Furcsa ez a világ. Gizizni, droidozni, bűnözőzni szabad, sőt értéket teremtő dolog (5 g heroin lehet, hogy drágább, mint 5 kg verseskötet, de nem biztos, hogy értékesebb!). Viszont ilyen néven regisztrálni provokáció. Sajátos tolerancia. Ha jól esik ütni, tessék férfiasan tűrni, ha néha visszaütnek!
ON
Hidd el nekem, rengeteg "köztörvényes" is látja, hogy nem jó így. Próbálnak széllel szemben, de... Ha az Ő hozzáértő szavuk kevés, akkor egy kívülálló hőzöngése még annyit sem használ. Ezek a nem túl udvarias megnyilvánulások a kerek irattartóban végzik.
Örülök, hogy nem zavarnak a "provokáló" nickek. Még végül kiderül, van humorod! Érdemi hozzászólást nezetközi ügyekben tőlem ne várj, nem értek hozzá. Ez egyébként a MÁV működési területének ngyon kis része. Én a mentalitás ellen tiltakozom! Ismerek embereket, akik komoly végzettséggel nevetséges munkakört látnak el. Eddig fontosbb dolguk volt, mint a Kazah Vasúttársaság menettérti dijszabásának tanulmányozása. De jöttek az ifjú zsenik, akik karriert építenek, tanulmányokat publikálnak, ezek ülnek most a helyén. Persze két év mulva mennek tovább karriert építeni, jönnek az újabb yuppie-k. A szakemberek meg próbálnak úszni, és megfelelni az új "kegyelem" munkakörnek.
Azok az emberk, akiket minősítesz, nevetséges pénzekért járnak be. Tudod mennyit keres egy Pénztáros Gizi? Lehet, hogy néhányan többet költenek hamburgerre. És ezért jó képet kell vágniuk mindenhez. Megunja, kilép. A segély sem sokkal kevesebb, és azt házhoz viszik. Utána kivel fogsz szórakozni?
A minap beszélgettem egy nagy állomás helyettes főnökével. Izzik-vérig vasutas a pasas, tudta pörgetni az ügymenetet. Mondtam, harmatgyengék az embereid. Válasz: 57 000 HUF (bruttó) örülünk, hogy ez jut. Ha válogatnánk nem lenne senki.
Mi is látjuk, nem jó ez így. Te eljönnél minimálbérért beülni egy kalitkába és okosakat mondani napi 12 órában? Őszintén!!
Egy szemelyvonat ma Gyekenyesrol Dombovarra 2 ora alatt er fel. Es ez a minimum. Szoval gyalazat!!! A gyors es IC is 1.5 orat cammog.
Palyasebesseg szempontjabol Dombovar - Kaposvar az max 30-as, szerintem. De legalabb terkozjelzos. Kaposvar es Gyekenyes kozt meg jon a sotet kozepkor....
Arulja mar el valaki nekem, hogy miert volt az, hogy mar a szocializmusban volt terkozjelzo telepitve pl. Zalaegerszeg - Boba kozt, mig a 41-esen meg nem? Meg a Kaposvar - Dombovar ressszakasz is max 10 eves csak. Pedig teher a 41-esen ment boven, mig Zalaegerszeg - Boba kozt csak Hodos ota (eltekintve a havi egy olajvonattol...).
Sokat utaztam regen Venezia Exp-el. De utaztam mar Venezia EN-al is.
Semmivel sincs tobb kulfoldi utas sem rajta! Csak most EN es Graz fele megy, eszakmagyar panormautat is beleiktatva. Mert mint mar oly sokszor mondtam ugy erzem, hogy vhogy Gyort akarja mindenki a Dunantul kozepeve tenni, pedig akar arra megy a 160-as palya akar nem, megsem csak Gyor letezik a Dunantulon.
Venezia EN azert szuletett, mert osztrak sogor ugy akarta, horvat sogor meg gyenge vagy hulye volt, ki tudja... Legalabb helyette letrehoztak volna egy vonatot ugyanabban az idoben Zagreb es Bp kozt, de nem...
Graz es Bp kozt addig is volt valami kzdetleges kapcsolat: Valami gyors a 20-ason levitt egy kocsit szombathelyig, amit ott vmi szemely utan kotottek, amit szentgotthardon egy masik szemely utan es igy ca 10 ora alatt leerhetett az ember Grazba vonattal. Kivallo.
Most van direct vonat, napi egy! De miert kellett ezt ponta Venezia rovasara tenni?
Valszeg azert, mert osztrak sogoroknak is kellett egy ujabb Graz - Venezia vonat a mar meglevo egynehanyon es gondoltak, hogy MAV majd ugy ugrik, ahogy OEBB es a penze diktal, ahogy ez tortent a Corvinus IC ugyeben is...
Cseles huzas, de nincs tobb utas, nem olcsobb a jegy, nem rovidebb a menetido, tehat semmi nem valtozott, csak Zagreb fele szukult a lejutasi lehetoseg...
En is azt mondom, mint te, hogy a multban ugy volt: A 30-as volt a favorit es azon ment a nemzetkozi szemelyszallitas nagy resze, sot a teher is nagyreszben Muraker.-ra. De vitathatatlan teny az is, hogy amig Hodos meg nem volt, rengeteg olyan teher ment Muraker.-ra, ami Kaposvar utiranyon at ment. Ugy lehetne tan megfogalmazni, hogy az iranyvonatok, containervonatok, gyorsteher es RoLa ment Balaton fele, az egyeb egyveleg es szimpla teher meg Kaposvar fele. Hogy mi volt a napi megoszlasa Muraker.-nal nem tudom, de megkockaztatom, hogy ca 1:1-hez a ket iranyt figyelembe veve. Pedig Muraker Nagykanizsa fele lenyegesen kozelebb van Bp-hez, mint Gyekenyes - Dombovar fele. Megis ezek a tenyek, emlekszem.
A palya allapota: Egyertelmuen a 30-ason a jobb, a jelzoket is beleertve. (Ortilos es Gyekenyes kozt amugy van mar jelzorendszer vagy 6 eve, koztes terkozjelzok is. A jelfeladas nem tudom, hogy ennel tobbet jelent-e vagy sem. Az elott meg valamilyen oknal csak Ortilosig volt. MIERT? Miert pont Ortilosig csak??? Tudja ezt valaki?)
A 40-es vonal szerintem nem rosz, kiveve Erd kornyeket es Pusztaszabolcs - Bp szakasz allomasi szakaszait. A 41-es tragikus, mert valoban nem kezelik nemzetkozi fovonalkent. Ha azt kerdezed, hogy merre szeretek inkabb utazni ha Gyekenyesre megyek, akkor inkabb Balaton fele. De ennek ellenere imadom a 40-es es 41-es utiranyt is. Es emlekszem, hogy mennyi teher ment ott akkor, amikor meg villamositva sem volt az sem...
Teherforgalomrol meg annyit, hogy a villamositast megis Kaposvar felol tettek meg eloszor es nem csak Gyekenyesig, hanem egeszen Murakereszturig, meghozza ott eloszor csak 5 vaganyt felvillamositva. Miert vajon? Hat a teherforgalom miatt! Egy ideig a RoLa is Dombovar fele jart!!!
A 41-esen es a 40-esenis mar tragikus a szemelyszallito vonatok kozlekedese. IC van csak Pecsre es gyakorlatilag ennyi.
De ugyanigy megnyirbaltak Nagykanizsa - Bp relaciot is, sot a 60-ason is Gyekenyes es Nagykanizsa kozt is. Megis a legroszabb szerintem is a 41-esen Gyekenyes es Kaposvar kozt. Kaposvar - Dombovar kozt valami probalkozas van, de nudli az is, sajnos.
A teherforgalomra a 30-as + 60-as szerintem is kivalloan alkalmas a mia napokban! Ha jol megnezed nem is megy mar Murakereszturnal belepo teher tobbe Gyekenyes - Dombovar fele, mert oly keves van belole sajnos.
