Még a múlt században (1990) voltunk Malmőben, ahol az állomáson hiába kerestük a vízcsapot. Emigráns ismerősünk legyintve mondta, ez nem Magyarország, itt minden csak pénzért van. Az állomási csapok tekintetében kezdjük utolérni Svédországot. :)
Ha külön járműpark lesz, akkor gondolom ehhez kapcsolódóan külön üzemeltetői banda is.
Így szvsz nem lesz nehezebb vezényelni, sőt a személyvonatos fordák ekkor tudnak majd igazán "kitisztulni"=> nagyobb hatékonyság lesz elérhető a személyvonatos fordulókban.
A sületlenek tényleg megcsinálják, aljas módon vasútra költve a szintén sületlen EU pénzét, meg az adófizetőkét, akik széles látókörrel jövőbe tekintve jobban tudják, hogy mit szeretnének (Győzikét TV-elnöknek).
Az esztergomi Suzuki megduplázza a termelését, a 4-es vonalat pedig a MÁV kevésbé sületlen (?) fele nem fejleszti: "minek oda jobb pálya a négy utassal dűlöngélő Bz-nek". Okkkos, jó kutya...
A februári (nekem ez a legfrissebb) tehervonati közlekedési rendben (TKR) Hodosról nyolc pár tehervonat indul (5:15 Biharkeresztes, 7:40 Celldömölk, 11:00 Dunai Finomító, 11:50 Celldömölk, 12:46 Ferencváros, 17:00 Celldömölk, 21:35 Rajka, 23:28 Soroksár), Zalaegerszegről további kettő a 25-ös vonalra. Nem hinném, hogy mindegyik csak nyolc Eas kocsit visz, hiszen tavaly ősszel elég sok gabonaszállítót is láttam, és a kassai vasmű acélhuzaljai is erre mentek a kikötőbe. De majd kicsit megint körülnézek a környéken, elég régen jártam arra. A másik hiba, ha valaki a jelen számára fejleszt. Ezek szerint az M3-as autópályát is feleslegesen építették? Már Emődnél kong az ürességtől...
taxxx, ne vedd személyeskedésnek, de jó lenne, ha nem töröltetnéd ki a korábban más néven tett hozzászólásaid. Látnánk, hogy mi jön be a tippjeidből :))
Így van,nehezebb lesz vezényelni,több gépmenet lehet,több emberrel lehet a feladatot megoldani,készenlétes gépek kelhetnek.stb.. (Kíváncsi lennék THE GOOD arcára amikor a V43-2000-es sorozatot aranyáron méri majd a GÜ.)
Sziasztok! Köszönöm szépen a kérdésemre adott gyors és kimerítő válaszokat. Már csak néhány kérdésem lenne a témával kapcsolatban: mennyibe kerül a Záhony-Csap menettérti jegy, mennyi ideig tart a vámvizsgálat Csapon (hogy legyen idő a belföldi jegy váltására Kijevig), mennyibe kerül a sima, illetve a hálókocsijegy Csap-Kijev között, illetve hogy a Tisza Csap-Kijev között is csak hálókocsikat továbbít. Ígérem, hogy egy időre eldugulok :-)) Üdv M412192
Ezek a járatok kiváltanák a Hatvan_Miskolc_Hatvan személyt
Ezen a ponton jutnék el addig,hogy nem utazok vasúton...
Egyébként az ötlet teljesen szimpatikus,de ha már merünk nagyot álmodni,akkor legyen inkább villany-Desiro a drót alatt,vagy valami hibrid jármű,mint pl. a GTW 2/6
Mi a véleményed a sínautóbuszokról illetve arról , hogy miért nem lehet így is utasforgalmat lebonyolítani?
Jelenleg is járnak 2-4 BHV-s szerelvények minimális 20 fővel.
Mivel villamosított vonal ezért szili+ 2-4 bhv vagy B stb kocsiból.
DSA sínautóbusz a kisebb megállók utasait elvitte a nagyobb állomásokra ahol átszállhattak a Gyorsra.
