Keresés

Részletes keresés

carbonara Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1163
Nem a  Cucchiaio d´argento a Biblia ?
Előzmény: Antonio Gambadoro (1153)
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1162
Elnézést nem csatoltam hozzá a képet:
Előzmény: Antonio Gambadoro (1153)
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1161

 

Ez lenne az Antonio?

 

findusz

Előzmény: Antonio Gambadoro (1153)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1160
miért, melyik lóg ki csúfosan, hogy csak "jellegű"?:)
Előzmény: tündérlala (1152)
carbonara Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1159
Nagyon régi, szép diákéveimböl emlékszem vissza a carbonara-ra . 8-10-en éltünk együtt egy nagy lakásban, a többi mind olasz, gyakran föztünk és ettünk együtt, onnan az itáliai gasztronomiai ismereteim. Àltalában fél perc alatt megbeszéltük, mi lesz ma vacsora, valaki elment vásárolni , valaki megcsinálta. A legfontosabb volt, hogy minden frissen készült és mindent azonnal megettünk. Volt ugyan hütönk, de oda megfött étel sose került.

Na most a carbonara : ez valahogy mindig a többitöl eltérö. kicsit ünnepélyes vacsora volt, hosszú megbeszélést igényelt, mindenki külön elmondta, amit ugyis mindenki tudott, hogy a szalonnát nagyon lassan kell sütni, hogy a vízbe kevesebb só kell, mert a szalonna is sós, hogy a végén a tojást nagyon gyorsan kell rátenni, utána azonnal tálalni és enni. Hogy nem kell rá tejszínt tenni, ezt nem mondta senki, mert ez magától értetödött, fel sem merült az ötlet. Ès mindig külön megbeszélés tárgya volt, hogy a mai carbonarahoz milyen különleges bort vegyünk a szokásos közönséges "asztali" fehér vagy vörös helyett.

( Èn ennek ellenére szoktam egy kicsi tejszínt rátenni. Nem hiszem, hogy nagyon ártana neki. De nem mondom senkinek, higy ez az igazi olasz carbonara )
Előzmény: Antonio Gambadoro (1143)
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1158

Kedves Madikar!

 

A spaghetti alla carbonara receptjét írtam le úgy, ahogy egy olasz szakácskönyvben találtam. Viszont a kételyeim afelől voltak, hogy kell-e a recept szerinti konyha tejszín bele, vagy nem. Antonio megerősítette, hogy nem kell, ezért tehát csak tojás, parmezán sajt, só, bors. Zsírjában süthetsz szalonna kockákat. Miután megfőzted a spaghettit összekevered az egészet. Én kb. egy percig keverem át lassú tűzön. Ezután lehet tálalni.

 

findusz

Előzmény: madikar (1157)
madikar Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1157

Kedves findusz!!

Leírnád ezt magyarul is, legnagyobb sajnálatomra én egy szót sem tudok olaszul...

köszi!!

Előzmény: findusz (1150)
sepe Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1156

mire jó a modenai balzsamecet ?

Előzmény: Antonio Gambadoro (1155)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1155
Buon Appetito :-))
Előzmény: Kanbéka (1151)
Selket Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1154
Én máris érzem - a gyomromban. :-D
Előzmény: Kanbéka (1151)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1153

kedves findusz!

 

Vaj nem kell, olaj sem.

Kicsit olajjal ez meg szabalyos de ritka. Hiszen a (husos) pancetta-nak van egy kis zsir, ebben (a sajt kis zsirban) kell kicsit sutni a pancetta-t (nem tul piritani, nem ropogosra).

 

500 (vagy 600) g tesztahoz, 4 szemelyre, mehet 250 g pancetta (150 naggggyon keves lesz).

 

A tojasrol, 2 lehetoseg van:

 

vagy 1 toljas / 100 g teszta (ilyenkor 5-6 tojas)

vagy 1 tojas / szemely + 1 tojas (ilyenkor 5 tojas)

 

Niente PANNA.

 

Elárulnád annak a jó tésztás könyvnek a címét/szerzőjét esetleg a kiadóját?

Egyszer lattam egy konyvesboltban Olaszorszagban, olyan rossz es "kulfoldi" volt minden recept, tele hibakkal, hogy el van felejtve.

