Keresés

Részletes keresés

Kanbéka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1070

...arról nem beszélve, hogy nekem mondhatja bárki, hogy XY vagy Z a világ legjobb szakácsa, ha nekem nem ízlik a főztje. Hogy lehet egy szubjektív dologról, mint amilyen a főzés, és annak a végeredménye kijelenteni, hogy ez, vagy az a világ legjobbja? Marhaság!:)

Antonio, én a helyedben azért tennék egy-két megjegyzést  a Stahl-honlapon:)

Előzmény: Antonio Gambadoro (1068)
Zitka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1069

Szerintem se lehet szakács témakörben ex cathedra kijelenteni, hogy valaki  a legjobb. Legfeljebb a legfelkapottabb. De hát tudjuk, hogy meddig tart manapság a médiában a hírnév...   Holnapután jön egy újabb üdvöske, majd akkor ő lesz a "legjobb". Rosszul látom?

Tényleg van fantáziája, jól adja elő, hogyan lehet új ízeket varázsolni az asztalra. Kedvet is csinál a főzéshez, azoknak is, akik amúgy nem vonzódnak a konyhatündérkedéshez. De hogy a legjobb... Van egyáltalán valami _igazi_ gasztronómiai díja, elismerése?  HA jól tudom, ebben a szakmában se 4-5 év praxis után osztogatják az elismeréseket...  Nem lehúzni akarom, csak szerintem ő is egy médiafelfújt.  Media souffle. :-)

 

 

 

Melyik reklámban szerepeltél? Légyszi, áruld el! :-)))

Előzmény: Antonio Gambadoro (1068)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1068

Azt mondjak, hogy a legjobb szakacs a vilagon, en csak nevetni tudok :-)))

 

Ennyi jo szakacs van a vilagon, hogy lehet mondani, hogy a legjobb?

A 100 m futasban stopperrel lehet merni es nem kerdes, hogy ki a leggyorsabb a vilagon, a stopper segitsegevel. De a konyhaban???

 

Nagyon kreativ, nagyon szorakoztato es mulatsagos, nagyon fantazias.

 

De ANGOL (ha jol tudom)...

 

Olyan olasz risotto-kat csinal, angol (vagy az o) elkepzelese szerint.

Elt mar Olaszorszagban? Hol tanult olasz konyhat vagy risotto-t csinalni? Miert o jobban tudja mint akarki olasz szakacs?

 

Naaaaaaa... kritizaljuk...

 

TI MIT GONDOLTOK ROLA?

Előzmény: Zitka (1064)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1067

Tegnap volt a Stahl-konyhájában. Mennyire állja meg  a helyét olasz-receptként?

 

Komolyan mondom, tele van a hocipom a Stahl konyhaval!

 

Egyszer fogok panaszlevelet irni a TV-nek es elfogom mondani.

Ha valamelyik Media-ban (tv, radio), vagy szakrendezvenyen fogok szemelyesen talalkozni vele (bar nincs kizarva, engem mar biztos lattatok sokaig TV-ben egy hires reklamban), egybol mondani fogom neki. Ez nekem felhaborito. Engem sert.

 

Addig, amig Frittata-t csak egy t-vel irja/mondja nem nagy gond.
De ez az allaspontom:

 

Masnak a kulturajarol van szo, nem az overol.

Tehat ez az en kulturam es minden olasznak a kulturaja.

Legalabb ennyit, hogy irjon/beszeljen rola az eredetiseget betartva.

Tehat penzt keres, nepszeruseget nyer, a receptek eredeti formajaban adja tovabb / ismertesse a nagy magyar kozosseggel.

Jo fej, aranyos, szuper TV sztar, talan magyar konyha szakerto, de az olasz konyhahoz nem ert.

 

Nagyon ritkan latom a receptjeit, de multkor pl. valami sziciliai szpecialitast csinalt olyan sok hibaval, hogy nem csak egy sziciliai sem csinalna igy, hanem egy sziciliai sem enne meg, nem viccelek...

De ugy adja elo, hogy sziciliaban igy csinaljak es elmagyarazza, hogy miert kell bele tejszin, stb stb. Legalabb maradjon csendben es mondja azt, hogy nagyabol ilyen de ez itt most egy kicsit magyarositott valtozat. Ez lenne a korrekt.

 

Elnezest...

 

Előzmény: madikar (1062)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1066

nem igazán népszerűek...
Mindez persze csak az én tapasztalatom, Antonio majd kijavít.

 

Igazad van, findusz, nem olyan nepszeruek (bar neha, de ritkan, hasznaljuk, tehat ismerjuk :-))).

Előzmény: findusz (1063)
Zitka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1065
Ja, még azt akartam írni, hogy nekem a rozmaring "sántít" az egészben. Bazsalikom mellé nem igazán szoktak rozmaringot tenni - de lehet, hogy csak én nem hallottam... :-)
Előzmény: madikar (1062)
Zitka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1064

Én is egyből kételkedni kezdtem a Stahl receptjét illetően, de ahogy szétnéztem az olasz website-okon, ott is szerepel uborka... pl. itt:

http://www.perbacco.net/mangiarebene/gusto_cucina/atlante_goloso/panzanella.htm

› 4 fette di pane casalingo raffermo
› 1 cipolla rossa
› 2 pomodori
› 1 cetriolo
› 1 costa di sedano
› basilico
› olio extra vergine di oliva
› sale e pepe

 

Én meg azt szerettem volna megkérdezni Antoniotól, hogy - ha már kritizáljuk a sztárszakácsokat :-) - mi a véleménye Jamie Oliver "olasz" kreálmányairól.

Előzmény: findusz (1063)
findusz Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1063

Kedves Antonio!

 

Én is kipróbáltam (már kétszer) a melanzane alla parmigiana-t a te recepted szerint, és nagyon finomra sikerült. Tettem bele bazsalikomot is indikációidnak megfelelően.

Szuper lett. Talán egyetlen különbség a sottilettével való használathoz képest, hogy a mozzarella túl sok levet ereszt, ezért távolítok el belőle.

 

Írtad pár hozzászólás előtt, hogy egy magyar mozzarella jellegű sajt gyártó azt állította, hogy mire a mozzarella Magyarországra ér, stb. addigra megsavanyodik, ezért jobb és népszerűbb az ő általa gyártott.

Hát nagyon abszurdnak találom ezt az állítást, mert Olaszországban jóval nagyobb távolságokat tesznek meg a hűtőkamionok, mint az általában Észak-Olaszországból exportált hűtést igénylő termékek Magyarországig. Szóval egyettértek azzal, hogy lehet, hogy éppen a bevizsgált mozzarella savanyú volt, de hogy ez általában a megtett távolságnak tudható be, hát ezt kétlem.

 

Írt valaki a Stahl féle panzanelláról. Igazán nem ismerem, de kétlem, hogy az igazi olasz változatba uborka kéne.

Olaszországban vannak olyan zöldségfélék, melyek legalábbis az én tapasztalataim szerint nem igazán népszerűek, így például az uborka, csakúgy mint a retek, illetve a savanyú káposzta (bár ez utóbbi az északi hegyes vidékeken használatos).

 

Mindez persze csak az én tapasztalatom, Antonio majd kijavít.

 

findusz

 

madikar Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1062

Nagyon szépen köszönöm, hétvégén el is fogom készíteni a családnak...,ha ár "vasárnapi családi  étel" :-))

 

Mi a véleményetek erről a  receptről?

Tegnap volt a Stahl-konyhájában. Mennyire állja meg  a helyét olasz-receptként?

