Keresés

Részletes keresés

latsia1 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1051
Nagyon köszönöm mégegyszer a receptet, igazán nagyon finom volt!:O)
A tetején ez van, pontosan idemásolom a csomagolásáról, mert nem tudok olaszul:

Parmigiano Reggiano Prima Stagionatura Vedi Etichetta van reszelve, egyenesen Itáliából.
Nagyon szeretem, csak ezt teszem szinte mindenre.
Remélem ez kell rá? Mert jó drága volt!:O))) De nem baj, ennél jobbat még itt nem ettem...
Előzmény: Antonio Gambadoro (1047)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1050

Egesz osszintem en itthon meg nem lattam :-(

Ha Olaszorszagba mesz majd akkor Colla di Pesce-t vedd meg vagy Gelatina Animale-t

Előzmény: Zitka (1046)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1049

Kedves madikar, megigertem a Cannelloni-t, tipukus vasarnapi ebed:

CANNELLONI AL SUGO

hozzavalok (6 fore):

250 g olasz Cannelloni

kb. 1,8 kg (3 uveg) olasz passzirozott paradicsom

250 g daralt marhahus
250 g olasz ricotta sajt

Olasz extraszuz olivaolaj

150 g Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt

2 repa

1 zellerszar

1 fej hagyma

1 pohar (1 dl) szaraz vörösbor

so, szerecsendio

A hagymat aprora vagni, extraszusz olivaolja min. 10 percig fozni, majd aprora vagott sargarepat es zellerszart hozaadni es tovabb fozni kb 10 percig.

Hozzaadni a daralt marhahust, megsozni, feloraig lassu tuzon fozni, majd hozzaadni a vorosbort (2 percig eros tuzon).

Hozzaadni a passzirozott paradicsomot, megsozni es lasso tuzon kb. 45 percig fozni.

TOLTELEK:

Ricottat villaval osszetorni, hozzaadni szerencsediot es frissen reszelt Parmigiano-t.
A paradicsomos ragubol lapattal kiszedni majdnem az osszes hust (egy keves paradicsom szosz is jojjon vele), hozzaadni a Ricottahoz es osszekeverni. Egy kessel vagy kiskanallal megtolteni.

Tepsibe paradicsom szoszt onteni, majd a cannellonit 2 sorban rahelyezni, teljesen befedni az egeszet a szosz maradekaval.

Elomelegitett sutobe 180 fokra 20 (vagy 30) percig, villaval kell ellenorizni, hogy megpuhult-e

Ki a sutobol, hagyni kihulni.

Előzmény: madikar (947)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1048

Lehet, hogy igy kicsit gyorsabb is. Egyebkent ilyenkor egybol hideg viz ala kell tenni (per bloccare la cottura).

En nem szoktam elofozni.

Ma már elöfözöttet árulnak

Melyikre / melyik markara gondolsz?

Előzmény: carbonara (1035)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1047

Latsia, nagyon orulok neki :-))

Nagyon ugyes voltal :-)) Szep a bazsalikom disz is...

Tudom, hogy neha neha ragaszkodok bizonyos "hatarakat" betartasahoz, de igy a vegeredmeny eredeti olasz lehet :-))

Egy kerdes, mi ez a sok olvasztott sajt a tetejen, ami a kepen latszik?

Előzmény: latsia1 (1038)
Zitka Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1046

Én is így szoktam csinálni. :-)

Antonio, nem tudod véletlenül, hogy hol lehet Bp-en lapzselatint kapni?  Már sok fórumon érdeklődtem, de senki sem tudja. Hihetetlen, hogy ilyen alapvető dolog egyszerűen nincs egész Mo-on....  :-( Minden baromságot :-) importálnak, de ezt nem. Ki érti...???    Időnként Bécsből hozok, de mindig hamarabb elfogy, minthogy újra mennék...  Az összes többi fajta zselatin (por, kristályos) nekem macerás, ezzel a lapzselatinnal még sosem volt semmi gubanc.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1044)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1045

Na halacska23, itt vagyok :-))

A Lasagne alla Bolognese-hez kell Lasagne lap (olasz marka).

Utana kell csinalni egy Ragu-t (alla Bolognese):

ehhez kell vaj (vagy olivaolaj) hagyma (soffritto) + sargarepa + zellerszar + daralt marhahus (+ esetleg lehet szaraz vorosbor) + olasz passzirozott paradicsom (uvegben kaphato).

A Ragu-t nagyon lasson kell megcsinalni, min 1 ora, de lehetoleg legyen 2.

Kell Besamelt csinalni:
a besamelhez kell azonos mennyisegben vaj & liszt + tej + szerecsendio.

En ilyen aranyt szoktam tartani: 50 g vaj - 50 g liszt - 1/2 l tej.

TI HOGY CSINALJATOK A BESAMELt?

Egy tepsibe ontesz egy kis ragu-t, ratesszed a lasagne-t raontesz ragu-t + besamelt + Parmigiantot, majd ra megint lasagne-t, megint ontet, stb stb. Az tetejen is legyen ragu & besamel ontet.

Min. 3 reteg, de 4 is jo :-)))

Be a sutobe 180-200 fokra kb 45 percre

Előzmény: halacska23 (1037)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1044

Sziasztok!

A Panna Cotta alaprecepthez a tejszin / tej arany vagy 2/3 - 1/3 vagy 1/2 - 1/2.

Valaki tej nelkul is csinalja. Szerintem a 2/3-1/3 teljesen jo.

Termeszetesen nem a fozotejszin, hanem az edesseghez valo vagyis a tejszinhabhoz valo tejszin.

Liszt NEM kell bele

pl. 500 ml tejszin  + 250 ml tej + 100 (finom, nem por) cukor + 1 vaniliarud ("stecca di vaniglia") vagy esetleg 1 vanillincukor + 3 lap "colla di pesca (magyarul?) vagy zselatin (+ esetleg citromheja)

A tejszint, a tejet, a cukrot es a vaniliat felmelegiteni.

A "colla di pesce"- t vagy a zselatint inkabb HIDEG vizben szoktuk feloldani majd hozzaadni a tejszinhez. De vegulis lehet megmelegiteni es feloldani egyutt a tejszinnel.

A tejet inkabb a tejszinnel egyutt megmelegiteni, ha nem akkor csak ugy hozzaadni a vegen.

Javaslom legalabb 12 orat a hutoben tartani.

Előzmény: biii (1042)
halacska23 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1043

én még vaniliarudat is belekaparok hogy azok a szép fekete szemek bennelegyenek.

úgy néz ki jól.

Lasagna a bolognese receptet légyszi .

köszike

biii Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1042

megtaláltam!

"Panna cotta (alaprecept)

1 l tejszín, 20 dkg cukor, 3 lap zselatin, 1 ek finomliszt, 2 dl tej.
Egy lábasban felmelegítem a tejet és feloldom benne a zselatint és a lisztet. A tej ne forrjon ! Hűlni hagyom. Egy másik edényben egy pillanatra felforralom a folyékony tejszínt a cukorral és hozzáöntöm az enyhén felmelegített tejhez. Összekeverem a két folyadékot és adagokba kiöntve legalább két órára a hűtőbe teszem. "

biii Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1041

pont ma olvastam vhol.

megnézem ha megtalálom pontosan, bemáslommajd.

amúgy tejszint kellett melegiteni. porcukorral.    tejet melegiteni zseletint olvasztani benne (vol thozzá irva kis liszt is.. régebben amit találtam azok liszt nélkül voltak)

hozzáönteni a tejszinhez a zseltinos tejet..formákba önteni, hüteni.

akármilyen gyümölcs öntettel

Előzmény: pannacotta (1040)
pannacotta Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1040

Sziasztok!

Meg tudná valaki mondani hogy hogy kell pannacottát készíteni, és hogy egyáltalán lehet-e nálunk azt kapni ami kell hozzá?

Köszi

biii Creative Commons License 2005.06.07 0 0 1039

helló!

tudtok ötleteket mondani arra hogy grissinihez miket lehetne enni?

gondolok itt különböző mártásokra... hogy ne csak snidlinges tejföl legyen :-)

köszi

latsia1 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 1038
Kedves Antonio!:O)

Nálunk ma a Te recepted szerint készült Melanzane alla parmiggiana volt.
Nagyon-nagyon finom lett, köszönöm szépen a receptet.
Pontosan betartottam mindent, ahogy leírtad.
Egy hibája volt, kevés lett.....:O))
Előzmény: Antonio Gambadoro (1034)
halacska23 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 1037

Antonio köszi!

leirnád nekem részletesen a Lasagne alla Bolognese -t?

vagy ide vagy emailbe?

emoboy@freemail.hu

köszi elöre is.

Miki

carbonara Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1035
Régen (jó 20 évvel ezelött) a tésztát meg kellett fözni mielött rétegekbe raktuk. Ma már elöfözöttet árulnak, de én valahogy nem bízom benne, mindig elöbb egy pillanatra forró vízbe teszem, igy jobban tudom lerakni, az edény szélén felhajtani.
Előzmény: Antonio Gambadoro (1034)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1034

Lasagne receptek?

En altalaban a tipikus Lasagne alla Bolognese-t szoktam kedvelem, tehat Ragu & Besamel, vagy Pasticcio di Lasagne (paradicsomszosszal, hus nelkul, mozzarellaval, esetleg padlizsannal, besamel nelkul)

A tobbiek hogy szeretik az olasz Lasagne-t?

