Keresés

Részletes keresés

attus germanicus Creative Commons License 2005.05.01 0 0 176148
A Haputbahnhof / Lehrter Bahnhof újraépítés alatt áll. Az S-Bahn már megáll, a távolsági vonatok még nem. Átmenő vonat meg persze, hogy van egy csomó, mert nyugat felől a Zoo-hoz csak a Lehrteren keresztül lehet eljutni.
Előzmény: v_peti (176146)
M40 120 Creative Commons License 2005.05.01 0 0 176147

Közzé akarom tenni... Erre nem gondoltál, mi?

Ha, valóban, szvsz beszéld meg maczkóval.

Miért nem írom fel...
Ennek hét oka is van. Most csak egy: nincs CD/DVD íróm
.

Felírom, ha gondolod. :-)

Előzmény: manhattani (176052)
v_peti Creative Commons License 2005.05.01 0 0 176146

Ahogy elnézem a német menetrendet, aszerint már Főpályaudvar (Hauptbahnhof) sincs Berlinben! Csak az S-Bahnnak jelez oda megállót, a nagyvasútnak nem!

Megszűnt a főpályaupályaudvar (Hauptbahnhof)???

Van: Zoologische Garten, Friedrichstrasse, Alexanderplatz és Ostbahnhof.

Elég sok az átmenő vonat.

Előzmény: v_peti (176142)
attus germanicus Creative Commons License 2005.05.01 0 0 176145
Szerintem úgy értette, hogy a hivatalos és a "nemhivatalos" ár közti különbség nőne, és emiatt az utasok szívesebben venének "nemhivatalos jegy"-et a kalauztól.
Előzmény: mattil (176143)
attus germanicus Creative Commons License 2005.05.01 0 0 176144
Így van. Jelenleg (de már nem sokáig) a kelet-nyugati tengelyen fekvő Berlin, Zoologischer Garten állomás számít a német főváros központi pályaudvarának. Rövidesen azonban ezt a szerepet átveszi háborúban megsemmisült, és most helyreállított Hauptbahnof / Lehrter Bahnhof
Előzmény: v_peti (176142)
mattil Creative Commons License 2005.05.01 0 0 176143

"Ha a jelenlegi színvonal mellett drasztikusan meemelnénk a jegyárakat, akkor szinte mindenki autóval menne, és drasztikusan jelentősen. Akinek nincs autója,az sürgősen össedobna legalább egy trabantra valót. Sokan a buszokat választanák, ahol a sofőrök némi kenőpénzért kedvezményes árú jegyhez juttanák az arra nem jogosultakat. De a MÁv jv-k közül is többen dolgoznának zsebre."

Egyetértek, de az utolsó mondatot nem értem. Miért dolgoznának többen zsebre mint eddig? Akkor talán olcsóbb lenne a hivatalos ár? Vagy akkor nem lennének olyan ellenőrzések amik ezt kiszűrnék? Vagy akkor nem lennének becsületes kallerek?

Előzmény: v_peti (176113)
v_peti Creative Commons License 2005.05.01 0 0 176142

ZOO: Úgy tudom, hogy az lett a központi átmenőpályaudvar. Úgy tudom, hogy ott voltak az általam említett nagy átépítések. Régen a Bp felől jövő vonatok a Lichtenberg pályaudvarra mentek. (Legalábbis a rendszervátás idején.)

Előzmény: seTTebello (176139)
mattil Creative Commons License 2005.05.01 0 0 176141

"Persze a csodálkozó végrehajás a kaján vigyor helyett felfoghatná másképp is a kérdést: az új főnök a nyílt és őszinte dialektus híve. Úgy érzi, meg kell mutatnia, mit csinál a fizetéséért."

1. Amennyire írásaidböl kivettem, eddig még csak diákként tevékenykedtél, ami azt jelenti, hogy nem volt még munkahelyed és főnököd. Nekem és az általad említett "végrehajtásnak" már volt egy-kettő. Úgyhogy elhiheted, nem ez az első ilyen típusú papíros amit olvastunk. Szinte minden főnök ilyesféle írománnyal kezdi pályafutását.

2. Melyik mondatból kellett volna arra következetetnünk, hogy "az új főnök a nyílt és őszinte dialektus híve" ? Talán abból, hogy " Az én ajtóm mindenki előtt nyitva áll, hozzám bizalommal fordulhat bárki"? Elárulok neked valamit: soha de soha nem ismertem még életemben egyetlenegy főnököt sem aki nem mondta volna ugyanezt! Aztán a valóságban vagy nyitva volt, vagy nem. Ha nyitva, akkor sokszor nem lehetett tuljutni a titkárnőjén..

3. Persze hogy mosolyogtunk, hiszen ha olvastad, akkor olvashattad azt is, hogy ez nem egy egyszerű papíros hanem egy Látni Láttatni Látszani (sic!) címmel rendszeresen megjelenő kiadvány lesz majd. Namost mire gondoljon ilyet látván 100-ból 99 ember ha nem arra amire ténylegesen gondolt, ti. arra, hogy ez az emberke szeret írogatni, ami nem is lenne baj, de hát sajnos írásait még a Vasutas Magazin főszerkesztője sem hajlandó megjelentetni, ezért hát kiadott egy ujságot aminek egymaga lesz majd a főszerkesztője és az írója is, az olvasóközönség pedig biztosított, hiszen ezt a tényt a parancskönyvben aláírással kimutathatóan igazolni kell. Másrészt te nem mosolyogtál volna azon hogy : tegnap elsétáltam a Keletibe, de a jövő héten majd a Nyugatiba is elsétálok"?

4. A legundorítóbb dolog a 90-es évek elejéről az "ezerszavas ujságírás" elterjedése. Ez egy Amerikából jött módszer, ami arról szól, hogy az ujságírópalántákkal megtanítanak 1000 szót és nekik csak ezen 1000 szó felhasználásával (no meg persze a kötőszők és névelők használatával) kell cikkeket írniuk. Ezek a szavak egytől egyig olyanok, amelyek az olvasóbol érzelmeket váltanak ki. Egy példával megvilágítva: Melyik hír vált ki belőled több érzelmet? " Tegnap délután a menetrend szerint közlekedő tehervonat gyalogost gázolt" vagy ez: " A vasúti sineket ellepte a vér!Emberi testrészek szerteszét! A mozdonyvezető idegsokkot kapott, amikor egy ártatlan gyalogos a száguldó vonat elé lépett"? Miért is hoztam ezt most fel? Sajnos ebben az időben indultak be a különböző menedzser tanfolyamok is olyan technikákkal, amelyek ma már létjogosultágot szereztek, bár akkoriban inkább megmosolyogták őket. Egy vezető igenis legyen vezetői módszerekkel felvértezve, de könyörgöm legyen már végre valamelyiknek saját személyisége is! Ugyanis jelenleg 99%-uk lemásolja a menedzsertankönyvek példaírásait, és kész. Ez az írás sem volt más csak pontról pontra ugyanaz a szófordulatot, mondatszerkesztést szolgaian követve amit már legalább 10ezer hasonló vezetőtársa is ugyanígy leírt! Ami pedig nem "tankönyvből másolt" rész, abból pedig sajnos az olvasható ki, hogy szerzője bizony rózsaszín lányregényeken nevelkedett.

5. "Majd ha lejön hozzám, és iszik velem egy sört!" Ezt a mondatot egy korábbi munkahelyemen adta jótanácsként egy évtizedekig ott dolgozó, akkor épp nyugdíjba vonuló kollegám. Akkoriban kicsit nagyképűnek tartottam ezt a mondatot, és csak később jöttem rá mekkora igazság van ebben a mondatban. Ezen fórumon is írtam már egy párszor, hogy nagyon örülnék ha főnökeink egyenrangú félnek tekintenének minket. Egy apró gesztus ám el lehetne vele érni, hogy idelenn is egyenrangú félnek tekintsék ŐKET! Soha nem voltam főnökeim ellen, nem mondtam soha azt sem, hogy nem dolgoznak, vagy pláne, hogy ha hirtelen én kerülnék az ő helyükre jobban el tudnám az ő munkájukat végezni. Ez az írás sem az új főnököm ellen íródott tehát hiszen őt én egyáltalán nem is ismerem, és sajnos ez az írás sem vitt hozzá közelebb egy szemernyit sem. Mindenesetre ha már egymásra vagyunk utalva, akkor tényleg jó volna ha néha "lejönne hozzám, hozzánk és inna velünk egy pohár sört", nem pedig ilyen sajnos tényleg megmosolyogtató fecnikre pazarolná idejét.

