Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Az Origo-ról:
Hatvanmilliárd jut idén honvédségi tenderekre 2005-06-09 09:31:00
A következő hónapokban indulnak a honvédségi híradástechnikai eszközpark megújítására kiírt közbeszerzési tenderek. A hírt Bese Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatalának vezérigazgatója jelentette be sajtótájékoztatóján, írja a Világgazdaság.
A honvédelmi tárca összesen százmilliárd forintot fordít a tenderekre az elkövetkező nyolc-tíz évben. A beszerzések értéke idén már elérheti a hatvanmilliárd forintot is. A tenderen a legnagyobb egyedi tétel a Rába tízmilliárd forintos megrendelése. A pályáztatás már 2003 óta napirenden van, de csak most jutott el a kiírás stádiumába.
A tavaly óta hatályos uniós jogszabályok szerint a tendereket az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében is meg kell hirdetni. Olyan hazai cégek, mint a Radiant, a Cisco, a Videoton, a HM Armcom, a HM Arzenál és a Siemens azonban még így is esélyes egyes feladatok elnyerésére - vélekedik a Magyar Védelmi ipari Szövetség.
A honvédség 2003-ban már megrendelt háromszáz URH rádiót a norvég Kongsberg cégtől ám azokat még nem vette át, mert szoftverhibát és működési zavarokat tapasztaltak a vizsgálatok során. Az új prototípusokat már leszállították, bevizsgálásul jelenleg is folyik. A tárca kötbérigénnyel fog élni a határidők lejárta miatt, számol be a Világgazdaság.
.....két távolabbi ház között egy sebesültet" látott el a deszantosok két katonája, akik azonnal hívtak egy Mi-17-es mentőhelikoptert. Megjelentek a hadsereg Mi-24-es harci forgószárnyasai is, hogy jelképesen tűz alá vegyék az ellenséges erők hadiszállását. Ezután a három helikopter tökéletes együttműködését figyelhették meg a bemutató meghívottjai. A sérültet úgy emelték ki a mentőhelikopterrel, hogy közben a levegőből folyamatosan biztosítottak a Mi-24-es harci járművek.....
No, ez mán kissé megnyugtat, hogy a HM vezetése már idáig jutott a gazdasági megszorítások ellenére, hogy képes egy misszióban a katonáink megóvása érdekében helikopterek bevethetőségét is megteremteni. Ezek szerint most már megnyugodhatunk, hogy katonáinkat maximális biztonságban vannak Afganisztánban. Remélem ez a többi misszióban is így lesz!
Kiegészítésként: "A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori tanácsa közli, hogy Földesi Ferenc alezredes A magyar területi katonai igazgatási rendszer fejlődéstörténete 1920-tól a jelenlegi szervezeti rendszer kialakulásáig, valamint egy lehetséges szervezeti felépítése című doktori (PhD) értekezésének nyilvános vitája 2005. június 14-én 13.30 órakor kezdődik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Zrínyi termében."
Röviden: A hadkiegészítő parancsnokságok múltja, jelene és jövője (szerintem)
legalább valaki foglalkozik az alábbi témákkal!
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Doktori Tanácsa közli, hogy
Hajós Dezső ezredes
A védelmi szektor kommunikációjának megváltozott kihívásai és lehetséges válaszai az önkéntes haderőre történő áttérés időszakában című doktori (PhD) értekezésének nyilvános vitája 2005. június 23-án, 9.00-kor kezdődik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Zrínyi termében.
Dr. Kiss Zoltán László alezredes, a szociológiai tudomány PhD fokozatosa tudományos szakmai vitája Az önkéntes, professzionális haderő létrehozásával kapcsolatos dilemmák napjainkban, a NATO tagállammá lett közép-kelet európai posztkommunista országokban című témában 2005. június 20-án, 11.00-kor, nyilvános előadása Béketámogató műveletek katonaszociológiai aspektusai című témában 2005. június 20-án 14.00-kor kezdődik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Zrínyi termében.
forrás: www.honvedelem.hu
üdv:
TGR
kíváncsi lennék, hogy a miniszterek, államtitkárok, parlamenti képviselők (nem csak utazási) költségtérítéseit megadóztatják-e. A költségtérítés nevében is jelenti költséget térít, és nem jövedelmet ad a közalkalmazottnak. Részleteit nem tudom, de nem tűnik fair-nek...
Katonai életforma az ingázás
Az elmúlt évek drasztikus változásainak egyik következménye az, hogy a Magyar Honvédségen belül tömegessé, mondhatni életformává vált az ingázás - jelentette ki lapunknak Tián József. A Csapatok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azért tartja figyelemreméltónak ezt a jelenséget, mert - szavai szerint - nem lenne jó, ha a sok bába közt elveszne a gyerek. Arról van szó ugyanis, mondja, hogy a napi és a heti hazautazás törvényszerűvé vállt, mivel az összevont illetve áttelepített alakulatoknak nincs módjuk a katonacsaládok letelepítésére, az átirányítottak többsége viszont különféle egzisztenciális és gyakorlati okok miatt nem is hajlandó lakhelyéről elköltözni.
Ezt a helyzetet az elnök több ok miatt tartja aggasztónak. Ilyen ok a költségvetési megszorítás miatt lelassult lakásépítési program. Ám ennél is problémásabb az utazási költségtérítés megadóztatása, amit az adótörvény változása generál. Azt nem vizsgálták, nem is az ő kompetenciájuk, hogy ennek a megszorításnak milyen hatása van az ország mintegy 800 ezer közalkalmazottjára, mondja Tián József , de azt tudják: a seregben több, mint 10 ezer ember az utazási költségtérítés 38 százalékát veszti el emiatt.
- Nem siránkozni akarunk, hiszen mi is egyetértünk a felesleges "pénzelnyelő" objektumok bezárásával, a gazdaságtalan üdülők, csapatpihenők eladásával, de pontosan tudni akarjuk, hogy a tervezett bérenkívüli támogatási rendszerben, az úgynevezett kafetéria metódusban mit kapunk ahelyett, amit elvesznek - mondja az elnök. Kijelentését azzal nyomatékosítja: az állampolgári jogaiban, érdekérvényesítő képességében erősen korlátozott katonákkal szemben elfogadhatatlan, ha a különleges státusszal járó jogok mindegyikétől lépésről-lépésre megfosztják.
Az elnök sajátos számítása szerint a honvédelmi miniszternek papírforma szerint jelenleg hozzávetőleg 30 ezer "alárendeltje" van, s körülbelül ugyanennyien szerzik jövedelmük egészét vagy egy részét a tárcától szolgáltatói, kivitelezői munkájukért. Tián ennek alapján véli, hogy a minisztérium költségvetésének gondoskodási köre a családtagok hozzáadásával 150 ezer emberre is kiterjed. Ha még a katona nyugdíjasoknak járó bizonyos juttatásokat is hozzáadjuk, kiderül, mondja az elnök, hogy a tárca költségvetése mintegy 180-200 ezer ember között oszlik meg.
- E számok elgondolkoztatóak, mivel társadalmi-gazdasági jelentőségük nem ott ér véget, ahol a honvédség összlétszáma - mondja Tián. Szerinte a minisztérium mulasztásos törvénysértésben van, amiért még nem készítette el esélyegyenlőségi tervét. Igaz, azzal mindenki tisztában lehet, hogy - törvénnyel vagy anélkül - sem egyenlőek az esélyei egy öt éve ingázó és egy szolgálati lakásban lakó tiszthelyettesnek, vagy egy kiképzőnek és a kiegészítő parancsnokságon dolgozónak. És bár napjainkban a gyermeküdültetés is hangsúlyt kapott, ők ezen a téren aligha rúghatnak labdába: nemrég adták el ugyanis utolsó gyermeküdülőjüket - mondja a Katonák Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.
Azért gratulálok ehhez is. Tudom jól, hogy milyen egy valódi munka mellett felkészülni, míg mások már két hónappal előtte csak erre készülnek. A LEP csapatával kapcsolatban nekem is vannak fenntartásaim. De nem csak az ő "öreg rókáik" vannak minden hájjal megkenve! :-)
A magam részéről három éven keresztül voltam az akkori KLKF felkészítője. Azokban az években mindig dobogóra jutottunk összesítettben. Innen a "tapasztalat".
Nem kellene már végre azon gondolkodni, hogy egy alakulatot 120 százalékra töltsenek fel, mint egy-két normálisabb nyugati országban? Akkor nem gond tanfolyamra küldeni valakit.. pl.
Szia Gyöki! OFF: Bocs a személyesért, de visszapattant a Neked kűldött mailom! Röviden: Szolnokról még semmi! Légyszi SEGÍTS mégegyszer! (ha nem érezném, hogy a személyesség (személyiség) esetleg sérelmet szenvedne feltenném ide nyíltan a képeket. Asszem én büszke lennék rájuk, és asszem Ti is! F...a gyerek mind egytől egyig, még a lányok is! ON:
No, ugyi: Mondottam! Dumálunk a dologról, és közben feledésbe merűl mi is volt az eredeti kiindulás!
A "szakszerűtlen" nyilatkozat reagja óta a témához közeli hozzászólás a 13-ból, ha jól számolom 11! Ha most nem keresel vissza, emlékszel mi volt a kiindulás? (Nyugi! Én is visszakerestem!)
És máris igaz, hogy a lényegről elterelődött a szó! (Szvsz.)
Hisz épp rra hivatkoznak, hogy a jkezdeti nagymértékű fluktuáció megállt, sőt, szinte nullára csökkent!
Akkor kiket kellene pótolni?
Az alakulatok ideális létszámának meghatározása sokkal érdekesebb kérdés, mert akkor ahhoz alap az alakulat rendeletetése - nem?
Na most egy KRK alakulat (amely valóban nem hiszem, hogy sokáig NATO missziónk célja lesz, hisz többünk meglátása szeritn ezt a feladatot subcontractorok fogják átvenni) vagy egy (nehéz) felderító zászlóajl mind létszámban, mind kiképzésben, mind technikában mást igényel.
Persze, ha meg akarunk felelni az asszimetrikus igényeknek, akkor más a tészta....meg akarunk?
Végre tényleg ideje lenne azon elgondolkodni, mire is kell nekünk (ti. Magyarország NÉPE) a hadsereg?
Na mindegy, hagyjuk! Már megint felhúztál! (vagy nem is te?)
"Bocskai István, a HM szóvivője elismerte, hogy jelenleg nem kívánják növelni a szárazföldi alakulatok létszámát, csak a honvédségtől eltávozók pótlására vesznek fel katonákat a hadseregbe. Állítása szerint azonban nem csak anyagi okai vannak a toborzás leállításának, hiszen a működéshez nincs szükség a létszám növelésére. Az eddigi kampányról szólva a szóvivő kijelentette: az önkéntes haderőre való áttérés idején 2000 főt kellett felvennie a honvédségnek, tavaly viszont azért szerveztek toborzórendezvényeket, hogy olyan adatbázisra tegyenek szert, amelylyel folyamatosan biztosíthatják az utánpótlást."
Erről nekem külön bejáratú véleményem van: Már ebben a kormányzati ciklusban hangzott el, hogy növelnünk kell a csapatok feltöltöttségét, mivel ez a NATO által is megkövetelt egyik fokmérője a bevethetőségnek. Ennek örömére az egyik megoldást abban látják, hogy nem a meglévő állománytáblákat töltik fel, hanem a sokak szerint túl nagy létszámú kötelékek rendszeresített létszámát csökkentik, így a meglévő létszám nagyobb feltöltöttségi mutatókat eredményezne.
Igaz, hogy közben racionalizálásra hivatkozva bizonyos képességek ismét eltűnnek hajdanán összfegyverneminek titulált kötelékekből, mondván, hogy az éppen csökkentett képességekre specializált alakulatok majd támogatni fogják a csökkentett képességű kötelékeket. De ha nincs pénz még az együttműködés feltételeinek kidolgozását célzó gyakorlatokra sem, akkor bizony nehéz lesz mindezt számonkérni!
Ugyanakkor tisztában kell lennie mindenkinek, hogy bizony a szerződéses állomány körében meglévő fluktuáció megkövetelné a legmagasabb szintű feltöltöttséget, hiszen a régiek kiáramlása és az újak "beszoktatása" nem egyik pillanatról a másikra történik, ami azt jelenti, hogy a kiáramló létszám jó ideig a tényelges képességekben több hónapos kiesést jelent. (Felmondási idő alatt még nem kerülhetnek pótlásra, míg az kilépés dátuma után bevonultatott újak csak hónapok után jelentenek valós "képességet" az alegységnél!)
Ezért lenne szükség, nem csak a meglévő létszámból kiáramlók pótlására, hanem folyamatosan a 100%-os feltöltöttségre való törekvésre. Én - a végrehajtó szinten - igenis úgy érzem, hogy a magas szintű működésképesség megkövetelné az üres helyek feltöltését. Arról nem is szólva, hogy a kövekező leépítésnél újabb hivatkozási alap az állománytábla csökkentésre, hogy "hiszen kevesebb emberrel is képes működni!". Csakhogy a két féle működés között minőségi különbség lehet! Sajnos azt kell mondanom, hogy a lentiek meglátása szerint a feltöltés elodázásának tisztán anyagi okai lehetnek, mert a másik magyarázatnak nem látom az indokát!
Még egy gondolat Dragonflyhoz: Még a magyar nemzetvédelmi egyetemen is tanítják, hogy a stratégiai tervezésnek hányféle módszere van. A tisztán pénz alapú tervezés a legkevésbé hatékony! A hadsereg olyan az ország számára, mint egy biztosítás. Látszólag felesleges pénzkidobás, de jól jön, ha komoly a baj. Sőt, akkor katasztrófa van, ha a biztosítás nem fed le mindenféle kárt!!
Üdv: Hamburger
Dehogyisdehogyis:)))))) Semmi fejleszedés. Csak az az anyag igen furcsa, olyan nagyon, hogy még egy ilyen civil mint én, is csak bután néz maga elé és keresi a katonai értelmező kéziszószedetét, majd vakarja a buksiját, hogy már megint nem vagyok elég gyors a magyar hadiművészet követésében:)))))))))
Komolyra fordítva a szót.
Mire lenne képes ez a n számú zászlóalj? Lövész és felderítő feladatokra? Talán igen. Nagyon találékony katonák állnak a végeken, valszeg megoldanák a dolgokat, például egy árvíz esetén (kis segítséggel más helyekről). Harci körülmények között? Nem hiszem. Nem tartom valószínünek. Abban a pillanatban, amikor a pénz határozza meg a hadsereg méretét (felűlről korlátosan) és a nemzetbiztonsági stratégiánkat idomítjuk hozzá a pénztárcánkhoz (de közben a hadsereg költségvetése még mindíg nem átlátható), akkor nem hiszem, hogy valós katonai képességről beszélünk. Ez a hadsereg, sokkal inkább szól a mindenkori 1000 fő külföldi misszióba és beosztásba történő kiadásáról, mint bármilyen valós katonai képességről.
Jójó, a fejemet ne szedjétek le, mert megpróbálom értelmezni okos politikusaink szövegét. :Đ
Amúgy ha már szóba került, egyáltalán valóban képes mind a 8 (izé, kilenc... jó, legyen n számú, abba nem lehet belekötni :)) zászlóalj a felvázolt jelzőkkel illetett tevékenységre a gyakorlatban?