"Érdekes lesz pótolni a többszáz kiesett vontatójárművet. Honnan és hogyan szerzik majd meg az ehhez szükséges milliárdokat? "
Nem kell több száz.A MÁVCargo magáncég lesz,majd kitermeli a mozdonyok árát.A SzeSza vagy az utódjai szintén kigazdálkodják a motorvonatok ellenértékét.A MÁV GÜ esetleges jogutódja maximum személyzetet tud majd biztosítani.A versenytársak meg hozzák a sajátjukat.
"A remot. intézménye csupán arra jó,hogy elodázzák az újonnan,mai igényeknek megfelelő,újonnan épített,és munkavédelmi szempontokból max. alkalmas vontatójárművek beszerzését."
Arra vagyok kíváncsi mi lesz majd kb.15 év múlva. Mikor már a remot Szergejeknek, Dácsáknak csörgőknek V43-asoknak stb. lejár az életciklusa és már nem lesz mit remotorizálni... Érdekes lesz pótolni a többszáz kiesett vontatójárművet. Honnan és hogyan szerzik majd meg az ehhez szükséges milliárdokat?
Nem vezet jóra, ha a minél alacsonyabb ár az egyetlen szempontunk. Lásd nagy áruházláncok: az árversenyben előkerülnek a lejárt szavatosságú, bizonytalan eredetű stb. termékek. Szóval a lefelé licittől én tartok.
Érdekes ötlet, mindenesetre a mai gyakorlathoz képest nagy változás lenne, ha a gyártók - ahogy írod - ezentúl nem a megrendelőnek, hanem egymásnak írokgatnák a szakmai anyagaikat: ez szerintem nem az átláthatóság, érthetőség, hanem épp ellenkezőleg, a minél kisebb támadási felület felé tolná el a hangsúlyokat. - Minek bajlódjak egy technikai újítással, ha a konkurencia jól beleköt, közben pedig titokban lekoppintja? - kérdezhetné a gyártó.
Semmiképp sem hiszem azonban, hogy akár a MÁV-nak, (ő ezúttal úgyis kudarcot vallott ezzel), vagy nekünk, vasútbarátoknak kellene forradalmasítanunk a közbeszerzési eljárást. Ez az eljárás vasútbarát szempontból adott, motorvonatunk belátható időn belül CSAK ezeknek a szabályoknak a betartásával lesz - akár jók, akár rosszak ezek a szabályok.
Magam részéről inkább kérek mattiltól minden nap egy, a tegnap estihez hasonló élteképet, semmint minden nap 100 hiábavaló hozzászólást arról, hogy "a rendszer rossz". Bankkártya-témára ugyanez vonatkozik (remélem érti a címzett).
nem a tenderrel van a baj, hanem a módjával. a titkosságot kellene kiiktatni, minden pályázó megismerhetné az összes többiét, - még segítenének is jól kivesézni az ellenfél anyagát - a legvégén pedig nyilvános licit, LEfelé.
ez év febr ban találtam 1 képet ami szerint az EC Bartók Béla vonatnak Németeknél más a neve. Akkor azt a megoldást kaptam h ÖBB EC Rhomberg Bahntechnik. a név ami ki van írva ezen a kis képen.
aztán ma kóboroltam a railfan europe oldalon és találtam ezt a képet. A szöveg szerint ÖBB EC Rhomberg Bahntechnik Bregenz - Wien Westbhf. Ha jol tudom az EC Bartók Béla járatnak nem sok köze van Bregenz városhoz. Akkor mégse lehet az ÖBB EC Rhomberg Bahntechnik a mi EC Bartók Béla járatunk. Most akkor hogy van ez? Ötleteket várok. Köszi
A tender tök jó dolog, mert 1. Elkeni a személyes felelősséget. (Nem "én találtam ki", hanem "mi találtuk ki".) 2. Jó sok adminisztrációval jár, így jó sokaknak nyújt munkalehetőséget. 3. A nagyon kezdő próbálkozóktól elveszi a kaszálási lehetőséget, vagyis őrzi az elitet.
Kellenek szabályok. Megszegik őket? Igen, megszegik. De legalább a Cég orra alá lehet tolni a jogszabályt, hogy ezt és ezt a pontot nem tartottad be, fiacskám.
Ha nincs tender, akkor csak "éreznénk", hogy már valami megint bűzlik.
A közbeszerzési eljárás - szerintem - nem csodaszer, hanem egy apró banánhéj, melyen a legbénábbak - a MÁV simán ide tartozik - jól elcsúsznak. Ez is valami, de ha bárki tud jobbat, ne szégyellje elmondani :-)
>Ennek ellenére úgy tűnik, hogy mégsem alkalmaznak túl sok ilyen embert. :( Mert nincs rá pénz, te boldogtalan...
>... a vágóhidak jó része pedig még mindig rendelkezik iparvágánnyal. Ha azóta le nem aszfaltozták. Tudok olyan nagyot, ahol bizony nem leaszfaltozták, hanem lePraktikerezték... És tudok olyan nagy hizlaldát, ahol nem az iparvágányt, hanem az egész hizlaldát ipariparkozták le.
>-Az állatvédők miért a szőrmebundát hordó embereket üldözik, miért nem mondjuk a bőrdzsekit hordókat? Mi a baj a sertés- vagy juhnappa dzsekit hordókkal? Amikor a sertéssülted vagy a kolbászt eszed, piszkálnak az állatvédők?
>(A disznókra és a marhák tartására már jobban oda lehet figyelni, mert jobban szem előtt vannak, meg jóval több van belőlük.) Na látod, tudsz te okosat is írni. Így van. Néhol még még nagy házat is építenek nekik, meg mobiltelefont is kapnak.
Ennek a mondatnak kissé demagóg hangzása van, nem? Nos, belegondoltál már, hogy egy MÁV-hoz hasonló bűnbanda hogy szórná a pénzt a haveroknak és a rokonoknak, ha még ez a formális, tökéletlen és csekély hatékonyságú rendszer se lenne?
Amíg nem találsz fel jobbat, ezzel kell beérnünk. Mindenesetre a MÁV még egy jó közbeszerzési eljárást is el tudna szúrni, azt hiszem (én egy kis senki vagyok, a MÁV jogtanácsosaival pedig Dunát lehet rekeszteni, mégis lehet, hogy nem buktam volna be a motorvonat-tendert, vagy a Westend2-telket...).
Az a baj, hogy ha nem csinálunk közbeszerzést, akkor sérül a szabadversenyes kapitalizmus és a piacgazdaság, ami az alkotmányunkban is benne foglaltatik. Első felindulásból én is ezt a jelszót kiabálnám, csakhogy akkor is lennének visszaélések, még nagyobb lenyúlások. Az ember már csak ilyen. Sajnos ennél jobbat nem találtak még ki, és ezt is emberek működtetik, így adott az ilyen malőrök, lenyúlások és kartellezések lehetősége is.
Értem én, de akik benne vannak, nem akarják majd megérteni. A tender tök jó dolog, mert 1. Elkeni a személyes felelősséget. (Nem "én találtam ki", hanem "mi találtuk ki".) 2. Jó sok adminisztrációval jár, így jó sokaknak nyújt munkalehetőséget. 3. A nagyon kezdő próbálkozóktól elveszi a kaszálási lehetőséget, vagyis őrzi az elitet.
Tehát ahogy Moldova novellájában a házmester azt mondta, hogy "mehr Lift" (mert több liftpénzt lehet szedni), a tenderfanok sem elégszenek meg a WC papír és a hatlapfejű anyák tendereztetésével. Sőt, az egyedi cuccok sokkal jobbak, mert többnyire jó drágák, jó kevesen értenek hozzájuk, tehát kiváló táptalajok minden svindlihez.
"a régi pálya olyan mint az ökörhugyozás, talán nincs benne 400 méter egyenes sem a tizenhárom km-n."
Erre írta itt valaki, hogy ottani idősebb emberek véleménye szerint ez azért volt, mert xy nem engedte be a birtokára a vasutat, és hogy ez milyen csúnya dolog. (Megjegyzem, én sem engedném be. Max. ha többet fizetnek érte, mint amennyi kár ér vele.)
Viszont amikor arra jártam, azt láttam, hogy adott a folyó lapos völgye, és a vasút ennek a völgynek az oldalában kanyarog. Ezek után beleképzeltem magamat egy túl nagy invesztíciókba belemenni nem akaró HÉV-építő helyébe, és azt láttam, hogy: - Mem merem nagyon levinni a vasutat a völgybe, mert félek, hogy árad a folyó, esetleg megcsúszik a partoldal, és a vasutamnak annyi. Megerősíteni a talajt nem tudom, mert az drága. - Fentebb érvényesülnek a lapos halmocskák, amelyeket le kellene gyalulni, ez viszont elég sok munka és pénz. - Marad a kanyargós pálya, ami szintén több munka és pénz, de a fenti kettőnél kevesebb.
Ezért mondom az elsö pillanattol, hogy ilyen esetekben
LE A TENDEREKKEL
meg azok kitaláloival.
Legyenek tenderek tömegcikkek, autok stb. beszerzésére, de hagyják békén az egyedi vonatok, mozdonyok beszerzéseit, és ezt bizzák azokra, akik azokat használni, karbantartani fogják, és felelöséget tudnak, kivánnak vállalni tetteikért. (Ezért meg hasonlokért megy csödbe minden állami vállalkozás, mert a döntést olyanok és ugy hozzák, hogy az általam idézett fogalmak ismeretlenek számukra.)
"Még mindig nagyságrendekkel olcsobb mint egy ilyen, meg hasonlo tenderek elszabotálása."
OFF Lehet. De a tender-elszabotálók újratermelődnek, ezáltal a tender-elszabotálások is. Ha sorra csukod be az elszabotálókat, egy idő után azt veszed észre, hogy nem lesz aki őrizze a rabokat, mivel néhány büntetésvégrehajtási tender elszabotálása miatt a bv-seket is mind be kellett csukni. Ígyhát az egész bolygó egy nagy börtönné válik, ahol mindenki rab. De ebben semmi új nincs, pl. párszáz éve egy jeles drámaíró emlegette ezt kicsiben, amikor a hős szájába adta, hogy Dánia börtön... ON
a régi pálya ezen a szakaszon Bagod, Zalaszentgyörgy és Zalacséb falvakat érinti, mindhárom faluban az alsó házsorok alatt 2-10 méterre halad.
Az új pálya mindhárom faluban a régi melé símul, tehát aki eddig vonattal ment az ezután is mehet, mert max. 10-20 méterrel kell többet gyalogolnia.
Nemrégiben én is jártam arra, és láttam a nyomvonalat. Szerencsére nincs messze a régitől, így nem szúrnak ki az ottlakókkal. (Korábban valaki jóval távolabbi vonalvezetést említett.)
Azért a bőrből készült termékekre nagyobb szükség van, ráadásul a disznók és a marhák nagyüzemileg tarthatóak, és a húsuk is feldolgozásra kerül, míg a szőrmeállatokat általában csak a bundájukért tartják és gyakran kegyetlen körülmények között. (A disznókra és a marhák tartására már jobban oda lehet figyelni, mert jobban szem előtt vannak, meg jóval több van belőlük.)
Ez igy igaz. Mindenesetre a kerdesem arra iranyult, hogy en meg egyetlen sem kozuti sem vasuti allaszallito egysegnel nem lattam tiltakozokat. Esetleg akkor ha balesetet szenved (kozuti) es sok allatt elpusztul/serul meg.
OFF: -Az állatvédők miért a szőrmebundát hordó embereket üldözik, miért nem mondjuk a bőrdzsekit hordókat? -Mert egyszerűbb egy öreg nénit b@szogatni, mint a Pokol Angyalait..... ON Rövid válasz a kérdésre.
"Nos, ahogy elnézem a mellékvonalakat (és nemcsak azokat), jópár zsibbasztó hely akad még... Ezeken a helyeken sokan nőttek fel, sokan emlékeznek rá, milyen volt "régen, amikor jobb volt". Most meg "rosszabb van". Avagy: jaj a legyőzött közlekedési formáknak..."
Azért is fáj még a szívem, mert manapság egyre több villamosított vonalon érzek mellékvonali feelinget...
Érdemes lenne, az állaltvédőket zargatni, hogy ezzel foglalkozzanak, és egyéb jeletéktelen dolgokkal.
Pl.: Állítólag a galamb védett állat lett, így nem lehet neki fogamzásgátlt adni, hogy ne szaporodjon túl, és ne lepje el a belvárosi épületeket a melléktermékük.