Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.05.28 0 0 926

Antonio, hát ez tanulságos történet. Magam is hasonlót sejtettem az egész hátterében. Azt hiszem, nem ez az egyetlen terület, ahol az árképzés hasonlóképpen alakul itt  Mo-on. :-(

 

>En 1.000 Ft-ot kidobom az ablakon ahogy akarom, de 1000 Ftert nem veszek valamit >aminek erteke 400 vagy 500 ft. Mert butanak ereznem magam.

 

Ezzel pontosan így vagyok én is!  :-)

 

A Carapellit én is szeretem, de azt még szégyenteljesebb áron van pofájuk árulni. :-( Most van egy akció a Match boltokban, 750 ml-es Carapelli "mild" olívaolajat adnak 999 ftért. Csak egy a bökkenő: sehol sincs ráírva, hogy extravergine.

Egyébként szörnyűnek találom, hogy tele vannak a boltok Sansa meg Pomace borzalmakkal. :-(((((((((   Vásárlás közben időnként felvilágosító kampányt :-) szoktam folytatni az olajos polcnál.  Az olcsó ár miatt "ráugranak" a vevők, én meg elmondom, hogy az egy vegykezelt ócskaság, gyk. pénzkidobás.

 

Testaccio Rabja: nem káromkodni kell, hanem kérni a Vásárlók könyvét. Ne érdekeljen, hogy hányan állnak mögötted. Ha 550-ért volt kiírva, akkor kötelesek annyiért adni. Ilyen esetekben én a sarkamra szoktam állni, és buzgón emlegetem a fogyasztóvédelmi törvényt. Általában nem mernek ellenkezni. :-)

 

madikar: én még nem hallottam erről a répás szószról. Akkor szoktam répát is tenni a húsos raguba, ha kevés a hús, és kicsit szaporítani kell. De sajnos a gyerekeim rögtön észreveszik a hamisítást. :-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (922)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.28 0 0 925

Extraszűz olasz olivaolajról:

A Batthyány-téri csarnokban 2-féle olasz olivaolaj a polcon. Kétféle ugyan, de majdnem teljesen azonos felirattal és rajzzal, szöveggel: Bertolli-Gentile.  A magyar felirat, árjelölés mindkettő alatt, a polcon. Az egyiknél:  "Extraszűz olasz olivaolaj" (550.-Ft) a másiik alatt: "Extraszűz olasz olivaolaj" (1100. Ft.) A drágábból kb 25 üveg volt, az olcsóbból 1db.  A polc szerint olcsóbból elvittem az utolsót. (Az üvegen nincs árcédula, csak a polcon.) A pénztárnál 1100.Ft-ot számoltak. Csúcsforgalom volt, mögöttem százan. Belenyugodtam. Káromkodtam és fütyörésztem.

Előzmény: Antonio Gambadoro (922)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.28 0 0 924

Ez az ugynevezett "Sugo" di Pomodoro, a "Pasta col Sugo"-hoz.

 

Tehat van Pasta col Pomodoro (Salsa di Pomodoro-val) es Pasta col Sugo (Sugo di Pomodoro-val).

 

Nyelvileg a 2 szo (Sugo es Salsa) hasonlo: martas-szosz-szaft-stb.

 

Minden olasz csaladba igy szoktuk csinalni:

 

Sima Paradicsomos teszta = Pasta al (vagy "col") Pomodoro.

Olasz passzirozott Paradicsom (nem pure, nem arany facan) megsozva egy serpenyoben keves olivaolajjal es keves fokhagymaval, szepen meg kell fozni lassu tuzon akar 20 percig, ha tul suro lesz es meg nem fozted min. 15-20 percig akkor idonkent egy keves meleg vizet add hozza. Viszont ha lenne (szezonban) friss bazsalikom akkor nem kell fokhagyma, csak ennyi kell, hogy a bazsalikomot az utolso par percben (kizarolag kezzel tepkedve) bele tesszed a paradicsomba. Ez a legjobb, tehat bazsalikommal (spaghetti pomodoro e basilico). Az eredeti olasz paradicsom szoszt nem kell fuszerezni...

 

Pasta al (vagy "col" Sugo)

A Sugo-hoz kell az ugynevezett "soffritto", ilyenkor soffritto di cipolla (hagyma).

