> Nem tudom hogy amit az oldalán feltüntetnek pl: Bx 10tonna akkor nyilvan azt jelenti hogy üresen annyi ha van neki megengedett legnagyöbb össztömeg akkor az mennyi neki az lenne a 29 addig lehet terhelni?
Ott sem láthatta, mert 31 tonnát fékez. Annyira meg csak nem dilettáns - hisz ír és olvas itt már egy ideje - hogy a kézifék jele alatt feliratozott kéziféksúlyt vélje saját tömegnek.
Egy személykocsinál a saját tömeg, és a teljes tömeg között nincs 19 tonna különbség. Emlékeim szerint a Bx (20-05) saját tömege 29 tonna, teljes tömege 35 tonna.
Nem vitázni akarok hanem tanulni:) Nem tudom hogy amit az oldalán feltüntetnek pl: Bx 10tonna akkor nyilvan azt jelenti hogy üresen annyi ha van neki megengedett legnagyöbb össztömeg akkor az mennyi neki az lenne a 29 addig lehet terhelni?
Ezt a kérdést már egyszer felraktam ide, de sajna nem érkezett érdemi válasz. Hátha most!
A következő gépekről keresek fotókat: M29 (keskeny, kárpátaljáról, Ceglédi GV C3 ILONKA) M49 (keskeny, kárpátaljáról, Ceglédi GV C2 SÁNDOR) M175 (normál, ex.Szeged-Csanádi Vasút D1) M40,5000-es sorozat (1524 mm nyt.Záhony) De296,604 (keskeny, ex Ceglédi GV C1) V21,0 (HÉV L II 1-7 és L II 11-12) V21,3 (HÉV L II 13) V21,4 (HÉV L II 14) V23 (HÉV 2003) V24,002 (HÉV LHs 2011) V25 (HÉV L IV 2002) D280 (ex Debrecen Nyírbátori Vasút M13, később Debreceni Vill. Vasút 204, később HÉV L 2009) V45,1001 (V43 UFB 3 tip. forgóvázakkal) A következő gépekről keresek jellegrajzokat: LO sorozat (Breuer&Comp. Frankfurt a Main 1930, ugyan ez volt a GySEV LM1 és az SzCsV T1) 25 sorozat (MÁV Északi Főműhely 1935, poggyászkocsiból átépítve) D 281 sorozat (Weitzer, Arad 1906) De296 sorozat (Láng Gépgyár 1927) M260 sorozat (Rossemann és Kühnemann Rt Budapest 1936) M286 sorozat (Rurhtaler Mf 1944) M397 sorozat (Rossemann-Kühnemann Epp és Fekete Egyesített Gépgyár Rt. 1935) M496 sorozat (Alföldi Kisvasút Békéscsabai Műhely 1954) V45 sorozat (Ganz-MÁVAG 1967) Ezek a rajzok egy készülő "könyvhöz" kellenek, ami a MÁV állagában valaha is megfordult diesel és villamos mozdonyokat mutatná be.
"Az ujjamat azert nem hagynam ott, mint Stalin, azert van benne allitolag egy kunkor, mert otthagyta ..." (170744)
"...mert az ottani baro vagy mit tudom en nem engedelyezte. Kicsit hatni kellett volna ra, nyers fizikai erovel, az orszag reszerol, es mindjart engedte volna ..." (170714)
Reggel Monorról a 2520-al mentem le Szolnokra, posta Bhv-s, +4 perc késéssel. Szolnokon nézelődés, majd -5-el beérkezett az IC600 Szabolcs a Keletiből, és utána szintén picit korábban a 7400-as Keleti-Gyula közötti gyorsom. Az elején 3 tegnapi fővizsgás 20-80-as volt, az első kocsiba volt hely bőven, az ok, hogy a fűtés nem akart működni igazán, na meg belülről sem úgy nézett ki, mint egy friss fővizsgás kocsi...
Pontos indulás, közben láttam, hogy a 629 Tisza milyen pontosan jön Szolnok felé, viszont az IC627 Latorca vagy +6-7-el lehetett, ezért késik Monor felé a 2527-es inga.
A 120-as vonalon a pálya elég jó, igaz Tiszatenyő-Csugar 80-as, de a többi rész főleg 120-as, Mezőberénynél van 60-as lassújel, meg tán 100-as. Viszont a második részvágányok szokásosan rosszak, nagyrészt 60-as, főleg a Gyoma-Murony közötti rész, de a tehereknek jók, meg 1-1 állomásközt keresztekre.
Mezőberénynél viszont elakadtunk, +11-et vártunk itt, mert szemből késett a 944 +13-at, ami Szlovák és Cseh kocsikkal jött, nagyrészt üresen. A Muronyig tartó két vágány ki nem használásának oka, hogy egy tehervonat akadt meg a nyílt vonalon. Persze az más kérdés, hogy ha minket pontosan menesztenek, még akkor is simán leértünk volna Muronyba (5 perc menetidő), és ott simán kereszteztünk volna a késő 944-el, így 1 vonat helyett nem 2 vonat késett volna, de úgylátszik, valahogy a két állomás között nem igazán jó a jelentési kapcsolat. Ezért Békéscsabára +7-el érkeztünk. Útközben a jegyvizsgáló nem tudta megmondani, hogy mely kocsik mennek Gyulára, de az oka Csabán ki is derült, hogy operatívan az utasok számától függően van a tovább Gyulára közlekedő kocsik kijelölve. Vacilálás volt, hogy 2 vagy 3 kocsi mennyen, de aztán a hangos bemondta, hogy az első 3, így a dolog eldöntődött, hogy mennyen 3. (állomásfőnök lehetett, aki egyenruhában intézkedett a kocsivizsgálókkal a dologről?).
Rákerűlt az M41 2128-as csörgő, ami szépen suhant a 3 friss kocsival 80-al Gyula felé. Ami az egészben kicsit érdekes, hogy eme 15-16 perces menetidőre gépcsere, na meg szerelvénymenet dukál, mert a 7400-után és a pénteki 748-as után S menet vissza Gyuláról-Csabára, míg a 741-hez S menet Csabáról-Gyulára.
+5-el érkeztünk Gyulára, a 20-80-as kocsin nem csak az ablakokat felejtették kinyitni, de még az ajtók sem működtek, így nem az állomás felé, hanem hátúlra szálltunk le, majd gyorsan átszállás a csatlakozó 37622-es Bzmot+2 mellék személyhez, amivel a József Szanatóriumig mentem, a vonat utasterhelése kellemes volt, nem is sok, nem is kevés. A pálya 48-as, a Fehér-Körösig faaljas, míg utána betonaljas, a pályasebesség elég kellemes, 70-es.
Az idő errefelé borús, néha picit szitáló volt, de a környezet a csend, a madarak hangja, nagyon jó volt. Itt anno volt jegykiadás is, az épület még megvan, de már belül kiberhelve üresen áll. A fotózás után vissza a 37627-el jöttem, amire meglepetésre 12 feszálló utas várakozott, a vonat szintén Bzmot+2 mellék. Gyulára érve gyalog a 30 percre a város szélén lévő Fehér-Köröshöz mentem, ami megint egy szép híd. Itt már kezdett a nap is előbukkanni. A híd érdekessége, hogy nem a pályavonalba esik, mert ez már egy új híd, a régi híd, aminél a pálya egyenesen ment át a folyón, elbontották, nagyon nyomát nem láttam, csak a telefonoszlopok és a medernél egy pillérnek a szigete jelezte, hogy itt volt a régi híd. Itt fotózás után vissza Gyulára, ahol fotóztam megint az M41 2128-at, amint körüljárt az érkező 7402 után. Vissza Szolnokra ezzel mentem, mármint a 3 Bo-s gyorssal a 7403-al. Meglepetés volt, hogy mekkora forgalom van itt, a 37664-es Békéscsabáról érkező személyt 60 fő várta Gyulán Sarkad felé, ami Bzmot+3mellék+Bzmot volt, ilyen összeállításban ment a 37615-is. A 37654 viszont Bzmot+2mellék volt.
Békéscsabára a gyorssal pontosan érve a remot dáliás tartalék a 3 kocsi mögé rátett még 3 kocsit, ebben egy AB-t is, míg elől a csörgő helyébe a V43 2264-es papagájt kaptuk. A csörgőnk a reggel a 7400-nál itt maradt 3 kocsira ráált, hogy majd saccolásom szerint 16:10-körül lemennyen S menet Gyulára a 741-es vonathoz. Más csörgőt nem is láttam Csabán, a 7723-as vonatot sikerűlt elkapnom ami MDmot 3030-volt a végén, még egy dupla usgyi is állt az elég romos felvételi épülettel rendelkező állomáson. A fűtőháznál voltak érdekességek, egy pőrekocsin forgóváz nélküli szili, meg egy VF-es szili is. Pontosan indultunk Csabáról, a papagáj szépen húzott, Muronytól-Mezőberényig a másik vágányon kemény 60-al döngettünk, mert szemből jött a 734 Béga. A meglepetés Mezőtúron ért, hogy -7-el értünk, a GPS-t néztem, de semmi extrát nem láttam benne, azt viszont nem láttam, hogy Gyomáról pontosasn menesztettek-e el, bár nem hinném a dolgot.
Szolnokra pontosan érkeztem, így kényelmes átszállással elértem Monor felé a 2533-ast, ami +3-al indult, az okát nem értettem.
Egy nagyon kellemes hídtúra volt, volt benne minden, na meg főleg csörgős gyors:-)))
A vasúti szállítások 1991. utáni csökkenése következtében, a 90-es évek közepére a teherkocsi állomány 30%-a kihasználatlanná vált. Az új beszerzések gyakorlatilag leálltak. Az állomány minőségi mutatói romlottak, a fenntartás drágult.
A SzU széthullása után csak a gyártókapacitás 45%-a maradt határokon belül, ráadásul éppen a speciális kocsifajták előállítása került a határokon kívülre, zömmel ukrán földön. Számos alkatrészgyártó, köztük acélöntő üzemek szintén nem orosz területen működtek.
A kocsifelesleg 1999-ig maradt fenn, ezután részint a fokozatos fogyás, részint a szállítások erőre kapása miatt, 2000-től megjelent a kocsihiány, elsőként a magasoldalfalú nyitott kocsiknál. Jelenleg az RZD teherkocsiállományának 12%-a túllépte tervezett üzemidejét.
A jelen és a közeljövő feladata az üzemeltetőknél itt is kettős: üzemidő hosszabbítás felújítással, valamint új beszerzések. A beszerzések volumenének növekedése, a magán üzemeltetők megjelenése, az orosz gazdaság általános fellendülése hatására pozitív változás indult a teherkocsi gyártóknál (fejlesztési és gyártási beruházások).
Alkatrészpiac: A kocsigyártó iparban használatos acélok legnagyobb felhasználója az RZD, miután jelenleg itt koncentrálódik a kocsiavító kapacitás. Jelenleg az alapvető acélöntvény előállítók: a TMHolding alá tartozó Bezsicki öntöde (FÁK piaci részesedése 36%) és a Promtraktor-Promlit cég (13%). Egyéb, kevésbé technológiaigényes acélelemek gyártói: OmszkTranszMas, Titran és egy sor kisebb társaság.
(Ehhez kapcsolódó hír: az RZD negyedmillió teherkocsi gyártására szerződött le az UralVagonZavod-dal.)
Az a baj az Excel-táblával, hogy olyan formátumban nem tud menteni a mekka nevű program, viszont tud olyan .dat formátumban, amit utána meg lehet etetni az Elvírával. Én arra szavazok, hogy amikor kinyomtatják .pdf-be és elküldik Szabadkára, akkor mentsék le a .datot és tegyék ki a Máv.hu-ra! Sőt, menetrendváltáskor egy emelt díjjas sms-sel (pl. 850 Ft-ossal) lehessen regisztrálni, feliratkozni a hírlevélre, onnantól kezdve jönne e-mailben az Elvíra lekérdező, a súgó, jelmagyarázat SZÜSZ, és ha változik valamelyik, akkor frissül az adatbázis illetékes része. Szerintem. Lehet, hogy én vagyok álmos és a bilit arrébb kéne rúgni?? 8-|
Most olvasom MAV homepage-en, hogy apr. 01.-tol 1. sz. menetrendi potlek lesz. OK!
Megnezem mi ujsag a del-nyugati videken (Nagykanizsa, Muraker., Gyekenyes):
Az eddigi 12:00-as Exp. most Szombathelyre fog menni, es helyette lesz 13:00-kor Nagykanizsara Exp., mint regen is volt. Ez igy tok jol hangzik, de a szemelyvonatot Nagykanizsarol NEM igazitja am a MAV az egy oravalkesobb Bp felol erkezo Exp.-hez! Persze, miert is tenne???!!!
Tehat marad az, hogy 12:00-kor az ember elindul Szombathely fele a gyorssal, Fehervaron leszall, es onnan van egy 'kivallo' szolgaltatas: egy szemelyvonat egeszen Nagykanizsaig (szemely, ami mindenhol megall!). Onnan meg van masik szemely NKanizsatol delebbre levoknek. Hmm, ez igen....
Nemhogy inkabb a szemely, ami Nagykanizsarol megy delnek az varna meg kicsit, 16:08 helyett indulvan 16:30-kor es akkor az Exp.el Bp-rol jovoknek epp lenne 5 percuk atszallasra.