"Még nem utaztam vonaton – izgul a kilencéves Kapás Margit. Bátyja a két évvel idősebb József tavaly a főváros nevezetességeit nézte meg osztályával, oda vasúton mentek."
A "felesleges" 9 km-t pedig ne így nézd. A MÁV adott összegért elvisz Téged Gyál Felsőre. Ha Neked ez megfelelő összeg, akkor elfogadod, és megveszed a jegyet. Ha sokallod, akkor utazz mással.
Amennyiben nem kívánja megfizetni az utazásához szükséges menetjegy árát, természetesen megteheti. Ez esetben viszont ne nevezze magát vasútbarátnak. Inkább bujdosson el szégyenében.
Anyukájuk is örül a lehetőségnek, kényelmesebbnek és biztonságosabbnak véli, mint a közúti közlekedést.
Anyukanak igaza van es van esze. Egy majdnem baratnom lett jelentkezett 5 ev utan, dicsekedett micsoda allasa van meg kocsija, de azert itthon nem szaguldozik annyira mint nyugaton. Irtam neki vissz ilyen pezel teli tapasztalatlan libak miatt nem merek kimenni az utra, inkabb vasutat valasztom!
El tudja valaki mondani, hogy a Debrecen - Hajdúsámson HÉV régi nyomvonala pontosan hol volt Debrecen - Pallagpuszta közt?
Figyelem! Pallap és Pallapuszta nem ugyanaz!!
Állítólag elhaladt a mezőgazdasági akadémiánál, ami a jelenlegi Debrecen-Pallag. Ezt el tudom képzelni. De akkor hol ágazott ki a jelenlegi tiszalöki vonalból, a józsai fatelep környékén valahol? Valami Nagyerdei elágazás nevű helről is hallottam. 1951-ben szűnt meg ez a vonal, amikor megépült Apafa - Pallagpuszta (Dombostanya alatt) között az összekötő vonal.
Sajna gyerekkoromban ennyire nem fedeztem fel a környéket, pedig 3 és 1/2 évet Pallagra jártam iskolába! Mutattak egyszer egy régi esőbeállót, ami állítólag a villamos végállomása volt, ami a Klinika felől a közút mellett járt, anno. De szvsz akár a HÉV megállója is lehetett. A HÉV viszont nem a villamos nyomvonalán jutott ki Pallagra, ugye? Marhavásárteret biztosan érintette.
Vagy egész rossz helyen keresgélek? Láttam régebben egy térképet a régi vonalvezetésről, de az nagyon elnagyzolt volt.
Továbbá: milyen volt a HÉV és a MÁV fővonal kereszteződése? Sima átszelés, vagy állomás jellegű?
"Mintegy harminchárom évnyi szünet után az általános iskolások charter-járata törte meg a sínek csendjét.
1971. december 31-én indult utoljára személyvonat a település állomásáról. Ezt erősíti meg Fejes Sándor Napló-kézbesítő is, aki az ominózus napon indult szüleihez Egerbe, de január másodikán már busszal kellett hazajönnie Kabáról.
A Kövy Sándor Általános Iskola diákjai is a Bükk-hegység felé vették az irányt; hat előtt öt perccel indultak Szilvásváradra. A Kaba-Karcag-Tiszafüred-Eger útvonalon dízelmozdony húzza a hat kocsiból álló szerelvényt a négy és fél órásra tervezett úton. Kedden az alsósok kirándultak mintegy ötszázan, az elsősök nem mentek, nekik még túl hosszú lenne ez a nap - este tízre ígérték a hazatérést. Szerdán a felsősök látogatják meg a környék látványosságait, illetve túráznak a hegyekben.
Keveset aludtak
- Még nem utaztam vonaton – izgul a kilencéves Kapás Margit. Bátyja a két évvel idősebb József tavaly a főváros nevezetességeit nézte meg osztályával, oda vasúton mentek. Anyukájuk is örül a lehetőségnek, kényelmesebbnek és biztonságosabbnak véli, mint a közúti közlekedést.
Simon Anikó már sokszor igénybe vette a MÁV szolgáltatásait, szüleivel mindig így utaznak a Balatonnál lakó nagynénihez. Makula Bettina rövidebb utakon már kipróbálta a vasparipa vontatta kocsikat, de azért ő sem sokat aludt. Ennek ellenére keresve sem találkozom álmos gyerektekintetekkel. - Bezzeg, ha iskolába kell menni, az órára sem kelnek fel – mosolyognak elnézően a szülők.
Máskor is mehetnek
Szerencsére a sínpártulajdonos cégek mindegyike lemondott az iparvágány pályahasználati díjáról, és a vasúttársaság is csupán menetrendszerinti diákkedvezményes díjat számol fel, ennek felét pedig az iskola fizeti – tudtuk meg Pintérné Baranyai Ildikó tanárnőtől, az utazás ötletgazdájától. Vollay Elemér iskolaigazgatónak is tetszett az ötlet, a MÁV pedig biztosított charterjáratot, ezért jövőre is lesz lehetőség vonatkirándulásra. Amikor kigördült a szerelvény, néhány anyuka elmorzsolt pár könnycseppet féltett csemetéjéért, s feltört néhány mély sóhaj is. "
"Nehogymár Én kutassam végig a vonatot hogy épp hol tartózkodik :)) Zoli vagyok, nem hülye :)))"
Én itt a topicon a szolgáltató céggel (MÁV) szemben mindig egy, a fogyasztót, utast védő álláspontot képviselek, a MÁV-tól is különböző eszközökkel elvárom az utassal szembeni korrelókt magatartást. Ezt ugyanakkor elvárom az utastól is, ne essünk át a paci másik oldalára.
Igen, a szabály itt most neked kedvez azzal, hogy elvileg lehetővé tenné a vonaton is a jegy kiegészítését (arról most ne vitázzunk, hogy a jv-k ezt hogy értelmezik, hálás lennék ha hozzászólnának a témához) Az viszont Tőled, az utastól is elvárható, hogy (főleg ilyen kiélezett helyzetben, amikor valljuk be, nem sok esélye van annak, hogy találkozol a jv-vel), hogy az utas keresse meg a jv-t és kérjen tőle jegyet. Ha ezt elmulasztja (főleg tudatosan), akkor én személy szerint nem tudom sajnálni.
A "felesleges" 9 km-t pedig ne így nézd. A MÁV adott összegért elvisz Téged Gyál Felsőre. Ha Neked ez megfelelő összeg, akkor elfogadod, és megveszed a jegyet. Ha sokallod, akkor utazz mással. Sok más helyen sem az utazási távolsággal arányos a jegyár. A MÁV így dolgozik, ezt ajánlja.
Hát de ha egész Kö-Ki Pestimre között nem jön a kaller csak Pestimre Gyál között akkor arról én nem tehetek... Nehogymár Én kutassam végig a vonatot hogy épp hol tartózkodik :)) Zoli vagyok, nem hülye :)))
Nagy csomagnak nemigen van hely benne, pedig reptéri járat is. Egyébként nagyon kényelmes ekkora távra.
Ez igaz, de
1. Az egész holland vasút elővárosi jelleggel működik, relatíve kevés a "nagy" útra nagy csomaggal induló utas.
2. Eszméletlen kapacitásfelesleget mozgatnak meg, pont azért, hogy az utasnak szinte 99,99%-os valószínűséggel legyen ülőhelye. Ezért rengeteg üres hely van, és így van hely a csomagoknak.
Egyébként döbbenetes, hogy mekkora kapacitásfeleslegük van. A hét végén volt a Königinendag, a Királynő születésnapja, ekkor Amszterdamban hatalmas fesztivált rendeznek, és az ország nagyobb városaiban is nagy ünneplés van. Rengetegen kelnek ilyenkor útra, mint nálunk a napfogyatkozáskor vagy aug 20-án.
A vasút ebben a nagy forgalomban, az esti hazaszállításkor is elketyegett lényegében mentesítő vonatok nélkül. Persze egy rendes szombat esti menetrendnél nagyobb vonatok közlekedtek.Igaz, láttam álló utassal vonatot, de mondjuk egy vasárnapi 715-ön asszem ünnepelnének az utasaok, ha csak ennyi lenne a zsúfoltság. Azon a vonaton is volt szép számmal üres ülőhely, de pár fiatal társaság inkább a peronokon állt (ezt itthon is meg lehet figyelni)
Mielőtt valaki elkezdene bezzegelni, az érem másik oldala: Hollandia sokkal gazdagabb, mint mi, megengedhetik magunkbak. Másrészt teljes áron egy Bp-Székesfehérvár távolság 9 euro 40 centbe, kábé 2300 forintba kerül.
"A kormány nem akar kihátrálni az ügyből, épp ellenkezőleg, mivel a fél kormány ezzel akar haknizni szerte az országban jövőre, két vonatnak addigra itt kell lennie."
kisséOFF Persze, mert az adott környéken vonattal bejárók között ezzel lehet x szavazatot szerezni. Az x szavazattal áll szemben a motorvonattender közvetlen és közvetett ára. Az x szavazat mennyisége mozog (botrányok és ellenbotrányok, valamint a térségeket érintő események hatására), a közvetlen ár viszonylag fix, a közvetett ár (pl. a beszerzés körüli botrányok x-et módosító hatása) szintén mozog.
Ha a közvetlen+közvetett ár tartósan az x szavazat fölé kerül, akkor a mindenkori kormánynak ki kell hátrálnia a dologból, mert a döglött ló esete forog fenn. kisséON
Bergün? Amúgy tényleg megy a dolog. Igaz képesek egy-két percet eltölteni egy le vagy ráakasztással...
Azután meg fékpróba nélkül gyerünk neki a hegynek. Végülis csak 50-60 o/oo , ami előfordul arrafelé.
Az www.rhb.ch-t viszont ajánlom mindenkinek. Van egy érdekes webkamera Filisur állomáson, ami alatt ott a menetrendábra is. Néha még késnek is a vonatok. Már olyan is volt, hogy 3 percet...
Emlékeim szerint ilyen szerelvény jár IC-ben Amsterdam-Schiphol-Breda és Amsterdam-Schipol-Haga útvonalon is.
Nagy csomagnak nemigen van hely benne, pedig reptéri járat is. Egyébként nagyon kényelmes ekkora távra.
Pestimre - Gyál felső között ugyaúgy ki fogom dobni a 9 km-t mert ugyebár valami 1vagy 2 km az a táv...
Miért nem kérhetek kiegészítő jegyet? Egyszer Kecskemétről Tiszakécskére mentem de útközben telefonáltak hogy menjek el Tiszavárkonyba mert ott várnak. Jött a kaller, megmondam mi a helyzet, kézszégesen kiszolgált egy kiegészítővel, és semmi probléma nem volt belőle..
a teherautó vezetője elfelejtette(?) visszaengedni a billenős autó puttonyát,és így hajtott be az átjáróba.Pókháló szakadt,autó borult,sofőr kórházban...
Pestimre és Gyál felső közötti 1,5 km-es szakaszon jön a kaller akkor kérhetek-e kiegészítő jegyet PÓTDÍJ NÉLKÜL?
Nem.
Vagy milyen ötletet javasoltok, nekem napi 9 km-es jegy árát a kukába dobni elég nagy luxus ezért tökölök hogy hogyan lehetne megoldani ezt.
Szeptembertől jön a nagybérlet, akkortól csak Pestimre - Gyál felső viszonylatra kell a jegyet kérned.
Megbüntetnek-e akkor ha veszek egy keltbélyegzés nélküli jegyet KÖ-Ki-n (ha még árulnak ilyet - mert a gép elvileg rányomja mindig a napi dátumot) és azza utazok minden nap, ésha jön a jegyvizsgálló akkor azt adom oda neki.
Igen, 2000Ft-ra.
a gép elvileg rányomja mindig a napi dátumot
A kiadás dátumát igen, érvényességnek csupa nullát állít be.
Stempli nelkuli jegyvasarlasrol volt mar szo, de nekem sem tiszta. Lehet ha megoldhato lenne tobben vasarolnanak. Pl. balatonnal ingazok ha jon a rosszido es tomott a sor a penztarnal akkor ha lenne X darab mint a BKV gyujtosbe X tavolsagra akkor hasznalnak eloszeretettel. Jon a jv, leszakitani 1-et, ervenyesiti es kesz.