Előzmény: Andó Gergely (176110)
Andó Gergely Creative Commons License 2005.05.01 0 0 176140
A kutatás nagyon hasznos. Így kiderül feketén-fehéren, hogy a mellékvonalakon utazók elemei erővel követelik, hogy reggel és este buszok járjanak a vonatok helyett! És lőn...

Ma egy barátom délután beszámolója szerint a csökkent utaztási igény időszakában, amikor vonatnak sem kellene egyes "szakértők" szerint járnia az országban, 17.59-kor Sárbogárdon háromszor annyian igyekeztek a Szekszárd - Baja irányába közlekedő IP-re felszállni, mint ahány hely azon volt. A kaller a helyjegy nélküli utasokat elzavarta a vonattól. Ők két és fél órával később, a nap utolsó (expressz) vonatával folytathatták az utazást.

Persze szemét Volán, lenyúlja az utasokat. Brühühü. Ki érti ezt?

Ja a barátom szerint hányinger a Kelenföldi állomás, szutykos volt a Somogy IC Ganzos szerelvénye, az IP-n dőlt a hideg az utastérben, miközben a kaller a vezetőálláson utazott, és egyébként sem volt valami kellemes a Bz futása...

Én ma a Vasúttörtöneti Park után a Gyermekvasutat is felkerestem. Utóbbi jobb és érdekesebb... A MÁV egyetlen fejlődő része a Gyermekvasút. A 90-es évek eleje minden bizonnyal a kisvasút mélypontja volt, és nem azért, mert én is akkoriban erősítettem ott az állományt.

Vonat vonat hátán, és a két kocsi rendre megtelt velük. Pedig ez sincs sokkal jobban marketingelve, mint más szolgáltatások. És itt legalább senki sem brummogot az állapotok miatt, pedig a MÁV leglassabb vonatai ezek...

Egyébként kétség kívül itt van a legsűrűbb közlekedés az egész MÁV hálózaton hétvégén. :) 6 szerelvény pörgött a 12 km-es vonalon...

A Füsti nekem nem jött be. Megint nem megyek arra jó pár évig. Most is csak azért, mert céges buli volt, amire elvittek. Így nekem a hajtányozásért, és a V63 001 vezetéséért sem kellett fizetni. A saját pénzemből e tevékenységekre nem áldoztam volna... De ha már így történt, lehet, hogy besegítek az Indóházas cikkbe, ami a V63 001 szimulátorról készül... :))

Viszont vettem két könyvet a shop-ban...
Előzmény: HLP (176124)
seTTebello Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176139
>>En ugy tudom, hogy regen is kozponti palyaudvar volt Berlinben.

Régen rengeteg pályaudvar volt Berlinben. Ezek helyett akartak építeni 2 központit a '30 - as években. Kelet - Berlinnek volt központi pályaudvara az Ostbahnhof. Most nem tudom hogyan van, de mintha sok vonat járna ZOO - ra. Az egy kis állomás, a Budapester str. környékén van valahol.
Előzmény: saetta26 (176116)
seTTebello Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176138
>>Kíváncsiságból megnéztem a vasútgépészet honlapján a 2001/1 számot.

Azok a MÁv tervei voltak, amikre szintén nem lett volna pénz. Terveztek még IC vezérlőt és kilátókocsit is.
Az volt a baj ezekkel a MÁV tervekkel, hogy nagyon elaprózta volna a beszerzéseket. Most is van 10 Taurus meg 12 Desiro, és itt vége. Mire meglett volna a 100 Taurus, addig a Siemens már az 5. mozdonygenerációnál tart. A fórum meg tele lenne minden Taurus helyett 2 Kormorant féle hozzászólásokkal.
Előzmény: vaskerék (176021)
seTTebello Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176137
Az Elvira minden útvonalat kiad. Ezért tűnik úgy, hogy vannak benne hülyeségek. Mondjuk lehet, hogy vannak, de ilyen menetrendnél hogy ne lennének.
Előzmény: by-169 (176126)
seTTebello Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176136
Ez a 2. kombinációja, amit traffic szokott mondani. Az eredeti jobb.
Előzmény: rg7 (176022)
manhattani Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176135

>Jó lenne ha lennének kézzelfogható eredményei.

