Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1085
Szia!

Egy ötletet tudok adni, ami nálam, hasonló esetben bevált. A pedálban lévő kis csapágygolyókat kell megetetni kenőanyaggal.
Az enyém is kattogot, már mindent bekentem rajta, csak nem múlt el; cseréltettem monoblokkot, akkor már egy kicsit "profibb" típusra, de a kattogás megmaradt. Ezek után, nem maradt más lehetőség, mint a pedál környékét megvizsgálni; mivel tekerés közben érzékeltem a hangot, és csak akkor mikor erősebben nyomtam.
Leszedtem, "kimostam" Wd40-nel, majd nyomtam bele zsírt. Azóta tökéletes.
Nekem egy Caprine cherokee-m van, nem egy nagy szám bringa, de most százezres gépeket megszégyenítően, szépen, csendben suhan... :))

Üdv
Zoli
Előzmény: speedline (1078)
Istyu48 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1084

A különböző zajok eredetét elég nehéz meghatározni, főként leírás alapján. Az biztos, hogy az alu vázak hajlamosak a "zajongásra".  Nehezíti a dolgot, hogy a sörösdoboz vékonyságú csövek remekül vezetik a hangot. Sok esetben a tüzetes átvizsgálás sem segít, tapasztalat hiányában különösen nem.

A gyári bringáknál gyakran kimarad a megfelelő kenés, ez különösen az olcsóbb gépekre igaz.

Tehát: a szerelőpaszta (közismertebb néven zsír) használata a legtöbb esetben segít a kisérteties zajok megszüntetésében. Monoblokknál, kormánycsapágynál, nyeregcsőnél úgyszólván nélkülözhetetlen. Jótékony hatása van az összerohadás ellen is.

A hajtás ütemével megegyező recsegés nem feltétlenül monoblokkra utal! Lehet pl. hogy valamelyik lánctányér csavar laza, vagy jöhet a hang a nyeregcső felől is. Tanácsos minden csavarkötést utánahúzni, persze csak érzéssel.

alu-sas Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1083
Dehogy hülyeség! Úgy kell csinálni. (Legalábbis nekem a bringa boltban úgy mondták a szerelő gyerekek amikor vettem az enyémet.)
Előzmény: halaloszto (1081)
speedline Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1082

Hi

Pedál, kormány, kerékagy pipa :) megnéztük tüzetesen. A váz is teljesen éppnek tűnik. A nyeregcső + nyereg + homok kombináció azonban még érdekes lehet! Megnézzük bár  volt rajta egy kenőanyag filmréteg, de lett közben a szár állítgatva tehát mehetett a vázba homok :(

Előzmény: alu-sas (1080)
halaloszto Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1081

Az mennyire eretnek megoldas, ha a monoblokkon a nagy menetet megzsirozom mielott betekerem a vazba? En ugy gondolom hogy jo korrozi ellen, nem megy a viz a menetbe, nem rohad egybe (konnyebb lesz kitekerni), es ha kicsit mozogna a vazban, akkor nem koptatja a menetet, nem pattog. Hulyeseg ez?

vajk

Előzmény: alu-sas (1080)
alu-sas Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1080

Csapágyak? (kerékagy, pedál esetleg kormány)

Gyakori az új bringáknál (leginkább tesco-gazdaságos), hogy összerakásnál költségkímélő megfontolásból "kifelejtik" a zsírt. A középcsapágyat is kár volt szerintem kicserélni, valószínűleg elég lett volna bezsírozni.

Váz elrepedve?

AgentOrange Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1079

Én már feladtam a kattogás dolgokat......

Volt egyféle kattogás, terhelésre kattogott (inkább "cettegett" élesen), most volt egy 250km-es háromnapos esős hegyi tekerésem, közben megszünt ez a hiba, a másik kattogást képtelen vagyok bármelyik alkatrészhez is kötni, úgy 50-60km után szokott jelentkezni, függetlenül a pedálfordulatszámtól, vagy a terheléstől, de néha szép ritmikus katt-katt-katt, fogalmam sincsen mitől lehet.

speedline Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1078

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon és érdeklődve olvastam a kattogásról, recsegésről, ropogásról írt bejegyzésket mert én is hasonlóval küzdök és lassan az őrületbe kerget a dolog.

