De vigyázat! A város nem lehet azonos helyen az army-val, mert akkor betámadnak! Japán esetében a délnyugati csücsökben szálltam partra, nem értek oda a csapataik, mert csak 2-t tudtak lépni. (VS, mégiscsak jó volt ez a húzásod?) Következő kör elején army felállt, a MI-k pedig elkezdték kaszabolni azt a 12 ellent, aki odaért. Tehát kell pár kör, mire azt a mezőt megtisztítom, meg némi utáánpótlás, és csak akkor mehet a város.
Nálam Japán elég balf@sz. Vagy 30 kör óta monarchiát fejleszt 2 várossal, közben még matekja sincs, meg térképészete sem. Így aztán nem tud kijönni a szigetéről, én meg gondoltam kihasználom... Úgyhogy 30BC-ben megindítottam "lassú kiörlésű" offenzívámat Japán ellen. Áttettem egy pike army-t, "alá" meg 4 medieval infantry-t, akik osztják az ellent. Most 10BC van, a következő körben megérkezik a settlerem is, aki pihenési helyet fog biztosítani. Ha ez sikeres lesz, és esetleg kapok egy MGLt, akkor hasonlót fogok elkövetni a hettiták ellen is. Közben szinte teljesen benépesítettem a teljes amerikai kontinens felső három negyedét. Még 1-2 város, és lefedem. Már a Karib-tenger is az enyém, sőt, Írországot is benépesítettem. Britanniát is be kellene, akkor lenne egy jó kis kiindulópontom a németek ellen.
Nem biztos, hogy növekszik a haderő fenntartási költség, mert ugyan az igaz, hogy a republic esetén városonként 1 ingyen van, demo-ban meg nem, ugyanakkor a nem ingyen levő egységek fenntartási költsége rep esetén 2g egységenként, demo-ban meg csak 1g.
Én abszolút demo-párti vagyok, mert amikor bejön, akkorra már megtehetem, hogy csak rövid, de döntő háborúkba menjek bele.
ehhez képest én túlbiztosítok, a szárazföldi városomban volt egy-egy warrior vagy spear... de valóban, nem kéne, ha van luxus... figyelmetlen vagyok, vagy csak nemtörődöm... mindenesetre kommunizmusban lehetett vagy 500 egységem ingyér...
Államforma: szerintem a Republic a legjobb, ha azt nézzük, hogy milyen korán lehet már... nagy birodalomnál meg a kommunizmus... ezzel együtt át szoktam váltani demokráciába, ha nincs sok harcolás, és ha religious vagyok, akkor főleg, mert akkor gyorsan megy
Szerintetek megéri átváltani republicról demokráciára? most nem erre a konkrét háborúval teli játékra gondolok, hanem úgy általában. Kicsit kevesebb korrupció, gyorsabb workerek még önmagában nem hiszem, hogy megér 4-8 kör anarchiát, továbbá növekszik a haderő fenntartási költsége és ha mégis háború van előbb kezdenek lázongani az emberek.
Én is inkább disbandolom az elavult egységeket és az ország belsejében a köztársaság illetve demokrácia idejétől már nem tartok egységet. Ha egy szigeten vagy egy elfoglalt kontinensen védekezem és van vasút, kb. 3-4 (transportok megjelenésével 8-9) fejlett támadó egységgel az egészet meg lehet védeni. Szerintem az AI elképesztően gyenge, ha pl. szigetre kell támadnia. Semmi erőösszpontosítás, csak szálingóznak a csapatszállító hajói egyik a másik után, gyenge partraszálló egységek... Szinte látszik, hogy azért küldi őket, hogy szabaduljon tőlük. Ebben a játékban megtámadtak az egyiptomiak. Látom a hajójukat vagy tíz körön át közeledni, aztán kitesz a fővárosom közelében 1 (azaz egy) longbowmant a cavalryk és riflemenek korában. Brilliáns!
Hehe. Olyan régen volt már olyan, hol valahol is megépíthettem az ironworks-öt, hogy már meg sem néztem ezen a térképen... Pedig lehet, hogy a FP inkább oda kellett volna, mint Cuzco-ba...
Mivel még senkinek nincs (sajnos nekem se) amphibius warfare-je, ezért nem aggódomn hogy nincs védelem odahaza minden városban, hiszen mindegyik csatlakoztatva van a vasúthálózathoz, tehát bármikor odaérek. Washingtonban ha kell körönként gyártok egy tankot (egyébként bekerült a top 5 city-be, még az európai pusztításaim előtt-ironworks, majd egy csomó csoda :), három várossal vagyok képviseltetve egyébként.)
Szerintem védekezni csak a határokon kell, a birodalom belsejében felesleges. Egy-két mobil egységet azért célszerű lehet hátul hagyni, hogy az esetleg partraszálló vagy beszivárgó ellenségeket lenyomják. A hadsereg nagyon drága dolog, főleg ha sok worker is kell, és nincs elég a város aki ingyért fent tudná tartani őket. Ráadásul még meg is kell építeni őket. Ez nagyon visszaveti az embert. Csak azt szabad megépíteni, akár épület, akár egység, amit jól (gazdaságosan) ki tudunk használni. Háborúk után én még az ideiglenesen feleslegessé vált egységek nagy részét is fel szoktam áldozni a birodalom szélén folyó építkezésékre. Ha van szabad termelő kapacitás, akkor ez (disband a távoli városokban és helyette a termelékeny városokban új egység építése) gazdaságosabb módszer, mint az upgrade.
Nem igazán érdemes. Csak esetleg a frontvonal közeliekben. Én pl jelenlegi játékomban még egyetlen védőegységet sem gyártottam le... 650BC van, enyém a kétharmad kontinens, északon szabad a pálya terjeszkedni, délen meg várom, hogy az inkák kiírtsák a dzsungelt. Néha megtámadom őket, olyankor kicsalogatom az archereiket, amiket elit swordjeim kaszabolnak MGL reményében. 1-2 army elég otthonra akik az esetleges partraszállásokat megakadályozzák. Persze most kell még pár egység, mert csak 2-t lehet lépni az úton, de sebaj. Azért sem kellenek a védőegységek, mert sok a lux, így nem kell garrison sem, mert a terjeszkedési időszakban amúgy sem nőnek nagyra a városok a sok settler meg archer gyártás miatt. Aztán mire nőnének, addigra megérkeznek a piacok, sőt republic esetében meg úgysincs garrison.
Valszeg le fogok gyártani pár muskétást, ha eljön az idő, azt army-ba rakva át lehet kelni biztonságosan valamelyik földrészre. Egy 3 tagú musket army-t asszem már egy cavalry sem támad meg.
Játék közben csináltam néhány screenshotot ezt most megosztom veletek :) :
2070 BC,. Az első képen a felfedezőútra induló hajóm látható. itt már 3 városom van (a workert egyből elindígtottam a goody hut-hoz és kaptam egy settlers-t :). A hajót gyorsépítéssel készítettem el.
1275 BC, .Köv. képen a frissen alakult Aztéc republic látható, New York már az enyém+ a béke fejében még két város. A köv. körre 5 templomom fog elkészülni, elköltöttem az eddig gyűjtögetett pénzt. Már elég sok civvel kereskedtem, és elég sok exclusive kapcsolatom volt. :)
1300 AD. Újra egy nagy ugrás, javában a modern korban, 1275 óta a lakosságom az interneten tájékozódik legújabb sikeres hódításaimról, a saját lakosságom szeret engem, ugyanezt nem mondanám el a többi civilizációról peace és treaty breaker-nek tartanak... :( no igen eszközökben nem nagyon válogattam :)
Mint már említetem elég sok visszatöltést csináltam és sokszor igazán mázlim volt, elsősorban abban, hogy a többiek milyen találmányokat fejlesztettek, no és az a settlers se jött rosszul az elején. Nem tudom ki mennyire játszik "etikusan", de nálam a cél érdekében belefér, hogy right of passage szerződés után rohanjam le valakinek a városait ( persze nem akarnak velem ilyet kötni, de annyi találmányt ajánlok cserébe, hogy nem tudnak ellenállni a kisértésnek :-D )
Szerintem tesztelj egyet-kettőt, és akkor meglátod, hogy a véletlenszám-generátortól függ csak. Én egyszer csináltam egy kis szcenáriót, ahol ezt teszteltem, és hibahatáron belül volt az eltérés a megadott esélyekhez képest.
1850-re? :) Akkor az szoros lesz az enyémmel mérve össze! :) izgulok kicsit! :))
Amint írtam, nekem is megvolt 1850-re, csak amikor a győzelmi üzenetet kiírta, akkor már lent a sarokban 1852-t mutatott, tehát én e szerint könyvelem: 1852...
én több próbajátékon túl vagyok. Volt ahol az első Archerem meghozta az ML-t és Archer Armym lett, mert vas még sehol sem volt. de most alegutóbbiban, csak a tankok idejére jött össze egy vezér.
nekem az a gyanúm, hogy az ML-ek kiosztását befolyásolja a játék állása. vagy nemtom mi. Hiába a szöveg, hogy csak ez-meg ez számít. szerintem nem.
Egyébként most alegelején kigolyóztam az Amikat. az inkákat meg amikorra lettek Cavlaryim.