Szaporitása tényleg nehéz. Nekem már kétszer sikerült és remélem, hogy most harmadszor is van egy, a kb. 10-ből, ami megmarad. A könyvek általában azt mondják róla, hogy bizd a kertészetre. Tehát ahogy én szoktam:
Gyökereztető hormon, földbe a dugvány, rá a fólia és kb. 35 fokos talajhőmérséklet kell a gyökerezéshez. Ezt én úgy oldom meg, hogy van egy dél-keleti ablakpárkányom, 30 cm-rel alatta pedig egy radiátor. Úgyhogy nálam ez a módszer csak fűtési szezon alatt működik. De nagyon alacsony a megmaradási arány.
De ettől még nem hal meg:) Én a fater pincéjébe hordom a mediterrán növényeket, az első télen ő is majdnem kidobta, hogy micsoda kórókat tárolunk a pincéjében:) Pedig csak téli álmot alszik. Ez egy ilyen növény, de ezt is csak akkor ha hidegben van.
A rajzhoz: a két ágát vágd vissza a felére, el kell indulnia a másik irányba is.
SZaporítani nagyon nehéz, ha mindenképpen próbálkozni akarsz, akkor zöld hajtás levág, földbe bedug és várni a csodát. lehet kell hozzá szaporító is (valami hormon vagy mi a jófene).
Elmesélem az én hasonló történetemet. Ez még inkább a tél kezdeteén történt. Amikor is a hűvös, világos pincében teleltetett "bugi"-mat meglátogattam. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy az összes levelét lehullajtotta és csak az ágai meredeztek. (Ez volt az első teleltetési kisérlet.) Én olyan sírást, rívást csaptam le, mint a Patás az Indul a bakterházban, mikor a Sanyi nevű lova elpusztult. Azóta mi csak "Sanyi virág"-nak hívjuk.
Kaptam egy bougainvillea-t, és a metszéséhez, alakításához szeretnék tanácsot kérni. Elég furcsán néz ki, lerajzoltam, kb. ilyen:
Kb. 10 cm magas a törzse, és a két ágacska vízszintesen ered a csúcsától pár cm-re. Tavaly nyáron szabadban volt, virágzott is, ősz óta a lakásban él, folyamatosan hozza a leveleket, de elég csúnya, hogy ilyen torz a formája :( Hogyan lehetne alakítani, hogy cserje, esetleg alacsony fa formájúra nevelhessem? Vagy érdemesebb az ágait gyökereztetni, és új növényt "csinálni" belőle?
Őszintén megmondva nekem is eddig a 15-20 C fok közötti teleltetés vált be a legjobban.....
Ha hüvösben (és esetleg kevésbé napfényes helyen) teleltetsz egy csomó hajtás vissza szokott száradni, emiatt talán kedvezőbb, ha növekedik egy kicsit a növény, de legalább nem halnak el ágai....
Viszont a lehető legvilágosabb (huzatmentes) helyre rakd mindig, az az optimális....
Gondoltam elmesélem, hogy az egy hónapon át halottnak hitt virágomon ma reggel pici leveleket fedetzem fel. Bár kissé meglepett, hogy nem az ágakon, hanem a törzsén jelentek meg. Kezdek bizakodni. Legközelebb nem teleltetem 8-10 fokban.
Ez már a második felvonás idén. Az első még decemberben volt, az inkább korallos virágú, ez a mostani az a tipikus, amit lehet kapni a boltokban, én 100 Ft-ért vettem tavaly kb. ilyenkor az egyik kertészetben.
Köszönöm a tanácsot. Visszaolvasgattam közben, és tényleg láttam hogy másnál is lehullottak a levelek. Ha még él, akkor kiszedem a dézsából és beviszem egy kisebb cserépben a nappaliba. Sajnálnám nagyon, mert nagy, erős és virágokkal teli hajtásokkal örvendeztetett meg a nyáron. Az biztos hogy a nyári helyét szerette.
Javaslom, hogy olvasd vissza a topic elejét. Többek közt erről a jelenségről is olvashatsz. Egyébként ez normális dolog. A páratartalom-változásra nagyon érzékenyen reagál. Az enyéim is most kissé kóró-kinézetűek, de hajtanak...
Van olyan típusom, amelyik elkezdett virágozni is nemrég....
Nézd meg egy levágott ág belsejét, hogy nedves, ill. zöld e, akkor még él. Világos, napos hely, huzattól védve akkor biztosan ki fog hajtani!
Üdv. Most találtam rátok. Ennek a gyönyörű virágnak én is nagy rajongója vagyok. Krétán szerettem meg és nagyon örültem, amikor itthon is tudtam venni. Nyáron mindenki a csodájára járt nálam, annyira szépen nőtt és hozta a sok-sok virágot. Aztán a teleltetéssel valamit elronthattam. Amikor bevittem ledobta az összes levelét. Világos, de hűvös helyre tettem. Lehet hogy túl hűvösre? Elkezdett pici leveleket hozni még egyszer, de most csak egy kóró megint az egész. Heti egyszer öntöztem. Jelenleg ott tartok, hogy feladom. Szerintem kipusztult. Volt már valaki, akinél ilyen eset után beindult még?
Az a fehéren kezdődő és lilába átmenő virágzatú bugi nagyon izgatja a fantáziámat. Talán ha látok majd Krétán ilyen típust, akkor majd hozok hajtást róla májusban és nekiállok gyökereztetni....:))))
A hajtásokat természetesen én is zacsiban hozom haza, különben nem maradnak meg. Le is vágom és hormonporba is mártom, tehát valószinűleg a földnél van jobb megoldás. Merthogy én csak simán kiveszem a virágföldes zacsiból és kész, nem csirátlanitom a sütőben meg ilyenek. Hát azért boldog vagyok én avval a (el ne kiabáljam) három megeredt hajtással is idén. Hát még, ha véletlenül sárga is van köztük...
A homok szerintem azért jobba földnél, mert nincs benne annyi talajgomba és baktérium, így nagyobb a valószínűsége, hogy kevésbé kap el valami kórságota dugvány, mint egy tápdús földben....
Az hogy nyaralásból hozod nem gond, maximum arra kell ügyelni, hogy a szálítás alatt legyen párában (pl. nylonzacskó) és ne hervadjon el a hajtás, amikor pedig ültetésre kerül a sor, akkor a hormonba mártás előtt le kell vágni még a végéből egy centit, hogy "friss" legyen a vágott rész, ami a hormonba ill. a földbe kerül....
Aztán fene se tudja, én is próbálkoztam eleinte földdel, de jobb volt a túlélési/gyökeresedési arány homokban.....
Bár ahogy láttam a bougainvillea kertész is földben szaporítja, aki a nyugati határszélen tevékenykedik.....:)))
Hát ez igy elég egyszerűnek hangzik, sajnos a gyakorlatban nálam másképp alakult. Két különbség van ahhoz képest, ahogy én csinálom.
1. én virágföldbe ültetem, nem homokba - lehet, hogy az jobb lenne
2. én általában téli nyaralásból hozom a dugványokat, tehát az időzítés nem ugyanaz.
Szóval nekem ott szokott behalni szegény növényke, amikor már azt hiszem, minden ok és el kezd hajtani. Igy volt ez idén is. Kb. 8 dugványt hoztam, amiből öt meg is eredt. Pillanatnyilag azonban kettő-három, ami még mindig zöld leveles, a másikak feladták. Hogy miért, nem tudom??? Próbáltam már vizben is gyökereztetni, ott előbb jelentek meg a levelek, mint a gyökerek, ill. a gyökerek több hónap után sem.
Nekem is van néhány saját szaporítású bugim, amikkel meg is ajándékoztam a környezetemet, magamnak csak az idősebb töveket hagytam meg...
Mivel kertészeti körülmények kellenek a megfelelő gyökeresedéshez, ezért aki házilag próbálkozik vele, ennek megfelelő körülményeket állítson elő, ha tud.
Nálam ez úgy működött, hogy május körül levágtam néhány hajtást, vegyesen csúcs-hajtást és félérett hajtás-darabokat is (ami már félig fás)....
A végüket por-alakú-szaporító-hormonba (Incit 8) mártottam, és folyami homokba tettem őket. Lefedtem őket egy rég nem használt nagyobb akváriummal és félárnyékos helyre tettem, mert ott nem égeti szét a hő az üveg alatt de mégis kap egy kevés meleget, amely kell (kb. 30 fok) a gyökerek kialakulásához...
Kb. két hónap mire elkezd hajtani a dugvány, akkor sikerült a szaporítás!
Tehát májustól kb. augusztusig maradjon a folyami-homokos talajban nyirkosan és párában. Utána lehet őket szétültetni.....
Az az igazság, hogy idén is vannak ilyen fotóim és ráadásul már több mint 2 hónapja virágoznak. Nekem nincs 10-15 fokos teleltető helyem, van hálószoba 20 fokkal vagy padlás 3 fokkal, igy még nem mertem őket a padlásra vinni. Tavaly a téli virágzás dacára nyáron is ontották a szines felleveleket. Remélem, idén is igy járok! Tegyek be idei képet is???
képzeljétek nekiállt virágozni a bougenvilleam....
ez ilyenkor nem helyes ugye? (ősszel télre elpakolás előtt tankönyvszerűen megmetszettem... hideg, 15 fok, világos helyen van)
szerintetek vágjam le a viirágot, hadd tartalékoljon még?? :-((
amúgy ha valakit érdekel én szívesen adok a levágott hajtásokból, jómagam gyökereztetéssel még sosem jártam semmilyen növénynél sikerrel (ld. leander) de hátha nektek van valami tuti módszeretek.
ilyenek vannak (egyik kicist pirosas-ciklámenes, a másik narancs-piros, bár lehet, hogy színek a képen ezt nem adják vissza tökéletesen):
És hogy miért hívják így a növényt, ahogy, azt tudtátok? Ezt is most találtam:
"1729-ben született Louis Antoine de BOUGANVILLE francia tengernagy, az elsõ francia tudományos föld körüli expedíció (1766-69) vezetõje. Az úton résztvett természettudósok és csillagászok jelentõsen gazdagították a földrajzi és csillagászati ismereteket és helyesbítették a térképeket. Harcolt az amerikai függetlenségi háborúban. Róla nevezték el a Bouganvillea (murvafürt) növénynemzetséget."
Jajj, az a terrakottás színű, az az egyik vágyam :-))) Amúgy nézegess külföldi oldalakon - német csomagküldők is vannak -, ott közlik a hybridek nevét is, jó sok fajta van.
Molnárka, hátha ez segít Neked, most találtam a keresővel: