Keresés

Részletes keresés

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.30 0 0 941

Bocs Latsia1, de... MIROL BESZELSZ?

Ha olvasol egy par hozzaszolasomat akkor a kovetkezo kepet kapod meg:

hozzaszolas 924: (Pasta al Pomodoro) "keves fokhagymaval" + "ha lenne (szezonban) friss bazsalikom akkor nem kell fokhagyma"

904: "Itt lehet valasztani, hogy keves olajban (+ esetleg fokhagyma) vagy vajban" + "A toltelekhez sem a hagyma sem a fokhagyma nem kell" + "a paradicsom szosz alapja olivaolaj+fokhagyma"

862: (Brokkolis teszta) "extraszuz olivaolajban beletesszunk fokhagymat"

837: "mi MENNYISEGben nem szoktuk tulzasba vinni a fokhagyma/hagyma hasznalatat"

834: a Focaccia-ba "Fokhagymat nem szoktak beletenni,"

818: (Ravioli Ricottaa e Spinaci) "+esetleg 1 gerezd fokhagymaval"

794: (Dio Szosz) "+ 2 gerezd fokhagymat"

792: (Pasta al Pesto di Zucchine) "foKhagyma 1 gerezd"

774: (Spaghetti con le Zucchine fritte) "bo eztraszusz olivaolajba egy par gerezd foghagymat piritjuk, majd kiveszuk a foghagymat."

768: "neha foghagymaval (vagy hagymaval)"

Arrol nem is beszelve, hogy a Pasta Aglio Olio e Peperoncino-ban van fokhagyma + a Pasto-ba is kell.

DE NEM MINDEGY MENNYI, OTT VAN A PROBLEMA

Egy 500 g tesztahoz (4 fore) egy paradicsomos szoszba kb. 4 gerezd kell, sot sokszor megpiritjuk es ki is vesszuk, hogy senkinek ne jusson a szajaba mert nagyon kellemetlen lenne. Sokszor hasznaljuk az ugynevezett "aglio in camicia"-t, ennyit jelent, hogy nem hamozuk meg, ugy piritjuk, hogy ne legyen eros ize.

Nekem nem kell erdeklodni "egy ismerősömnél is, aki olasz családban él Olaszországban, ők is használják előszeretettel a fokhagymát."
En olasz vagyok, olasz csaladban nottem fel Olaszorszagban, olasz szulok, olasz nagyszulok, stb. stb.: nekem elhihetsz :-))))

Előzmény: latsia1 (939)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 940

Antonio, segitség....

Lanykaim meghivtak 2-3 napra julius elejére 5 db jo étvagyu serdülöt, és lasagne-t szeretnének enni...

En semmi jonak nem vagyok elrontoja, de frissen akkor nem tudom megcsinalni, (8 kamasznak+ két felnöttnek) frissen, ugyhogy arra gondoltam, elöre megcsinalom, lefagyasztom, és csak a sütés marad majd hatra.

Mikor jobb lefagyasztani (friss tésztaval, amit nem kell elörefözni): nyersen, avagy süssem meg egyszer és csak melegitsem?

Mas: megyünk Velencébe nyaron, milyen helyi specialitast kell/lehet megkostolni??:)

latsia1 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 939
Kedves Antonio!

Én megdöbbenve olvastam, amikor azt írtad, hogy az olasz konyha nem használ fokhagymát...többször ettem Olaszországban, nemcsak étteremben, hanem családnál is olyan ételt amiben volt fokhagyma...
Most utána érdeklődtem egy ismerősömnél is, aki olasz családban él Olaszországban, ők is használják előszeretettel a fokhagymát.
Nézegettem a neten is az olasz oldalakat, többek között ezt is:

http://www.cucinait.com/cucinait/Home/Home.asp aminek 247 olasz receptet ad ki olaszul, ha beírom a keresőjébe a fokhagymát, mint hozzávalót.

Most akkor hogy van ez, én értettem valamit félre?
Válaszodat előre is köszönöm szépen, szia Latsia1
Előzmény: Antonio Gambadoro (935)
tündérlala Creative Commons License 2005.05.29 0 0 938

Nekem az a véleményem róla, hogy pont annyira autentikusak az olasz receptjei, mint amit bármelyik amerikai, német stb. "olasz szakácskönyvben" olvashat az ember - semmivel sem jobbak vagy rosszabbak.

