Keresés

Részletes keresés

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.07.12 0 0 1363
koszi szepen :-))
Előzmény: Kanbéka (1361)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.07.12 0 0 1362

szia,

 

melyik a vonatkozo topic?

 

Barmit, de inkabb azt mondam, hogy elsosorban

 

a friss halat (Pescespada azaz karhal, polipot, stb stb) helyi recept alapjan,

 

helyi sajtokat (a friss ricotta nyaron nem olyan jo, akkor inkabb ricotta infornata, vagy ricotta salata, pecorino siciliano, pepato (benne van feketebors egeszben), primo sale, stb stb.)

 

padlizsanos vagy zoldseges kajakat (pl. parmigiana, vagy az edes savanyu caponata, frittelle di melanzane, stb.)

 

u.n. rosticceria-t (arancini di riso, mozzarella in carrozza, schiacciata, focaccia, stb)

 

reggelire Granita-t (di Caffe con Panna) & Briosch

 

minden fele fagyit (sziciliabol szarmazik az olasz fagyi): Gelato, Sorbetto, Semi-Freddo, stb.

 

Finom kenyeret (mindenhol mas, de finom), foleg a Pane di Casa

 

Olyan tesztakat, amelyek nem orszag szinte ismertek (tehat nem carborara vagy quattro formaggi), hanem helyi szpecialitasok: Pasta con le Sarde, Pasta alla Norma, Pasta al Forno, Pasta con le Zucchine Fritte, stb stb vagy barmilyen tengerigyumolcsei tesztak/risotto-k.

 

Ugyanaz van a husokkal (telen finom salsiccia-k vannak).

 

Isteni a zoldsegek, a paradicsomok, a koktel paradicsomol, stb.

 

Iteni a gyumolcsok (oszibarack, dinyek, stb.)

A szolo meg nem az igazi, foleg a feher csak augusztus vegen lesz csodalatos.

A masik mar 2 het mulva jo lehet.

 

Finomak a sutik, de naggyon edesek szoktak lenni (arab orokseg)

 

Nagyon jo a szaraz voros bor Nero d'Avola, vagy a desszert borok mint a Passito di Pantelleria vagy a Malvasia delle Lipari.

 

Hat ennyit egyelore :-))

Előzmény: szamoca_1 (1360)
Kanbéka Creative Commons License 2005.07.12 0 0 1361
üdv, érezd jól magad!:)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1359)
szamoca_1 Creative Commons License 2005.07.12 0 0 1360

szia Antonio, tanacsot szeretnek kerni, iden Sziciliaban nyaralunk a baratommal (tul.keppen utazgatunk, Taormina, Messina, Palermo, Agrigento az eddig tervezett utvonal), mit erdemes megkostolni? most nezem a vonatkozo topicot is, de a (varhato) gasztronomiai elmenyekrol talan itt is erdemes szot ejteni. Termeszetesen mindenki velemenyet varom!

 

udv

 

 

Előzmény: Antonio Gambadoro (1359)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.07.12 0 0 1359

Ciao mindenkinek Messina-bol, itt nagyon finom a kaja.

 

A mai Tiramisu nagyon jol sikerult az anyumnak :))

moes Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1358
házi méz is pult alól van itthon a piacon...
Előzmény: Zitka (1357)
Zitka Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1357

Nálunk az ilyen "nemcsokikra" az van ráírva újabban, hogy kakaós tejtábla. :-)))))))))

Tényleg röhejes, hogy nálunk hagyományos kis élelmiszeripari üzemeket bezárnak, hogy nem eu-konform. Pedig esetleg kis mennyiségben (nem többszáz km-ről odaszállított alapanyagokból) kiváló minőséget, hagyományos receptek alapján készítenek.

Vagy pl. egy hétvégi piacon (imádom az olasz hetivásárokat :-) ) itthon nem állhat ki Mari néni a saját sütésű finomságaival, ha nincs ezer hatósági bizonyítványa.  Ny-Európában szerintem ezen röhögnének.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1356)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1356

Csatlalkozom a velemenyedhez...

 

Tudod, hogy az utobbi evekben az EU elfogadott egy par olyan hulyeseget, mint pl. Csokoladenak nevezheto azt a keszitmenyt is ahol nincs majdnem semmi kakaovaj, vagy pl. az is "pasta" (igy lehet nagy betukkel rairni a csomagolasra, akar igy olaszul) ami nem durumbol keszul, stb stb

Az olaszok (piemonte-ban foleg) a csokoladeval nem vacakolnak, kitalaltak egy "di qualitá superiore" (vagy extrafino, vagy hasonlo) megnevezest amivel kulonbeztetni az igazi es nagyon magas minosegu (draga) csokoladet az olcso (es sajna legalis) keszitmenytol).

Előzmény: Zitka (1355)
Zitka Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1355
Én csak azon csodálkozom, hogy ezeket a klassz régi (és évtizedeken, évszázadokon keresztül bevált!!) módszereket hogyan tudták megőrizni az idióta EU-s HACCP és hasonló bürokrata előírások ellenében. Bár úgy látom, hogy talán a régi tagországokban kevésbé állnak haptákba a mindenható EU előtt, mint nálunk. De ez már politika, úgyhogy nem folytatom. :-)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1354)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1354

Okay, fammi sapere :-))

 

Ahogy mar tobbsor jeleztem bizonyos csodalatos olasz termekek azert olyan jo minosegu hosszu evszazadon keresztul a mai napig, mert nagyon szigoruan vesznek bizonyos tradicionalis modszereket (a gyartasban, a termelesben, az ellenorzesben), valamint az alapanyag minoseget/szarmazasat.

 

Ez minden olyan termekre vonatkozik, mint pl. a Prosciutto di Parma, a Prosciutto San Daniele, a Parmigiano Reggiano, a Grana Padano, az Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, stb. stb.

 

Vannak konszorziumok, belso (szigoru) szabalyzatok.

 

Egy par fontos bizonyitvanyt, mint pl. a D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta), D.O.C. (Controllata), D.O.C.G (Controllata Garantita), stb stb. csak szigoru szabalyok (es szabalyzat) mellett lehet kapni, hosszu vizsgalatok es ellenorzesek utan.

 

PROSCIUTTO SAN DANIELE (D.O.P.):

Prosciutto Crudo Stagionato

 

Gyartasi Terulete: San Daniele, Udine megye (kizarolag)

 

Alapanyag szarmazasa: 11 olasz regioban (kizarolag) szuletett es tenyeszett disznok, melyeknek taplalasa bizonyos szigoru szabalyok szerint.

2003-ban a 96% hus a Pianura Padana-bol szarmazott.

 

So: kizarolag tengeri so

 

forras: http://www.prosciuttosandaniele.it

Előzmény: gabah (1353)
gabah Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1353
Koszi, koszi, caro Antonio...azert en tovabbra is kivancsi vagyok...en San Danieletol nem messze "lakom", talan ez lesz az elso nyom, amin el fogok indulni...es remelem egyszer kiderul az igazsag, irgum-burgum!:-))))))) (sto scherzando!!!)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1352)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1352
A masik az, hogy a magyar hus jo szokott lenni es jo arban is, Olaszorszag ugy tudom importal is (pl. del amerikabol) es gondolom MO-rol is.
Előzmény: gabah (1349)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1351
Az is lehet, hogy kesz termekkent arulja a hus boltban (akar felvagottkent), de ilyenkor az arcedulan (vagy a csomagolason) felvan tuntve, hogy szarmazasi orszag: Magyarorszag
Előzmény: gabah (1349)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1350

Ciao gabah!

 

Bocs meg mindig rohanok, most van egy fel percem es gyorsan valaszolok :-))

 

Viszont elnezest kerek mindenkitol aki regen var tolem valamit es nem volt idom valaszolni (nincs elfelejtve, fel van irva)

 

Nezd, arrol a szallitmanyrol nem tudok nyilatkozni, de vannak bizots pontok amibol indulnek:

 

Az olasz Prosciutto Crudo (itthon Parmai sonka, tehat egyik markaja nev alatt fut)

100% olasz minden osszeteteleben (ingredienti, materie prime). Torveny szerint is a husnak (igy a felvagottnak is) kell hogy legyen "rintracciabile", tehat lehessen visszafele az egesz utjan menni egesz a szarmazasig.

