A Panna Cotta alaprecepthez a tejszin / tej arany vagy 2/3 - 1/3 vagy 1/2 - 1/2.
Valaki tej nelkul is csinalja. Szerintem a 2/3-1/3 teljesen jo.
Termeszetesen nem a fozotejszin, hanem az edesseghez valo vagyis a tejszinhabhoz valo tejszin.
Liszt NEM kell bele
pl. 500 ml tejszin + 250 ml tej + 100 (finom, nem por) cukor + 1 vaniliarud ("stecca di vaniglia") vagy esetleg 1 vanillincukor + 3 lap "colla di pesca (magyarul?) vagy zselatin (+ esetleg citromheja)
A tejszint, a tejet, a cukrot es a vaniliat felmelegiteni.
A "colla di pesce"- t vagy a zselatint inkabb HIDEG vizben szoktuk feloldani majd hozzaadni a tejszinhez. De vegulis lehet megmelegiteni es feloldani egyutt a tejszinnel.
A tejet inkabb a tejszinnel egyutt megmelegiteni, ha nem akkor csak ugy hozzaadni a vegen.
1 l tejszín, 20 dkg cukor, 3 lap zselatin, 1 ek finomliszt, 2 dl tej. Egy lábasban felmelegítem a tejet és feloldom benne a zselatint és a lisztet. A tej ne forrjon ! Hűlni hagyom. Egy másik edényben egy pillanatra felforralom a folyékony tejszínt a cukorral és hozzáöntöm az enyhén felmelegített tejhez. Összekeverem a két folyadékot és adagokba kiöntve legalább két órára a hűtőbe teszem. "
amúgy tejszint kellett melegiteni. porcukorral. tejet melegiteni zseletint olvasztani benne (vol thozzá irva kis liszt is.. régebben amit találtam azok liszt nélkül voltak)
hozzáönteni a tejszinhez a zseltinos tejet..formákba önteni, hüteni.
Nálunk ma a Te recepted szerint készült Melanzane alla parmiggiana volt. Nagyon-nagyon finom lett, köszönöm szépen a receptet. Pontosan betartottam mindent, ahogy leírtad. Egy hibája volt, kevés lett.....:O))
Régen (jó 20 évvel ezelött) a tésztát meg kellett fözni mielött rétegekbe raktuk. Ma már elöfözöttet árulnak, de én valahogy nem bízom benne, mindig elöbb egy pillanatra forró vízbe teszem, igy jobban tudom lerakni, az edény szélén felhajtani.
En altalaban a tipikus Lasagne alla Bolognese-t szoktam kedvelem, tehat Ragu & Besamel, vagy Pasticcio di Lasagne (paradicsomszosszal, hus nelkul, mozzarellaval, esetleg padlizsannal, besamel nelkul)
A tobbiek hogy szeretik az olasz Lasagne-t?
En "gyari" lasagne-t szoktam hasznalni, bocs de mindig olasz markat (ne utaljatok ezert :-)))
Azt is szeretem, ha tobb mint 3 reteg van (pl. 4-5)
A Szarvasi Mozzarella szerintem egy MO-on elfogadhato Mozzarella JELLEGU (akkor is ha nem irjak ki) sajt. Szoktam venni.
Nem tudom mik az eszreveteleitek errol a termekrol.
Egyszer beszeltem a gyartojaval, egy ugyes srac, aki azt allitotta, hogy egy profi teszt szerint az ove a legjobb, sokkal jobb mint a Galbani (nagy sajt marka Olaszorszagban, nem kulonlegesen Mozzarellas de jo minusegu termekeket gyart, garantalt olasz minosegu, ennek szlogenje "Galbani vuol dire fiducia = a Galbani nev bizalmat jelenti", 100.000 eve piac vezeto ceg nalunk), amit itthon is lehet (dragan) kapni.
Rohogtem, mert azt allitotta, hogy a teszt szerint hiaba jo minosegu mert amikor ide hozzak allitolag (szallitasi / tarolasi okok miatt) mar savanyu, szoval az ove jobb.
