szerintem a váltó ugyanaz, mint a Palioban is volt, legalábbis, ahogy a kissé rövid 1. fokozatból, és a többi amúgy jól eltalált áttételből következtetek...
már akkor is, a Bravo/Bravahoz képest is rendkívül vajkönnyen mozgatható váltónak bizonyult (számomra), és most is ezt tapasztalom!
ha az óra lenne odáig skálázva, 210nek fölé ment volna egy kicsivel...
(egy alkalommal követtem el ezt az állatságot, de "véletlenül így alakult:)": Tatabánya felől Pest felé, egyszer csak van Óbarok térségében egy ÖMV kút, ott a dombtetőre érkeztem kb. 190-nel - emelkedőn felfelé:))) - aztán ott van egy viszonylag hosszú nem is olyan kicsi lejtő, és az aljára eddig gyorsult...)
Sík úton a 190 utazó tényleg simán tartható, de ennél többet erőltetés hatására sem ment... igaz, ritkán van (és régen volt) része az Albinak ilyen "küldetésben"...
Azért ha megkérhetlek, csak írd meg, hogy mennyi volt a legmagasabb sebesség. Annál is inkább, mert inkább hiszek itt olyannak aki Albit hajt, mint egy olyan szubjektív véleménynek, amelyik bármelyik autós tesztben le van írva azután, hogy a tesztpilóta ment vele talán 15 kilométert is. :-)))))))))))
A gumik felnin vannak, de akkor is izgulok. Már van is ismerős az index megfelelő fórumáról... de majd az eredményekről úgyis írok majd. ;-)
Tudjátok mi az az ég és föld? Keszthely környékéről vezettem ma egy Fabia-t Bp-ig, aztán beültem az Albimba, mert még voltak elmaradásaim... szóval ez az érzés mindenképp ide sorolandó. Jóhogy az 1.4-es moci kevésbé érezte meg a 4 személyt, de a német technika annyira kemény, szigorú váltó és pedálok is sokkal keményebbek... és azt figyeltem meg, hogy 130-nál az 1.4-es is 3700 körül forog.
Az, hogy a váltó milyen, nem tudom, de hiszek nektek. Nekem maximum a rukit veszi nehezebben olykor, de nem vészes. 1-5-ig semmi probléma! ;-)
ezt én is halottam, szintén egy cimborám szívta meg: Puntó, 40.000 szerviz, és persze kciserélték a gyertyákat, meg ki is számlázták, csak éppen nem újat raktak be, és nem is a megfelelő hőértékűt...
persze, hogy szarul ment a Puntó...
amikor mindez kiderült, vitte vissza a Twin'93-ba, még nekik állt feljebb... Aztán végül kicsérélték, nagy nehezen, és a kocsi azóta is szuperül műxik.
Persze azóta máshol szervizel...
Tényleg rallyzik a főnök, és Fiat dealerhez méltóan, Mitsubishivel...
ott a csomitartóban a pótkerék, ott meg tudtam nézni a dolgokat:
nem találtam rajta semmilyen jelzést, hogy kötött forgásirány, vagy ilyenek...
De: talán segít: nem tudom mennyit mentél a nyári gumival tavaly, de ha megméred a profil mélységet az egyes gumikon, akkor nagy biztonsággal meg tudod mondani, melyik volt elöl, és melyik hátul (elöl kissé jobban kopik, mint hátul).
És: hogy melyik volt jobb, és bal oldalon, azt ha jól emlékszem, ebből a mintázatból nem tudod megállapítani, ha nem jelölted meg leszerelés előtt...
(a mintázat szélének kopása tud "jellegzetes" lenni, ami utalhat a forgásirányra...)
imént érkeztem meg Vas megyéből, eddig kb. 500km, és negyedig van a tank, óra szerint. Mindezt "normális" tempójú vezetés (értsd: pályán 130-140, közúton 120-130)mellett.
A beharangozott közúti ellenőrzés pedig nagy humbuk, egész hétvége alatt egy rendőrt láttam, azok (párban "dolgoztak" ugye) is a motorháztetőnek dőlve beszélgettek ma délelőtt, bent egy egész kis falucskában...
más: bejáratás alatt igenis, csak óvatosan!