Tehat nem emlekszem a cimere/szerzojere.

 

A legjobb konyv:

Pellegrino Artusi - La Scienza in Cucina e l'arte di mangiar bene

tehat "a tudomany a konyhaban"

elso kiadas: 1891, utolso kiadas: 1910

Ez a Biblia, arcaicus olasz nyelvben van irva. Nincs messe :-))

Előzmény: findusz (1150)
tündérlala Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1152
"Olaszos jellegű" az ebéded??? :)))
Előzmény: Kanbéka (1151)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1151
remélem, érzitek, hogy a mai ebéd - mortadella, füstölt scamorza, kis darabka Grana Padano, kifli, paprika - közben gondolok rátok!;-)
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1150

Mondjuk az én tapasztalatom szerint nem krémesebb a tejszíntől az egész. Amikor összekevered a spaghettivel, úgyis olyan daraboskás lesz.

 

Egyébként a recept a Millericette c. Garzanti Vallardi kiadótól származó könyvből van. Ajándékba kaptam még valakitől régen és ezt a receptet innen vettem.

Én mondjuk így sem spóroltam soha a parmezánnal, tettem bele bőven.

Tulajdonképpen 4 személyre ennyi mennyiséget ír elő: spaghetti 600 gr, pancetta 150 gr, olio 2 cucchiai, burro 50 gr (ezt mindig kihagyom), uova 4, panna liquida 1 tazzina, parmigiano grattugiato, pepe, sale.

Na de jó, ezt így elfelejtem, bár mint mondtam nem gyakran készítem.

Az anyósom persze olasz, úgyhogy azt hiszem jó tanácsot adott.

 

 

Elárulnád annak a jó tésztás könyvnek a címét/szerzőjét esetleg a kiadóját?

 

Írtad, hogy szereted a pugliai konyhát. Jövő héten indulok Pugliába nyaralni, pontosan a Garganóhoz. Majd kipróbálok ezt-azt, és utána majd elárasztalak kérdésekkel (na ez nem fenyegetés)

 

findusz

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1149

bár nem hinném, hogy a tejszín sokkal olcsóbb lenne, mint a tojás...), meg talán azért, mert attól krémesebb az egész.

 

Valoban nem azert, mert a tejszin sokkal olcsobb lenne, mint a tojas,

hanem mert sokkal olcsobb, mint az a sok jo sajt (Parmigiano vagy Pecorino Romano), amitol az IGAZI Carbonara kremesebb.

Előzmény: Zitka (1148)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1148
Olyan nagyon sokat sajnos nem éltem kint. :-(  A leghosszabb 6 hét volt, de Perugiaban, kollégiumban. A többi max. 1-3 hetes rövid tartózkodások, de mindezek kb. 20 évvel ezelőtt. Sajnos. Nem emlékszem, hogy családban ettünk-e pont carbonarat. Étteremben többször is ettem, ott tuti nem volt benne tejszín. Szerintem sok helyen szaporításként tesznek bele (bár nem hinném, hogy a tejszín sokkal olcsóbb lenne, mint a tojás...), meg talán azért, mert attól krémesebb az egész. Ismerheted a reklámszlogeneket: lágyabb...krémesebb...jobb... :-))))))  A fenét! A csokik is azóta ehetetlenek, mióta ilyen multirecipék alapján csinálják őket. :-( Bocs, ez OFF volt.  
Előzmény: Antonio Gambadoro (1147)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1147

Ez politically correct volt :-))

 

Zitka, te kint eltel, mit tapasztaltal a Carbonara-val kapcsolatosan?

Előzmény: Zitka (1146)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1146
:-))))) politically correctül akartam fogalmazni. :-)))))
Előzmény: Antonio Gambadoro (1145)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1145
nincs is :-))
Előzmény: Zitka (1144)
Zitka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1144

Egy hires mosopor reklamban voltam olasz pizzeriaban, azt hisszem mar 1 eve nem megy

 

Nekem már dereng valami... :-) Viszonylag kevés hajad van? ;-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (1142)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1143

carbonara, per favore, mondd te is valamit a "Carbonara"-rol...