(Igaz, hogy nem is nagyon hangoztatja magáról, hogy az ő "olasz tészta" stb. receptjei eredeti, történelmi olaszok lennének.)

További magánvéleményem, hogy az utóbbi időkben talán senki sem tett annyit a korábban egyeduralkodó egyhangú, zsíros kajákat nyomató "magyaros szakácskönyvek/szakácsok" hegemóniájának megtörésére - és ezzel a magyar általános táplálkozáskultúra javítására - mint ő, bár ez már nem szorosan az olasz konyha topic témája. (Ahogyan a valamennyire is nem köznapi, és pláne sikeres egyéniségek stílusát fogadó - sajátosan magyaros - közéletünk sem.)

Szerintem.

Zitka Creative Commons License 2005.05.29 0 0 937

Mit gondolok? Én legfeljebb halványan olasz jellegűnek mondanám... Nyomelemekben :-) emlékeztet az olasz konyhára...  Egy kicsit azért sajnálom a kezdő, fiatal háziasszonyokat, aki azt hiszik, hogy az az igazi olasz konyha, amit a Ducigerezd Juci :-)))) csinál.  (A Stahl topikon neveztük el így)

De hogy dícsérően is szóljak (ez nem az "olasz" receptjeire vonatkozik): szerintem annyiban pozitív a ténykedése, hogy a kezdőknek is megmutatja, milyen egyszerűen lehet egy vacsorát, egy akár különlegesebb kaját is fél óra alatt megfőzni/megsütni. És a receptjeinek döntő többsége tényleg elkészíthető, és finom. Nem úgy, mint az RTL-en a két pojáca kitalációi...

Én is szoktam olasz stílusban saját kreálmányokat főzni, de azért nem nevezem authentikus olasz kajának... :-)

Selket Creative Commons License 2005.05.29 0 0 936
Mióta elmondtad nekünk, hogy az olaszok nem használják a (fok)hagymát nyakra-főre, azóta Juci receptjeit fenntartásokkal fogadom. Biztos érted, miért. :-))
(Persze ettől még lehetnek finomak, csak nem olasz receptek ezek.)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.29 0 0 935

Egy semleges (nem ironikus) kerdes:

TI mit gondoltok a Stahl Judit olasz recepteirol?

Előzmény: Zitka (932)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.29 0 0 934

Junius 1-11 a CBA uzletekben Segafredo Intermezzo kave 629 Ft/2 csomag = 315 Ft/csomag.

Extraszuszt most hol lehet kapni (pl. a 750 ml. uvegben)??? 

Előzmény: Törölt nick (925)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.29 0 0 933

Antonio, és mit szólsz az olaszos ketchup nevű termékhez? :-))))))))

Ennyit, hogy: BRRRRRRR :-)))

Hat evekota ilyeneket latok itthon:
olasz (vagy olaszoz) fuszerkeverek (mi ilyeneket igy nem biztos nem hasznalunk, esetleg egyet belole es altalaban csak frissen, nem szaritott), olasz salataontet, olasz hetek a mekiben, Carbonara Maggi zacko = sonkas-tejszines, olasz termek polcnak nagy aruhazoknal tele UncleBens olasz martasok, (azt hisszem) Knorr kesz "sziciliai" szosz = sonkas paradicsomos (nem ertem mi a sziciliai benne, amikor sziciliai lehet vagy padlizsanos vagy kapribogyos vagy szardellas szosz), Milanoi Domio szosz, olasz hetek a Coraban es az akcios ujsagban egy olyan gusztustalan kenyerszeru ketchupos pizza (mint regen a Westend Udvarban amikor 0-24 melegszendivcset es kolbaszt arultak), edes pesto szosz a Karma etteremben a Liszt F. teren (azzal nekem elmagyarazva, hogy az igazi ilyen, tele cukorral, de ha ugy gondolom, akkor hoznak cukor nelkul is), a Sthal Judit olasz (vagy sziciliai) receptei, stb. stb.