Mondtam neki, hogy rendben van, hogy o gyart egy nem rossz mozzarella (kiveve a pizza mozzarella negy tomb, amirol hallottam, hogy maskep es botranyos modon csinaljak a lejart friss mozzarellakbol) es gyart egy nem jo mascarponet, meg Scamorza-kat (meg ennek gagyi modon fustolt valtozatat), de ezert nem mondja azt, hogy a o made in hungari Mozzarellaja, jobb mint egy hires olasz markaju Mozzarella. Lehet, hogy amit teszteltek savanyu volt (ez az 1 db), de nevetseges.
ezexerint mégis. Mertugye az ember lánya bemegy a bótba, és megveszi a szarvasi mozarellát - ez van ráírva a zacsira, nem az, hogy mozarella jellegű -, ezért külön hálás, ha felhívják a figyelmét, hogy a drága étteremben igazit eszik.
Azt hiszem, ezeket a "korlátokat" érezni kell, és ezt egy külföldi (mint rajtad kívül itt szinte mindenki) nem tudja teljes mértékben megtanulni.
Szerintem Ti eleg jol csinaljatok es nagy szenvedelyel, ezt meg kell tisztelni, en szemelyesen tenyleg nagyon ertekelem.
Tehát amíg Te kreatívkodsz valamit, az biztosan olasz lesz. Ha meg mi (még ha olasz hozzávalókból is), abból egy nagy katyvasz.
Naaaa ha en kreativkodok valoszinuleg (nem biztosan) olasz lesz.
Ha meg Ti, szokszor tokeletes olasz lehet, nem mindig
Apropó: mit gondolsz a fúziós konyháról?... ...Olaszországban kevésbé... Görögországban egészen biztosan nem divat...
Brrrrrrr! Mit kell "fuzionalni" az olasz konyhaban, mivel (melyik konyhaval) is?
Naaaa, nezd az amerikai elkeztek fuzionalni: TexMex, se nem Tezas, se nem Mexikoi, akinek tetszik az eggye meg. Mi inkabb a tradiciokat kedveljuk, az olasz konyhaban van ezert a fuzio nem fog menni, ugyanaz van a gorog konyhaval, nagyon jo es nem kell fuzionalni egy thai vagy kinai nemtudommicsodaval. Nem vicceljuk mar.
Nezd, azt irod: indiai lepeny, mexikoi chilisbab, görög pastizzio, nemet rote Grutze, pikans indiai currys-lencses csirkeleves, erdélyi vargabeles. Ez tul sok nekem.
Olaszorszagban nagyon divatos a tematikus vacsorak, vagy mint nemzeti konyha, vagy mint alapanyag.
Pl. egy Francia este, egy Kinai este, egy Mexikoi este (sok recepttel, eredeti alapanyaggal): ez nagyon kulturalis es nagyon jo.
Vagy pedig (alapanyagban tematikus): sajt este (minden etel sajt alapu), vagy egy bizonyos (vagy tobb) gyumolcs este, vagy zucca (tok) este, vagy Spenot este. Ez nagyon jo, en ezt preferalom.
Szerintem is lehet Tortelloni, vagy akar Tortelli (ha nem oriasi).
Bar sokszor nincs megadva, hogy hol kezdodik a Tortellino (vagy a Roviolo) es milyen merettol indul a Tortello (vagy a Raviolone), sot sokzor akar fantazia neveket szoktak adni a toltott tesztaknak (panzotti, cappelletti, fagottini, agnolotti, panzerotti, mezzelune, stb.)
nem egészen értem, hogy egy szupertdrága, olasz vendéglönek ezt külön fel kell tüntetni az étlapon.
Tehat ezert kell kulon feltuntetni, mert kulonben az emberek azt hiszik, hogy a tehentejbol (olcsobb) keszult Mozzarella-rol van szo.
Egyebkent a jo tehentejbol Mozzarella (nem mindegyik, es nem minden olasz teruletbol) kapott egy STG bizonyitvant az olasz Mezogazdasagi Miniszteriumtol, tehat nagyon szuper termek, tradicionalis, hihetetlen minosegu. Szoval az olasz Miniszterium szerint ez is "Mozzarella" (igy hivjak), akkor is ha tehentejbol keszult.
Az igazi mozzarella nem mindig bivalytejböl készül ?
Az igazi Mozzarella (a "mozzare" igebol) nem mindig bivalytejbol keszuk!