Gyekenyesnel viszont van jopar teher ami (nem tudom miert, de) a 41+40 utiranyt vallasztja ma is. A trivialis esetek persze az olajszerelvenyek Szazhalombattara, de meg ezen kivul is vannak boven.
HOgy a 41 es 40-es csak tartalek a delvidek es Adria fele, azt nem hiszem. Megy ott is boven, hidd el! Szerintem ma is ca. 1:1 az arany a tehervonatok szamat tekintve a Balaton es Dombovar fele. Meg kenet valami statisztikat nezni.
Az egyik vonal persze a masik kisegitoje, ez is igaz.
Az autopalyas beszallitas a 30-ason valoban jo szervezes volt es jo huzas a MAV reszerol. Az lenne a legjobb, ha a befolyt osszeg a 30-asra koltodne! De en ezt kotve hiszem. Vagy biztos vagy te benne, hogy csak arra forditjak? Mibol gondolod ezt?
Valoban Horvato. jo nagy tranzitdijat kert a teruleten athalado sloven arukra, valoban. Na de a slovenek szerinted mekkora dijat kernek e teruletukon athalado horvat arukra? (A dolog kolcsonos, HZ es SZ szivatja egymast, ennek tobb peldajat is lathatod mind szemely mind teherszallitasban.) Ez egy kivalto ok volt a direct magyar-sloven osszekottetes letrehozasara.
A masik (allitolag) a NATO volt maga: Ugyanis Austria semeleges, Horvato. meg nem NATO tag, es nem islesz mostanaban. Slovenia meg tudvalevoen az lett, igy Olaszo es Del Europa fele zarodott a kor.
Harmadreszt az EU lete is beleszolt, hisz mindenki tudta, hogy Slovenis es Magyaro. EU-s lesz, mig Horvato nem egyenlore.
Ezek mind mind politikai okok!
Ennek ellenere az is igaz, hogy luxus lenne, ha A es B orszag hataros egymassal, de csak C orszagon at juthat el az aru vasuton a masikba, tehat szukseges volt Hodos megepitese, igen.
A vita targya reszemrol csak az, hogy a forgalom volumenet NEM mestersegesen kellett volna oda terelni, hanem bizzuk ra a termeszetre. Az meg nem igazan akarta oda vinni a forgalmat, mivel a HZ is belatta Hodos megnyiltakor, hogy redukalnia kell a tranzitdijat mind Cakovec mind Koprivnica - Dobova fele, amit meg is tett. Ezert az aru nem igazan ozonlott Hodosra, egeszen addig, amig azt nem mondtak, hogy most pedig 1/3-a arert is, de arra megy az aru (megha veszteseges is), ill. amig be nem zartak ejszakara Muraker.-t.
Ha jol emlekszem Hodos az elejen meg csak napi ket darab tehervonattal buszkelkedhetet iranyonkent, es azok is alltak vagy 5 kocsibol.... Aztan jott az, hogy nyugat nem erre adta a penzt, kell legyen forgalom, hat teszunk ra MESTERSEGESEN, igy lesz mit megmutatni EU-nak, de persze akkor mashonnan ezt el kell venni es tuzzel vassal irtani kell a lehetoseget annak, hogy arra is menjen aru.Meg is tortent mindez.
Akarki akarmit is mondjon: Oseink nem voltak hulyek, amikor a vasutat 1800-as evek vegen arra epitettek, amerre (magyar Deli Vasut ill. Alfold-Fiume vasutvonal). Hodos abban az idoben sehol sem volt meg, kesobb is csak Muraszombat - Zalalovo vonalkent volt meg a vonatl, abszoluta mellekvonalkent. A sors ironiaja, hogy csak 1918 utan lett Ormoz is osszekotve Muraszombattal, addig nyoma nem volt vasutnak ott. Vegul pedig elhaladot ott nehany szemely, esetleg egy gyors is, na meg 3 vagon fa naponta, aztan ennyi.
Az aruszallitas klasszikus es igazi iranya az Adriara (akarmelyik kikotobe is!, ill. DelEuropa azon reszebe ill. Karinthia deli reszebe is a regi deli vasut, nem pedig holmi Hodos....
Hodos a mai letet annak koszonheti, hogy Slovenia mint onallo orszag megszuletett.
De mint mondtam, egyszer csak eszebe jut majd valakinek, hogy mi is a minimalut idoben, penzben, tavban es szintemelkedesben is az adriara. Persze ehhez az kell, hogy mesterseges haarok es nevetseges vamok ne zavarjanak be ebbe a dologba.
Csak persze amire ez meglesz, arra Hodos lesz a duplavagany villany fovonal (bar duplavaganyusitani mar csak nem fogjak, hisz NINCS miert!!!), es akkora hatranyban lesz az igazi tortenelmi utirany, hogy lehet, hogy az mar behozhatatlan. Ennek ellenere megis bizok a dolgokban, hosszutavon!
Hodosnak meghagynam az eszakrol jovo teherarut (Rajkan belepo teherek), de ami mar Bp-rol jon, az ne menjen Bakony turara es Zalai dombsag ill Slovenske Gorice turara, jo neki a szep magyar siksag is Balaton fele, ahogy regen is volt, majd Medimurje siksag Horvato.-ban, majd siksag tovabb Pragersko-ig Sloveniaban, vagy a folyok volgye es hegy atvagasa Gyekenyes fele. Az eszakrol jovo, de sloveniaba meno arunak Hodos letezese miatt mar valoban nincs ertelme lejonni Murakereszturig, vagy Gyekenyesig, ha KOperbe vagy Olaszo.-ba megy. Kulonben viszont van, hacsak nem Pivka felol akar bemenni Rijekaba, de az meg hoszabb, mint Karlovac - Delnice felol.
"Ezek a képek a Pécsvárad után megszüntetett vonalról készültek. Arról volt szó, hogy csak "ideiglenesen" szüneltetik a forgalmat, a pálya felújításáig. Most már tudni lehet, hogy erre itéletnapig várhatunk."
Mellékelnék egy Erdősmecske-Véménd, kedvezményes menettérti, viszonylati, globáldíjas vasúti menetjegyet.
Miért nem a svájci fórumokon hinted a szót...........
traficc :
........még egy eltanácsoló......:-(((((((
A világ nem sokat változik.
Ő az n+1-ik.
Azért mert nem azt kérdezték .
Ilyen bonyolult vagyok.
Arra válaszolok, amit kérdeztek.
Amikor engem tanítottak, akkor még megszóltak azért ha úgy kezdtem Nagy Lajos királyunkról a feleletet tanáromnak, hogy : Nagy Lajos nagy király volt de Mátyás király mégnagyobb király. Mátyás született Vajdahunyadon Hunyadi János törökverő vezérünk fiaként............stb.
khamos: "Hogy is van ez? Nem vált be és mégis hatásos? Született politikus vagy!"
Azért, mert nem változik semmi, nem jelenti azt, hogy nem "hat" az alkotókra! Az én hozzászólásaim - épp azok stílusa és a magyar "besúgós", elhárítós" mentalitás miatt - eljut az érintettekhez. Az más kérdés, hogy az érintettek szaktudásuk, lehetőségük, helyzetük miatt nem változtatnak semmit az eddigi helytelen gyakorlaton. De legalább érzikt, tudják mit is gondolnak róluk "egyes" utasok.
Pl. sosiforda és bodecsabi értékesebbnél értékesebb hozzászólásai süllyednek el anélkül, hogy bármiféle viszhangot kiváltanának. Azok szerintem el sem jutnak a megfelelő fórumokra. Őket gonoszbrekeke és az elhárítás sem pécézte ki. Elértek vele valamit? Igen. Néhány vasutas tiszteli őket a maga módján. Ettől nem lesz azonban jobb se nekik, se nekünk, se senkinek...
