Assziszem a macska AIDS-re(valyon mér ez a neve) nincsen.
Én se tudok oltóanyagról ellene. Egyébként 2 okból ez a közneve: egyfelől szintén fertőzéssel szerzett, szintén immunhiány. Másfelől ha jól tudom, valamennyire rokonságban is van a két vírus egymással. Szerencsére közel sem annyira, hogy az ember elkaphassa a macskától, vagy a macska az embertől.
Egyébként ha "kinőtt" és "dudor", akkor az, hogy daganat az 100%:)
A nagy kérdés inkább az, hogy miféle: egy teljesen jóidulatú zsírcsomó ("bibircsók"), egy odafigyelést igénylő vírus indukálta akármi, vagy egy operálandó rosszindulatú folyamat.
Nagyon szép cicád van. Szorítok, hogy rendbe jöjjön. A lányom azt mondja erre a szempárra, hogy olyan gyönyörszép, mint egy sárkányé. Szerinte a sárkányoknak és a macskáknak van a legszebb szeme a világon. :)) A miénknek is ilyen sárgás sárkányszeme van. :)
Bocsánat, hogy kutyussal állok elő, de más topicban nem találtam hasonlót.
Van egy 11 éves boxer kutyusom és nemrég kijött egy dudor az orrán. Régen vérzett egy párszor az orra, de az allergia elleni gyógyszerek mindig használtak hónapokra. Utána jött ki ez a dolog és a doki szerint daganat. Vett mintát de nem tudott semmit mondani a labor ( doki szerint kevés volt ). Van valakinek ötlete, hogy mi lehet még?
elolvastam, amit írtatok -- nem lett tőle jobb kedvem. De az azért vmennyire biztató, hogy nem ismeretlen ez a betegség, és a topikban is volt már rá példa (igyekszem visszaolvasni).
Szóval valamiféle macska-AIdS ez -- persze, ha az ember belegondol, hasonlók, vagy éppen ugyanazok a tünetei, mint az emberek AIDS-ének -- hiszen az egész az immunrendszer összeomlásáról szól.
Jegyzeteltem -- valamelyikőtök említette a macska orrát: na, a Berci orra sebes, de nem hinném, hogy halványabb, mint volt...
Ma megint megyünk, lesz szuri, kapott valami immunerősítő port, asszem ez nem az, amit eMM említett, de rákérdezek arra is... A füle szépen javul, most itt alszik a "dög" mellettem az ágyon, baromi elégedettnek tűnik, és én beledöglök, ha ő belehal ebbe a baromságba. A francba, hiszen egész életében lakásban élt... (na jó, kölyökként hoztuk fel, de mikor volt már az.)
Mindjárt beteszet egy képet -- Berc éppen kifejezetten gonosz tekintetet vet rám.
Kösz megint okosodtam:),csak mindig összekeveren a rövíditéseket. De ha már ezeket tárgyaljuk a leukózis(FeLV) hagy tanuljam, van oltás csak macerás mert emlékeztetős,és a ferőzött/hordozó állatra sem hat.Létezik ugyan teszt,de 2X-i a biztos megoldás és jó drága,általában alkamanként 1 oltással egyenértékü,pénzben kifejezve. FIP-re is van oltás,dettó. Assziszem a macska AIDS-re(valyon mér ez a neve) nincsen. Mondjuk az emberire sincs.de mi nem is verexünk meg arivális kandúrokkal,vagy leglábbis ritkán teszünk ilyet.
Ja, és ha már itt tartunk, a leukózis-vírus az FeLV (Feline Leucosis Virus), a most tárgyalt a FIV (Feline Immundeficiencia Virus), a nagy rém meg a FIP (Feline Immun Peritonitis).
NEM! A FIV az, amit a köznépi nyelv macska-AIDS néven tisztel.
A CICA szokott itt többek között egy maccs időnként vissza-visszatérő szájgyulladásával kapcsolatban kérdezni. Na, az a macska FIV-fertőzött.
Egyébként a leukozishoz annyiban hasonlít, hogy itt is lehet nyirokcsomó-duzzanat, és a kezelés itt is a másodlagos fertőzések kivédése, meg az immunrendszer karbantartása - belleértve a jó erőnlét biztosítását is. A Vetri-DMG is OK, a Béres is.
A FIV az a leukózis igaz?(persze:) Ki kéne tapintani ennek a Bercinek a nyirokmirigyeit.Ha duzzadtak,illetve halovány az orra a macseknak(fehérnél ez remekül látszik hogy nem élénk rózsaszín,(szegény Pamacs cicámnál ezt megtapasztaltam) akkor ez bizony annak tünik. De a Vetri DMG nevü jó drága szer,elég jól karbantartja ezt az állapotot,ha időben alkalmazzák.(Pamacsnál ez már későn volt, mert a béna lódoki nem ismerte fel időben, meg egyáltalában az egyértelmű leukózisos tüneteket) Hát ügy tünik ez bizony nem egy 1Xrü rühesség:(
Hát, ez így egészen úgy hangzik, mint egy FIV. (macskák szerzett immunhiányos betegsége). A dolog egy vírus-fertőzés, igazándiból nem gyógyítható, de hosszú-hosszú ideig karbantartható. Itt a topicon is megfordult már egy-kettő.
Ez persze nem biztos, csak egy benyomás arra, amilyen panaszokat és tüneteket itt leírtál.
megvolt a látogatás a dokinál: valami általános immun-összeomlása van Bercinek, nemcsak a füle van begyulladva, hanem az ínye is, lázas... Doki azt mondja, a fehér macskák immunrendszere sokszor gyengébb, mint a cirmosoké... egyelőre a lázát vitték le és kitisztították a fülét, majd csepegtetni is kell nyilván (rákérdezek arra a cseppre). Sajnos nagyon összetett ez a probléma, remélem, valahogy azért kimászik belőle, mert rossz nézni, hogy megy tönkre ez a gyönyörű, életerős macska. Kap majd megint injekciókúrát. Na ennyi, nem örülök, de hát ez van.
Nem, a dializist a népnyelv "művese-kezelés" néven tiszteli, de persze nem a gépi megoldásról van szó, a hashártyán keresztüliről. Ami úgy néz ki, hogy egy spéci infúziós oldatot kell a a hasüregbe folyatni, majd egy idő multán kiengedni.
Az ipakitine egy táplálék-kiegészítő (tejcukrot, kalcium-karbonátot és chitosant tartalmaz), aminek a rendszeres szedése kapcsán megfigyelték, hogy lassul a vérben a méreganyagok szintjének növekedése, mivel még a bélben neutralizálja a szabad zsírsavakat, megköti a méreganyagok egy részét, és normalizálja a kalcium/foszfor arányt.
A vesegyulladást meg külföldön is meg itthon is antibiotikummal, szteroiddal, és infúziókkal gyúgyítják, nemigen létezik olyan "csodaszer" külföldön, ami nálunk ne lenne. Legfeljebb a hasonlót másképp hívják és drágább...
Lehet, hogy ésszerű lenne egy-két dializis-kezelést csinálni, a vese tehermentesítése céljából.
Az a feneség ennél a macskánál, hogy gyakorlatilag egész életében (tehát évek óta) lakásban él, mint 2 másik társa, akik nem mutatják ezeket a tüneteket... Persze azért lehet, hogy rühes (miért ne lenne pont a mi macskánk) --
A kérdésemet tehát módosítani kell. Fontos ehhez tudni, hogy anyámék hozatják a homokot a macskáknak, és mivel a garázsunkban, ahol a homokot tárolják, más macskák is élnek, bizonyos fertőzések átmentek a lakásunkban élő macsekokra (így Bercire is) -- vmiféle bélféreg volt pl., de azt gyógyszerrel kiirtották.
Hülye vagyok, nem ma visszük Bercit dokihoz, hanem holnap --
De a lényeg, hogy a lakásban élő macskák közül csak ő szenved ezektől a tünetektől -- féltem nagyon, mert most, ahogy elhoztuk a házunkba (Orosháza), hogy megvizsgálathassuk, egészen ijesztő tüneteket produkál: nem az a macsek, akit valaha ismertem: mintha valami kényszerítené arra, hogy szaladgáljon, hogy ne tudjon egy percig se nyugton lenni...
Bárcsak kiderülne, hogy valóban rühes -- annyira egyszerű lenne akkor az egész. Holnap megyünk orvoshoz.
Csatlakoznék a fórumhoz. Tanácsokért, vígasztalásért, nem is tudom... Panka cicám nincs 2 éves, pénteken vittük orvoshoz, mert nagyon bújos lett. Szürke volt az ínye és folyadék volt a tüdejében, nehezen lélegzett. Az eredménye: kreatinin 219, urea 15, foszfor 3,6 ATS 60: vesebeteg;( Egyedüli, lakásban tartott cicus, családtag. A 15 hós lányommal véd és dacszövetségben állnak. Most 1 hét infúziót kap, meg injekciókat, széles spektrumú antibiotikumot és fortekortot. Elesett, bágyadt a vesekimélő kajákat nem eszi(hills-k/d, royal canin) nem tudom mit adhatnék neki, hogy egyen és kárt se okozzak neki. Az orvos bíztat, hogy innen még van visszaút, az ultrahangja vizsont rossz lett. Mindkét veséjének szerkezete felbomlott. Egészen egyszerűen nem veszíthetem el!!!!!!!! Édesanyám cicái is mind vesebetegek, de ők már 10 évesek. Tudom sajnos mit jelent ez, de most mégis a csodában reménykedek.
Ha tudtok valami "csodaszert", akár kinntről is, légyszíves írjatok!
A Frontline remekül bevált Hógolyó névre halgató perzsa cicám rühatkái ellen. Itt ha már csak a füle sebes akkor arra tán már nincs szükség bár nem árthat.Hátha még bolhás is az a Berci.:)