 

Illetve, sokan koztetek elnek/eltek Olaszorszagban, lattatok (rendszeresen, es nem szporadikusan turistakent), hogy keszitik a Carbonara-t az olasz csaladok?

Ti mit tapasztaltatok Olaszorszagban?

Előzmény: carbonara (1138)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1142

Kedves findusz!

Egy hires mosopor reklamban voltam olasz pizzeriaban, azt hisszem mar 1 eve nem megy.

 

A del-olasz konyha igen jo, a Campania-i (Napoli), a Sziciliai, a Puglia-i (Bari).

De a Toscana-i is (Firenze) nagyon jo, a Piemonte-i (Torino), a Lazio-i (Roma), a Liguriai (Genova).

Talan a Campaniai es a Sziciliai a kedvenceim :-))

 

A CARBONARA-rol: mar egyszer, kb. 1 honapja, volt errol szo itt.

A CARBONARA-ban NEM KELL TEJSZIN, NEM SZABAD, nagy hiba lenne!

 

Attol fuggetlenul akinek izlik azt tesszi bele amit akar: tejszint, fokhagymat, kapribogyot, rozmaringot, sonkat, tonhalat, stb. stb.

 

De ha tejszin van benne akkor ez nem Carbonara, hanem tejszines - baconos teszta.

 

Az a baj, hogy kulfondon (ill. Olaszorszagon kivul) mindenki nagyon kedveli a tejszint, sot Piemonte-ben es Lombardia-ban is. Ha valaki ott beletesszi...

A Carbonara kozep-Italiai recept (Lazio & Abruzzo), NEM SZABAD beletenni tejszint.

 

Ahhoz, hogy jo kremes legyen csak a tojas es a jo sajt kell.

 

anyósom viszont azt mondja, hogy abba egyáltalán nem szabadna tejszínt tenni.

Anyosod olasz, ugye?

 

En a szakaszkonyekben nem nagyon hisszek, en abban hisszek, ahogy minden olasz csaladban foznek, mi az eredete, mi a tortenete egy bizonyos etelnek/receptnek, melyik regiobol szarmazik, es ott minden haziasszony hogy csinalja.

En, amielott Magyaroszagra jottem, SOHA nem hallottam a tejszines Carbonararol, megkerdeztem az osszes (szak)ismerosomet, az anyum es a nagyim (2 szuper gasztronomus es szakacsno, jobbat meg nem lattam), az egesz csaladomat. SENKI SOHA.

 

Multkor lattam Olaszorszagban egy szuper jo teszta szakacskonyvet. Wow! Aztan megnezem, hogy ki irta: valami angol nevu szakerto, tehat egy nemzetkozi kiadolanc volt es ennek az olasz nyelvu valtozata hahahaha.

 

Persze, ha csak 0,1% olasz (az 60 millio lakobol) beletesz tejszint a Carbonara-ba akkor 60.000 ember beletesszi, ez nagyon sok, es ha abbol az 1%-bol tovabbi 1% ember ir konyvet / vagy Interneten akkor 600 lesz. De tenyleg nem kell...

 

Előzmény: findusz (1141)
findusz Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1141

Kedves Antonio!

 

Még nem jöttem rá a reklámra, mert az ismertebb tv csatornákat csak szeptembertől tudjuk nézni. Előtte csak Duna TV, meg pár helyi csatorna volt.  Azoknak a reklámaiból nem rémlik. De anyukám sok mindent felvett nekünk videokazettára, úgyhogy majd átnézem őket, hátha a felvett reklámokban megtalállak.

Egyébként már nem megy ez a reklám?

 

Köszönöm a receptet. Ki fogom próbálni. Jól leírtad, bár nekem olaszul is jó.

Sajtot én soha nem párosítok hallal. Szerintem nem mennek együtt. Látod mennyire szeretjük a szicíliai ételeket? Szerintem Olaszországban minél délebbre megy az ember annál finomabbakat tud enni.

 

Még egy dologban érdekelne a véleményed. Több olasz szakácskönyvben a spaghetti alla carbonara készítésénél a tojáshoz konyha tejszín adását is javasolják. Azaz konyha tejszín, tojás, parmezán, só és bors. Ezt keverik aztán a spaghettivel és sült szalonna kockákkal. Az anyósom viszont azt mondja, hogy abba egyáltalán nem szabadna tejszínt tenni. Én ritkán szoktam csinálni, így hát néha teszek bele, néha nem. Te hogy csinálod?

