van.
Azt hiszem, az Auchanban vettük, és mondom elolvasom és megkóstolom már csak úgy natúr őket, nem tudok semmit az eltarthatóságukról, lehet hogy megromlottak?
De nem, minden rendben van, tök finomak, csak béna voltam: rá van írva: fel kell rázni. Így már stimmel, pontosan olyan az ízük, ahogy leírtátok. Sós, és nem savanykás. Valszeg én recept hiányában folyton sokat locsolhattam a tésztáimra, amik mellesleg nem is rizstészták voltak.
Ha segítek valakinek: Az ismert nagy szupermarketekben újabban sokféle ilyen alapanyagot láttam hogy plö: üvegtészta, bambuszrügy és szójacsíra- konzerv, sáfrány, sokféle szójaszósz stb. nem is drágán...
Bocs, tudom illetlenség ilyen sokat szövegelni, de nem írt senki a
"csirke bambuszrüggyel és gombával" nevű kajáról. Imádom, de neki se merek fogni
hogy megpróbáljam elkészíteni, annyira ismeretlen számomra az a nagymennyiségű, kocsonyaszerű anyag, ami a tésztával csuda finom és amiben ugye benn "ülnek" a belevalók, mint: bambusz-szeletek, sárgarépa, kétféle gomba és az omlós csirkemell-falatok. Minden nagy plázában csinálják...
Én sem találkoztam még savanykás szójaszósszal... Inkább sós lesz tőle a kaja, ha túlzásba viszed a használatát. A "light" kevésbé sós, a "dark" inkább. De szemre mindkettő sötétbarna. :-)
A világosbarna kocsonyás szósz alapja is a szójaszósz, és be van sűrítve. Ha étkezési keményítővel sűríted, akkor picit opálosabb lesz. Állítólag agar-agarral lehet teljesen átlátszó eredményt elérni, de én még nem próbáltam. Az Ázsia boltban lehet kapni, nem túl olcsó. Bár biztos ebből is viszonylag kis mennyiség elég.
Az illatos-omlós csirke receptjét szerintem már leírtam pár hsz-sal előbb.