 

A Prosciutto di Parma marka (egyik legexkluzivebb) csak bizonyos teruleteken lehet csinalni es bizonyos teruletrol szarmazo disznokbol (van egy disciplinare interno belso szabalyzat a termelok kozott es rengeteg ellenorzes minden fazisban bele ertve az allat vasarlasaban is).

 

Ugyanaz van a Prosciutto San Daniele-vel.

 

Sejtem, hogy ahol eselyes lenne az a rofi combjat lenne a nagy iparban a toltott (vagy esetleg a daralthus) termekekben, mint pl olyan SIMA prsciuttoval (es pl. mozzarellaval) toltott ravioli, ahol a kesz termeknek olasz a gyartoja de esetleg a sonka akar Pragai cseh sonka lehet es nem kell, hogy feltuntetve legyen ennek a szarmazasi orszaga. Vagy a fagyasztott toltott husnak a toltelekre szantak.

Előzmény: gabah (1349)
gabah Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1349

Ciao Antonio, lenne egy nagy nagy kerdesem:

Tavaly nyaron itt Olaszorszagban az egyik benzinkuton talalkoztam ket magyar kamionossal, akik frissen vagott magyar rofi combjat szallitottak Parmaba...che fine fanno sti bei prosciutti ungheresi?

Visszaternek Magyarorszagra? Netan az olaszoknak adjak el, mint parmai sonkat? Rejtely...

Zitka Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1348
A "hivatalos" reklámújságukban láttam, szerintem nekik nincs többféle, meg regionális, meg mittudomén.... :-)  De ez ilyen egynapos akció. Aztán persze kérdés, hogy mekkora készletük van...  Ahová én be szoktam ugrani útközben (Albertfalva) elég lakótelepi környék, nem hinném, hogy a nyugdíjas öreg nénik pont Barillára vannak kihegyezve. :-)))
Előzmény: Törölt nick (1347)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1347

Vajh minden Profiban??

Mer' akkor lecsapnék rá. :-))))

Előzmény: Zitka (1346)
Zitka Creative Commons License 2005.07.03 0 0 1346

Sziasztok! Egy kicsit békésebb vizekre eveznék, ugye nem baj? :-)

Látom, a hiperek is kezdenek egy kicsit lejjebb adni az árrésükből... Az Auchanban levitték 175 ft-ra a Barilla tészták árát (korábban 210-260 ft volt). 12-én, egyetlen napig pedig a Profi üzletekben 139 ft lesz néhány fajta szintén Barilla tészta.

 

 

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.07.03 0 0 1345

Rendben!

 

 

Meg egy dolog:

 

hidd el nekem, hogy könnyebb egy olasznak lenni Magyarországon, mint egy magyarnak lenni Olaszországban.

 

Kerlek megint ne altalanosits: honnan tudod, hogy nekem esetleg milyen nehez volt.

Nehez mindenkinek...

 

Előzmény: findusz (1344)
findusz Creative Commons License 2005.07.03 0 0 1344

Kedves Antonio!

 

Nem a szenvedéseimet vezetem le a gasztronómiai fórumon, viszont ez az étterem sztori már csak pont volt az i-re.

 

1) A pincérek, akiket én ismerek nem keresték meg ezt az összeget.

2) Magyarországon a pincérek 3 éves szakmunkásképzőt végeznek általában a kötelező általános iskola után. Ugyanez vonatkozik az eladókra. Olaszországban elég a nyolc általános.

3) Kár, hogy nem érted miről beszélek.

4) No comment

5) Félreértettél. Nem azt mondtam, hogy a déliek alulképzettebbek, hanem azt, hogy jobban lenéznek bennünket, mint az északiak valószínűleg azért, mert bennünk a szegény kelet-európait látják és kevésbé ismernek bennünket. Saját tapasztalat. Most voltam két hetet délen, persze ez a tapasztalat nem csak ezen a két héten alapul.