Neha olyan kerdesek vannak ismerosoktol, mint pl. "bocs, abban az xy olasz szoszban milyen fuszerek vannak, mert tavaly Bibione-ban ettem es meg nem jottem ra, nagyon finom volt", valaszolok "semmit, csak egy iccipicci petrezselyem zold ra szorva  legvegen".

Summa Summarum:

ido kell, mar Budapesten az emberek sokat utaznka es latjak, mi az eredeti, itthon is keresik az igenyesebb vagy az autentikusabb dolgokat (eztraszusz olaj, Parmigiano, stb.).

Videken mas a helyzett, meg tobb ido kell. De ez az irany.

Ennek a Forumnak ilyen szempontbol (is) nagggggggyon oulok. Azert (is) akkoe elvallaltam azt a rovatot a Szines Mai Lapon, ahol nem csak receptet irtam, hanem mindig egy kicsit a ahhoz (a recepthez) kapcsolodo alapanyagrol vagy kulturarol vagy tortenetrol.

Előzmény: Zitka (932)
Zitka Creative Commons License 2005.05.28 0 0 932

Pár napja éppen ez is szóba került egy másik levelezőfórumon. Sokan még mindig nem hiszik el, hogy NINCS olyan, hogy spaghetti milanese. :-) Mindig mondom, hogy a milanese az a rántotthús, alias wiener schnitzel. :-)

A bolognai raguhoz természetesen használok szárzellert is. Idén - ha szerencsém lesz - már saját termelésűt. :-) A San Marzano paradicsom is lassan virágzik már a kertemben. :-)

Antonio, és mit szólsz az olaszos ketchup nevű termékhez? :-)))))))) Régebben többször előfordult, hogy kifordultam olyan -  magát olasznak tituláló - éttermekből, ahol megláttam a ketchupot az asztalon. Brrrrrr.......  Na erre most láttam egy reklámot az egyik gasztronómiai újságban, hogy "olaszos ízesítésű ketchup". Kíváncsi vagyok, mikor lesz kínai ízesítésű gulyáskrém, vagy hasonló szörnyszülött termék.... :-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (931)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.28 0 0 931

nagyon jo, egyebkent nekem is neha van egy-ket olyan tisztazni valo amikor pl. itt MO-on kerdezik, hogy milyen az igazi Milanoi... ahahaha... amikor azt valaszolom, hogy a Milanoi teszta nem letezik Olaszorszagban, Milanoban sem tudjak... :-)))

csak répa és paradicsom??

ennyi erovel mondhatod azt, hogy olivaolaj, hagyma, repa, paradicsom, so, viz :-))

és hol a hús??...

Igen, szoval a paradicsom szoszba (salsa) vagy a martasban (sugo) nem kell bele hus... :-))

Előzmény: madikar (930)
madikar Creative Commons License 2005.05.28 0 0 930
Finomra van reszelve a répa, nem is érezni benne, itt a tudat az, ami meghökkenti a kóstoló emberkéket... Tudod, hogy "répa van a paradicsomszószban... ,és hol a hús??..., csak répa és paradicsom??"  :-)  -de eddig mindenkit meggyőzött...
Előzmény: Antonio Gambadoro (929)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.28 0 0 929

Igen, de a sargarepat aprora reszelve kell beletenni es jol megfozni, talan meg jobban mint amit szoktatok.

Majd amikor beletesszed a passzirozott paradicsomot akkor a sargarepat mar sem nem latni sem nem erezni az izet a kesz szoszban.

Nem ertem, hogy lehet, hogy valaki erzi, hogy sargarepa van benne, illetve hatarozottan a sargarepa izet erzi benne.

Vagy lehet, hogy oriasi mennyiseg sargarepat raksz bele? :-))))

Előzmény: madikar (928)
madikar Creative Commons License 2005.05.28 0 0 928

Köszi Antonio!

Ez az! Mi is pont így készítjük a "Pasta al (vagy "col" Sugo)-t "-t, ahogy leírtad.  Nálunk ez a sláger, ha spagettiről van szó. Végre kiderült, hogy tényleg olasz recept... Eleinte mindenki kétkedve fogadja, hogy "répaszósz", de eddig aki megkóstolta, mindenkinek ízlett.

