Helyzetjelentés a szombati napról a Nyíregyháza-Carei InterPici-ről és néhány más környékbeli vonatról:
Debrecenből a 8.55-kor induló 6322. sz. vonattal céloztam meg Mátészalkát. A vonat még 8.45-kor sem volt kiírva és nem is utalt rá a hangosbemondó, viszont folyamatosan hangoztatta, hogy a Létavértesről érkező személyvonat késik. Az összefüggést nyilvánvalóvá tette, amikor 8.47 tájban kiírták a mátészalkai vonatot a 11. vágányhoz és a hangosbemondó már azt mondta, hogy személyvonat érkezik a 11. vágányra Létavértesről és a vonat csak Debrecen állomásig közlekedik.
Ez utóbbi nem volt igaz, mert a menetrend szerint 8.41-kor, a valóságban 8.50-kor Létavértesről (107/36817) érkező 3 részes MD motorvonat indult tovább, az utascsere után pontosan, 8.55-kor Mátészalkára, az ülőhelyekre vetítve kb. 40 %-os kihasználtsággal. A vonat Mátészalkáig mindenütt tartotta a menetrendet, utasszáma nem meglepő módon Nyírbátorig folyamatosan csökkent, majd onnan ismét növekedésnek indult, de az indulónál kicsit kisebb utasterheléssel ért Mátészalkára.
Mátészalkán az állomás még most is szép és tiszta, érdekes színfolt volt a 6315.sz. Fehérgyarmat-Debrecen vonat, két kék fülkés kocsija között egy 2.o. MD mellékkocsival, egyrészt a szín, másrészt a kocsik magassági eltérése miatt.
Bizonyára már nincs meg az a néhány évvel ezelőtti itt is említett belső utasítás, hogy törekedni kell a személyszállító vonatok egységes külső képére:)
Lehet mondani, hogy jó, hogy van egyáltalán kocsi a vonara, de pihengetett egy szerelvény a piros kocsik végén 1 kék Bhv-val, úgyhogy darabra pontosan kijött a piros-kék arány, csak 2 vonatban:)
Az InterPici Nyíregyházáról pontosan érkezett Bzmot 413 személyében. Szegényre lassan már ráférne egy kis festés frissítés.
Mátészalkán csatoltak hozzá egy Bz szerelvényt, amely 2 mellékkocsiból és a végén 1 Bzmotból állt, ezek is nyitva voltak az utasok számára, így Mátészalkától az IP 36305. sz. vonat 4 kocsival indult el Tiborszállás felé.
Azt nem igazán értem, hogy Mátészalka indulási jegyzékén miért szerepel ez a vonat helyjegykötelesként, mert Mátészalka-Tiborszállás között a belföldi utasok helyjegy váltása nélkül utazhatnak, a Carei-be menő nemzetközi utasok is helyjegy nélkül igénybevehetik, akkor ki az, akinek Mátészalkán felszállva kellene helyjegy.
Az IP Bzmotban Mátészalkán 20 utas volt és kb. ennyien lehettek a szerelvény többi részében is.
Az IP Bz-ből Nyírcsaholyban 8-an szálltak le, Nagyecsed nagyon szépen felújítot, igazán szép kis állomásán 3-an és itt volt 1 felszálló is, aki Carei-be utazott. Nagyecseden egy nagyon mini "Vasúttörténeti Park" is van az állomásépület mellett, 5 kisvasúti csille jellegű kis kocsival.
Tiborszálláson 8 leszálló volt a kocsinkból, vagyis összesen ketten mentünk át az IP-vel Romániába, én és a Nagyecseden felszállt utas.
A hátsó Bz szerelvény leakadt és az indult vissza Mátészalkára 12.00-kor 115/36314-ként.
A tiborszállási új állomás is nagyon szép és a valóságban kisebb, mint a múltkor ide belinkelt képen, nekem igazából nem tűnt "túldimenzionáltnak", ha pl. a hasonló településeken a MÁV hőskorában épült épületekkel összevetjük.
A váró is szépnek nézett ki kívülről, de azt nem volt alkalmam metekinteni, ugyanis hétvégén zárva van. A pénztár nyitvatartása munkanap 5.45-12.15 és 13.30-14.30. Vagy reklamáltak már, hogy ezen időszakon kívül a váró miért van zárva, vagy az esetleges reklamációkat akarták megelőzni, de több hirdetményen is ki van téve egy idézet a MÁV Személyszállítási Üzletszabályzatból, hogya szolgálat szüneteltetés időszakában a váróterem zárva tartható.
A vonatok indulása és érkezése korektül ki van téve, sőt az Eliváról kinyomtatva vasárnapra vonatkozó Tiborszállás-Budapest útvonalvariációk is kiragasztásra kerültek.
A határátkelőt a MÁV-os menetrendkönyv megjegyzése ellenére most már minden ország állampolgárai használhatják, nemcsak a magyarok és a románok, direkt megkérdeztem itt és Nagykárolyban is.
Tiborszállásra a vonatunk pontosan érkezett 11.32-kor és 11.50 körüli gyors útlevél és vámvizsgálat után 11.58-kor pontosan is indult el.
Nekem úgy tűnt, hogy innentől jobb a pálya már a magyar oldalon is, mint Tiborszállás előtt, de különösen a határ után mentünk érezhetően gyorsabban. Útközben látható a régi magyar határállomás, Ágerdőmajor ablakaitól megfosztott, de táblával még ellátott kis épülete és az ugyanilyen állapotú volt határőrség, majd a román oldalon ugyanilyen állapotban a korábbi ottani határállomás, Berveni épülete.
Nagykárolyba (Carei) -2 -vel érkeztünk, 13.22- kor, az útleveleket bevitte a határőr, ellenőrízni, pecsételni, de semmi kukacoskodás nem volt, 13.30-ra már kis is léphettem az épületből.
Innen offtopic mikrobusszal utaztam át Szatmárnémetibe (Satu Mare), részletek a Volán topikban.
Szatmárnémetiből a 15.45-kor induló 402/4336.sz. nagyváradi személyvonattal mentem vissza Nagykárolyba. Az 5 db 2.o. és 1 db. 1.o. hagyományos kék, fülkés kocsiból álló szerelvényen bőven volt ülőhely. Közben bent állt a Nagybányára (Baia Mare) menő 16.00-s személy, szintén hagyományos kocsikkal és a Halmeuba 16.20-kor induló személy, ami 4 db. Németosrzágból beszerzett, kék-ezüstre átfestett "Ferkeltaxe" motor és mellékkocsiból állt. Pontosan indultunk, haladtunk és érkeztünk is Nagykárolyba, ahol megvettem a jegyet és helyjegyet a 17.30-as accelerat-ra. Az állomás most is, mint kora délután kihalt volt, féltem a vonatindulás előtti sortól a helyjegyért, de akkor sem volt senki a pénztárnál.
17.20-ra értem ki az állomásra, ekkor már bent állt az esti Mátészalka-Carei személy Bzmot 351 képében, magányosan. Mivel az érkezési ideje 17.15 és az állomásépületből sem láttam kijönni senkit, ebből és az én útlevélvizsgálatom idejéből arra következtetek, hogy utas nélkül érkezhetett, de a megérkezését nem láttam.
Az A1742.sz. Szatmárnémeti-Bukarest sebes néhány perccel idő (17.29) előtt érkezett és pontosan indult 17.30-kor. Ezen sem voltak sokan, volt rajta 3 db 2.o., 2 db 1.o. ülőkocsi, ezek kékek, hagyományosak voltak, majd 3 db. új piros hálókocsi és 2 piros kusett. Iagzi meglepetést számomra a mozdony volt, mert nem a szokásos "nagyszemű" szürke mozdony, hanem egy jóval kockább formájú, kék-fehér, meglehetősen újnak kinéző dízelgép vitte a vonatot.
Nagykárolyban összesen kb. 10 felszálló volt.
Érmihályfalváig (Valea lui Mihai) mentem vele (érk. 17.58), ott ketten szálltunk le és kb. 8-an fel. Itt már üldögéltek páran a 18.25-ös debreceni személyben, ami egy szóló Bzmot volt, Bzmot 368 személyében, szépen kitáblázva MÁV logós vékony Valea Lui Mihai-Debrecen táblával.
18.10 körül lezajlott a vám- és útlevélvizsgálat és jó (?) kishatárforgalmi szokás szerint 3 perccel hamarabb, 18.22-kor elmenesztették a vonatot.
Összesen 9 utas volt Romániából Magyarországra rajta.
Nyírábrányba is korábban érkeztünk volna, de ott a bejáratnál - valószínűleg 105/6826 érkezése miatt - néhány percig álldogáltunk.
Ekkor Nyírábrányban már nincs nyitva a pénztár, mert az csak hétköznap 5.00-16.30 és vasárnap 7.00-18.30-ig tart nyitva.
Példaértékű, hogy a pénztárablakba ki vannak írva kézzel az érmihályfalvi jegyárak:
kishatárforgalmi egy úra (érvénytartam: 1 nap): 1400,- Ft
kishatárforgalmi menettérti (érvénytartam 2 nap): 1025,- ft
menettérti (érvénytartam 2 hónap): 1150,- Ft
Itt az útlevél és vámvizsgálat után a Bz a Debrecenből érkezett 3 részes MD szerelvény mögé állt és azzal összecsatolva, ily módon elég érdekes látványt nyújtva indult el pontosan, 17.55-kor 105/6813. sz. vonatként Debrecenbe.
Útközben is pontos volt, Vámospércstől érékelhetően gyorsabban és simábban ment és a vonal megállóhelyei - hazai szinten - viszonylag jól néznek ki, nincsenek pl. összegrafittizve, agyonrombolva, úgyhogy rám a 105-ös vonal jó benyomást tett.