Ezert van a Mozzarella es a Mozzarella di Bufala. Tehat pontositani kell.
Valahol olaszorszagban (rossz toscana-i szokas alapjan) neha Mozzarella-nak hivjak a Bufala-s es "Fiordilatte"-nak a tehentejbol keszult termek.
Eredetileg Campania-ban (pl. Napoli) csak 1 szot hasznaltak erre: "Muzzarella" (dialektuson), minden 2 termekre, tehat ok (ahonnan szarmazik a ez a termek) nem ismertek a Fiordilatte szot.
Tehat:
Fiordilatte = csak a tehentejbol keszult Mozzarella
Mozzarella = jobb pontositani, hogy milyen tejbol
Mozzarella di Bufala = ez nem kerdes milyen tejbol :-))
A legelso Mozzarella tehentejbol keszultek, csak utana elkeztek gyartani a bivalytej Mozzarella-t, amikor a bivalytej termeles nagyon nott.
de manapság a világon nincs annyi bivaly
Nem is kell hogy legyen ennyi bivaly a vilagon, hanem 2 bizonyos teruleten: Campania (Napoli, Salerno, Caserta, Benevento) + Lazio (Roma, Frosinone, Latina)
Ha mashol (es mas regiobol szarmozo bivalybol) keszul, akkor nem kapja meg a "DOP" bizonyitvanyt.
Ezen kivul van egy kulon Mozzarella di Bufala Campana DOP (csak Campaniabol szarmozo tejbol)
Tudom, nem akartam újrakezdeni a disputát az "igazi" olasz termékekröl, csak nem egészen értem, hogy egy szupertdrága, olasz vendéglönek ezt külön fel kell tüntetni az étlapon.
Fiúk-lányok, muszáj elmesélnem, hogy tegnap egy elképesztően jó olasz vendéglőben vacsoráztam, bizonyos Krizia névre hallgatóban, ami a VI., Mozsár utcában van. Csak szuperlativuszokban tudok nyilatkozni az ételekről, a kiszolgálásról. Az egyetlen hibácska az volt, hogy a gépzene picit hangosra sikeredett (meg hogy Bochkor Gábor a szomszéd asztalnál evett, de ez most mellékszál;-). Szívesen ajánlom mindenkinek kipróbálásra. Én bivalytejes mozarellával töltött tortellinit ettem, ami nem tortellini volt, hanem valamivel nagyobb, de a formája ugyanaz - Antonio, hogy hívják? -, szarvasgombás szósszal, utána túrós piskótát erdei gyümölcs öntettel.... hát... lenyűgöző volt!
húst is teszek bele, vagyis a paradicsomszósz az egy bolognese.
Ha hus ill. ragu van benne ez mar nem "Parmigiana", de egy jo Timballo di Melanzane-nak lehetne nevezni (vagy Melanzane al Forno, Pasticcio di Melanzane, Tortino di Melanzane, stb stb), lenyegeben nincs semmi gond, nagyon jo lehet :-))
a végén az egész úszik az olajban
A sima paradicsom szosz amit mi szoktunk beletenni nem olajos, a vegen egy cseppet teszuk ra, es egy sima Salsa di Pomodoro.
A Hus Ragu (Bolognese) viszont soffrito alapu, tehat olaj es hagyma (+talan sargarepa es zellerszar, ha hasznalod). Lenyeg a lenyeg jo sok olaj van benne es kiengedi. Neha (de nem tartom valoszinunak) a Padlizsan tipusatol fugg, mert neha van olyan padlizsa, amely sok olajat besziv, vagy nem tul forro olajba sutotted, vagy nem jo barnara.
Itáliában a panirozás mindig liszt nélkül történik?
Nem (majdnem) mindig liszt + toljas + morzsa (kiveve ha sietsz).
Lehet, hogy felreertheto voltam,azt mondtam hogy szoktak csinalni olyan hibat, hogy beleforgatjak a padlizsant a lisztbe es megsuti, de nem a panirozasra gondoltam, csak lisztrol volt szo. Tehat kit eddig lattam hibazni nem paniroztabe a padlizsant, hane csak lisztbe forgatta. Azt sem kell. Szoval igy naturba kell olajban sutni ezt a szegeny padlizsant :-))