GWare felment, oszt ikonok hiányában nemsokára le is került, pedig a gnome-icons (vagy vmi efféle csomag fel volt telepítve jól), atán pedig GSB (Freerock Gnome) került fel: itt pedig több apró hiba (gnome-terminal menü nélkül, ikon duplikációk vagy éppen hiányok) miatt döntöttem az eltávolítás mellett. Szerencsére mindkét változat esetében jól dokumentált az uninstall is. Sajna nem volt energiám sokat bíbelődni vele. Talán eccer majd megpróbálom forrásból -a GSB (Gnome Slack Build) scriptjei tulajdonképpen erre készültek.
Úgy emlékszem Te próbálkoztál 10.1 alatt valami alternatív gnome terjesztéssel (ami nem a Dropline volt). Egy újabb telepítéskor már alapból nem tettem fel a gnome csomagokat, s a Dropline-al nem akarok próbálkozni, mivel egy csomó mindent (a visszaállítás lehetősége nélkül átír). Mi volt az amit Te használtál? GSB?
Pl. xmms-ben be lehet állitani, hogy melyiket használja, valahol az optionok között. A KDE-ben (ha azt használsz) a Control Centerben lehet állítani, ugyanott a full duplexet is. Locsemege kollega valszeg pontosabb választ tud/fog adni.
Nem normális, de érthető. El kellene érni, hogy az alkalmazások ugyanazt a daemont használják a hang megszólaltatására. Pl. az arts daemont, és ne közvetlenül forduljanak a hangkártyához, vagy különböző daemonokon keresztül.
Sziasztok! Újabb problémám adódott, vagy inkább csak "kényelmetlenség": a linuxom egyszerre csak egy progi hangját tudja leadni, és kb fél percet kell várni, hogy egy más valamit is meghallgassak (pl ha mp3 után filmet akarok nézni egy másik programmal, akkor várnom kell, mire "átkapcsol".. a rendszerhangokkal ugyanez a helyzet) Normális ez így?
Biztosan alap dolog, de főleg a haxoroktól biztonságosan.... Apache-ban kell megoldani, vagy mit szoktak használni? (pl ha látni is akarom, hogy ki mit töltögetett)
Ez főleg attól függ, hogy mit értesz ezen. Például azt, hogy garantáltan nem szakad meg a letöltés? Vagy hogy a haxorok nem törnek be a szerverre és hamisítják meg a file-okat?
A -currenten új glibc van. posix-threads enabled, stb. Csak óvatosan vele, ui. több program újrafordítás nélkül nem indul, pl. az x.
Nagy bátran feltettem (upgradepkg glbic-3.5.*) majd miután láttam, hogy gixer van, jött az upgradepkg glibc-3.4*, menjen vissza a régi. Az upgradepkg persze először eltávolítja azt, ami telepítve van, majd ezután (természetesen) nem tudta telepíteni a másik verziót, lévén semmi nem mükődött, mert abban a pillanatban nem volt a rendszeren glibc! Gyakoroljuk a telepitő CD használatát mint rescue-CD! A chroot sem müködött, lévén a chrootolt környezetben nem volt ugye glibc... Végülis a telepítést kellett elindítani, expert telepítés és csak a glibc csomagokat kiválasztva rendben felpakolta, majd telepítés megszakít, reboot, és minden a régiben. (Azért a slack telepitője csak jobb mint a csilivili, próbálj egy suse telepítőbe belépni a közepén, 3 csomagot kiválasztani, amik azonnal felkúsznak, majd exit telepítő - nem fog sikerülni)
Valóban kisebb az esélye. pláne hogy a legtöbb általam felügyelt szerverben nincs is CD. A telepítés és konfig után kiszedem. Megy nélküle is, olcsóbb és ez nem dózer hogy X naponként újra kelljen telepíteni. Szóval: marad a floppy.
Momentán úgy ellenőriztetem a szervereket hogy naponta - éjjelente - egy script végiggyalogol minden futtatható file-on + az /etc-n és az MD5SUM paranccsal megvizsgálja és ezt hasonlítja egy referenciafile-ből vett értékkel. Az eredményt elküldi nekem levélben. A referencia file egy írásvédetté tett floppy-n van. Szerintetek biztonságos ez így? Ismertek valami módszert arra hogy a floppy-n lévő anyagot valaki ezen körülmények között megváltoztassa? Vagy van valami elegáncsosabb és egyszerűbb módszer? Persze a floppy-t is nézegetem időnként de hát ki tudja.
Amit írtál, az valóban független az fstab-tól, hiszen megadtad mind a device-t, mind pedig a mount point-ot, viszont így kizárólag a root mountolhat. Te pedig a sudo-nak a -u-val éppen azt mondtad, hogy az egyik user (konyvtaros1 illetve konyvtaros2) nevében - jogaival - próbáljon mountolni, az pedig nem fog sikerülni, mert ehhez csak a root-nak van joga.
Szerintem nem egészen. Pont az a lényeg, hogy az fstab alapján csak a root mount-olhat, így a -u konyvtaros1 nem kell. A visudo-val az alábbi két sort írnám a sudoers-be:
már írták, hogy a sudo parancsot használd, valahogy így: sudo -u konyvtaros1 mount -t auto /dev/part1 /mnt/konyvtaros1 sudo -u konyvtaros2 mount -t auto /dev/part2 /mnt/konyvtaros2
ha minden igaz, nemigen használom a sudo-t :) Remélem nem nagy hülyeséget írtam :)
Lehet, hogy én nem értem a dolg lényegét, de ez megoldható, úgy hogy amikor a könyvtáros bejelentkezik akkor automatikusan a hozzá rendelt particoó mountolódik amikor pedig kijelentkezik akkor leválasztódik, csak az a gáz, ha valamelyik felhasználó még használja a particiót, mert akkor nem engedi leválasztani. Ehhez egyéb trükkök nem kellenek.