Ezt úgy képzelem, hogy leszólnak a miniszterelnöki hivatalból: "Nincs pénz semmire, b+, legalább mutassátok már, mintha jó menetrendet akarnátok csinálni!"

Ennyi.

Előzmény: HLP (176129)
seTTebello Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176134
Az Ecseri a Nagykörösi úton van, az autópiac előtt. Az 54 - es busz megy ki oda a Boráros térről. A "Használtcikk piac" megállónál kell leszállni, átmenni a felüljárón és szemben van. Megy busz oda a Határ úttól is, de szerencsére már elfelejetettem a számát. Szvsz. nem éri meg kimenni oda, már évekkel ezelött sem volt ott semmi, de az legalább drágán.
Előzmény: v_peti (176025)
by-169 Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176133
a 7:55-ös az nagyon jó lehet hátha van benne Bx vagy By-on kocsi. Hát az Ic az nem valami jó nincs dohányzó meg csendes a kocsi meg tiszta meg olyan luxus. Jó nekem a gyors.
Előzmény: HLP (176131)
seTTebello Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176132
>>Vagy tudomásul veszzük azt, hogy a vasút (MÁV, GySEV vagy akárki) mondjuk az emeletes ingavonatok világpiaci jegyzésárainak emelkedésére hivatkozva hétfőn km-enként 12 Ft-tal emeli a jegyárakat.

Tegye. Ugyanannyi lesz a veszteség, csak már mindenki E95 - el, vagy MAN - al fog járni.
Az emeletes ingavonat jó dolog, csak minek. Ha a MÁV azt vette volna meg, amit a környező országok és a norvégok eladtak, meg lehetett volna spórolni az egész remot programot, és nemcsak 10 jó villamosmozdonyt lehetett volna venni.
Azért meg ne én legyek a szemét, hogy nem fizetek 800 ft/km árat, amikor a néha teljesen kihasználatlanul állnak a mozdonyok, melletük meg a tehervonatok, mert nincs gép, ami elvinné, de minden 2. vonat gépmenet. Tudom, hogy a hatékonyság növelésével nem lesz olcsóbb a MÁV, de egy kicsit meg lehetne próbálni.
Előzmény: rm40 (176043)
HLP Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176131
Én egyszer mentem a 07:55-sel,nem rossz az sem. De a Keletiből induló Ic nagyon jó kocsikkal megy.
Előzmény: by-169 (176130)
by-169 Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176130

Igen fővonalon jól számol az elvira. Köszi a menetrendet majd meglátom merre vonatozok.

Előzmény: HLP (176127)
HLP Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176129
Jó lenne ha lennének kézzelfogható eredményei. Magam egyébként nagyon kevéssé bízom abban, hogy a menetrendet a felmérés alapján készítik majd. Meg aztán ki tudja egy átlagember (akit különösebben nem érdekel a vasút, hanem csak egyszerűen utazik) mennyire tud autentikusan nyilatkozni. Mert nyilván lesznek hülye kérések, igények is.
Előzmény: rg7 (176128)
rg7 Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176128

A menetrendi igényeket feltáró piackutatás célja a vasúti utazóközönség megkérdetésével a menetrend optimalizálása, illetve a kutatás adatainak felhasználása, beépítése a 2006. évi menetrendbe.

Halkan kérdezném meg, hogy a "kutatásnak" mikorra lesznek kézzelfogható eredményei, adatai, és a menetvonalakat mennyivel előbb kell igényelni?:)

Előzmény: HLP (176124)
HLP Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176127
Ok. De azért Bp-Pécs közvetlen átszállás nélküli viszonylatra csak pontos adatokat ad.
Előzmény: by-169 (176126)
by-169 Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176126

Elvira nem jó semmire. Sokat téved az a program. Sok féle útvonalat ad meg most is nézem hogy jöjek vissza pécsről ide keletre azt irja menjek vonatpótlóval bátaszékre baján alszok valahol azt regel tovább kiskunfélegyháza cegléd szolnok azt ladány. Egyszerűbb lenne pesten keresztül menni.