 

Előre is köszönöm.

findusz

 

Előzmény: Antonio Gambadoro (1140)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1140

OFF

rajottel, hogy melyik reklam volt? :-)

ON

Előzmény: findusz (1111)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.10 0 0 1139

Kedves findusz!

 

Azt hiszem jol forditottadL Aragosta-rol van szo, a Plinius latinul locusta-nak hivta.

 

Az Aragosta inkabb nyugat-sziciliai szpecialitas (Trapani), en inkabb kelet-sziciliai vagyok :-))).

 

Trapani-ban szoktak Spaghetti all'Aragosta-t csinalni, hasonlo modon mint a Spaghetti ai Gamberoni.

 

Megprobalom magyarul leirni, de nem garantalom, hogy menni fog :-)

 

Lehet Spaghetti, talan jobb Bavette (vagis Linguine)

 

Eloszor is szerintem a 2 Aragosta-bol 1 eleg lesz 4 fore.

 

Ha fagyasztott akkor engedni kell amig szoba homersekleten lesz.

 

Beletesszed forro vizben (amiben majd fozod a tesztat) csak 1 percig, utana kivesszed, es kesszel vagy konyha olloval vagod nagy darabokra.

 

Egy nagy serpenyoben lassu tuzon keszitesz egy soffritto-t: extraszuz olivaolaj + hagyma (vagy fokhagyma).

 

Most valaszthatsz 5 db Paradicsom es 300-400 g Koktel Paradicsom (Pomodorini, esetleg di Pachino) kozott. Ha sima Pari akkor az egeszet kockara vagva egybol a soffritto-ba (ha a hagyma mar pirult), ha Pomodorini akkor 4ben vagva csak a felet most a masik felet az utolso 3 percben.

 

5 perc utan beleteszed az Aragosta darabokat es locsolod szaraz (minosegi) feher borral. Tovabb fozod (10-15 percig, meg kell nezni). Majd kivesszed az Aragosta darabokat es (esetleg egy "pinza" segitsegevel, vagy akar kezzel) kidobod a kemeny testreszet (?) (guscio) es csak a hus marad (?) (la devi "sgusciare"). A hust (la "polpa") visszatesszed a serpenyobe.

 

Kozben megfozod a tesztat, kiszurod a vizet, beletesszed a serpenyobe, jol kevered es sok aproravagott friss petrezselyemzoldet szorsz ra.

 

Valaszthatsz csipos peperoncino (a paradicsom szoszba fozes kozben) es feketebors (frissen orolt a legvegen) kozott.

 

KERLEK NE KERULJON BELE SAJT MERT NEM SZABAD :-))

 

 

Előzmény: findusz (1135)
carbonara Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1138
Jó étvágyat hozzá ! Èn valaha ettem már és valóban nagyon finom. De az elkészitéséröl fogalmam sincs, majd Antonio !
Előzmény: findusz (1137)
findusz Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1137

Carbonara aranyos vagy!

 

Ajándékba kaptuk egy ismerőstől (valami hal nagykereskedő), mert lefordítottam neki egy hosszú szerződést persze csak baráti alapon.

 

Szóval egyébként nekünk sem telne rá.

 

findusz

Előzmény: carbonara (1136)
carbonara Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1136
Deine Sorgen möcht´ich haben - vagyis : bár nekem lennének ilyen gondjaim :-)))
Előzmény: findusz (1135)
findusz Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1135

Kedves Antonio!

 

Tudnál segíteni? A férjem ma két fagyasztott langusztát hozott haza, legalábbis azt hiszem így hívják (aragoste surgelate).

 

Fogalmam sincs hogy kell elkészíteni. Meg kell előtte valahogy tisztítani? Egy szakácskönyvben a friss langusztát valami iszonyú bonyolult módon készítik elő.

 

Ha már fagyasztott mit lehet vele csinálni?

 

Előre is köszönöm

Csali42 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1134
Nagyon sok rucolám nőtt. És nagyon szívesen adok. Ha szeretnéd. (És meg tudjuk szervezni:)))
Előzmény: Kanbéka (1122)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!