Elnézést kérek, ha nem jól fejeztem ki magam és félreértettél. Képzést tekintve épp az ellenkező igaz. Gyakran délen többet és tovább tanulnak, hiszen nehezebb munkát találni, tehát fontos a képzettség.

Főiskolát végeztem.

6)No comment

7) No comment

8) Nem tudom mi a sűrített Arany facan. Én biztos nem azon nőttem fel. Én Magyarországon soha nem ettem olasz ételt. Egyetlen olasz élelmiszer a Segafredo kávé volt presszóban. Elég jó.

 

Nem veled akartam igazságtalan lenni, illetve nem hiszem hogy igazságtalan lettem volna, viszont hidd el nekem, hogy könnyebb egy olasznak lenni Magyarországon, mint egy magyarnak lenni Olaszországban.

 

Valamint elnézést kérek, ha eltértem a topic témájától.

findusz

 

 

Előzmény: Antonio Gambadoro (1343)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.07.03 0 0 1343

findusz!

 

Ha mar az en nevem is szerepel a hozzaszolasomban akkor inkabb valaszolok :-)

 

En is nagyon erzekeny vagyok az igazsagtalansagra, a szocialis temakra, a minosegi es kulturalis kerdesekre. Ne felejts el, hogy en kezdtem ketsegbe vonni ennek az adott etteremnek az autenticitasat, illetve a sikere titkait. Jo?

 

Ugyanolyan erzekeny tudok lenni amikor egy olasz vagy egy magyar vagy akarki tudatlan es tudatlan modon beszel vagy viselkedik.

 

En, mint olasz es sziciliai (tehat a legdeliebbi olasz) imadom a forro temperamentumot, a noket, a jo kajat, a jo eletet, a szep divatot, a tengert, stb.

 

DE utalom amikor otthon az autoablakrol elbobjak a cigit vagy az utcara dobjak a papirt, stb. A rossz peldakbol, ahogy a jokbol is, orakon keresztul tudnek irni.

 

Biztos nehez kulfoldon elni, messze a te foldodtol, a barataiktol stb.

En tudom, mivel tobb mint 10 eve vagyok itt es ugyanilyen nehez nekem, tehat ertelek.

De ezert az ossze szenvedeseimet nem fogom itt egy gasztronomia Forumon rajtatok keresztul leszenvedni, viszont te most ugy nez ki igen.

 

Bar amit most mondok lehet, hogy subjektiv (velemeny) de akkor inkabb induljuk a tenyektol, tehat az objektiv dolgoktol.

 

1) "hogy kihasználják szegény pincérekethogy kihasználják szegény pincéreket"
Senki nem kenyszeriti oket: az elotti es utana levo 2 etterem allandoan ures. A szegeny pincer mehet oda dolgozni 55.000 Ftert/ho mindennap 12 orat 21 nap/ho.

Vagy dolgozhat egy boltban ott a Balatonon egesz evben brutto 55.000 Ft/ho berert. Vagy mehet fel Pestre 75.000-ert. Ott viszont a borravalo miatt a SZEGENY PINCER minden hetvegen netto 100.000 Ft-ot vissz hazam + amit keres a het ossze tobbi napjan. Tehat osszesen akar 1.000.000 Ft-ot / ho (4.000 euro). En ei megalazonak talalom a futatast, de ennyiert en is futnek, jo?

 

2) "Olaszországban feketén foglalkoztatott pincéreknek, alagsori pincékben a földön kell aludniuk? Művészi üvegfúvók dolgoznak embertelen körülmények között, és kétlem hogy ez megérné nekik. Egyszerűen nem értem miért csinálják."
Persze lehet hogy van olyan, hogy a foldon kell aludni, de ez nem tukrozik az orszag helyzetet. Az, hogy feketen dolgoznak itt is MO-on minden teruleten (kiveve allami munkahelyeken) ugyanez van. Miert csinaljak? mert egy pincernek nincs iskolai vegzettsege, nincs mas kepzettsege (nem a jogaszok pincerkednek) es ha boltban dolgoznak mint eladok akkor max 800 eurot keresnek/ho, etteremben tengerparton szezonban akar 3.000 eurot (azaz 750.000 Ft-ot). SZEGENYEK!

 

3) "Szóval az olaszok mélységesen lenéznek bennünket"

Altalanositani stereotipia alapjan nagy butasag, nem szabad.

Ki nez le benneteket? Kicsoda? Mirol beszelsz?

 

4) "(főleg az alulképzettek, mely alatt a nyolc általánost végzett népességet értem - van belőlük bőven)"

Itthon is van belole boven Pesten es videken, ahol sok bunko van itt es sok bunko van ott, MI BAJAD VAN?

 

5)"talán a déliek még jobban mint az észaiak..."

Megint egy altalanositas a deli, az ejszaki, a negerek, a zsidok.

Nagyon serto amit irsz,
kerj bocsanotot!!!

Delolaszorszagban es Sziciliaba nagyon sok uriember van, kulturalt, diplomas emberek, intellektualisak, muveszek, nagy tortenelem, nagy tradiciok, es sokan sokan rendelkeznek felsofoku oktatassal (en is, jogi egyetem!). TE mit vegeztel???

 

6) "Meg arra is, hogy a két legismertebb magyar Cicciolina és Henger Éva. Ja, hogy az utóbbit senki sem ismeri otthon és hogy ezen az olaszoknak is el kéne gondolkozniuk?"
Nezd Cicciolina hires pornosztar volt es magyar, mindenki ismeri itthon is.

Henger Evat azert nem ismerik itthon mert mindig csak Olaszorszagban dolgozott a porno szakman, olasz ferje (hires porno film rendezo) es 2 gyerek olaszorszagban.

Miert ne keljen ismerni a az olasz piac (mindenhol ahol arulnak kazettakat es magazint) tele van az o filkjekkel? Tenyleg hires.

 

7) "Magyarországot a pornó fővárosának tartják"

findusz, SVEGLIATI!!! Magyarorszag minden nemzetkozi porno szakdolgozo szerint (producerek, rendezok, casting irodak, disztributorok, stb.) a porno fovarosa.

Nem azert mert a buta es tudatlan olasz azt hiszik, hanem mert a vilagon a legtobb pornofilmet itt forgattak/forgatjak, mert a legtobb porno szines(no) magyar, mert a legolcsobban lehet itt forgatni es rengeteg munkaero van. Jo? ezzel nem tudom mi a bajad? Ez van, de kit erdekel, engem nem, teged miert?

 

8) "Persze, hogyne a szegény magyar nem szereti a minőségi cuccot, mert a szarhoz van szokva."

Ez kicsit durva, de van benne valami. Legalabb is olyan ertelemben, hogy regebben nem ismertek az olasz konyhat eredeti formajaban. Tehat ne felejsd el, hogy a Milanoi amihez vagy hozzaszokva ez magyar talalmany. Az a suritett Arany facan, amit szoktak beletenni magyar termek es szerintem sz*r, igy nottel fel draga findusz. Ehhez voltal hozzaszokva. Azt hitted, hogy ilyen az igazi olasz paradicsom szosz, ilyen az igazi olasz spagetti. Nem is az olaszoktol kaptad ezt. De ez rendszer valtas elott volt. Engem nem erdekel a politika, de most mar mas a helyzet, a magyar fogyaszto egyre igenyesebb (ez a topic a bizonytek), extraszusz olivaolaj, parmigiano, parmai sonka, stb stb. egyre igenyeltebb termekek. Ido kellett de nem a magyar ember hibaja miatt, mas rendszer volt, most mar tobb penz van es konnyebben ki lehet mennni olaszorszagban, sok osztondji van, az Erasmus, az Internet, a gyors es konnyu telecomunicacio, istb stb. egyre tobben tudjak, hogy mi a Parmigiano, egyre tobben hajlandok rakolteni tobb penzt. De ne tud meg, hanyan meg nem tudjak, meg sokat kell fejlodni. Egy szabad gazdasagban a fogyasztonak van egy eros fegyvere: nem megy oda ahol atvertek es ha mindenki teszti azt, akkor vagy a tulaj idoben rajon vagy csodbe megy. de ha egy adott hely igy nagyon megy akkor en mit tudok csinalni?

 

9) "Tudom, hogy most antipatikussá váltam sok Olaszország rajongó számára"
Te tudod

 

10) "persze rengeteg csodálatos embert ismertem meg"

En is itt MO-on csodalatos emberek kozott vagyok, meg itt is a Forumban!

 

EN IS ERZEKENY VAGYOK AZ IGAZSAGTALANSAGOKRA, en is...

 

 

 

 

Előzmény: findusz (1342)
findusz Creative Commons License 2005.07.02 0 0 1342

Kedves Kanbéka!

 

Elég kitartó vagy ha még ennek ellenére odamész ebbe az étterembe. Engem senki nem tud arról meggyőzni, hogy egy harmadosztályú parmezán jellegű sajt nem olcsóbb, mint parmigiano reggianót venni. Ha igazi parmigianót használna a te kedvenc étterem tulajdonosod, nem tudná 800 forintért adni a tésztát. Biztos vagy abban, hogy igazi olasz tészát használ és nem a Lidl-ben vásároltat?

 

Ja, hogy kihasználják szegény pincéreket? Ahhoz mit szólsz, hogy az itt Olaszországban feketén foglalkoztatott pincéreknek, alagsori pincékben a földön kell aludniuk? Művészi üvegfúvók dolgoznak embertelen körülmények között, és kétlem hogy ez megérné nekik. Egyszerűen nem értem miért csinálják.

 

Ja és azon Adria tengerparti szállodákhoz mit szólsz, ahol külön büfé asztal van fenntartva a kelet-európai vendégek étkeztetéséhez és külön büfé asztal az olasz és nyugat-európai vendégek számára, noha a szegény kelet-európai is ugyanannyit fizetett a szállodáért mint az olasz vagy bárki más. Gondolom nem kétséges hol találhatók az alacsonyabb minőségű ételek.

 

Szóval az olaszok mélységesen lenéznek bennünket (főleg az alulképzettek, mely alatt a nyolc általánost végzett népességet értem - van belőlük bőven), talán a déliek még jobban mint az észaiak, bár a fenti példából is láthatóan ez nem törvényszerű. A nőket általában prostituáltnak a férfiakat pedig futtatóknak képzelik. Erre az utóbbi kétheti nyaralásom során többször is emlékeztettek. Meg arra is, hogy a két legismertebb magyar Cicciolina és Henger Éva. Ja, hogy az utóbbit senki sem ismeri otthon és hogy ezen az olaszoknak is el kéne gondolkozniuk? Magyarországot a pornó fővárosának tartják.

 

Van aki valamilyen oknál fogva Magyarországra megy befektet, vállalkozik (mert az alternatíva az olaszországi alkalmazotti minőség lenne vagy délen talán még az sem) és amikor látja, hogy milyen kevés kell ahhoz, hogy ott meggazdagodjon, röhög a markában.

 

Ezért nem megyek soha olasz étterembe Olaszországon kívül. Ugyanez érvényes más kelet-európai országra is. Hányingerem van az ilyen alakoktól.

 

Persze, hogyne a szegény magyar nem szereti a minőségi cuccot, mert a szarhoz van szokva.

Én kilószámra viszem haza a parmigiano reggianót és még senkitől sem hallottam, hogy pedig mennyivel jobb az az alacsony minőségű itthoni sajt, hogyis hívják, parmitalia?

 

Tudom, hogy most antipatikussá váltam sok Olaszország rajongó számára, de ez kikívánkozott belőlem tizenhárom év után (ennyi ideje élek itt), mely alatt persze rengeteg csodálatos embert ismertem meg, aki az enyémhez hasonló módon gondokodik, de sajnos a nagy többség nem.

 

findusz

 

Antonio nyugodtan moderáltasd ki a hozzászólásomat.

Előzmény: Kanbéka (1333)
findusz Creative Commons License 2005.07.02 0 0 1341

Kedves BlueBird!

 

A sorbettot én itt Olaszországban citromfagyi+pezsgő változatban ismerem. Vodka is mehet, de akkor a pezsgő inkább ne, mert szerintem túl erős lesz tőle.

Az adagot saját ízlés szerint lehet meghatározni, egyébként én két egyforma sorbettót még nem ittam.

findusz

Előzmény: BlueBird (1340)
BlueBird Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1340

Aha, aha, az én sejtésemből akkor a tojásfehérje hiányzott : )

Nagyon köszi, majd ki fogom próbálni : )

 

Üdv: BlueBird

Előzmény: Zitka (1339)
Zitka Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1339

Nekem kicsit "soknak" tűnik, hogy vodka is meg pezsgő is, de attól még nem feltétlenül lesz rossz. :-)  Sorbetto néven megtaláltam olasz oldalakon is, de nem igazán alkoholos változatban. Szerintem vegyél vmi finom citromfagyit, és turmixgépben adj hozzá fokozatosan alkoholt. Annyit, amennyire el szeretnél bódulni. :-))))

 

Egy német alkoholos szorbet receptet itt találtam, talán ez hasonlít a legjobban az általad kívántra. :-)

http://www.zait.uni-bremen.de/koni_schlueter/html_kurs/kochbuch/webseiten/1_einfach/zitronensorbet.html

 

Hevenyészett fordításban:

 

4 adag:

 

150 g cukor

100 ml citromlé

200 ml fehérbor

egy citrom reszelt héja

2 kis tojásfehérje

pezsgő a felöntéshez

 

A cukrot 150 ml vízzel főzzük fel szirupnak, hűtsük ki. A citromlevet szűrjük le, keverjük össze a borral, cukorsziruppal, citromhéjjal. A tojásfehérjét verjük fel félkeményre, és a habverővel keverjük az előbbi keverékhez. Fém tálban tegyük be a mélyhűtőbe 3 órára. Közben időnként a habverővel keverjük át, hogy ne képződjenek jégkristályok. Tálalás előtt botmixerrel dolgozzuk át, hűtött poharakba töltsük, és hideg pezsgővel öntsük fel.

 

 

---eddig a recept, szerintem  itt a végén jöhet bele a vodka.

Előzmény: BlueBird (1337)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1338

bocs nincs idom, gyorsan irok

 

sonkas tejszines:

keves vajba megmelegited (nem piritod) a sonkat, majd hozzaadod a tejszint es parpercre melegited + szerecsendio + parmigiano

 

gombas tejszines:

serpenyobe tesszed a gombat vajjal, so + bors + fedve fozod a gombat esetleg a vegen kis aprora vagott friss petrezselyem + hozzaadod a tejszint par percig megmelegited + parmigiano

 

zoldborsos tejszines:

mint az elozo csak petrezselyem nelkul

 

lazacas tejszines:

kis darabokra/csikokra vagott fustolt lazacat par percig vajban megmelegited, majd hozzaadod a tejszint meg egy par percig + feherbors. Pamigiano nem illik.

Előzmény: halacska23 (1334)
BlueBird Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1337
Nem tudom, de Olaszországban ittam már többször is ilyet, állítólag citromfagyi+pezsgő+vodka??? Sajnos az arányokat nem ismerem, gondoltam, hátha itt valaki útbaigazít : )
Előzmény: Zitka (1336)
Zitka Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1336

A múltkor a webcukin láttam hasonló recepteket...

A sorbet nem inkább francia?

Előzmény: BlueBird (1335)
BlueBird Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1335

Sziasztok : )

 

Tudnátok nekem citromos sörbet receptet írni? Vagy bármilyen sörbeteset.

 

Előre is köszi.

 

BlueBird

halacska23 Creative Commons License 2005.06.29 0 0 1334

Antonio,

irnál nekem valami jó Penne receptet.

valami tejszines tésztát, mert mindig paradicsomosat csinálok, és ilyet még nemcsináltam,de kipróbálnám.

penne-t szokták tejsznesen csinálni?

 

köszi

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!