Előzmény: Antonio Gambadoro (924)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.28 0 0 927

sehol sincs ráírva, hogy extravergine

Hat igen, ilyenkor ez sima olivaolaj (kozepes, nem olyan rossz), de nem eztraszusz

Vásárlás közben időnként felvilágosító kampányt :-) szoktam folytatni az olajos polcnál

En is szoktam :-)

Akkor is szoktam amikor azt latom, hogy a spanyol eztraszuzt vesszik (ami nem olyan rossz, csak nem egy extraszuznek megfelel, hanem sima normalis olivaolaj, mivel a spanyol torveny engedi ezt es a parameterek nem olyan szigoruak, mint Olaszorszagban)

én még nem hallottam erről a répás szószról.

Hidd el nekem, Zita, a "Sugo" ilyen, ez egy standard alap dolog az olaz konyhaban...

Akkor szoktam répát is tenni a húsos raguba, ha kevés a hús, és kicsit szaporítani kell

A Ragu-ban viszont "szigoruan" kell hagyma soffritto +sarga repa + zellerszar + hus + bor, kulonben nem Ragu-rol van szo (legyen ez Ragu Bolognese, vagy Napoletano).

Ha gondolod, majd leirom... de zellerszar (es sargarepa) nelkul az csak husos akarmi, nem ragu :-)))

Előzmény: Zitka (926)
Zitka Creative Commons License 2005.05.28 0 0 926

Antonio, hát ez tanulságos történet. Magam is hasonlót sejtettem az egész hátterében. Azt hiszem, nem ez az egyetlen terület, ahol az árképzés hasonlóképpen alakul itt  Mo-on. :-(

>En 1.000 Ft-ot kidobom az ablakon ahogy akarom, de 1000 Ftert nem veszek valamit >aminek erteke 400 vagy 500 ft. Mert butanak ereznem magam.

Ezzel pontosan így vagyok én is!  :-)

A Carapellit én is szeretem, de azt még szégyenteljesebb áron van pofájuk árulni. :-( Most van egy akció a Match boltokban, 750 ml-es Carapelli "mild" olívaolajat adnak 999 ftért. Csak egy a bökkenő: sehol sincs ráírva, hogy extravergine.

Egyébként szörnyűnek találom, hogy tele vannak a boltok Sansa meg Pomace borzalmakkal. :-(((((((((   Vásárlás közben időnként felvilágosító kampányt :-) szoktam folytatni az olajos polcnál.  Az olcsó ár miatt "ráugranak" a vevők, én meg elmondom, hogy az egy vegykezelt ócskaság, gyk. pénzkidobás.

Testaccio Rabja: nem káromkodni kell, hanem kérni a Vásárlók könyvét. Ne érdekeljen, hogy hányan állnak mögötted. Ha 550-ért volt kiírva, akkor kötelesek annyiért adni. Ilyen esetekben én a sarkamra szoktam állni, és buzgón emlegetem a fogyasztóvédelmi törvényt. Általában nem mernek ellenkezni. :-)

madikar: én még nem hallottam erről a répás szószról. Akkor szoktam répát is tenni a húsos raguba, ha kevés a hús, és kicsit szaporítani kell. De sajnos a gyerekeim rögtön észreveszik a hamisítást. :-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (922)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.28 0 0 925

Extraszűz olasz olivaolajról:

A Batthyány-téri csarnokban 2-féle olasz olivaolaj a polcon. Kétféle ugyan, de majdnem teljesen azonos felirattal és rajzzal, szöveggel: Bertolli-Gentile.  A magyar felirat, árjelölés mindkettő alatt, a polcon. Az egyiknél:  "Extraszűz olasz olivaolaj" (550.-Ft) a másiik alatt: "Extraszűz olasz olivaolaj" (1100. Ft.) A drágábból kb 25 üveg volt, az olcsóbból 1db.  A polc szerint olcsóbból elvittem az utolsót. (Az üvegen nincs árcédula, csak a polcon.) A pénztárnál 1100.Ft-ot számoltak. Csúcsforgalom volt, mögöttem százan. Belenyugodtam. Káromkodtam és fütyörésztem.

Előzmény: Antonio Gambadoro (922)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.28 0 0 924

Ez az ugynevezett "Sugo" di Pomodoro, a "Pasta col Sugo"-hoz.

