...arról nem beszélve, hogy nekem mondhatja bárki, hogy XY vagy Z a világ legjobb szakácsa, ha nekem nem ízlik a főztje. Hogy lehet egy szubjektív dologról, mint amilyen a főzés, és annak a végeredménye kijelenteni, hogy ez, vagy az a világ legjobbja? Marhaság!:)
Antonio, én a helyedben azért tennék egy-két megjegyzést a Stahl-honlapon:)
Szerintem se lehet szakács témakörben ex cathedra kijelenteni, hogy valaki a legjobb. Legfeljebb a legfelkapottabb. De hát tudjuk, hogy meddig tart manapság a médiában a hírnév... Holnapután jön egy újabb üdvöske, majd akkor ő lesz a "legjobb". Rosszul látom?
Tényleg van fantáziája, jól adja elő, hogyan lehet új ízeket varázsolni az asztalra. Kedvet is csinál a főzéshez, azoknak is, akik amúgy nem vonzódnak a konyhatündérkedéshez. De hogy a legjobb... Van egyáltalán valami _igazi_ gasztronómiai díja, elismerése? HA jól tudom, ebben a szakmában se 4-5 év praxis után osztogatják az elismeréseket... Nem lehúzni akarom, csak szerintem ő is egy médiafelfújt. Media souffle. :-)
Melyik reklámban szerepeltél? Légyszi, áruld el! :-)))
Tegnap volt a Stahl-konyhájában. Mennyire állja meg a helyét olasz-receptként?
Komolyan mondom, tele van a hocipom a Stahl konyhaval!
Egyszer fogok panaszlevelet irni a TV-nek es elfogom mondani.
Ha valamelyik Media-ban (tv, radio), vagy szakrendezvenyen fogok szemelyesen talalkozni vele (bar nincs kizarva, engem mar biztos lattatok sokaig TV-ben egy hires reklamban), egybol mondani fogom neki. Ez nekem felhaborito. Engem sert.
Addig, amig Frittata-t csak egy t-vel irja/mondja nem nagy gond. De ez az allaspontom:
Masnak a kulturajarol van szo, nem az overol.
Tehat ez az en kulturam es minden olasznak a kulturaja.
Legalabb ennyit, hogy irjon/beszeljen rola az eredetiseget betartva.
Tehat penzt keres, nepszeruseget nyer, a receptek eredeti formajaban adja tovabb / ismertesse a nagy magyar kozosseggel.
Jo fej, aranyos, szuper TV sztar, talan magyar konyha szakerto, de az olasz konyhahoz nem ert.
Nagyon ritkan latom a receptjeit, de multkor pl. valami sziciliai szpecialitast csinalt olyan sok hibaval, hogy nem csak egy sziciliai sem csinalna igy, hanem egy sziciliai sem enne meg, nem viccelek...
De ugy adja elo, hogy sziciliaban igy csinaljak es elmagyarazza, hogy miert kell bele tejszin, stb stb. Legalabb maradjon csendben es mondja azt, hogy nagyabol ilyen de ez itt most egy kicsit magyarositott valtozat. Ez lenne a korrekt.
Ja, még azt akartam írni, hogy nekem a rozmaring "sántít" az egészben. Bazsalikom mellé nem igazán szoktak rozmaringot tenni - de lehet, hogy csak én nem hallottam... :-)
4 fette di pane casalingo raffermo 1 cipolla rossa 2 pomodori 1 cetriolo 1 costa di sedano basilico olio extra vergine di oliva sale e pepe
Én meg azt szerettem volna megkérdezni Antoniotól, hogy - ha már kritizáljuk a sztárszakácsokat :-) - mi a véleménye Jamie Oliver "olasz" kreálmányairól.
Én is kipróbáltam (már kétszer) a melanzane alla parmigiana-t a te recepted szerint, és nagyon finomra sikerült. Tettem bele bazsalikomot is indikációidnak megfelelően.
Szuper lett. Talán egyetlen különbség a sottilettével való használathoz képest, hogy a mozzarella túl sok levet ereszt, ezért távolítok el belőle.
Írtad pár hozzászólás előtt, hogy egy magyar mozzarella jellegű sajt gyártó azt állította, hogy mire a mozzarella Magyarországra ér, stb. addigra megsavanyodik, ezért jobb és népszerűbb az ő általa gyártott.