SzigDani felvetéseire is válaszolva: engem NEM zavarnak a "nevükben" is provokáló nickek! Sőt! Szórakoztatnak! Bár tudom, hogy nem mindenkit. Nem bánom, hogy egyes MÁV-hoz érzelmileg pozitívan kötődő, a süllyedő hajón a végsőkig kitartó emberek így hozzák tudomásunkra a véleményüket. Azt azért jobban értékelném, hogy a csupán egy-két hozzászólásra létrehozott "nevek" a hozzászólásaim TARTALMI részére is reagálnának! Ez azonban példa nélküli cselekedet volna részükről. Nemzetközi (díjszabási) kérdésekben itt szinte kizárólag csak MÁV-on kívüli emberek osztják az észt.
SOHA nem általánosítok! Arról nem tehetek, hogy egyeseknek ez így tűnik. Gizizni és droidozni meg csak azokat szoktam, akiket szemrebbenés nélkül azonnal kivágnék a cégtől!!! De őket is csak akkor, ha panaszlapot nem veszek fel az esetről. Ha igen (lásd Déli) akkor se Gizi, se droid, csak nevek, időpontok, beosztások és helyszínek...
"Ha így sem, úgy sem változik semmi, nem lehet, hogy jobb érzéssel beszélgetnének Veled azok, akikről szó van, ha nem rögtön droidokként kezelnéd Őket?"
Képzeld, azért NEM ismer 42500 vasutas az országban! :)) Név szerint és látásból szerintem LEGFELJEBB ezer képes beazonosítani. Én MINDIG kultúráltan és UDVARIASAN indítok. Csak mikor a visszakérdezésből levágják, hogy nem egy kezdő júzer vagyok, akkor borul a bili. A vasutasok egy része sok esetben nem képes lekezelni azt a szituációt, ha az utas valamit JOBBAN tud náluk. Oda a felsőbbrendűség érzése, végetér annak a mítosza, hogy "az utas örüljön, hogy utazhat" mentalitással minden probléma kezelhető. Ez már Dél-olaszországban és Spanyolországban sem jön már be mindig a vasutak képviselőinek. Így az ilyen vasutasok, és ehhez aszisztáló közép- és felsővezetők kora hamarosan nálunk is lejár. Én biztosan ezen leszek!
traficc!
Ó, te bölcs! Miért nem a svájci fórumokon hinted a szót??? Miért nem szóltál nekik időben, hogy NEM kell vasúti alagút a hegy alatt 50 km hosszban? Pedig milyen überfasza autópályát is furhatnának oda! Miért nem modtad nekik, hogy hazudnak a mérnökök, nem lesz akkora forgalom úgyse? Miért nem állsz ki a svájci falvak és városok lakossága elő a fórumokon, hogy biza jobb lenne nekik, ha vasút helyett a közúti fejlesztésekre szavaznának? (Mert ugye a buta, dezinformált, megtévesztett svájci lakosság közel egy emberként szavazott a vasúti alagút építésére egy népszavazáson!)
Tehát Csalagút: e beruházás fontos és szükséges volt. Nem lehet minden közellátást nullszaldóra kihozni. Ezt sem. Az oktatást sem. Az egészségügyet sem. Nem sajnálom a brit és francia kormányt, mert drága infrastruktúra épült a két ország között. Nem hiszem, hogy ez volt a leghasznontalanabb beruházás a két ország történetében! Szerintem a Csalagút JELENTŐS forgalmat bonyolít le. Részaránya messze felülmúlja az egyébként jellemző "vasúti" részarányokat. A Csalagút forgalma még jelentősen bővíthető. A két ország közötti vasúti áruszállítás fejlesztésében még hatalmas potenciál van! (Ezt egyelőre a szinte el sem kezdett francia vasúti liberalizáció akadályozza.) Ők nem a magyar logikával építenek! Ott nem az lesz a jó, ha az új infrastruktúra már az első nap teljesen kihasznált és bedugult! A jövőnek is építünk nem csak a mának. A mobilitás nő, a forgalom nő, a Csalagút is hozza már most az önköltségi árat. Mond csak, az autópálya-díjak mely országban hozzák vissza a fenntartási költségek egészét? Mond csak, mely ország épít autópályát az útdíjból beszedett összegből?
