Keresés

Részletes keresés

e_dora Creative Commons License 2005.03.27 0 0 14
(már csak a borító miatt is...:)
Előzmény: e_dora (13)
e_dora Creative Commons License 2005.03.27 0 0 13

nem az én világom a prog, de ez olyan jó, hogy még meg is vettem!

 

Az a bizonyos Balázs Creative Commons License 2005.03.26 0 0 11
Természetesen összevissza formázta ez a gyatra szoft...
Előzmény: Az a bizonyos Balázs (10)
Az a bizonyos Balázs Creative Commons License 2005.03.26 0 0 10

Egy spanyol emberke csinál velem most éppen interjút (angolul), és megkért, beszéljek a progresszív rockról. Ezt írtam:

 

Progressive rock is a specific, experimental style that is free and defined at the same time.

  When Genesis and King Krimson (etc.) showed up in the very simple rock music of these times, people found them progressive, and that was right. Since then, progressive rock became an independent style. In the 90’s a new style was born, the ’heavy progressive’, like Dream Theater and its followers. This is all about technical skills, complicated structures. How much is this progressive? Time will show it.

  So I prefer call ’progressive music’ the music I like to ’progressive rock’, because it covers much more things.

 

Magyarul is:

 

A progresszív rock egy sajátos, kísérletező zenei stílus, mely legalább annyira szabad, mint amennyire behatárolt.

  Mint nyilván tudod, a progresszív szó jelentése előremutató. Rockban ez mára már egy önálló stílus neve lett. Amikor az addig egyszerűcske rockzenében feltűnt a Genesis vagy a King Crimson, természetes, hogy az emberek jövőbemutatónak tartották a zenéjüket, és az akkor, abban az időben az is volt. Aztán a ’90-es évek elején egy új irányzat született, a heavy progressive, mint például a Dream Theater és oldalhajtásai. Ezek leginkább a technikai mutatványokra és bonyolult számszerkezetekre mennek rá. Hogy ez mennyire progresszív – a szó eredeti értelmében -, azt majd az idő eldönti.

  Szóval progresszív rock helyett jobb’ szeretem egyszerűen progresszív zenének hívni azt, amit szeretek, mert a progresszív rockon kívül rengeteg minden belefér ebbe.

Az a bizonyos Balázs Creative Commons License 2005.03.26 0 0 9

Hehe. :-)

 

Látogass el a www.mindflowers.hu -ra, ott az Egón kívül még tizen-pár részletet hallhatsz a zenekar első lemezéről.

 

Aztán, ha ez megvolt, irány a www.piccoloinn.uw.hu , ahol némileg visszafogottabb, jazzesebb muzsikát találsz (egy teljes szám van fent).

 

Ha ezek után még mindig nem elégült ki a kíváncsiságod, akkor nézd meg a www.pflumorsi.hu -t, itt három részlet hallható.

Előzmény: Törölt nick (8)
Az a bizonyos Balázs Creative Commons License 2005.03.21 0 0 7

Mint mondtam, a rockban a progresszív inkább egy stílust, mintsem a zene előremutatóságát jelöli. Az old progressive a maga idejében volt progresszív (meg a new is, mert már az is létezik a '90-es évek eleje óta).

 

Mikor "berobbant" a progresszív stílus a mindaddig zeneileg minimalista és egyszerűcske rockba, az nagyon előremutatónak számított.

 

Mekkora az ágyneműtartód? :-)

Előzmény: Mad árka (6)
Mad árka Creative Commons License 2005.03.21 0 0 6
Egy együttes esetében még el tudom képzelni a progresszivitást részben abban, hogy önmagára reflektál, továbblép – jól van, tessék, mondom ezt is: a jövőbe mutat :).

Viszont egy stílus esetében már gondjaim vannak. (Jószándékú gondjaim, lehet segíteni. :) Meghaladottabb a "régi progresszív" vonal az újhoz képest? Ha igen, mi az, ami ebben az értelemben többé teszi? (Ha mondjuk más elemeket is bevesz, az mennyiben nevezhető haladásnak, semmint inkább simán "másnak"?)

 

 

Ha Balázs azt írja, hogy az előrehaladottság teszi mássá, kegyetlenül be fogom ágyazni az ágyneműtartóba, az szent. :]
Előzmény: Az a bizonyos Balázs (5)
Az a bizonyos Balázs Creative Commons License 2005.03.21 0 0 5

Hát hogy előrehaladó, jövőbemutató-e. :-)

 

Ez a fogalom persze azt is jelenti, hogy minőségben is haladó valami. Mert hiszen ha a jövőben (mondjuk 2099-ben) az uralkodó stílus a kétütemenként ismétlődő gépi minimál-drum'n'bass lesz, attól ez a stílus ma még nem progresszív.

Előzmény: Mad árka (4)
Mad árka Creative Commons License 2005.03.21 0 0 4

Azt hiszem, én itt a kérdező státuszt fogom felvenni... :)

 

Mi alapján nevezhető szerintetek egy zene előrehaladónak, jövőbemutatónak?

Előzmény: Az a bizonyos Balázs (3)
Az a bizonyos Balázs Creative Commons License 2005.03.21 0 0 3

A progresszív szó jelentése előrehaladó, jövőbemutató. Hogy melyik az ilyen zene, arról megoszlanak a vélemények. Számomra - mint mondtam - a fúziós jazz és jazz-rock bizonyos előadói a legelőremutatóbbak (olyan dolgokat csinálnak, amiket az ember elsőre fel sem fog). Rockban a progresszív már inkább egy külön stílust jelent, old progressive például a Toto, a Genesis, a Yes, a Chicago és a King Crimson is (utóbbi kissé borultabb vonalon), new progressive meg a Dream Theater, a Liquid Tenson Experiment, a Symphony X, a Planet X és hasonlók. Ezek inkább a technikai és szerkezeti cirkuszimutatványokra mennek rá.

 

Viszont az elektronikus "zené"-ben is létezik egy progresszívnek nevezett vonal, gondolom, a leggépibb és legelvontabb. Bár ebben nem vagyok biztos, mert nem ismerem az elektronikus irányzatokat. Mivel zenész vagyok, ezeket nem tartom zenének.

Előzmény: Mad árka (2)
Mad árka Creative Commons License 2005.03.20 0 0 2
Engem pont ezek a kérdések izgatnának. Úgy vagyok a zenével, hogy a kedvenc együtteseimnek sem tudom a dalcímeit (hacsak az értelmezéséhez nem szükséges cím), éppen ezért nehezen fogok tudni megmukkanni az együtteskérdésekben, mert ami tetszik, hallgatom, de nem vagyok túl tájékozott.

Arra is évekkel később hívták fel a figyelmemet, hogy amit én legfőképpen szeretek, az progresszív zene, - mert hogy a stílusbeli elnevezések sem érdekeltek túlzottan (egyébként Pink Floyddal indultam.)

 

Viszont azóta is érdekel, hogy mit neveznek progresszív zenének? Mi számít Nálatok annak? Milyen stíluselemek, hangulatok?

 

(Remélem, rice kezében nem esett ki a mogyoró, de ha igen, megetetjük szívesen :-))).
Előzmény: Az a bizonyos Balázs (1)
Az a bizonyos Balázs Creative Commons License 2005.03.20 0 0 1

Saját honlapomon ezt írom a progresszív zene ún. new heavy stílusáról (mint például a Dream Theater):

 

Nem olyan nehéz a prog. zenét játszani. Nekünk például egyből sikerült (részemről másfél évnyi basszusgitárosmúltra visszatekintve akkor). Csak egy kis trükközés kell, meg úgy írni dalokat, ahogyan nagyanyám kötött – két sima, egy fordított – , és közben lesni az órát, elég hosszú-e már a nóta. Az az igazi progresszív szám, ami visszafelé eljátszva is jó.

Mostanában inkább a modern fúziós jazz bizonyos előadóit tartom progresszívnek, pl. Tribal Tech, Karizma és hasonlók.

 

Mikor elkezdtem zeneiskolába járni, akkor tudatosult bennem, mekkora szakadék tátong a klasszikus értelemben vett progresszív rock (Dream Theater, King Crimson stb.) és a jazz között. Teljesen más a komponálás módszere, a számok felépítése és az improvizáció módja is (utóbbiról nyitottam régebben egy topikot Zenei tudatosság címmel, de természetesen szétoffolták a "rajongóim", az engem mindenüvé követő kiscsótányok - ezt a topikot szerencsére nem fenyegeti ez a veszély). Kérésre itt is bővebben kifejtem a kérdést, csak nehogy unjátok...

Előzmény: Mad árka (-)
rice Creative Commons License 2005.03.19 0 0 0

en beultem a sarokba. magamhoz vettem a mogyorot, de ha tul sok cimbalom szolo lesz, akkor kimegyek, barmilyen messze is van az exit!

 

 

rizsa

Előzmény: Mad árka (-)
Mad árka Creative Commons License 2005.03.19 0 0 topiknyitó
Ez egy progresszív zenével foglalkozó topik, ami kényelmes fotelokat kínál a zenélőknek és a zenét vidám fülekkel befogadóknak.

 

Sem zenei stílus, sem irányelvek nem kerültek kiszögezésre, aminek nem az én hallatlan :) tájékozottságom az oka, hanem az, hogy kötetlenül, kreatívan kibontakozhassunk. Szívesen olvasnék itt ajánlókat, szubjektív beszámolókat, zenei élményeket, vérményeket, ujjaitok nyomán az első és annak nyomán kiözönlő felvetéseket. Persze ezek csak kezdeti felvetések, morzsáiban sem kell ezekhez ragaszkodni. 

 

Ha mindenki belegabalyodott a gitárok húrjaiba, persze megteszem az első témafelvetést is, mindenesetre egyelőre meglesem, hányan gyűlünk össze a kitolt fotelokhoz.

:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!