A bringa szinte új pár száz kilométer van benne. Egy elég poros úton megtett túra után keződött az első baj, hangatások kíséretében (kattogás, ropogás) + kilazult a hajtómű tengelye. A szervíz javaslatára kapott egy monoblokk tengelyt a gép, ami önmagában nagyon szépen fut. Tehelésre azonban jelentkezik a kattogás, pattogás. Amit eddig néztünk. A pedálok jók. A tengely kb. 30-50 kilométert ment tehát ha az szól akkor gyárilag hibás?!? A monoblokk tengely kulccsal pár nam múlva ellenőrizve, utána húzva, rendesen áll a vázban. A hajtókarok rendesen fent vannak. A lánc lemosva újra olajozva. A váltó végig vált, elől hátul a vezető nem súrlódik. A hátsó agy tengelye nem lóg hézagolás ok. gyakorlatilag a komplett hajtás átnézve mégis valami pattog, kattog. Szerintetek mi lehet, ha előidéző "oknak" a homokot is a történetbe veszem. Mit és hogyan lehetne még átnézni, hibát keresni mert teljesen tanácstalanok vagyunk.

AgentOrange Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1077

Megint kotyog a hajtóművem (csak függőleges pedálállásban), egy hónapja lett kicserélve a középcsapágy.

Lehet ez attól, hogy meglazult, és csak utána kell húzni?

(vagy lehet, hogy a 3e forintos (alivio szint lehet) középcsapágy ezer kilométert bírt volna??)

laczka Creative Commons License 2005.07.03 0 0 1076
szia Kivi

tudsz beszerezni Alexrims Crostini m1.1 felnit? (hozzávetőleges ár)
hátra kéne - ugyan oda az m1.2 illene mert hogy az asszimetrikus, de az ss agyhoz szerintem ez passzol?!
beteljesedéshez közeledik az ss projekt:)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1075
A legjobb megoldás az MP3 lejátszó. Azzal nem hallasz semmilyen recsegést, kattogást menet közben :-)

- cyrex -
Előzmény: pROF (1072)
Gracioso Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1074
Nem, még nem áztam meg vele...
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1073
Én egyszer úgy jártam, hogy a bringám alján van egy zsírozónyílás és ez egy mezei műanyag kupakkal volt gyárilag "betömve". Egy szép délután utólért a vihar. Egyszer azt vettem észre, hogy recseg. Amikor három nap múlva még mindig recsegett, úgy döntöttem szétkapom. Na amint fejtetőre állítottam, észrevettem hogy a kis kupak eltűnt. Úgyhogy szedtem szét és folyt ki belőle a víz. Tele volt homokkal meg ilyenekkel. A kupakot meg pótoltam egy csavarral. :)
pROF Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1072
Nem áztál meg a bringával együtt? (Vagy csak külön a bringa?) Nekem olyankor szokott 2-3 napig recsegni, ha megázik. Aztán elmúlik a következő megázásig. Most éppen recseg, tegnap megázott. Állítólag a monoblokk nem tud beázni, úgyhogy valójában nem is az recseg, hanem a váz és a monoblokk közös, benedvesedett menetszakasza... Végülis elképzelhető, mert hasonló recsegést tud produkálni a nyeregcső is a nyeregvázcsővel...
Előzmény: Gracioso (1066)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1071
Az én monoblokkom is ilyen szar. Néha elkezd recsegni, kattogni, csinálja 30 km-en keresztül, aztán elkussol. Nagyon idegesítő, de nem akarom emiatt cserélni, mert még szinte új.

- cyrex -
Előzmény: Gracioso (1066)
apuka_b Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1070
Semmi, semmi! Nem gondolkodtam mielőtt írtam, csak lusta voltam javítani saját magam.
Előzmény: -Henger- (1069)
-Henger- Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1069
Miért kell kettő?
Előzmény: apuka_b (1068)
apuka_b Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1068
Győztél! De nem egy, hanem kettő kell, az már 200g. Ez már ellgondolkodtató :-)
Előzmény: -Henger- (1067)
-Henger- Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1067

Egy 15-ös villáskulcs kb. 100 g. Ennyit csak elbír az autó, és cipelni sem nehéz.

(Ferde, előre nyitott papucsnál én sem bízom a gyorszár erejében. Az anyát rendesen megtépem, onnan meg nem moccan.)

Előzmény: apuka_b (1065)
Gracioso Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1066
Kivételesen nem tanácsot szeretnék kérni, hanem magyarázatot, az ügyes szakemberektől. A bringámon elkezdett a középrész recsegni, erősebb tekeréseknél, vagy kiálláskor. Bevittem a szervízbe, meghúzták a monoblokkot, mondták, hogy tényleg ez volt a baj. Sokkal jobb lett, de nem lett tökéletes, és idővel megint egyre erősebb lett a hangja. Aztán megint bevittem, de mondta a srác, hogy majd átnézik máskor, mert el vannak havazva, de azért húzott egy kicsit ott középen ( a hajtókarokat szerintem). A helyzet semmit nem javult, már ott tartottam, hogy nem mertem kiállni a nyeregből, mert ropogott ott középen.
Na és most jön, amit nem értek.

A hétvégén tekertem egy keveset, kb 40-50km-et és a táv közepétől azt vettem észre, hogy még gyorsításokkor sincs hangja. Azóta hangtalan. Ha kiállok, ha beletérdelek, ha tankot teszek rá :), akármit csinálok, hangtalan.
Én ennek nagyon örülök, de mi a jó ég történhetett, amitől megjavult?? Nem értem....

Akinek van tippje, az mondja el a tippjit :)))
apuka_b Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1065
Viszont nekem fontos lenne, hogy ki tudjam venni a kereket, hogy be tudjam rakni a kocsiba. Egy ilyen láncfeszítő megoldás hogy néz ki. Be tudnál linkelni valamit.
Előzmény: kivi (1052)
kukonya Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1064
ha nem jon kozbe semmi, akkor kora delutan meglatod, mi volt a kimaradt alkatresz.
be tutod ma hozni a cipo"t, vagy mar keson szolok?
Előzmény: kivi (1057)
-Henger- Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1063
Holnap beugrom.
Előzmény: kivi (1062)
kivi Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1062
Levél ment vissza.

Hát a holnap nem az igazi. Egész nap dolgozni fogok, mert a jövő héten nem leszek, és be kell állítani 10-12 kerékpárt. Nagyon sürgős?
Előzmény: -Henger- (1061)
-Henger- Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1061

Kivi, holnap zavarhatlak titeket? Pedálszerelés ügyben.

Küldök mélt, kérlek, adj tanácsot!

Előzmény: kivi (1059)
kukonya Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1060
ha fontos alkatresz lenne, akkor ennyibol szerintem tudnad, hogy mi az. mindenesetre fent van a sarvedo, es nem latom, hogy valahonnan hianyozna az a 2 bigyo.
Előzmény: kivi (1057)
kivi Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1059
Szerintem nálam is a hangposta jött volna, de nem volt ideje bekapcsolni, mert máris hívtál újra. :-) De nyugi, csak cikizlek. :-)
Előzmény: pROF (1058)
pROF Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1058
Óh, elnézést. Igazából nem értettem, hogy mi történt az első hívásommal, mert 2 csöngés után sípolás és csend fogadott, ezért tárcsáztam újra. Eddig azt szoktam meg, hogy ha valaki lenyomja a hívásom, akkor vagy foglaltat jelez, vagy valamiféle hangposta bejelentkezés jön előbb. Mostmár tudom, hogy nálad nem így van :)
Előzmény: kivi (1053)
kivi Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1057
Elképzelni sem tudom mi lehet az az alkatrész. Nem tudod lefotózni? Jöhet MMS-ben is. :-)
Előzmény: kukonya (1056)
kukonya Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1056
vannak a csomagban fekete muanyag bigyok: van 8 db, ami a palcakat rogziti a sarvedohoz, meg van ez a 2, ami nem tudom, hogy mi.
ok, nem furok szet semmit :-)
Előzmény: kivi (1055)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!