Tehat van Pasta col Pomodoro (Salsa di Pomodoro-val) es Pasta col Sugo (Sugo di Pomodoro-val).

Nyelvileg a 2 szo (Sugo es Salsa) hasonlo: martas-szosz-szaft-stb.

Minden olasz csaladba igy szoktuk csinalni:

Sima Paradicsomos teszta = Pasta al (vagy "col") Pomodoro.

Olasz passzirozott Paradicsom (nem pure, nem arany facan) megsozva egy serpenyoben keves olivaolajjal es keves fokhagymaval, szepen meg kell fozni lassu tuzon akar 20 percig, ha tul suro lesz es meg nem fozted min. 15-20 percig akkor idonkent egy keves meleg vizet add hozza. Viszont ha lenne (szezonban) friss bazsalikom akkor nem kell fokhagyma, csak ennyi kell, hogy a bazsalikomot az utolso par percben (kizarolag kezzel tepkedve) bele tesszed a paradicsomba. Ez a legjobb, tehat bazsalikommal (spaghetti pomodoro e basilico). Az eredeti olasz paradicsom szoszt nem kell fuszerezni...

Pasta al (vagy "col" Sugo)

A Sugo-hoz kell az ugynevezett "soffritto", ilyenkor soffritto di cipolla (hagyma).

Tehat olivaolaj es aprora vagott hagyma a serpenyobe lassu tuzon (ez a soffritto), amikor mar pirult es majd atlatszo akkor be a reszelt sargarepa, majd passzirozott paradicsom, megsozzod es nagyon nagyon lassu es turelmesen fozod, idonkent egy keves meleg vizzel ha tul suro lesz. Ez a nagyon finom Sugo di Pomodoro, ahogy latod fuszer NEM kell.

Előzmény: madikar (923)
madikar Creative Commons License 2005.05.27 0 0 923

Köszi Zitka!

Ez az a tészta- én is az Auchanban láttam, innen az ötlet- sőt, ma már vettem is egy csomaggal, és ki fogom próbálni a receptedet - nagyon jól hangzik. Köszi!

Van megint egy kérdésem van anyukámnak egy spagettiszósz receptje, amit annak idején egy olasz nőtől tanult: olívaolajon hagymát meg kell dinsztelni, majd vékonyra reszelt sárgarépát kell  rajta megfonnyasztani, felönteni paszírozott paradicsommal+ vízzel, + só, és jól összeőzni. Hallott erről a szószról valaki, mert általában senki sem ismeri, és szeretném megtudni, hogy valóban olasz recept-e?

Mindenesetre, próbáljátok ki, ha nem ismeritek, furán hangzik a répa, de naggyon-naggyon finom!

Előzmény: Zitka (914)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 922

Evekkel ez elott bizonyos termekek luxus- nem szukseges termekeknek minosultek: olasz extraszusz oliva olaj, olasz tesztak, olasz kave, koktel paradicsom, bazsalikom, kulonleges kuglofok/kekszek, mortadella, parmai sonka, Parmigiano, stb. stb.

A forgalom (vizonylag) nem volt oriasi, arak dragak, ugy is egy paran vettuk es nekunk nem voltak helyetesithetok.

Azota megvaltozott a trend de arban ritkan valtozott valami. Neha (a Latinumon utan) bejott egy par uj olasz importor. Hoztak mas tesztakat, olajat, foleg Mortadellat, sonkat. Picit lementek az arak. (Regebben a Mortadellat vagy a sonka csak 80 gramos csomagolasban volt es 600-800 ft = 8.000-10.000 ft/kg, most kaphato a pultnal: mortadella 2300 Ft/kg, normalis olasz prosciutto crudo 3.000-5.000 ft/kg. Tehat a konkurencia, a valasztek, a szabad piac levitte az arakat.

Az ar sztabilizalodott majd amikor minden importor rajott, hogy ennyire mar nem kell levinni az (irrealisan magas) arakat, mert most mar mindenki hasonlo aron dolgozik es jo haszonnal. Raadasul az importorok nem nagykerben vasarolnak, hanem gyartotol.

Kozben volt az eu csatlalkozas es megszunt a vam meg minden formalitas ami koltseges. Bar a vam nem volt olyan nagyon magas, mint pl. az alkoholon es a kaven. Az arak nem mentek le, ugyis eddig ennyiert tudtak eladni, inkabb magasabb lett a haszon az importoroknek. Szoval olcsobban tudtak behozni, ugyanennyert tudjak eladni. A kaven nagyon latszik. Tavaly elott segafredo vagy lavazza 250 gr = 1.100. Valamikor a Coraban akcioban voltak 800 ft-ert, mindenki oda rohant.

Iden (a nagyon magas vam nelkul) kb. 700-800 Ftert lehet kapni (kivive a kisebb kaisersban, vagy egyeb kisebb boltokban ahol neha 1.100ert lattam mostanaban).

A belvarosban (pl. Blahanal, vagy Muzeum krt.on) vannak olyan kicsi diszkontok (mindent arulnak, inkabb kozmetikai cikkeket es mososzereket) ahol 350 ft-ert lehet kapni (kozvetlunul olaszorszagbol, kiss vagy nagy kamionnal). Egyszer par honapja 299-ert vettem egy csomot. A Havana Club rum ugyanenny bekerul mint a csatlalkozas elott, kb. 700 ftert olcsobban kellene eladni.

En 1.000 Ft-ot kidobom az ablakon ahogy akarom, de 1000 Ftert nem veszek valamit aminek erteke 400 vagy 500 ft. Mert butanak ereznem magam.

Itthon ugyanigy vagyok az olajjal (vagy a tonhallal) , tobb mint (ez az irrealis!) 900 Ft-ot nem vagyok hajlando fizetni egy fel literes nagyon jo olasz eztraszuz olivaolajert (a kedvenceim inkabb a Carapelli vagy a Monini, de a Bertolli is jo). Ez majdnem a duplaja, mint olaszorszagban (ok nelkul). de 1.100 Ft-ot vagy tobbet nem...

Előzmény: Zitka (921)
Zitka Creative Commons License 2005.05.27 0 0 921

Én is főleg a "specialita' regionali" sorozatból hoztam, pl. orecchiettit, castellanet, sardit... Meg a lányaim nagyon szeretik a telefonzsinórra hasonlító fusili bucati corti-t. :-)

Barillat csak akkor veszek itthon, mikor a nagy hipermarketekben akciós, és 180-190 ft-ért adják. Az már nem annyival drágább, mint kint.  De Ceccot itthon még nem nagyon láttam, de majd figyelek... :-)

Nem jártál még utána, hogy miért ilyen marha drágán árulják nálunk? A forgalmazó cég tesz rá extraprofitot? Az olívaolajok is kb. dupla árban vannak. A kedvencem a Bertollitól az Extravergine Fragrante. ~4 Euro kint az egyliteres. Itthon nem is árulják literes palackban, ezt a fajtát meg egyáltalán nem. A félliteres Bertolli olajok 900 ft körül vannak. Tehát ez is kétszeres ár. :-(  Vám nincs, az ÁFA-különbség elhanyagolható, azt már nem is akarom tudni, mennyi lehet a kinti nagyker.ár...  Jó sok hasznuk lehet rajta.

Előzmény: Antonio Gambadoro (920)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 920

Tudtam, hogy nem fogsz kinait venni :-))

Ha valahol jo arban latom vagy akcioban szolok.

Szerintem egesz jo, amit itthon lehet kapni... halaistennek :-).

Zara jo, Colavita is. Ha sima spaghettit, bucatinit, pennet, farfallet, fusillit, stb., stb. akarsz akkor itthon nincs ertelme Barillat venni. Nagyon jo a Barilla, de a Colavita kb 150 Ft (130-190 kozott), Barilla 290 Ft. Ennyire nem jobb, sot. Figyelj 290 Ft = 1,20 euro / felkilo nekem hihetetlen.

Olaszorszagban: Antonio Amato 0,55 (140 Ft), Barilla 0,60 (150 Ft), Buitoni es Agnesi 0,65, Voiello es De Cecco (a legjobb mindenki szerint) 0,85.

A Itthon a Barillabol altalaban csak olyan tesztakat vesszek, mint pl. a toljasos Tagliatellet/Pappardellet, vagy Paglia e Fieno-t. Nagyon dragak de nem baj.