Én ma is ezt megcsinálnám egy szóló Bz-vel és a legyártandó csuklós Bz-vel!
betétjáratokat a fővonalra!
Ezt ugy is lehetne hogy a 80 asnon a 86 102 84 88 87 mellékvonalakról felhoznám a Bz-t 80-asra 87a-ra 85-re hiszen vannak olyan szilis vonatok amik 10-15 főt visznek mint említettem 2-3-4 Bhv val.
Adács Karácsond Ludas Nagyút forgalma könnyen lebonyítható lenne egy Bz-vel is, forgalomnetes délelőtti délutáni esti időszakokban.
Szintén Csincse Mezőkövesd felső szihalomra is luxus a mindenütt megálló személy ami Miskolc Hatvan között jár.
Ezekről a megállókról elég lenne egy szimopla Bz is.
87 85 vonalakon szintén forgalomnetes időszakokban szóló bz-t járatnék.
Ezek a járatok kiváltanák a Hatvan_Miskolc_Hatvan személyt a gyors esetleg Emődön is megállna ugyhogy a nagyobb állomások kiszolgálva lennének.
A feladatot a 84 86 87 88 vonalon közlekedő Bz-k holtidejében szervezném csak példa csúcsidőben 84-esen Kálon álldogál 5.50 -8.40 ig pl a 86-oson 10.30-13.20 között és sorolhatnám.
Ugy odanám meg hogy egyszerüen továbbközlkedtetném őket.
Fordulóállomás borsos 2200 dija bizonyos esetbe megtakarítás lenne zene járatösszevonással.
Majd megpróbálom visszakeresni...de a pilóta-topicon még nem vagyok ismerős,mert csak tavaly aug. óta érdekel a téma,és csak olvasni szoktam azokat a topicokat,és csak ritkán,mert rengeteg az ismeretlen lakó...
" "és Záhonyig mivel utazik", amire természetesen a helyes válasz: busszal/ kocsival/stoppal"
A konfliktusmentes válasz valóban ez. A helyes válasz talán inkább egy juhlábhengerrel való kezelés lenne... (Tudom, amicus-tól mindjárt kikapok. :))) )
"Nem tudom mennyire lehet náluk közvetlenül a hálókocsikalauznál hálókocsiótjegyet venni."
Az ukránokat sajnos nem tudom. Az oroszoknál elméletileg semennyire, mert az Expressz-2 rendszeren keresztül lehet csak. Viszont az utaskísérő - ugyanebből a forrásból kiindulva - nagyon is jól tudhatja, ki hol fog fel/leszállni a kocsijába/ból. Ebből következően, ha nem fél az ellenőrzéstől és az ágyneművel is el tud számolni, akkor az üres helyeket saját rámenősségének megfelelően használja fel. Ezt persze biztonsággal csak az az utas tudja kihasználni, aki tisztában van - az adott viszonylaton a várható utasterheléssel, - az ellenőrzések sűrűségével és alaposságával, - az adott viszonylaton dolgozó utaskísérők "rugalmassági" tényezőivel.
"Vegyél belföldi menettérti menetjegyet Záhonyig,meg egy Záhony-Moszkva menettérti nemzetközi jegyet külön."
Azért, ha csak Kijevbe mentek, ne vegyetek Moszkváig jegyet:))
'Ez utóbbit megveheted bármelyik IBUSZ-irodában,ott nem kötözködnek"
Sajnos nem bármelyikben, mert nem mind árul vonatjegyet.
Az igaz, hogy az utazási irodákban nem szokott lenni a MÁV-nál ilyenkor elforduló furmánoys kérdés, hogy "és Záhonyig mivel utazik", amire természetesen a helyes válasz: busszal/ kocsival/stoppal.
"Záhonyban meg leszállsz a MÁV-kocsikról,és átülsz az oroszokba"
Nem tudom mennyire lehet náluk közvetlenül a hálókocsikalauznál hálókocsiótjegyet venni.
Van kijevi hálókocsi is, talán az a legcélszerűbb, de valsózínűleg olcsóbb a Bp-Záhony:belföldi IC, Záhony-Csap: nemzetközi menettérti jegy, Csap-Kijev: belföldi jegy verzió.