En "gyari" lasagne-t szoktam hasznalni, bocs de mindig olasz markat (ne utaljatok ezert :-)))

Azt is szeretem, ha tobb mint 3 reteg van (pl. 4-5)

Ha valami mast szeretnel, akkor lehet mondjuk:

Paradicsomos (hus nelkul) - Gombas
Spenotos - Besameles

Gombas - Besameles

Brokkolis - Besameles (vagy Gorgonzolas)

Zukkinis - Mozzarellas (+Besamel)

Paradicsomos (hus nelkul) - Ricottas

Modena-ban (Ferrari kornyeken :-) ) szoktak olyan Lasagne Verdi-t (zold) csinalni, a tesztaba beleraknak spenotot, a szosz (husos) Ragu lesz + besamel.

Előzmény: halacska23 (1015)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1033
Mivel voltak toltve a Tortelloni? Mozzarellaval es...? talan Paradicsommal? vagy Sonkaval?
Előzmény: Kanbéka (1030)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1032

A Szarvasi Mozzarella szerintem egy MO-on elfogadhato Mozzarella JELLEGU (akkor is ha nem irjak ki) sajt. Szoktam venni.

Nem tudom mik az eszreveteleitek errol a termekrol.

Egyszer beszeltem a gyartojaval, egy ugyes srac, aki azt allitotta, hogy egy profi teszt szerint az ove a legjobb, sokkal jobb mint a Galbani (nagy sajt marka Olaszorszagban, nem kulonlegesen Mozzarellas de jo minusegu termekeket gyart, garantalt olasz minosegu, ennek szlogenje "Galbani vuol dire fiducia = a Galbani nev bizalmat jelenti", 100.000 eve piac vezeto ceg nalunk), amit itthon is lehet (dragan) kapni.

Rohogtem, mert azt allitotta, hogy a teszt szerint hiaba jo minosegu mert amikor ide hozzak allitolag (szallitasi / tarolasi okok miatt) mar savanyu, szoval az ove jobb.

Mondtam neki, hogy rendben van, hogy o gyart egy nem rossz mozzarella (kiveve a pizza mozzarella negy tomb, amirol hallottam, hogy maskep es botranyos modon csinaljak a lejart friss mozzarellakbol) es gyart egy nem jo mascarponet, meg Scamorza-kat (meg ennek gagyi modon fustolt valtozatat), de ezert nem mondja azt, hogy a o made in hungari Mozzarellaja, jobb mint egy hires olasz markaju Mozzarella. Lehet, hogy amit teszteltek savanyu volt (ez az 1 db), de nevetseges.

Előzmény: Kanbéka (1031)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1031
ezexerint mégis. Mertugye az ember lánya bemegy a bótba, és megveszi a szarvasi mozarellát - ez van ráírva a zacsira, nem az, hogy mozarella jellegű -, ezért külön hálás, ha felhívják a figyelmét, hogy a drága étteremben igazit eszik.
Előzmény: carbonara (1022)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1030
akkor tortelloni volt, köszönöm:) Még most is könnybe lábad a szemem, ha rágondolok.
Előzmény: Zitka (1019)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1029

Antonio mondanál nekem egy jó lasagne receptet?

a lasagnerol irok majd, bocs sietnem kell, kesesben vagyok

Előzmény: halacska23 (1015)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1028

És még egy abszolút OFF: mit szólsz Marco Alinei professzor könyvéhez?

Etrusco: una forma arcaica di ungherese

pl. itt is lehet róla olvasni egyet s mást...

http://digilander.libero.it/rivistaletteraria/curiosita.htm

Nem volt meg idom, meg fogom nezni, erdekesnek tunik :-)

Előzmény: Zitka (1013)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1027

Azt hiszem, ezeket a "korlátokat" érezni kell, és ezt egy külföldi (mint rajtad kívül itt szinte mindenki) nem tudja teljes mértékben megtanulni.

Szerintem Ti eleg jol csinaljatok es nagy szenvedelyel, ezt meg kell tisztelni, en szemelyesen tenyleg nagyon ertekelem.

Tehát amíg Te kreatívkodsz valamit, az biztosan olasz lesz. Ha meg mi (még ha olasz hozzávalókból is), abból egy nagy katyvasz.

Naaaa ha en kreativkodok valoszinuleg (nem biztosan) olasz lesz.

Ha meg Ti, szokszor tokeletes olasz lehet, nem mindig

Apropó: mit gondolsz a fúziós konyháról?...
...Olaszországban kevésbé... Görögországban egészen biztosan nem divat...

Brrrrrrr! Mit kell "fuzionalni" az olasz konyhaban, mivel (melyik konyhaval) is?