Hát nagyon abszurdnak találom ezt az állítást, mert Olaszországban jóval nagyobb távolságokat tesznek meg a hűtőkamionok, mint az általában Észak-Olaszországból exportált hűtést igénylő termékek Magyarországig. Szóval egyettértek azzal, hogy lehet, hogy éppen a bevizsgált mozzarella savanyú volt, de hogy ez általában a megtett távolságnak tudható be, hát ezt kétlem.
Írt valaki a Stahl féle panzanelláról. Igazán nem ismerem, de kétlem, hogy az igazi olasz változatba uborka kéne.
Olaszországban vannak olyan zöldségfélék, melyek legalábbis az én tapasztalataim szerint nem igazán népszerűek, így például az uborka, csakúgy mint a retek, illetve a savanyú káposzta (bár ez utóbbi az északi hegyes vidékeken használatos).
Mindez persze csak az én tapasztalatom, Antonio majd kijavít.
Első lépésként egy keverőtálban kézi habverővel összekeverem a balzsamecetet a olívaolajjal, majd sózom, borsozom. Ezután hozzáreszelem a fokhagymagerezdet, majd jöhet az öntetbe az apróra vágott bazsalikom és rozmaring. Meghámozom az uborkát és fölkockázom, majd felszeletelem a paradicsomokat és az újhagyma szálakat is. Ezeket beleteszem egy nagy tálba, és alaposan összeforgatom az öntettel. Végül a zöldségkeverékhez hozzáadom a kisebb kockákra vágott kenyeret, és az egészet jól összekeverem. Kiadagolom tányérokra a panzanellát, és ráollózom a sonkaszeleteket.
tudtok ötleteket mondani arra hogy grissinihez miket lehetne enni?
Otlet es fantazia mindig johet a konyhaban :-))
Ha viszont azt szeretned tudni, hogy Olaszorszagban hogy szoktunk Grissini-t enni, akkor:
- kenyer helyett (ha dietazol) barmivel (sajt, oliva, mortadella, szaritott paradicsom, grillezett cukkini vagy padlizan, stb. ) vagy csak igy magaban (akar etteremben, akar otthon) ha meg nincs kesz a kaja.
- Ratekersz egy jo Parmai sonka vekony szeletet (tipikus eloetel).
- belenyomod olyan lagy kenheto sajtba, mint pl. a Stracchino vagy a Gorgonzola vagy a Philadelfia.
- Tonhallal, egy tanyerba teszel egy doboz olasz (nem thai, vagy T. gazdasagos termek) tonhalat es szettorod a Grissini segitsegevel. (regen volt egy olyan Tohnal reklam, a Tonno Palmera ha jol emlikszem: "il Tonno che si taglia con un Grissino" = ez a Tonhal, amelyet egy Grissino-val lehet vagni/darabolni)
- belemartogatod a Mayonese uvegbe :-))
gondolok itt különböző mártásokra... hogy ne csak snidlinges tejföl legyen :-)
Szerintem kulonbozo martasokra nincs nagy szuksege :-)
Nem tudom, hol van még bp-en MAX szupermarket, én ilyenben vettem egyszer a Lurdyban 199 ft-ért Pezzullo márkájú lasagne lapokat. Azt se tudom, hogy ez milyen noname :-) márka... Mindenesetre nem kell előfőzni, tökéletesen működött. De nagyon kevés kell belőle, mert kb. 30-32 lap van egy csomagban, és egy családi adaghoz max. 9-12 db-ot használtam.
Nagyon köszönöm mégegyszer a receptet, igazán nagyon finom volt!:O) A tetején ez van, pontosan idemásolom a csomagolásáról, mert nem tudok olaszul:
Parmigiano Reggiano Prima Stagionatura Vedi Etichetta van reszelve, egyenesen Itáliából. Nagyon szeretem, csak ezt teszem szinte mindenre. Remélem ez kell rá? Mert jó drága volt!:O))) De nem baj, ennél jobbat még itt nem ettem...
Kedves madikar, megigertem a Cannelloni-t, tipukus vasarnapi ebed:
CANNELLONI AL SUGO
hozzavalok (6 fore):
250 g olasz Cannelloni
kb. 1,8 kg (3 uveg) olasz passzirozott paradicsom
250 g daralt marhahus 250 g olasz ricotta sajt
Olasz extraszuz olivaolaj
150 g Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
2 repa
1 zellerszar
1 fej hagyma
1 pohar (1 dl) szaraz vörösbor
so, szerecsendio
A hagymat aprora vagni, extraszusz olivaolja min. 10 percig fozni, majd aprora vagott sargarepat es zellerszart hozaadni es tovabb fozni kb 10 percig.