Szpecialis formatumokat (jo toltott tesztak mint pl. a Pasta Rana marka, ditali, ditalini, gnocchetti sardi, trenette, reginette) csak Olaszorszagon kapok altalaban.

Előzmény: Zitka (916)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 919

akkor jo :-))

Ennyit akartam az elobb, hogy ezt a gepet konnyu tonkre tenni (ha akar csak 1szer nem hasznaljak vagy tisztitjak jol), es nem lehet tudni, hogy ki mennyit hasznalt es hogyan. Tehat nem olyan, mint egy hasznalt TV-t venni :-))

Előzmény: adrienne1 (917)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 918

Nagyon jo arban vetted :-))

A Zara jo marka, bar olaszorszagban inkabb csak eszakon ismert, sokat exportalnak es tenyleg nagyon jo...

Fidellininak hivjak sok gyarto, vagy "nidi d'angelo" (angyal feszkek), vagy "capelli d'angelo" (angyal haj), vagy "capellini, vagy "nidi" (feszkek), minimalis kulonbsegek vannak a formatumok kozott (neha a pappardelle is eltero szelessegu a gyartotol fuggoen)

Zitka, nagyon jo kis recept a tied :-))

Előzmény: Zitka (914)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 917

Azt mondtak, egyszer hasznaltak (naszajandék, kiprobaltak, nem volt nyerö, german alapossaggal kipucoltak), valszeg igaz is, mert ujnak nézett ki.

Előzmény: Antonio Gambadoro (915)
Zitka Creative Commons License 2005.05.27 0 0 916

Antonio, eszembe sincs kínait venni, pont ezért kérdeztem! :-) Főleg így, hogy olaszt is kaphatok pár ezerrel drágábban. Most nem rohanok rögtön venni, majd kinézem, mikor lesz akciós. :-) Elég sok cuccot vettem már töredék áron, ha ki tudtam várni a megfelelő alkalmat.

Az itthon kapható  olasz száraztésztákról mi a véleményed? Érdemes drágán Barillát venni, vagy épp olyan jó ez a pasta Zara, vagy a Colavita is? NE tudjátok meg, nyáron hogy nézett ki az autónk csomagtartója hazafelé... Nem elég a sok olaj, balzsamecet, stb, még volt vagy 6-8 doboz különleges formájú Barilla tészta is. :-)))) Imádom ezeket a különleges dizájnokat, és ugye kint jóval olcsóbb is...

Előzmény: Antonio Gambadoro (908)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 915
bocs adrienne, az ebay-n uj volt vagy hasznalt?
Előzmény: adrienne1 (913)
Zitka Creative Commons License 2005.05.27 0 0 914

Épp a múlt héten vettem 4 csomaggal ilyet az Auchanban, potom 99 ft volt akciósan a félkilós csomag, szerintem ez nagyon jó ár. Pasta ZARA márkájú, ez a cég Fidellini-nek hívja.  A cérnametéltnél kicsit vastagabb, a spagettinél vékonyabb. Kb. 5-6 perc alatt fő meg al dente-re, tehát nagyon gyorsan elkészíthető.

Óvatosan teszem a forró vízbe, hogy a "fészkek"  egyben maradjanak. Egy tepsit olajjal beecsetelek, és a főtt fészkeket erre teszem. A fészkek tetejére valami paradicsomos, vagy húsos-paradicsomos ragut teszek, jól megszórom reszelt parmezánnal, és beteszem kb. 6-8 percre a sütőbe, grillezős funkcióra. Tkp. ízre nem sokban különbözik  szokásos gyors spagetti-ebédtől (kivéve a rásült sajtot), de sokkal gusztábban néz ki. :-) 

Előzmény: madikar (907)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 913
Lehet, hogy csak szerencsém volt, de én is a neten vettem a sajatomat (ebay) és semmi baja nem volt.
Előzmény: Antonio Gambadoro (912)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 912
Hasznalt teszta gepet ki kell probalni, hogy rendesen mukodik-e, mert ha rosszul tisztitottak, vagy az egyik henger mar nem teker jol akkor mar nem tudod hasznalni. Es az interneten nem tudod kiprobalni...
Előzmény: adrienne1 (910)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!