Naaaa, nezd az amerikai elkeztek fuzionalni: TexMex, se nem Tezas, se nem Mexikoi, akinek tetszik az eggye meg. Mi inkabb a tradiciokat kedveljuk, az olasz konyhaban van ezert a fuzio nem fog menni, ugyanaz van a gorog konyhaval, nagyon jo es nem kell fuzionalni egy thai vagy kinai nemtudommicsodaval. Nem vicceljuk mar.

Nezd, azt irod: indiai lepeny, mexikoi chilisbab, görög pastizzio, nemet rote Grutze, pikans indiai currys-lencses csirkeleves, erdélyi vargabeles. Ez tul sok nekem.

Olaszorszagban nagyon divatos a tematikus vacsorak, vagy mint nemzeti konyha, vagy mint alapanyag.

Pl. egy Francia este, egy Kinai este, egy Mexikoi este (sok recepttel, eredeti alapanyaggal): ez nagyon kulturalis es nagyon jo.

Vagy pedig (alapanyagban tematikus): sajt este (minden etel sajt alapu), vagy egy bizonyos (vagy tobb) gyumolcs este, vagy zucca (tok) este, vagy Spenot este. Ez nagyon jo, en ezt preferalom.

Előzmény: Zitka (1013)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1026

Szerintem is lehet Tortelloni, vagy akar Tortelli (ha nem oriasi).

Bar sokszor nincs megadva, hogy hol kezdodik a Tortellino (vagy a Roviolo) es milyen merettol indul a Tortello (vagy a Raviolone), sot sokzor akar fantazia neveket szoktak adni a toltott tesztaknak (panzotti, cappelletti, fagottini, agnolotti, panzerotti, mezzelune, stb.)

Előzmény: Zitka (1019)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1025

nem egészen értem, hogy egy szupertdrága, olasz vendéglönek ezt külön fel kell tüntetni az étlapon.

Tehat ezert kell kulon feltuntetni, mert kulonben az emberek azt hiszik, hogy a tehentejbol (olcsobb) keszult Mozzarella-rol van szo.

Egyebkent a jo tehentejbol Mozzarella (nem mindegyik, es nem minden olasz teruletbol) kapott egy STG bizonyitvant az olasz Mezogazdasagi Miniszteriumtol, tehat nagyon szuper termek, tradicionalis, hihetetlen minosegu. Szoval az olasz Miniszterium szerint ez is "Mozzarella" (igy hivjak), akkor is ha tehentejbol keszult.

Előzmény: carbonara (1022)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1024

Az igazi mozzarella nem mindig bivalytejböl készül ?

Az igazi Mozzarella (a "mozzare" igebol) nem mindig bivalytejbol keszuk!

Ezert van a Mozzarella es a Mozzarella di Bufala. Tehat pontositani kell.

Valahol olaszorszagban (rossz toscana-i szokas alapjan) neha Mozzarella-nak hivjak a Bufala-s es "Fiordilatte"-nak a tehentejbol keszult termek.

Eredetileg Campania-ban (pl. Napoli) csak 1 szot hasznaltak erre: "Muzzarella" (dialektuson), minden 2 termekre, tehat ok (ahonnan szarmazik a ez a termek) nem ismertek a Fiordilatte szot.

Tehat:

Fiordilatte = csak a tehentejbol keszult Mozzarella

Mozzarella = jobb pontositani, hogy milyen tejbol

Mozzarella di Bufala = ez nem kerdes milyen tejbol :-))

Előzmény: carbonara (1020)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1023

Eredetileg persze a bivalytejből készült

A legelso Mozzarella tehentejbol keszultek, csak utana elkeztek gyartani a bivalytej Mozzarella-t, amikor a bivalytej termeles nagyon nott.

de manapság a világon nincs annyi bivaly

Nem is kell hogy legyen ennyi bivaly a vilagon, hanem 2 bizonyos teruleten:
Campania (Napoli, Salerno, Caserta, Benevento) + Lazio (Roma, Frosinone, Latina)

Ha mashol (es mas regiobol szarmozo bivalybol) keszul, akkor nem kapja meg a "DOP" bizonyitvanyt.

Ezen kivul van egy kulon Mozzarella di Bufala Campana DOP (csak Campaniabol szarmozo tejbol)

Előzmény: Zitka (1021)
carbonara Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1022
Tudom, nem akartam újrakezdeni a disputát az "igazi" olasz termékekröl, csak nem egészen értem, hogy egy szupertdrága, olasz vendéglönek ezt külön fel kell tüntetni az étlapon.
Előzmény: Zitka (1021)
Zitka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1021
Eredetileg persze a bivalytejből készült az igaz, de manapság a világon nincs annyi bivaly, amennyi el tudná látni a hatalmas keresletet.
Előzmény: carbonara (1020)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!