Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
hétvégén végre volt időm rendesen elolvasni a májusi AS-t :-(ottan azt írja Zord Gábor hogy a VSZ ellen a nyolcvanas évek végén a kismagasságú bevetési profilok voltak divatban.
Lásd 927. hozzászólást, kb. 40%-a Tornádó lett volna.
Volt tüzér! A hétvégén végre volt időm rendesen elolvasni a májusi AS-t :-(ottan azt írja Zord Gábor hogy a VSZ ellen a nyolcvanas évek végén a kismagasságú bevetési profilok voltak divatban. Erről mondtak-e nektek valamit az elg repharcászata címszó alatt? Azért is kérdezem mert ez passzol a korábbi Szuhoj vs. Volhov-Nyeva témához.
A 30N6 lokátor antennája - kabinostul - elforgatható, fene tudja milyen tartományban. (Ha ügyesek voltak, lehet hogy 360 fokkal:-)) A 30N6 csak a lokátor jele, az F-9 kabinnal együtt telepítve az 5N63 jelet viseli a komplexum.
Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy az antenna egy adott helyzetében csak 120 fok. Ám ha arrébb fordul, akkor a 120 fok megy vele. Ha ez csak így lenne, akkor nem lenne több az egész, mint egy várvédő ágyú.
Sajna az antenna rögzítve van a járműhöz, azon nem tud elfordulni...
... nem véletlen, hogy a ruszki minimum 3 osztállyal számolt csoportonként.
Persze nekünk elég lett volna 2 osztály, 240 fok...
Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy az antenna egy adott helyzetében csak 120 fok. Ám ha arrébb fordul, akkor a 120 fok megy vele. Ha ez csak így lenne, akkor nem lenne több az egész, mint egy várvédő ágyú.
Érdekes dolog az a FAR (fázisvezérelt) antenna. A Dvina, Nyeva, Volhov antennájával egyféle karakterisztikát tudsz csinálni, ezzel meg szinte olyant, amilyent akarsz.
Igen, de az előbbiekkel ellentétben egy osztály csak 120 fokos területet tud lefedni, nincs meg a 360 fokos indítási lehetőség.
Mondjuk vész esetén a 2 osztály 240 fokot tudott volna fogni.
Érdekes dolog az a FAR (fázisvezérelt) antenna. A Dvina, Nyeva, Volhov antennájával egyféle karakterisztikát tudsz csinálni, ezzel meg szinte olyant, amilyent akarsz.
a 4 gépágyúból kettőt a területen belül egy - egy fedezék tetejére telepítettünk, majd miután a vontató felszabadult, akkor a maradék kettőt kihúzta a területen kívül kijelölt tüzelőállásba. Az Igla rajokat az egy szem kocsi a tüzelőállásokat körben lejárva rakta ki a helyükre.
Ami még kimaradt: Ez a szerszám a hatótávolságán belül volt olyan hatékony, hogy a TORNADO sem menekült volna előle. Csak persze a kb. 6,5 km ferde lőtávolságot figyelembe kell venni, ami közeli hatótávolságú eszköznél nem rossz.
ZDN-1 típusú méteres távmérő volt a tettes, amit a Bólyain mutattam Neked.
Rajonként csak a lövőnek volt "fegyvere". Ez egy olyan szerkezet volt, amit az Igla rakéta konténerére alulról fel lehetett csatolni, ellőni, majd a konténert leszedni és eldobni.
Összesen 3 darab indítómechanizmus volt.
Ehhez is volt 36 darab rakéta, amit a 36-os épületben tároltak a nagyok mellett. Csak ennek nem kellett sín. Kétemberes zöld ládák voltak, és csak a konténerbe szerelt rakéta volt benne párosával. (17 kg/db)
A kocsikról: Ha belegondolsz, minden logika azt diktálta volna, hogy veszély esetén az osztálycsoport Igla szakasza és ZU-23 szakasza (4 darab ZU-23 gépágyú) szétspriccel és védendő az osztálycsoportot, elfoglalja a tüzelőállását. Ehelyett az történt, hogy a 4 gépágyúból kettőt a területen belül egy - egy fedezék tetejére telepítettünk, majd miután a vontató felszabadult, akkor a maradék kettőt kihúzta a területen kívül kijelölt tüzelőállásba. Az Igla rajokat az egy szem kocsi a tüzelőállásokat körben lejárva rakta ki a helyükre. Mire mindez készen lett, eltelt egy óra. Holott az egész azért volt kitalálva, hogy szinte percek alatt készen legyen minden. Na de két kocsival...
Ezeket a Land Rovereket akkor láttam az állománytáblában, amikor véletlenül a kezembe került egy "M" létszám és feladat pontosítás alkalmával. Rá is kérdeztem természetesen, amire az volt a válasz, hogy már megint olyan dolgokkal foglalkozom, ami nem az én dolgom.
A távmérő mivel volt felszerelve? (Ugye az olasz/német Tornádókat várták:)
volt három lövészraj (1 lövő, 1 lövősegítő, híradó, 1 sofőr)
Hány rakétával/indítóval?
összesen 16 fő, de ez sosem volt feltöltve, híradó például sosem volt egy darab sem.
A szakasz tulajdonképpen ennyi volt. Állománytábla szerint a szakaszba tartozott 4 darab Land Rover Defender, de sose láttam egyiket sem. Biztosan a HM-ből jártak vele vadászni. A 4 darab gépkocsi helyett 1 darab GAZ-66 volt a szakasznak.
volt három lövészraj (1 lövő, 1 lövősegítő, híradó, 1 sofőr)
összesen 16 fő, de ez sosem volt feltöltve, híradó például sosem volt egy darab sem.
A szakasz tulajdonképpen ennyi volt. Állománytábla szerint a szakaszba tartozott 4 darab Land Rover Defender, de sose láttam egyiket sem. Biztosan a HM-ből jártak vele vadászni. A 4 darab gépkocsi helyett 1 darab GAZ-66 volt a szakasznak.
A legnagyobb földmunka ott az Igla szakasz gyakorló fedezéke volt. Gödröket kellett ásni a rajoknak, a szakaszparancsnoknak, meg a távmérőnek. Köztük futóárkokat is csináltunk, és az egész belül ki volt bélelve dorongokkal.
Annak idején ott semmiféle földhányással körülvett valami nem volt. Nem volt sík a hely, mert itt már elkezdődött az a hatalmas gödör, ahonnan a fedezékek borítására szolgáló földet kitermelték. A legnagyobb földmunka ott az Igla szakasz gyakorló fedezéke volt. Gödröket kellett ásni a rajoknak, a szakaszparancsnoknak, meg a távmérőnek. Köztük futóárkokat is csináltunk, és az egész belül ki volt bélelve dorongokkal. Akkor az őrök rendkívül lelkesen ásták, de utólag belegondolva kifejezetten veszélyes volt a lövészre. A gödör akkora volt, hogy elfért benne rakétástul, de ha a másik irányba akart fordulni, akkor már lépkedni kellett. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges indítás nemcsak a rakétát indította volna el, hanem a lövészt is kidobja a gödörből. Azon a területen tehát nagyobb földmunka nem volt. A Nyeva odatelepülése után valamit már kaparásztak, de sok földmunka akkor sem kellett. Mostanában a hatalmas gaz miatt meg alaposabban körül kell nézni, hogy az ember megtaláljon bizonyos dolgokat.
Az SZ-300 igazából a sík területet szereti, mint minden "rendes légvédelmi technika. Akárhol láttam eddig róla képeket, sose láttam olyat, hogy erődített körletbe telepítették volna.
Harcászatilag semmi nem indokolta azt, hogy a két komplexum egymás mellett legyen. Igazából úgy tudom elképzelni, hogy az egyik a Kisalföldön, a másik meg valahol a Tisza környékén lett volna telepítve. Mert akkor egy célszerű, jól felépített tűzrendszert képeztek volna.
Ahogy az SZ-300 elemeit néztem, az alávilágító lokátor és az indítójárművek mellett kellett neki még néhány harcjármű, véleményem szerint eszközönként 1 - 200 méter távolságokra. Mezőfalván pedig akkora szabad hely nem volt. Emlékezz rá, lépten nyomon dombok és fedezékek voltak. Vagy gödör.
Azt az úttal körbevett placcot semlegesítő térnek építették. Az arra jó, hogy a rakéta hajtóanyagtartályait ott lehetett volna - viszonylag mindentől távol - semlegesíteni. Ez forró vizes, valamilyen mosószeres kimosást jelentett. Tulajdonképpen nem tudom, hogy ennek a folyamatnak mi a lényege, az viszont tény, hogy nem tudok róla, hogy egyszer is használták volna a nevének megfelelően.
Vagyis lehet hogy ott lett volna az S300-as.
Jobban meg kellene nézni azt a helyet.
Kellene ott lenni valami domboknak az S300-as rávezetőjének...
... persze azt sem tom mi annak a részei...
... mindjárt kiképzem magam belőle.
Az SZ-300-asokat is Mezőfalvára tervezték, de csak a laktanyába, azoknak a települési helye "valahol" lett volna. Ez csak annyira kezdetleges terv volt, hogy még a technikájuknak sem épült semmi. Feltételezem - legalábbis, ahogy annak idején lehetett hallani - a két komplexum közül az egyik mindig kint lett volna, a másik meg a laktanyában. Azt is feltételezem, hogy szükség esetén mégis építettek volna nekik valami hangárokat.
Nem hiszem hogy kibumliztak volna a technikával, valószinűbb, hogy a laktanyán belül vettek volna fel harcrendet.
Azt az úttal körbevett placcot semlegesítő térnek építették. Az arra jó, hogy a rakéta hajtóanyagtartályait ott lehetett volna - viszonylag mindentől távol - semlegesíteni. Ez forró vizes, valamilyen mosószeres kimosást jelentett. Tulajdonképpen nem tudom, hogy ennek a folyamatnak mi a lényege, az viszont tény, hogy nem tudok róla, hogy egyszer is használták volna a nevének megfelelően.
Az SZ-300-asokat is Mezőfalvára tervezték, de csak a laktanyába, azoknak a települési helye "valahol" lett volna. Ez csak annyira kezdetleges terv volt, hogy még a technikájuknak sem épült semmi. Feltételezem - legalábbis, ahogy annak idején lehetett hallani - a két komplexum közül az egyik mindig kint lett volna, a másik meg a laktanyában. Azt is feltételezem, hogy szükség esetén mégis építettek volna nekik valami hangárokat.