Az én kedvenc történetemet egy magyar "ilyen" produkálta Görögországban:bizonyos okok miatt elmaradt a szokásos leszállás előtti ellenőrző lista,ígyaztán behúzott futóművel sikerült leszállni.A toronyban lévők rádión rájuk ordítottak,de már késő volt...Ám köszönhetően a pilóta azonnali reakciójának,és a három Kuznyecov bivalyerejének,a gép hason csúszásból kb 260 km/h nál ismét felemelkedett,és a futók kiengedése valamint egy forduló után földet ért.Mindenki épségben megúszta,a gépet kivéve,amely azóta is ott vesztegel...
A történetet egy,az egyik barátom által kikölcsönzött,légiközlekedési balesetekkel foglalkozó könyvben olvastam...de így sem tudom elhinni a történetet....
Egy ilyen belföldi járatán látták, hogy a földi bárizsnya a szárnyon állva bakanccsal rugdosta vissza a fékezőlapot. De az igaz, hogy szigorúan belföldi járaton volt.
Nincs semmilyen "ésszerű oka"? Azért ez egy kicsit túlzás...
Esetleg arra gondolsz, hogy ha két-három éven belül elkészül (el fog készülni) a Csorna - Porpác, a Győr - Celldömölk és a Boba - Hodos villamosítás, akkor nem lesz majd elég villamos jármű, ami jár rajta? Igazad lehet, a helyi személyvonatok maradnak Bz-k, legfeljebb Pápa felé megy majd néhány kivénhedt győri vagy szombathelyi Szili...
Ha az eredeti hozzászólásodban lévő őriszentpéteri Sziliben kételkedsz, abban is igazad lehet. De csak ha közben piros Taurusokra gondolsz... :)
Turisztikai szempontból lehet, hogy érdemes, amúgy inkább a Záhonyban váltott, Csapig szóló jegyet érdemes bevállalni.
"...a széles nyomtávú személyvagonok kényelmesebbek alvá szempontjából..."
Attól függ. Ha a Tiszával mentek, akkor leginkább hálókocsikat fogtok benne találni, azok pedig nyilván jobban alváshoz "idomítottak", mint az általad felsoroltak. Ha Csaptól valami más távolságival mentek, az a hálók mellett többnyire tartalmaz egyterű fekvőhelyes kocsikat is ("plackartnij"). Az ide szóló jegy lényegesen olcsóbb, de a körülmények valamivel ... izé ... vadregényesebbek. Ki lehet próbálni a "Csap-Kijev kizárólag helyi vonatokkal" című variációt is, ez rendkívül érdekes lehet, bár ekkor nem Kijev lesz az események középpontja, hanem az utazás maga.
Vegyél belföldi menettérti menetjegyet Záhonyig,meg egy Záhony-Moszkva menettérti nemzetközi jegyet külön.Ez utóbbit megveheted bármelyik IBUSZ-irodában,ott nem kötözködnek,és aztán Záhonyban meg leszállsz a MÁV-kocsikról,és átülsz az oroszokba.
Senkinek semmi köze hozzá, (kivéve a határőröknek,de azokat meg nem a jegy érdekli) hogy te Záhonyban szállsz fel az "igazi" Tiszára,még akkor sem,ha nem ott laksz és nem ott vetted a jegyet.
Én a helyetekben elmennék előre a Budapest Nyugatiból 17.05-kor induló Bereg IC-vel Záhonyba és ott váltanék jegyet és szállnék fel a Tisza nemzetközi gyorsra.
"a széles nyomtávú személyvagonok kényelmesebbek alvás szempontjából mint a Bko-k, Bo-k, By-ok, Bp-k?"
Igen, különösen, hogy a vonat nemzetközi forgalomban hálókocsi vonat, bár lehet, hogy Csapon kap belföldi ülőkocsikat is, ezt nem tudom.
Amúgy az új Budapest-Kijev Eurolines buszjáratot néztétek már?: