Szerintem az egyik legpocsékabb lebuktatás "A szuperintelligens gyilkos"-ban van. Nagyon gyenge megoldás, hogy maga a gyilkos mutatja meg, hogyan is csinálta a trükköt a lemezjátszónál. Columbo vajon hogyan bízhatott abban, hogy a gyilkos le fogja magát buktatni? Ennyire nem lehetett biztos az önteltségében, hiúságában.
Ennek ellenére ez az epizód ivódott leginkább belém már gyerekkoromban.
Az "Ölni már nincs idő" viszont szerintem az egyik leggyengébb rész. Totál elüt a többi filmtől, mind felépítésében (nincs gyilkosság az elején!), mind Columbo nyomozásában.
A legötlettelenebb lebuktatás: nekem ez egyértelmű, a Végső üdvözlet a kapitánytól, ahol a gyilkos azon bukott le, hogy egy órára annyit mondott: ketyeg, azaz csodálkozott rajta, hogy az óra jár, pedig az áldozaté összetört, ha jól emlékszem. De egy kicsit csalódott voltam A gyönyörű gyilkos lebuktatásán is, emlékszem arra vártam, hogy na akkor mi van még, amikor a gyilkos már összetört az érvek alatt. Nem volt túl ötletes a Melegházi dzsungel megoldása sem.
2 7 múlva: Ölni már nincs idő. Erre a részre nagyon halványan emlékszem, szóval várom már.
"Columbo hadnagy egy extravagáns szállodában részt vesz unokaöccsének, Andy Parma-nak, és Melissa Hays-nek, a híres modellnek az esküvői partiján. A teljesség kedvéért azt az Alex Varvick-ot kérte meg az ifjú pár a fotózásra, aki annak idején felfedezte Melissa-t. Nem sokkal azután, hogy az ifjú pár visszavonul lakosztályába, Andy zuhanyozni megy. A fürdő befejeztével megdöbbenten tapasztalja, hogy ifjú felesége eltűnt a szobából. Az egyetlen nyom: egy kloroform áztatta vattadarab az ágyon. Andy, aki maga is rendőrnyomozó azonnal felhívja nagybátyját, hogy a híres nyomozó segítségét kérje. Eddig még nem történt gyilkosság, s úgy tűnik Columbo képes is lesz arra, hogy elérje, ne is legyen."
Sajnos én nem tudnék összeállítani egy ilyen "listát" mert nagyon rossz a memóriám viszont Fuart olvasva eszembe jutott valami. A legnagyobb baki szerintem is az volt, amikor a gyilkos leoltotta a lámpát. Egyből azt mondtam: ebből nagy baj lesz!!!! :))
Hát mivel csak egy fél éve kaptam rá megint nagyon a Columbóra és sok részre nem emlékszem/nem tudom a címét, az utolsó pár tucat részből mondanék példát.
1. A legképtelenebb jelenet
A Testvéri szeretetben volt annál a jelenetnél, mikor ebédelt a maffiavezérrel: beszélgetnek, aztán rátérnek az evésre. A maffiavezér megkérdezi: "Hogy ízlik a leves?", erre Columbo "Nagyon finom, uram!". Namost, ezt a jelenetet nagyon figyelmesen néztem (mert már régebbről rémlett ez), de nagyon úgy látszik, mintha Columbo még azelőtt mondaná, hogy nagyon finom, mielőtt belekóstolna! Ha valakinek fel van véve, plz nézze meg, hogy igazam van-e.
2. A legnagyobb poén
Annyi van, hogy nem tudok legjobbat választani, de arra a legurulós jelenetre már nagyon kíváncsi vagyok, mert már sokszor emlegettétek.
3. A legötletesebb lebuktatás
A Szemfényvesztőben az írógépes, a legutóbbi telefonos is jó volt, de biztos van még egy rakat ötletes.
4. A gyilkos legnagyobb bakija
Hatalmas baki a már emlegetett Ínyec gyilkosos, meg a Régimódi gyilkosságban a lámpalekapcsolás. De ilyenből egész sok van, pl. a Pillangós részben a térerőhiány, meg a Gyilkosság telefonhívásra részben is kicsit hülye volt a gyilkos, hogy ugye éppen mérték a pulzusát.
5. A legizgalmasabb jelenet
A szuperintellingens gyilkosban volt az, mikor a gyilkosság után a gyilkos megtörli magát a kendőjével, és kormos lesz az arca, és eszeveszettül törölgetni kezdi. Ez a jelenet nekem vmiért rettentően tetszett. Egyébként ez az egész rész szerintem olyan jóra sikerült, hogy na.
Én is feltennék egy kérdést, ami lényegében a 3. kérdés ellentettje: Szerintetek melyik volt a legpocsékabb, legötlettetelebb (hú, milyen szó) lebuktatás, bizonyíték?
A szövegablak alatt megtalálod a Tallózás gombot. Katt. Kiválasztod a képet. Ezután a Feltölt gombra kattintasz és a kép megjelenik. Ezután pedig fontos, hogy el ne felejtsd beilleszteni, lásd:
Ez az! Végre kiderült a rejtély! :-))) Biztosan a "Playback"-ről van szó, ahogy írtad - ezt megbeszéltem az egyik szintén Columbo-fan kollégámmal is. Megnéztem a nagy német Columbo-oldal idevágó részét, és ott is írják; igaz, hogy ott ventilátort említenek.
Köszönöm szépen az információt! Neked vagy elképesztően jó a memóriád, vagy fel vannak véve a filmek, és sűrűn visszanézed őket... :-)
Számomra a pont múltkor vetített "Testvéri szeretet" egyik jelenete, amikor Columbo CIGARETTÁT kér a gyilkostól, és még rá is gyújt. Columbo cigarettázik? Szerintem ez egyszerűen képtelenség, sőt szentségtörés. Hiszen pont az állandó szivarozás a Hadnagy Úr egyik "védjegye"!
Azt nem azért kérte, hogy megtudja, a pasi milyen cigarettát szív?
"... És persze az a festményes-szellőzőrácsos jelenet, amit régebben kérdeztem, és amiről úgy tűnik, senki sem tud biztosat mondani."
Ez a jelenet, ha egyre gondolunk, a Visszajátszás című epizódban van, amikor a Hadnagy elmegy abba a galériába, ahova a gyilkos ment a gyilkosság után. Legalábbis ebben van az, hogy mutatja a galéria tulaja (egy nő) a képeket, szobrokat, és Columbonak nem a sokmilliós dolgok tetszenek, hanem egy szellőzőnyrácsra mondja, hogy az tetszik neki, illetve csak annyit mond, hogy "annak nincs címe" :DDD Ez tényleg nagy poén.
Az én kedvenc poénjaim még mindig ezek: a Zavaros vizeken rész elején, amikor keresi a feleségét... "Bocsánat kapitány... [...] ... a feleségemet keresem, azthiszem már a fedélzeten van, ilyen magas (mutatja), ha haját meg így viseli (mutatja), SZÓVAL A FEJÉN" :DDDDDDDDD nekem még mindig ezt a beszt.
Na meg az amikor a Személycsere epizódban a benzinkútnál "ügyeskedik" :) "Milyen benzint kér? Benzint... szóval normál benzint.." Aztán az aprópénzel szórakozik.
Sajnos nem tudom megnézni, mert soha egyetlen Columbo-t sem vettem fel! De ez nagyon érdekelne. Nem tudsz véletlenül egy-két jól látható képkockát betenni erről a jelenetről? Légyszi'! :-)
A közvélemény-kutatásos "kérdőívedre" a válaszaim a következők:
1. A legképtelenebb jelenet:
Számomra a pont múltkor vetített "Testvéri szeretet" egyik jelenete, amikor Columbo CIGARETTÁT kér a gyilkostól, és még rá is gyújt. Columbo cigarettázik? Szerintem ez egyszerűen képtelenség, sőt szentségtörés. Hiszen pont az állandó szivarozás a Hadnagy Úr egyik "védjegye"!
2. A legnagyobb poén:
A "Melegházi dzsungel" domboldali lebukdácsolós jelenete, amit már igen-igen várok, hogy leadjanak... És persze az a festményes-szellőzőrácsos jelenet, amit régebben kérdeztem, és amiről úgy tűnik, senki sem tud biztosat mondani.
3. A legötletesebb lebuktatás:
Na ez már nehezebb kérdés. A "Columbo farkast kiált"-ban szerintem ötletes, hogy felhívja telefonon a nő csipogóját, ami még akkor is a karján van, amikor már befalazták. Viszont az áldozat részéről meg az a lebuktatási segítség volt ötletes, ahogy a "Kapj el, ha tudsz"-ban a foglalatba rejtett papírdarabbal az "utókor" tudomására hozza a gyilkosa nevét.
4. A gyilkos legnagyobb bakija:
"Az ínyenc gyilkos" végén mondja ki Columbo, hogy mekkora baklövés volt a gyilkos részéről azonnal visszamenni az étterembe, amikor értesítették, hogy mérgezés miatt meghalt a tulaj. Ilyenkor mindenki más először egy orvoshoz rohant volna, hátha ő is evett vagy ivott a méregből.
A filmkészítők legnagyobb bakija viszont szerintem a "Két detektív, egy gyilkosság"-ban van. Itt egy jelenetben Columbo kabátjának a hátára krétával rajzolnak egy fehér kört. Viszont egy korábbi jelenetben jól látszik, hogy ott van a kör a hátán, amit majd később rajzolnak oda!
5. A legizgalmasabb jelenet:
Na, ilyent nem nagyon tudok mondani. Talán az, amikor Columbo beteszi a fejét a guillotine alá.
A karmesteresre gondolsz? Mert ha igen, akkor azt kell mondanon, hogy nagyjából osztom a véleményedet. Tényleg nem túl eredeti a lebuktatás módja, illetve inkább úgy fogalmazok, hogy számomra logikátlan. Az mondjuk tetszett, hogy a hadnagy a hangfelvételen hallható zajból kiderítette, hogy azt a lift működése okozta, és ez kulcsfontosságú kérdés ebben az ügyben.
Egyébként általában is igaz, hogy a régebbi Columbo-filmek nekem jobban tetszenek, tehát lehet, hogy egyfajta előítélet is van bennem...
... vagy tényleg direkt csinálják, poénból, hogy pont az ilyen rajongóknak, mint nekünk örömöt, különlegességet okozzon, és tudjunk játékot csinálni, hogy ki milyen bakit talál :DD
És tényleg ott sétál a Hadnagy az elején :DDDDD Ezt nem vettem még észre soha, pedig láttam párszor :D Nagyon durva... de ugyanennek a résznek, szintén az elején látszik a kocsija, amikor a címet mutatják. De ezt más írta, ezt sem vettem észre :) Nyílván úgy lehetséges ez, hogy ezeket a jelenetek később vették fel, lehet, hogy nem is ilyen célra akarták, csak később találták ki, hogy ezek a képsorok legyenek kezdéskor, és véletlenül bennemaradt Columbo, meg a kocsija.
Korábban volt egy kérdésem, de nem érkezett rá jó válasz.
Szóval, ami számomra a legnagyobb képrtelenség az egész Columbo-sorozatban! Nézzétek meg a Columbo farkas kiált rész legelejét. Rögtön mutatják a későbbi gyilkos kastélyát a medencével, ahol nagyon sokan vannak. És a háttérben néhány másodpercig ott megy maga Columbo!!!
(Hasonló képtelenség az Ölj meg, ölelj meg részben, hogy visszatükröződik a kocsija!)
Ki is találtam egy közvéleménykutatást. Írja meg, aki szeretné, hogy szerinte mi volt a sorozatban
1. A legképtelenebb jelenet
2. A legnagyobb poén
3. A legötletesebb lebuktatás
4. A gyilkos legnagyobb bakija
5. A legizmgalmasabb jelenet
Ha jól tettem fel a kérdéseket!
Bár nem tudom a választ a kutyás kérdésekre, de a "Columbo-meg-a-kutyája" jelenetek tényleg mindig nagyon kedvesek és szórakoztatóak.
Bennem a Santini-féle Columbo (Szemfényvesztés) egyik jelenete ragadt meg, amikor Columbonak új kabátja van. Egyszer otthagyja a kocsijában, a kutyával együtt, és valahogy így szól a kutyához: "Itthagyom a kabátomat a kocsiban. Ha valaki megpróbálná ellopni ... akkor ne nézz oda!" :-)
A német RTL-en csütörtökön tényleg a "Gyilkosság hangjegyekkel" volt, pedig az "Elfelejtett hölgy" volt meghirdetve!
Rühelltem is piszkosul, mert ez a karmesteres rész nálunk is volt mostanában (meg ahogy nézem a TV2 rendszerét, nemsokára újra lesz...), viszont az "Elfelejtett hölgy"-et már régen adták. Szívesen megnéztem volna, ráadásul a női főszereplője a pár hónappal ezelőtt meghalt Janet Leigh. (Ő volt a Psycho legendás fürdőszobai gyilkosságának áldozata, meg egyúttal Tony Curtis egykori felesége is.)