Előzmény: HLP (176119)
rm40 Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176125

> Pontosan melyik TC menetrenben vannak ezek az adatok?

Igazából én közvetlenül a 2005. májusi Modern Railwaysben találtam a táblázatot, ott volt a TC-re hivatkozás és az eredti forrást írtam be inkább.

> Remélem nem rám gondolt

Nem.

Előzmény: Andó Gergely (176110)
HLP Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176124

Azt hiszem még nem volt:

"Devecz Miklós, a MÁV Rt. Személyszállítási Üzletág vezetője; Gúthyné Molnár Mária, a MÁV Rt. Szolgáltatás-tervezési Osztályának vezetője és Bacher János, a GfK Hungária Piackutató Intézet területvezetője a mai napon (2005. április 29-én, pénteken) sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a MÁV Rt. az utasok igényeinek, utazási szokásainak megfelelő menetrend megtervezése érdekében 2005. május 9-én nagyszabású, célcsoportok feltérképezését lehetővé tevő piacfelmérést indít el. A piackutatásra épülő új szerkesztési elveket a vasúttársaság már a 2005. decembe-rében megjelenő új menetrendjében érvényesíteni kívánja.

A MÁV Rt. az utasok igényeihez jobban alkalmazkodó, rugalmasabb, megbízható, minőségi szolgáltatások nyújtása érdekében az utazási szokások változását folyamatosan kívánja követni, és szakítani kíván azzal, a ’80-as években kialakult rendszerrel, amely bázis alapon (tehát az előző évi menetrend adatainak kis változtatásával) tervezte a menetrendet. Az idő ezt a menetrend készítési metódust meghaladta, hiszen abban az utasok igényei, elvárásai nem tükröződnek.

Magyarországon a vasúti közlekedés rendszere, a közlekedési kultúra és ezekkel együtt az utasok utazási szokásai az elmúlt években jelentősen megváltoztak. Ezeket a változásokat a minőségi szolgáltatás nyújtásában érdekelt vasúttársaságnak folyamatában kell tudnia követni, csak így maradhat versenyképes. Ez magyarázza a MÁV Rt. azon törekvését, hogy piackutatási eszközökkel speciális célcsoportonkénti felmérést végeztessen.

A magyar vasúti közlekedés megújítása, versenyképessé tétele, szolgáltatási színvonalának emelése érdekében a MÁV Rt. olyan megoldásokat keres, amelyek révén az utasok folyamatosan változó közlekedési igényeit a jelenleginél hatékonyabban, jobb minőégben, gazdaságosabban, az utazási szokások változásait folyamatosan nyomon követve lehet kielégíteni. Ennek egyik eszköze az utazási szokásokat jobban tükröző, piackutatási adatokra támaszkodó menetrend összeállítása is.

Az alapvető közszolgáltatást (a minőségi közlekedést, a hivatásforgalmat, a munkahely és az iskola elérésének lehetőségét) már a jelenlegi menetrend is biztosítja, a vasúttársaság azonban - az utasok észrevételeinek, javaslatainak megfelelően - tovább kívánja javítani a menetrendet.

A menetrendi igényeket feltáró piackutatás célja a vasúti utazóközönség megkérdetésével a menetrend optimalizálása, illetve a kutatás adatainak felhasználása, beépítése a 2006. évi menetrendbe.

A MÁV Rt. Személyszállítási Üzletága a piacelemzést - mint a stratégiatervezéshez elengedhetetlenül szükséges információk begyűjtését szolgáltató tevékenységet - 2000 óta folyamatosan végzi. 2004. szeptemberétől a MÁV Rt. Személyszállítási Üzletága - nyílt közbeszerzési eljárás keretében választott piackutató partnerével - a GfK Hungária Piackutató Intézettel végzi széleskörű piacelemzési tevékenységét.