 

PANZANELLA

 Hozzávalók:

2 evőkanál balzsamecet
4 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 fokhagymagerezd
1 csokor friss bazsalikom
1 csokor friss rozmaring
1 kígyóuborka
75 deka paradicsom
2 csokor újhagyma
35 deka szikkadt kenyér
2 zacskó Bolero sonka

 Elkészítés:

Első lépésként egy keverőtálban kézi habverővel összekeverem a balzsamecetet a olívaolajjal, majd sózom, borsozom. Ezután hozzáreszelem a fokhagymagerezdet, majd jöhet az öntetbe az apróra vágott bazsalikom és rozmaring.
Meghámozom az uborkát és fölkockázom, majd felszeletelem a paradicsomokat és az újhagyma szálakat is. Ezeket beleteszem egy nagy tálba, és alaposan összeforgatom az öntettel. Végül a zöldségkeverékhez hozzáadom a kisebb kockákra vágott kenyeret, és az egészet jól összekeverem.
Kiadagolom tányérokra a panzanellát, és ráollózom a sonkaszeleteket.

 

Előzmény: Antonio Gambadoro (1049)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1061

tudtok ötleteket mondani arra hogy grissinihez miket lehetne enni?

Otlet es fantazia mindig johet a konyhaban :-))

 

Ha viszont azt szeretned tudni, hogy Olaszorszagban hogy szoktunk Grissini-t enni, akkor:

 

- kenyer helyett (ha dietazol) barmivel (sajt, oliva, mortadella, szaritott paradicsom, grillezett cukkini vagy padlizan, stb. ) vagy csak igy magaban (akar etteremben, akar otthon) ha meg nincs kesz a kaja.

 

- Ratekersz egy jo Parmai sonka vekony szeletet (tipikus eloetel).

 

- belenyomod olyan lagy kenheto sajtba, mint pl. a Stracchino vagy a Gorgonzola vagy a Philadelfia.

 

- Tonhallal, egy tanyerba teszel egy doboz olasz (nem thai, vagy T. gazdasagos termek) tonhalat es szettorod a Grissini segitsegevel. (regen volt egy olyan Tohnal reklam, a Tonno Palmera ha jol emlikszem: "il Tonno che si taglia con un Grissino" = ez a Tonhal, amelyet egy Grissino-val lehet vagni/darabolni)

 

- belemartogatod a Mayonese uvegbe :-))

 

gondolok itt különböző mártásokra... hogy ne csak snidlinges tejföl legyen :-)

Szerintem kulonbozo martasokra nincs nagy szuksege :-)

Előzmény: biii (1039)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1060

A Grana Padano is nagyon jo minosegu.

 

Az egyik gyartotol (Zanetti) mostanaban a Pecorino Romano-t is lehet kapni (azt hisszem az Auchanban meg mashol is)

Előzmény: Kanbéka (1052)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1059

Barilla, Colavita, esetleg (ritkabban kaphato) Zara.

 

Nagyon jok.

 

Nem kell elofozni.

Előzmény: halacska23 (1053)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1058

Minden Coraban, az akcios ujsag szerint Jun.02-19.

 

Igy normalis arban van (mivel 750 ml), es jo minosegu

Előzmény: Szimba (1054)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1057
A "Parmigiano Reggiano" az igazi es a legjobb
Előzmény: latsia1 (1051)
Zitka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1056
Nem tudom, hol van még bp-en MAX szupermarket, én ilyenben vettem egyszer a Lurdyban 199 ft-ért Pezzullo márkájú lasagne lapokat. Azt se tudom, hogy ez milyen noname :-) márka... Mindenesetre nem kell előfőzni, tökéletesen működött.  De nagyon kevés kell belőle, mert kb. 30-32 lap van egy csomagban, és egy családi adaghoz max. 9-12 db-ot használtam.
Előzmény: halacska23 (1053)
nemisbéka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1055
Szerintem a Barillaé teljesen jó.
Előzmény: halacska23 (1053)
Szimba Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1054

Ha már leértékelés: szintén a Corában (Tbálint) 750ml Monini extraszűz olívaolaj 999 Ft-ért.

 

Előzmény: Kanbéka (1052)
halacska23 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1053

Köszönöm Antonio a Lasagne receptet.

te hol veszed Magyarországon a lasagna lapokat?