Hozzaadni a daralt marhahust, megsozni, feloraig lassu tuzon fozni, majd hozzaadni a vorosbort (2 percig eros tuzon).
Hozzaadni a passzirozott paradicsomot, megsozni es lasso tuzon kb. 45 percig fozni.
TOLTELEK:
Ricottat villaval osszetorni, hozzaadni szerencsediot es frissen reszelt Parmigiano-t. A paradicsomos ragubol lapattal kiszedni majdnem az osszes hust (egy keves paradicsom szosz is jojjon vele), hozzaadni a Ricottahoz es osszekeverni. Egy kessel vagy kiskanallal megtolteni.
Tepsibe paradicsom szoszt onteni, majd a cannellonit 2 sorban rahelyezni, teljesen befedni az egeszet a szosz maradekaval.
Elomelegitett sutobe 180 fokra 20 (vagy 30) percig, villaval kell ellenorizni, hogy megpuhult-e
Ki a sutobol, hagyni kihulni.
Antonio, nem tudod véletlenül, hogy hol lehet Bp-en lapzselatint kapni? Már sok fórumon érdeklődtem, de senki sem tudja. Hihetetlen, hogy ilyen alapvető dolog egyszerűen nincs egész Mo-on.... :-( Minden baromságot :-) importálnak, de ezt nem. Ki érti...??? Időnként Bécsből hozok, de mindig hamarabb elfogy, minthogy újra mennék... Az összes többi fajta zselatin (por, kristályos) nekem macerás, ezzel a lapzselatinnal még sosem volt semmi gubanc.
A Lasagne alla Bolognese-hez kell Lasagne lap (olasz marka).
Utana kell csinalni egy Ragu-t (alla Bolognese):
ehhez kell vaj (vagy olivaolaj) hagyma (soffritto) + sargarepa + zellerszar + daralt marhahus (+ esetleg lehet szaraz vorosbor) + olasz passzirozott paradicsom (uvegben kaphato).
A Ragu-t nagyon lasson kell megcsinalni, min 1 ora, de lehetoleg legyen 2.
Kell Besamelt csinalni: a besamelhez kell azonos mennyisegben vaj & liszt + tej + szerecsendio.
En ilyen aranyt szoktam tartani: 50 g vaj - 50 g liszt - 1/2 l tej.
TI HOGY CSINALJATOK A BESAMELt?
Egy tepsibe ontesz egy kis ragu-t, ratesszed a lasagne-t raontesz ragu-t + besamelt + Parmigiantot, majd ra megint lasagne-t, megint ontet, stb stb. Az tetejen is legyen ragu & besamel ontet.
A Panna Cotta alaprecepthez a tejszin / tej arany vagy 2/3 - 1/3 vagy 1/2 - 1/2.
Valaki tej nelkul is csinalja. Szerintem a 2/3-1/3 teljesen jo.
Termeszetesen nem a fozotejszin, hanem az edesseghez valo vagyis a tejszinhabhoz valo tejszin.
Liszt NEM kell bele
pl. 500 ml tejszin + 250 ml tej + 100 (finom, nem por) cukor + 1 vaniliarud ("stecca di vaniglia") vagy esetleg 1 vanillincukor + 3 lap "colla di pesca (magyarul?) vagy zselatin (+ esetleg citromheja)
A tejszint, a tejet, a cukrot es a vaniliat felmelegiteni.
A "colla di pesce"- t vagy a zselatint inkabb HIDEG vizben szoktuk feloldani majd hozzaadni a tejszinhez. De vegulis lehet megmelegiteni es feloldani egyutt a tejszinnel.
A tejet inkabb a tejszinnel egyutt megmelegiteni, ha nem akkor csak ugy hozzaadni a vegen.
1 l tejszín, 20 dkg cukor, 3 lap zselatin, 1 ek finomliszt, 2 dl tej. Egy lábasban felmelegítem a tejet és feloldom benne a zselatint és a lisztet. A tej ne forrjon ! Hűlni hagyom. Egy másik edényben egy pillanatra felforralom a folyékony tejszínt a cukorral és hozzáöntöm az enyhén felmelegített tejhez. Összekeverem a két folyadékot és adagokba kiöntve legalább két órára a hűtőbe teszem. "
amúgy tejszint kellett melegiteni. porcukorral. tejet melegiteni zseletint olvasztani benne (vol thozzá irva kis liszt is.. régebben amit találtam azok liszt nélkül voltak)
hozzáönteni a tejszinhez a zseltinos tejet..formákba önteni, hüteni.