Színterv még sehol, majd neki ül a szekrény miatt a Szeszától valaki, a fülkére a gépészek határozzák meg, belülre meg meghívnak valami külsős dízájnert.
Így volt a desirónál is, meg minden más egyébb járművünknél.
...D.J. ..:...Azért szívesen látnék egy számítást, hogy ha a Csalagút közúti lett volna, mekkora útdíjat kellene fizettetni a használókkal, hogy nyereséges legyen.
traficc :
Megoldanák.
kifizetnék.
Nagyobb frgalom lenne rajta mint most.
D.J...:
Vagy ha közúti lenne, akkor automatikusan nem baj, ha az "adófizetők" fizetik ki, és nem a használók?
traficc :
szerintem ha közútnak éítik meg, akkor vagy visszafizeték volna már a hitelt, vagy csak egy részét, de hogy az államnak már nem kerülne egy fillérbe sem az nagyon valószínű.
megépült a kettős vasúti + közúti híd Koppenhága és Malmő között.
"30-as elonyei: Ha jon a kulfoldi utas csakjobban leszall Balatonon egyet furodni es megnezni Badacsonyt hajobal"
Szütyi :
Azér' ehhez elég erős fantázia kell, hogy jön a kedves utas Horvátországból vonattal, tegyük fel Budapestre. Egyszercsak meglát egy bazinagy tavat a vonatból és erre aszongya az utastársának, hogy te Szlobo, né' má milyen jópofa tó, szálljunk le fürödni egyet....
traficc :
Látod Szütyi , én meg ezen nem todok annyira kiakadni.
Ez már annyira morbid, hogy már szórakoztató.
Hangulat javító.
Hiába no. különbözőek vagyunk . ..'hál Istennek.
SuedBahn, sb2005, vagy vaskerék ha ilyet ír, az nekem szórakoztató.
morc akkor vagyok, amikor asztal+térkép főlé hajolva írják :
- jó lenne,
- mehetne,
- lehetne,
stb.
Az, hogy nagy fantáziájuk van ?
Istenem.
Fiatalok.
Ez nem baj.
Mondjuk ahhoz, hogy leírt képük megvalósuljon ahogy írják ???????........................hüümmm...................
háááááát tényleg kell jókora fantázia.
Pár éve az gyik vasúti fő-fő vezető leánya Pécsről Veszprémbe járt egyetemre. (UL)
Nosza azonnal Veszprémen át járt az addig Komáromon át közlekedő Pécs-Győr gyorsvonat.
No ott volt hasonló indoklás :....".....A szép táj miatt, majd sokan/többen fogják választani ezt a vonatot........."
A teljes szombahelyi vasútigazgatóság ezen a mondaton röhögott két hétig és saját szememmel láttam kifüggesztve több irodban is, az egyéb munkahelyi jopofaságok közé.
tudom, hogy az "én bandám" erőltette rá az országra, de ellentétben más színű egyenruhásokkal, NEM VÉDEM az egyenruhámat hordókat, csak azért mert közös brancsba tartozunk, valahol azonos fizetési listán vagyunk, ha hülyeséget csinálnak.
a vonal építésének meggyorítását okozó 1995-96-os osztrák balhét is megoldottuk és akkor már látható volt, hogy Csehország és Szlovákia hamarosan tag lesz, tehát felesleges megépíteni a hodosi vonalat.
Attól, hogy ugyanazt az egyenruhát hordom mint a politikusoknak butaságot tanácsolók, még nem védem körömszakadttáig őket, mert , hogy ők is a mi kutyánk kölykei.
2003-ban úgy volt, hogy a 135-ös szegedi oldalán két MD, a békéscsabai oldalán két MD, egy csörgős vonat, egy Bz-motorvonat, egy IP-szerelvény volt. A 130-as szentesi oldalán két Bzmot (a lényeg, hogy ne kelljen körüljárni), a makói oldalon is Bz. GHódmezővásárhelyi Népkert és Hódmezővásárhely között pedig gumivasút. Megpróbálok este kinézni az állomásra, megérdeklődni, hogy mi a helyzet.