és milyen márkát?

köszi

 

Kanbéka Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1052
A fóti Corában a Grana Padano le van értékelve olyan háromezerkét-háromszáz forintra, ha valakit érdekel.
latsia1 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1051
Nagyon köszönöm mégegyszer a receptet, igazán nagyon finom volt!:O)
A tetején ez van, pontosan idemásolom a csomagolásáról, mert nem tudok olaszul:

Parmigiano Reggiano Prima Stagionatura Vedi Etichetta van reszelve, egyenesen Itáliából.
Nagyon szeretem, csak ezt teszem szinte mindenre.
Remélem ez kell rá? Mert jó drága volt!:O))) De nem baj, ennél jobbat még itt nem ettem...
Előzmény: Antonio Gambadoro (1047)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1050

Egesz osszintem en itthon meg nem lattam :-(

 

Ha Olaszorszagba mesz majd akkor Colla di Pesce-t vedd meg vagy Gelatina Animale-t

Előzmény: Zitka (1046)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1049

Kedves madikar, megigertem a Cannelloni-t, tipukus vasarnapi ebed:

 

CANNELLONI AL SUGO

 

hozzavalok (6 fore):

250 g olasz Cannelloni

kb. 1,8 kg (3 uveg) olasz passzirozott paradicsom

250 g daralt marhahus
250 g olasz ricotta sajt

Olasz extraszuz olivaolaj

150 g Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt

2 repa

1 zellerszar

1 fej hagyma

1 pohar (1 dl) szaraz vörösbor

so, szerecsendio

 

A hagymat aprora vagni, extraszusz olivaolja min. 10 percig fozni, majd aprora vagott sargarepat es zellerszart hozaadni es tovabb fozni kb 10 percig.

 

Hozzaadni a daralt marhahust, megsozni, feloraig lassu tuzon fozni, majd hozzaadni a vorosbort (2 percig eros tuzon).

 

Hozzaadni a passzirozott paradicsomot, megsozni es lasso tuzon kb. 45 percig fozni.

 

TOLTELEK:

Ricottat villaval osszetorni, hozzaadni szerencsediot es frissen reszelt Parmigiano-t.
A paradicsomos ragubol lapattal kiszedni majdnem az osszes hust (egy keves paradicsom szosz is jojjon vele), hozzaadni a Ricottahoz es osszekeverni. Egy kessel vagy kiskanallal megtolteni.

 

Tepsibe paradicsom szoszt onteni, majd a cannellonit 2 sorban rahelyezni, teljesen befedni az egeszet a szosz maradekaval.

 

Elomelegitett sutobe 180 fokra 20 (vagy 30) percig, villaval kell ellenorizni, hogy megpuhult-e

 

Ki a sutobol, hagyni kihulni.

 

 

Előzmény: madikar (947)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1048

Lehet, hogy igy kicsit gyorsabb is. Egyebkent ilyenkor egybol hideg viz ala kell tenni (per bloccare la cottura).

 

En nem szoktam elofozni.

 

Ma már elöfözöttet árulnak

Melyikre / melyik markara gondolsz?

Előzmény: carbonara (1035)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1047

Latsia, nagyon orulok neki :-))

Nagyon ugyes voltal :-)) Szep a bazsalikom disz is...

Tudom, hogy neha neha ragaszkodok bizonyos "hatarakat" betartasahoz, de igy a vegeredmeny eredeti olasz lehet :-))

 

Egy kerdes, mi ez a sok olvasztott sajt a tetejen, ami a kepen latszik?

 

Előzmény: latsia1 (1038)
Zitka Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1046

Én is így szoktam csinálni. :-)

Antonio, nem tudod véletlenül, hogy hol lehet Bp-en lapzselatint kapni?  Már sok fórumon érdeklődtem, de senki sem tudja. Hihetetlen, hogy ilyen alapvető dolog egyszerűen nincs egész Mo-on....  :-( Minden baromságot :-) importálnak, de ezt nem. Ki érti...???    Időnként Bécsből hozok, de mindig hamarabb elfogy, minthogy újra mennék...  Az összes többi fajta zselatin (por, kristályos) nekem macerás, ezzel a lapzselatinnal még sosem volt semmi gubanc.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1044)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1045

Na halacska23, itt vagyok :-))

 

A Lasagne alla Bolognese-hez kell Lasagne lap (olasz marka).

 

Utana kell csinalni egy Ragu-t (alla Bolognese):

ehhez kell vaj (vagy olivaolaj) hagyma (soffritto) + sargarepa + zellerszar + daralt marhahus (+ esetleg lehet szaraz vorosbor) + olasz passzirozott paradicsom (uvegben kaphato).

A Ragu-t nagyon lasson kell megcsinalni, min 1 ora, de lehetoleg legyen 2.

 

Kell Besamelt csinalni:
a besamelhez kell azonos mennyisegben vaj & liszt + tej + szerecsendio.

En ilyen aranyt szoktam tartani: 50 g vaj - 50 g liszt - 1/2 l tej.

 

TI HOGY CSINALJATOK A BESAMELt?

 

Egy tepsibe ontesz egy kis ragu-t, ratesszed a lasagne-t raontesz ragu-t + besamelt + Parmigiantot, majd ra megint lasagne-t, megint ontet, stb stb. Az tetejen is legyen ragu & besamel ontet.

 

Min. 3 reteg, de 4 is jo :-)))

 

Be a sutobe 180-200 fokra kb 45 percre

Előzmény: halacska23 (1037)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1044

Sziasztok!

 

A Panna Cotta alaprecepthez a tejszin / tej arany vagy 2/3 - 1/3 vagy 1/2 - 1/2.

Valaki tej nelkul is csinalja. Szerintem a 2/3-1/3 teljesen jo.


Termeszetesen nem a fozotejszin, hanem az edesseghez valo vagyis a tejszinhabhoz valo tejszin.

 

Liszt NEM kell bele

 

pl. 500 ml tejszin  + 250 ml tej + 100 (finom, nem por) cukor + 1 vaniliarud ("stecca di vaniglia") vagy esetleg 1 vanillincukor + 3 lap "colla di pesca (magyarul?) vagy zselatin (+ esetleg citromheja)

 

A tejszint, a tejet, a cukrot es a vaniliat felmelegiteni.

 

A "colla di pesce"- t vagy a zselatint inkabb HIDEG vizben szoktuk feloldani majd hozzaadni a tejszinhez. De vegulis lehet megmelegiteni es feloldani egyutt a tejszinnel.

 

A tejet inkabb a tejszinnel egyutt megmelegiteni, ha nem akkor csak ugy hozzaadni a vegen.

 

Javaslom legalabb 12 orat a hutoben tartani.

 

 

Előzmény: biii (1042)
halacska23 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1043

én még vaniliarudat is belekaparok hogy azok a szép fekete szemek bennelegyenek.

úgy néz ki jól.

Lasagna a bolognese receptet légyszi .

köszike

 

biii Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1042

megtaláltam!

 

 

"Panna cotta (alaprecept)

1 l tejszín, 20 dkg cukor, 3 lap zselatin, 1 ek finomliszt, 2 dl tej.
Egy lábasban felmelegítem a tejet és feloldom benne a zselatint és a lisztet. A tej ne forrjon ! Hűlni hagyom. Egy másik edényben egy pillanatra felforralom a folyékony tejszínt a cukorral és hozzáöntöm az enyhén felmelegített tejhez. Összekeverem a két folyadékot és adagokba kiöntve legalább két órára a hűtőbe teszem. "

biii Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1041

pont ma olvastam vhol.

 

megnézem ha megtalálom pontosan, bemáslommajd.

amúgy tejszint kellett melegiteni. porcukorral.    tejet melegiteni zseletint olvasztani benne (vol thozzá irva kis liszt is.. régebben amit találtam azok liszt nélkül voltak)

 

hozzáönteni a tejszinhez a zseltinos tejet..formákba önteni, hüteni.

 

akármilyen gyümölcs öntettel

Előzmény: pannacotta (1040)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!