De megnyugtathatlak, nemcsak a 160-at bírja, hanem a 180-190-et is, benzinfogytáig. Szélre egy kicsit valóban érzékeny, úgyhogy tényleg óvatosan... mondjuk nagyon vigyázni nem kell, annyira azért nem veszélyes...
(legmagasabb sebességet meg sem merem írni, úgysem hiszitek el...)
a fiatoknál a váltókkal van a legkevesebb probléma.
Az albinál a tengelykapcsoló önbeállós,tehát nem bowdenes amit állitgatni lehet.
Az önbeállós kuplunghoz általában rudazatos váltót szerelnek be. Ebből következik,hogy a váltó rudazatos.
A fiat kocsiknál egyedüli probláma 10 év után az elektromos rendszer lehet,arra pedig oda kell figyelni,nehogy egy hülye szerelő érintkezési zavarokat /zárlatokat/ okozzon az utólagos beszerelésnél ill. javitásnál.
üdv. tiby
Én most jöttem meg Zalaegerszegről ,700 km.t tettem a kocsiba,többnyire sztráda
140-el. átlagfogyasztás 7 liter.,4 személy és csomagok.Kellemessen szól a l6 szelepes motor,egyszer megpróbáltam 160-al menni hoszabb ideig. de elég erős szél volt és nem akartam ijesztgetni az utasokat.A kocsi 160-al is vigan tartja a sebességet.kdb. 10 percig mentem igy,még gyorsult volna,de mivel bejáratós a kocsi nem akartam a végsebeséget kipróbálni.
1 - nem láttam még sehol Fiat Albea clubot. Ti tudtok róla hogy lenne? Ha nincs, ne alakítsunk egyet? Vagy legalább is megpróbáljuk?
2 - az Albiban bowdenes váltó van? Ugyanis legfőbb oka hogy lecseréltem a Daewoo-t az, hogy bowdenes volt a váltója és úgy recsegett hidegen, főleg télen, mintha kuplung nélkül váltottam volna, és ki is kellett cserélni a 2.- 3. szinkrongyűrűt még 40 000-nél. De nyáron sem voltak hang nélküliek a váltások, sőt, ha egy kicsit kihuzattam egyesben, csattant olyat váltáskor, hogy na! A visszaváltás 3.-ból 2.-ba meg szinte kínszenvedés volt, csak nagyon alacsony fordulaton vette be, annyira alacsonyan, hogy akkor inkább már jobb volt az egyes sebesség, de ahhoz, hogy egyesbe tudjam tenni a Matizt, meg kellett teljesen álljak, mert egyébbként nem vette be.
Na ennyi. Bocs hogy ennyit írtam a Matizról, de csak meg kellett világítsam, hogy mitől is félek, ha mégis csak kiderül, hogy bowdenes a váltó az Albiban is!
Sajna ennek nem néztem utána!
Hooker te talán otthon vagy ebben a témában is.
Írhatnál valamit, de szívesen látok bárkitől bármilyen írást, csak megnyugtasson!
Szóval bowdenes vagy nem? ( Azt már tudom, hogy a Punto az, mert utánanéztem.)
Itt erről senki nem írt! Azért mert olyan jó a váltója, hogy nincs rá panasz? Szóval ha mégis az, nyugtassatok meg, hogy nem lesz olyan, mint a Matizban volt! Komolyabb autókban is bowdenes van, vagy azokban már rudazatos? Vagy ezt márkája és típusa válogatja? Melyik a jobb?
Most mentek el avendégek. Egész nap evés és egy kis italozás. Sonkával fullra feltelve. Sajnos Albi pihen, de majd holnap ....
Ha meg van az autó akkor bármelyik hivatalos márkakereskedőt választhatod a köt. szervizekre. Erre a marketinges srác hívta fel a figyelmem, mert előfordulhat, hogy az ügyfél nincs megelégedve szolgáltatással.
