Elöször azt hittem, hogy Ferkeltaxen sínbuszra gondoltál, így értetlenkedtem. Aztán beugrott, hogy biztosan a '80-as évek elsö felében az Ikarusz/Ganz által megépített
vonatra gondolsz. A technikai okait nem tudom, hogy miért nem jött be,
valószinü, hogy egyszerüen nem volt rá szüksége a MÁV-nak, hiszen akkor nagy
Hivatkozz a menetrendre mert ez a papírban is benne van. Különben is mit tehet legfeljebb kiküld a 2.osztályra. Eddig engem sem küldtek ki, de a két osztály ülései ugyanolyan kényelmetlenek-de ebből csak az a lényeg, hogy u.a. mind a kettő.
Nem jár usgyi és csörgős inga. De a menetrend váltás óta hivatalosan minden vonat csak 2.osztályú kocsikkal közlekedik. Ezért a desiró 1.osztályára beülhetsz 2. osztályú jeggyel.
Amíg a kocsi megy, addig kocsi, qtyát se érdekli mi van benne. Ha szét kell bontani, onnét kezdve nézik, van-e benne veszélyes hulladék. Mivel van benne azbeszt, azt marha drágán szedik csak le(speciális felszerelés, védőöltözet, hermatikusan zárt tér kell hozzá). Ellenben máshol még fut amíg lehet, és a végén nem nézik, mi van benne, csak elbontják.
Olyan ez, mint az aszfalt. Gyártáskor a gőzök, egyebek miatt veszélyes anyag. Míg út, addig semmi baj vele, amint felbontják, környezetszennyező anyag ismételten.
Az azbesztet, mint csodálatos képességű anyagot széleskörűen alkalmazták ezekben a kocsikban hőszigetelésként. Amíg a kocsi egyben van, igazából nem kell vele foglalkozni. Viszont ha megbontos a kocsit (akár átalakításhoz, akár végleges újrahasznosítás miatt) előjön a probléma, hogy a súlyosan rákkeltő anyag porának levegőbe jutását hogyan akadályozd meg. Legnagyobb gondot a padlólemezre, illetve a szekrény belső felületére szórt azbeszttartalmú felületi szigetelőréteg okozza. Persze erre kiváló -bár igen drága- technikák vannak; a bontás és a hulladékkezelés költsége fejlett országban erősen meghaladja a vissznyeremény értékét.
Legegyszerűbb eladni az egészet fejlődő országoknak, ahol 1) még 20-30 évig használják a kocsit egyben, 2) fölös mennyiségben áll rendelkezésre tanulatlan humánerőforrás, aki gond nélkül elvégzi a bontást ha ez szükséges
Ha az az európai vasút még jó pár évig üzemelteti e kocsikat, akkor a selejtezésig semmit. A lényeg, hogy az fizeti az azbesztmentesítést, aki selejtezi és szétbontatja a kocsit.
Gyakorlatilag az eladó fél azzal hogy elajándékozza a járműveket, megspórolja azt a költséget, melyet ha a kocsikat egyszerűen csak selejtezné és szétbontaná, a szétbontás előtt kötelező azbesztmentesítésért kéne fizetnie. Ennek költségét nem ismerem, de könnyen lehet, hogy magasabb, mint a selejtezéssel kinyerhető fémhulladék értéke. Tehát ezzel az eladó költséget takarít meg.
Ismeretlen férfit gázolt a vonat Kecskeméten
2005. április 3., vasárnap 10:54
114 olvasás
Mostanáig nem sikerült azonosítani azt a férfit, akit halálra gázolt a vonat szombaton késő este Kecskeméten.
Szombaton este 10 óra körül előbb a Mentőszolgálat diszpécsere, majd a tűzoltók és a MÁV szolgálattevője is jelentette a Kecskeméti Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy a Budapest felől érkező gyorsvonat halálra gázolt egy ismeretlen férfit Kecskeméten a Ceglédi úti vasúti átjáró előtt a Katonatelep felé eső oldalon. Az áldozat a sínek között gyalogolt, amikor a végzetes baleset érte.
A vonat a gázolás után a Ceglédi úti vasúti átjáróban állt meg, így a helyszínelés idejére megbénult a közút és a vasút forgalma is. A rendőrség tájékoztatása szerint bűncselekmény gyanúja nem merült fel, ezért államigazgatási eljárásban vizsgálja a haláleset körülményeit. Az áldozatnál nem voltak iratok, így mostanáig nem sikerült azonosítani.
Ha Luxiban bontanák őket, akkor kellene. A szenegáliak meg örömmel viszik haza a veszélyes hulladékot. Amúgy az azbesztmentesítés a fehér ember érthetelen szertartása. Beszélgettem erről már haramadik világbeli vasút műszakijaival: néztek rám mint hülyére.