Tehat olivaolaj es aprora vagott hagyma a serpenyobe lassu tuzon (ez a soffritto), amikor mar pirult es majd atlatszo akkor be a reszelt sargarepa, majd passzirozott paradicsom, megsozzod es nagyon nagyon lassu es turelmesen fozod, idonkent egy keves meleg vizzel ha tul suro lesz. Ez a nagyon finom Sugo di Pomodoro, ahogy latod fuszer NEM kell.

Előzmény: madikar (923)
madikar Creative Commons License 2005.05.27 0 0 923

Köszi Zitka!

Ez az a tészta- én is az Auchanban láttam, innen az ötlet- sőt, ma már vettem is egy csomaggal, és ki fogom próbálni a receptedet - nagyon jól hangzik. Köszi!

 

Van megint egy kérdésem van anyukámnak egy spagettiszósz receptje, amit annak idején egy olasz nőtől tanult: olívaolajon hagymát meg kell dinsztelni, majd vékonyra reszelt sárgarépát kell  rajta megfonnyasztani, felönteni paszírozott paradicsommal+ vízzel, + só, és jól összeőzni. Hallott erről a szószról valaki, mert általában senki sem ismeri, és szeretném megtudni, hogy valóban olasz recept-e?

Mindenesetre, próbáljátok ki, ha nem ismeritek, furán hangzik a répa, de naggyon-naggyon finom!

Előzmény: Zitka (914)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 922

Evekkel ez elott bizonyos termekek luxus- nem szukseges termekeknek minosultek: olasz extraszusz oliva olaj, olasz tesztak, olasz kave, koktel paradicsom, bazsalikom, kulonleges kuglofok/kekszek, mortadella, parmai sonka, Parmigiano, stb. stb.

 

A forgalom (vizonylag) nem volt oriasi, arak dragak, ugy is egy paran vettuk es nekunk nem voltak helyetesithetok.

 

Azota megvaltozott a trend de arban ritkan valtozott valami. Neha (a Latinumon utan) bejott egy par uj olasz importor. Hoztak mas tesztakat, olajat, foleg Mortadellat, sonkat. Picit lementek az arak. (Regebben a Mortadellat vagy a sonka csak 80 gramos csomagolasban volt es 600-800 ft = 8.000-10.000 ft/kg, most kaphato a pultnal: mortadella 2300 Ft/kg, normalis olasz prosciutto crudo 3.000-5.000 ft/kg. Tehat a konkurencia, a valasztek, a szabad piac levitte az arakat.

 

Az ar sztabilizalodott majd amikor minden importor rajott, hogy ennyire mar nem kell levinni az (irrealisan magas) arakat, mert most mar mindenki hasonlo aron dolgozik es jo haszonnal. Raadasul az importorok nem nagykerben vasarolnak, hanem gyartotol.

 

Kozben volt az eu csatlalkozas es megszunt a vam meg minden formalitas ami koltseges. Bar a vam nem volt olyan nagyon magas, mint pl. az alkoholon es a kaven. Az arak nem mentek le, ugyis eddig ennyiert tudtak eladni, inkabb magasabb lett a haszon az importoroknek. Szoval olcsobban tudtak behozni, ugyanennyert tudjak eladni. A kaven nagyon latszik. Tavaly elott segafredo vagy lavazza 250 gr = 1.100. Valamikor a Coraban akcioban voltak 800 ft-ert, mindenki oda rohant.

Iden (a nagyon magas vam nelkul) kb. 700-800 Ftert lehet kapni (kivive a kisebb kaisersban, vagy egyeb kisebb boltokban ahol neha 1.100ert lattam mostanaban).

A belvarosban (pl. Blahanal, vagy Muzeum krt.on) vannak olyan kicsi diszkontok (mindent arulnak, inkabb kozmetikai cikkeket es mososzereket) ahol 350 ft-ert lehet kapni (kozvetlunul olaszorszagbol, kiss vagy nagy kamionnal). Egyszer par honapja 299-ert vettem egy csomot. A Havana Club rum ugyanenny bekerul mint a csatlalkozas elott, kb. 700 ftert olcsobban kellene eladni.

 

En 1.000 Ft-ot kidobom az ablakon ahogy akarom, de 1000 Ftert nem veszek valamit aminek erteke 400 vagy 500 ft. Mert butanak ereznem magam.

 

Itthon ugyanigy vagyok az olajjal (vagy a tonhallal) , tobb mint (ez az irrealis!) 900 Ft-ot nem vagyok hajlando fizetni egy fel literes nagyon jo olasz eztraszuz olivaolajert (a kedvenceim inkabb a Carapelli vagy a Monini, de a Bertolli is jo). Ez majdnem a duplaja, mint olaszorszagban (ok nelkul). de 1.100 Ft-ot vagy tobbet nem...

Előzmény: Zitka (921)
Zitka Creative Commons License 2005.05.27 0 0 921

Én is főleg a "specialita' regionali" sorozatból hoztam, pl. orecchiettit, castellanet, sardit... Meg a lányaim nagyon szeretik a telefonzsinórra hasonlító fusili bucati corti-t. :-)

Barillat csak akkor veszek itthon, mikor a nagy hipermarketekben akciós, és 180-190 ft-ért adják. Az már nem annyival drágább, mint kint.  De Ceccot itthon még nem nagyon láttam, de majd figyelek... :-)

 

Nem jártál még utána, hogy miért ilyen marha drágán árulják nálunk? A forgalmazó cég tesz rá extraprofitot? Az olívaolajok is kb. dupla árban vannak. A kedvencem a Bertollitól az Extravergine Fragrante. ~4 Euro kint az egyliteres. Itthon nem is árulják literes palackban, ezt a fajtát meg egyáltalán nem. A félliteres Bertolli olajok 900 ft körül vannak. Tehát ez is kétszeres ár. :-(  Vám nincs, az ÁFA-különbség elhanyagolható, azt már nem is akarom tudni, mennyi lehet a kinti nagyker.ár...  Jó sok hasznuk lehet rajta.

Előzmény: Antonio Gambadoro (920)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 920

Tudtam, hogy nem fogsz kinait venni :-))

Ha valahol jo arban latom vagy akcioban szolok.

 

Szerintem egesz jo, amit itthon lehet kapni... halaistennek :-).

 

Zara jo, Colavita is. Ha sima spaghettit, bucatinit, pennet, farfallet, fusillit, stb., stb. akarsz akkor itthon nincs ertelme Barillat venni. Nagyon jo a Barilla, de a Colavita kb 150 Ft (130-190 kozott), Barilla 290 Ft. Ennyire nem jobb, sot. Figyelj 290 Ft = 1,20 euro / felkilo nekem hihetetlen.

 

Olaszorszagban: Antonio Amato 0,55 (140 Ft), Barilla 0,60 (150 Ft), Buitoni es Agnesi 0,65, Voiello es De Cecco (a legjobb mindenki szerint) 0,85.

 

A Itthon a Barillabol altalaban csak olyan tesztakat vesszek, mint pl. a toljasos Tagliatellet/Pappardellet, vagy Paglia e Fieno-t. Nagyon dragak de nem baj.

 

Szpecialis formatumokat (jo toltott tesztak mint pl. a Pasta Rana marka, ditali, ditalini, gnocchetti sardi, trenette, reginette) csak Olaszorszagon kapok altalaban.

Előzmény: Zitka (916)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 919

akkor jo :-))

 

Ennyit akartam az elobb, hogy ezt a gepet konnyu tonkre tenni (ha akar csak 1szer nem hasznaljak vagy tisztitjak jol), es nem lehet tudni, hogy ki mennyit hasznalt es hogyan. Tehat nem olyan, mint egy hasznalt TV-t venni :-))

Előzmény: adrienne1 (917)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 918

Nagyon jo arban vetted :-))

 

A Zara jo marka, bar olaszorszagban inkabb csak eszakon ismert, sokat exportalnak es tenyleg nagyon jo...

 

Fidellininak hivjak sok gyarto, vagy "nidi d'angelo" (angyal feszkek), vagy "capelli d'angelo" (angyal haj), vagy "capellini, vagy "nidi" (feszkek), minimalis kulonbsegek vannak a formatumok kozott (neha a pappardelle is eltero szelessegu a gyartotol fuggoen)

 

Zitka, nagyon jo kis recept a tied :-))

Előzmény: Zitka (914)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 917

Azt mondtak, egyszer hasznaltak (naszajandék, kiprobaltak, nem volt nyerö, german alapossaggal kipucoltak), valszeg igaz is, mert ujnak nézett ki.

 

Előzmény: Antonio Gambadoro (915)
Zitka Creative Commons License 2005.05.27 0 0 916

Antonio, eszembe sincs kínait venni, pont ezért kérdeztem! :-) Főleg így, hogy olaszt is kaphatok pár ezerrel drágábban. Most nem rohanok rögtön venni, majd kinézem, mikor lesz akciós. :-) Elég sok cuccot vettem már töredék áron, ha ki tudtam várni a megfelelő alkalmat.

 

Az itthon kapható  olasz száraztésztákról mi a véleményed? Érdemes drágán Barillát venni, vagy épp olyan jó ez a pasta Zara, vagy a Colavita is? NE tudjátok meg, nyáron hogy nézett ki az autónk csomagtartója hazafelé... Nem elég a sok olaj, balzsamecet, stb, még volt vagy 6-8 doboz különleges formájú Barilla tészta is. :-)))) Imádom ezeket a különleges dizájnokat, és ugye kint jóval olcsóbb is...

Előzmény: Antonio Gambadoro (908)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 915
bocs adrienne, az ebay-n uj volt vagy hasznalt?
Előzmény: adrienne1 (913)
Zitka Creative Commons License 2005.05.27 0 0 914

Épp a múlt héten vettem 4 csomaggal ilyet az Auchanban, potom 99 ft volt akciósan a félkilós csomag, szerintem ez nagyon jó ár. Pasta ZARA márkájú, ez a cég Fidellini-nek hívja.  A cérnametéltnél kicsit vastagabb, a spagettinél vékonyabb. Kb. 5-6 perc alatt fő meg al dente-re, tehát nagyon gyorsan elkészíthető.

Óvatosan teszem a forró vízbe, hogy a "fészkek"  egyben maradjanak. Egy tepsit olajjal beecsetelek, és a főtt fészkeket erre teszem. A fészkek tetejére valami paradicsomos, vagy húsos-paradicsomos ragut teszek, jól megszórom reszelt parmezánnal, és beteszem kb. 6-8 percre a sütőbe, grillezős funkcióra. Tkp. ízre nem sokban különbözik  szokásos gyors spagetti-ebédtől (kivéve a rásült sajtot), de sokkal gusztábban néz ki. :-) 

Előzmény: madikar (907)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 913
Lehet, hogy csak szerencsém volt, de én is a neten vettem a sajatomat (ebay) és semmi baja nem volt.
Előzmény: Antonio Gambadoro (912)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 912
Hasznalt teszta gepet ki kell probalni, hogy rendesen mukodik-e, mert ha rosszul tisztitottak, vagy az egyik henger mar nem teker jol akkor mar nem tudod hasznalni. Es az interneten nem tudod kiprobalni...
Előzmény: adrienne1 (910)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 911
Zitka, szeretnék mélt irni neked, de most mindenki titkositva lett:( Lécci dobj egyet a katimurbach kukac hotmail.com  ra, köszi:)
Előzmény: adrienne1 (910)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 910

Zitka, itt talalsz egy hasznaltat, az összes kiegészitövel...

 

http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=2381622

Előzmény: Zitka (906)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 909

Szia!

 

Szerintem a Capellini ("vekony hajszal") altalaban jo olyan receptekben, amelyekben szoktak spagetti hasznalni, pl. paradicsom szosz vagy koktel paradicsomos, vagy akarmi.

 

A tobbiek errol mi gondolnak?

Előzmény: madikar (907)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.27 0 0 908

Zitka ne vegyel kinai gepet (olasz tesztahoz) legysziiiiiii

 

En 5.000ert vettem akcioban 2 eve, lehet, hogy most is ennyi, az is lehet hogy 5.000 es 9.000 Ft kozott van most (kulonbozo Vasedenyben kulonbozo arak/akciok vannak), de megeri, tuti kis gep. Vagy vedd meg interneten.

Előzmény: Zitka (906)
madikar Creative Commons License 2005.05.26 0 0 907

Sziasztok!

Nagyon-nagyon jó ez a topik, egy ideje már olvasgatlak Titeket...

Lenne egy kérdésem, hátha van fincsi receptetek a "spagettiből tekert fészkek" ( talán Capellini a neve..?) elkészítésére. Régóta szemezek evvel a tésztával, csak nem igazán tudok vele mit kezdeni, úgyhogy ha tudtok segíteni, nagyon köszönöm előre is!

Zitka Creative Commons License 2005.05.26 0 0 906
Beugrottam ma az Urániával szemben lévő Vasedénybe. Gyanúsan olcsón láttam tésztagépet. Persze kínai , Pasta Bike :-) névre hallgat. Van hozzá tagliatelle stb. vágó feltét is, meg valami zugehör tortellini készítéshez is. 3990 ft  Ilyet nem érdemes venni, ugye?
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.26 0 0 905

Köszi, engem a besameles valtozat izgat, mert valahogy a spenot a paradicsommal nem tecc... de ez egyéni.

 

(Nalunk otthon fasirozott volt minden szent vasarnapon:)))

Előzmény: Antonio Gambadoro (904)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.26 0 0 904

na varj csak...

 

a spenotot toltelekhez meg kell fozni (attol fugg, hogy friss vagy fagyasztott, stb.) egy serpenyoben.

 

Itt lehet valasztani, hogy keves olajban (+ esetleg fokhagyma) vagy vajban. En szerintem, attol fugg, hogy majd milyen szosz lesz rajta a cannellonin amikor beleteszed a sutoben. PL. ha paradicsomos akkor a spenotot olivaolajba fozod, ha besamel akkor vajban.

 

Aproravagod a spenotot.

 

A toltelek jo lehet de mindenkepen kell bele 50-100 g Parmigiano.

1 csipet szerecsendio helyet szerintem 2 kell :-))

A toltelekhez sem a hagyma sem a fokhagyma nem kell

 

Most lehet besamelt raonteni, teljesen takarni + ra sok Parmigianot.

Be a 180 fokkos sutoben, kb. 20 percig.

 

Ha nem besameles Cannellonit szeretnel, akkor (olasz passzirozott paradicsombol) paradicsom szoszt kell raonteni es teljesen takarni. Majd be a sutobe.

 

De a paradicsom szoszt lasson (min.15 percig de akar 1 oran keresztul) kell szepen megcsinalni, keves olajban, lehetoleg (csak) friss bazsalikommal. Ha nincs friss bazsalikom akkor a paradicsom szosz alapja olivaolaj+fokhagyma vagy olivaolaj+hagyma .

 

Előzmény: adrienne1 (902)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.26 0 0 903
Bocsi, forditas kicsit összevissza lett, szoval olivaolaj utan egy összevagott hagyma következik:DDD
Előzmény: adrienne1 (902)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.26 0 0 902

Hozzavalok:

 

- 2 kanal olivaolaj- 1 gros oignon finement haché
- 1-2 szétnyomott fokhagymagerezd
- 1 kg aprora felvagott spenot 
- 65 deka felvert, friss ricotta

- 2 felvert tojas
- 1 csipet szerecsendio

 

Ez a töltelék, ezzel megtölti a cannellonit és utana leönti az egészet paradicsomszosszal, hat nekem ez olyan nagyon nem jön össze:(

Előzmény: Antonio Gambadoro (901)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.26 0 0 901

Ricottas/Spenotos szokott lenni, de reszletesebben milyen az amit olvastal?

 

A Pacal nem tudom bejon-e, nem mertem megkostolni :-)))
...es nem is fogom...

Előzmény: adrienne1 (900)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.26 0 0 900

Nekem a pacalpörköltön kivül minden bején, ami kaja... köszi, Antonio:)

 

(Ricottas/spenotos valtozatot valahol olvastam, de ettöl még lehet, hogy nem autentikus).

Előzmény: Antonio Gambadoro (899)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.26 0 0 899

A Cannelloni valamikor (es egy olyan huszonvalahany even keresztul) egy tipikus vasarnapi ebed (+vacsora) volt a csaladunkban. Mi mindig a Cannelloni al Sugo-t csinaltuk (akar hussal, akar hus nelkul), de ez ricottaval toltve sajnos...

 

Ha van kedved csinalhatsz olyan Cannelloni-t tokkel (?) (Zucca) es mascarponeval toltve + ra besamel. A tokot meg kell eloszor sutni 15 percig sutoben, majd mixerben majdnem daralni. A toltelekhez hasznalj csak szerecsendio fuszert + sok Parmigianot. Nem tudom mennyire johet be neked...

 

Előzmény: adrienne1 (891)
Selket Creative Commons License 2005.05.26 0 0 898
Látod, ez máris egy történet... :-)))
Előzmény: Antonio Gambadoro (897)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.26 0 0 897

de jo, megneztem az oldalt, egy par szoveg Napolyi dialektusban van :-)), mint ahogy az egyik nagymamam beszelt hozzam :-)).

 

En soha sem sutottem Pastiera-t, de tole mindig kaptam...

Előzmény: Selket (896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!