Most részletesen leírom az autó vásárlász . Mult héten szerdán(03.16.) bementem a kereskedésbe érdeklődni és megnézni az autót. Gyors döntés után délután visszamentem befizetni az előleget. Már akkor kozolték, hogy következő héten péntekre(03.25.) 99%, hogy mehetek az autóért. Ez a várakozási idő csak azért volt mert csak szerdánként van vizsgáztatás a szervizükbe, és az okmányirodai ügyintézés fügvényébe kapom meg az autót. Szerdán(03.23.) délután már telefonáltak, hogy pénteken(03.25) 14 órára mehetek az autómért. Kb. 20 perc torlódás volt mert az előző Stilo átadás elhuzódott, de ezért elnézést kértek. Átadás kb. 20 perc. A cuccok beszerelése ebben a várakozási intervallumba történt. Munka díj terhelte a beszereléseket(Hangszoró+riasztó+kp.zár=37 600). A saját CDs rádiómat bevittem beszerelésre amire elvileg 2 000 Ft a beszerelési munkadíj, de a szerelők nem emlitették az értékesítőnek és ő azt mondta, hogy felejtsük el. Szóval nagyon korrektek voltak.
Üzembehelyezési költségek(szerintem ez mindenhol egységes), csak a miheztartás végett(egységek forintban):
-18 630 átírási illeték
-12 000 forgalmi+törszkönyv
- 6 500 vizsga illeték
- 1 000 műszaki adatlap
-15 000 vizsgáztatás
- 5 400 környezetvédelmi vizsgálat
- 350 ----------"----------- matrica
Biztosítás átvételkor kötöttem, de akkor már minden papír rendezve volt és az autó már a nevemen szerepelt.
Onnan,hogy egy ismerősöm találkozott a tulajdonossal/ a nagyfőnök/ egy rally versenyen és elbeszélgetett vele. Elmondása szerint a bevétel növelése céljából elég sok tanuló gyereket foglalkoztatnak és azok végzik az ilyen barkácsoló munkákat.Ő is rendszeresen rallyzik.
Tudod hogy kinek a kocsiján barkácsoljanak.az édes jó k.... a anyukájáén.
Egyébként a tulaj általában nincs is bent ezért a macska hiányában cincognak az egerek,innen a szervezelenség és a gané munka.
Tudod, ez az egyszerű válasz tegnap a feleségemnek jutott eszébe, de lehurrogtam.
Aztán kiderül, hogy te is azt gondolod, hogy azért akartak ledumálni róla, mert hülyék hozzá Miskolcon a TWIN'93-ban.
Tudod, ilyen - instrukciók után - van benne valami, mert amikor előadtam a kérésemet, az üzletkötő azonnal hívta a szerelő srácot, aki mind a 18 évével és tapasztalatával megjelent, és nagyon vakarta a fejét, és hát így, meg hát úgy, meg a burkolatot is fel kell bontani, meg visszarakni stb.
Én egyet megígérek neked ismeretlenül is.
Azt, hogy nem ragaszkodok hozzá, hogy beszereljék az autóba ezeket a cuccokat ott, hiszen ha olvastad, már kaptam Symi barátomtól :-)))) olyan márkaszervíz nevét és címét, ( a Nicco -ét, amit te is írtál) ahol nem ő kérte, hanem felajánlották neki ezeket a dolgokat, és ha jól láttam az írását, már használja is a verdáját, és nem tették tönkre az elektronikáját. :-))))))))
Most látom, hogy te nyíregyi vagy! Tegnapelőtt voltam ott a Kawasaki márkakereskedésben, első szervízre vittem a gépemet. Ha tudtam volna talán összefuthattunk volna egy kis eszmecserére:-))
Na de majd máskor. Gyakran járok arra átutazóban, mert anyám Mátészalka mellett született, Csengerben, és tesójáékhoz szoktam vinni .
Légy jó, köszi a véleményedet!
Szia
Daty
ui.: Honnét tudod, hogy a TWIN-ben, Miskolcon barbárok dolgoznak?
Én nyiregyházi vagyok,ezért semmi közöm a BAZ megyei biztositókhoz,egyébként ebben a korrupt világban minden kapcsolat kérdése.Javittatni nem fogom a kocsit,de a jégkárt rendezni fogom velük.,hiszen ezért vannak.