Az elmúlt nyolc hónap során a vasúttársaság megrendelésére a következő területeken végeztek piackutatást: utazási szokások vizsgálata, ügyfél-elégedettség vizsgálat (ennek keretében az utasok utazási gyakoriságát, utazási motivációit, az utazási időt, a pontosságot, a kényelmet és a biztonságot vizsgálták a vasúti szolgáltatások vonatkozásában) vasúttisztasággal kapcsolatos kutatás, ügyfél-elégedettség vizsgálat (bizonyos vonalakon az ütemes, illetve zónázó menetrend fogadtatásának vizsgálata), utas-számlálási tevékenység (első lépésként a budapesti elővárosban, 11 elővárosi vonalon).

A GfK kérdezőbiztosai a kérdőíves megkérdezés során mintegy 10.000 interjút készítenek. A kérdőíven található kérdésekre az utasok az ország 20 fővonalán, a vonatok fedélzetén válaszolhatnak majd. A megkérdezettek köre kiterjedt: hétköznapon utazókat és hétvégén utazókat is magában foglal.

A MÁV Rt. arra kéri utasait, hogy működjenek közre, és utazási adataik szolgáltatásával segítsék a kérdezőbiztosok munkáját a sikeres piackutatás, a lehető legteljesebb és legpontosabb adatgyűjtés érdekében, hiszen ezek az adatok képezik majd az alapját egy korszerűbb, a felmerülő utazási igényeknek jobban megfelelő menetrend összeállításának.

A piackutatásról, illetve az új menetrend-tervezési módszerről szóló sajtótájékoztató keretében nyílt meg az a kiállítás is, amelynek keretében a MÁV Rt. a Nyugati pályaudvar utascsarnokában kiállított plakátok segítségével mutat példákat a vasúttársaság általa nyújtott korábbi és jelenleg is érvényes kedvezményekről. A plakátok a későbbiekben Kedvezmény vándorkiállítás formájában az ország több pontján, nagyállomásokon népszerűsítik majd a MÁV Rt. eddigi utazási kedvezményeit. A most megnyílt kiállítás Budapesten, a Nyugati pályaudvar utascsarnokában május közepéig tekinthető meg.

Devecz Miklós, a MÁV Rt. Személyszállítási Üzletág vezetője a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy 2005. május 2. és június 13. között, összesen öt alkalommal az ország vidéki nagyvárosaiba (május 2-án Pécsre, május 23-án Szegedre, május 30-án Miskolcra, június 6-án Szombathelyre és június 13-án Debrecenbe) utazik, hogy kihelyezett vezetői találkozókon vegyen részt, amelynek célja a kapcsolatépítés. A vonat fedélzetén megvalósuló Gördülő Irodában a vasúttársaság utasai lehetőséget kapnak arra, hogy találkozzanak, együtt utazzanak, illetve eszmecserét folytassanak a Személyszállítási Üzletág vezetőivel. Az akció célja, hogy kötetlenebb kapcsolat alakulhasson ki a vasút működtetői és az utasok között, valamint, hogy az utasok hangot adhassanak igényeiknek, és közvetlenebb formában fogalmazhassák meg változtatási, fejlesztési javaslataikat.

Budapest, 2005. április 29

MÁV Rt. Kommunikációs Igazgatóság"

v_peti Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176123

176025-ös hozzászólás.

(54-es busszal az Autópiacig.)

Előzmény: Törölt nick (176115)
HLP Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176122
Szezonban szerinted jobb lesz a helyzet? Egyedül a nyíregyházi vonat állt tűrhető kocsikból, de azt is visszaszedik a tervezetek szerint heti 2 alkalomra, az eddigi napi közlekedés helyett.
Előzmény: Mad Scientist (176120)
v_peti Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176121

Ha nem is kellett új vonalszakaszokat lefektetni, de úgy udom, hogy vadonatúj állomást építettek, és elég sokat ráköltöttek.

Előzmény: saetta26 (176116)
Mad Scientist Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176120

M41 + 4-5 összegrafitizett ótvar By. Mint minden vonat (legalábbis szezonon kívül).

Az utóbbi időben csak olyan szerelvényt láttam a 29-en, amely KIZÁRÓLAG átláthatatlan ablakú, totál graffitis kocsikból állt. 

Előzmény: zoodam (176073)
HLP Creative Commons License 2005.04.30 0 0 176119
Elvira szerint 31 perc a különbség.
Előzmény: by-169 (176117)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!