Keresés

Részletes keresés

rev251 Creative Commons License 2005.03.14 0 0 2856
1 db készüléknél nem is.
2 db-nál célszerű, ahol az egyik ad, ott vesz a másik.
Ezt a duplex szűrő pont nem viszi át, tényleg ez a dolga (ne ültesse le a saját adás a saját vevőt)

De ez csak elmélet, a E.Hotline szűrője nem túl jó, ez tapasztalat (15W adásnál érzéketlen és kissé zavart a vétel). Inkább a Motorola Associate-vel érdemes próbálkozni, csak ahhoz nincs úgy doksi, mint a Hotline-hoz.

Előzmény: Törölt nick (2853)
dühööng Creative Commons License 2005.03.14 0 0 2854

Pont az a dolga hogy nevigye át !

muszály megfordítani ha párban akarod használni ,vagy egy másik 70centis rádióval 10mega eltolásal , "lehet használni!"DE a szoftvert mindenféleképpen módosítani kell , olyan mértékben hogy kívülről szerintem nem lehet

Előzmény: Törölt nick (2853)
rfamp Creative Commons License 2005.03.14 0 0 2851
Ez engem is érdekelne, bár én sokkal bonyolultabb átalakításokról hallottam. Pl két készülék egymás közötti használata esetén minimum a duplex szűrő megfordítása az egyik készüléknél...meg hasonlók...:-))
Előzmény: Törölt nick (2848)
hurka___ Creative Commons License 2005.03.13 0 0 2849
Szerintem keress meg egy Turcsanyi (?) nevű embert. ő nagyon ért a Hotline telefonokhoz
Előzmény: Törölt nick (2848)
gg630504 Creative Commons License 2005.03.12 0 0 2847
> - de ettol meg az atjatszo fullduplex uzem!
Én is ezt állítom folyamatosan a frekvenciahasználatára.
Az átjátszón belül a kapcsolat szimplex, így tart fenn félduplex kapcsolatokat duplex frekvenciahasználattal.
vy 1001001 de Gábor hg9ieg.
Előzmény: TamiBT (2846)
TamiBT Creative Commons License 2005.03.12 0 0 2846
- kicsit megmosolyogtato ;)
- ha nmagyon akarod szetszedhetunk egy fullduplex radiot, elemi reszeire aztan a kulon vizsgaljuk meg az elemi reszeit, tuti funkcionalitasban elmarad a radioetol :)
- de ettol meg az atjatszo fullduplex uzem!
Előzmény: gg630504 (2834)
dühööng Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2844

A készülék elvben ugyanaz, vagyis átalakítása is , rég néztem bele, de a motorola úgy tűnik jobban meg van processzálva lehet hogy ezért várat még magára az átalakítás .......

meg sokkal összetetteb a panel strukturája, visszariasztja a vállalkozó kedvű amatőröket..........

pedig a kétt gép memoria összehasonlítása is sokat segítene a különbségek felderítésében ......... szóval van feladat csak ember nincs :-)

Előzmény: Törölt nick (2843)
dühööng Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2842

A motorolán belül van egy csatlakozási felület talán azon keresztül meg lehet hackelni :-)  de valószínűleg elégé védett a gép ......  450-es serviceman kellene ide

lehet fonná a szemöldökét egy darabig míg megcsinálná , :-))

Az árak elégé elszabadultak , mindenki biznic-et csinált belőle ez a vége

DJ Szegecs Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2839

20 rugó? Noooormális?

Annyiért inkább veszek egy használt kézirádiót.. :)

Ilyenfajta emberek árulnak lepattant Stalkert 35ezerért :)))

Előzmény: gabriell1 (2837)
dühööng Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2838

Üdv Szegecs!

Küldtem ! de talán az itteni R. amatőr "kollegák" (elnézést ) többet tudnak segíteni !

Előzmény: DJ Szegecs (2836)
gabriell1 Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2837
Szia,igen kint leszek. De az az ürge sokat akar kérni az átalakitásért kb 20 rugót úgyhogy szerintem jobb amit itt ájánlanak.
Előzmény: Törölt nick (2822)
DJ Szegecs Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2836

Motorola Associate 2000-hez nincs valami hasonló tuningleírás?

A neten nem sok mindent találtam.

Az átalakító csókáról nekem is küldhetsz emailt.

Köszönöm előre is!

Előzmény: dühööng (2833)
gg630504 Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2834

Kedves HG4I!

Átjátszó üzemmódról...
>A vizsgakérdés nagyon szabatos volt:
"Milyen üzeműek a....."

Jobban analizálva egy ( szokásos ) átjátszót rá kell jönnöm, hogy három részből áll:
- vevő
- hangfrekis kábel
- adó.
A vevő és az adó a két végpont, a pár centis drót pedig az átvivő közeg. Ezen a kábelen mindig egyirányba áramlik az információ, tehát az átjátszóban ( benne ) szimplex összeköttetés valósul meg ( a vevő és az adó között ).

Előzmény: HG4I (2815)
dühööng Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2833

Hát ja

Megkaptam, szerintem is , de sokat ne várj a készüléktől mert az érzékenységén az átalakítás után marad javítani való , de nem rossz kütyü szerintem megéri ......

Nekem is lapul 1-2 átalakításra várva ,de még gyűjtöm az erőt hozzá :-))

Előzmény: Törölt nick (2832)
dühööng Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2831
ment mail , de sajna nem sokra mész vele , sajnálom
Előzmény: Törölt nick (2830)
dühööng Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2828

Hát pedig már rég nem kerestem vele  , nem is vagyok elégedett magamal :-))

de az átalakításhoz ez még elég kevés ........... 

aki erre ráált annak nagyságrendileg könnyebb ........

dühööng Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2826

vagy még itt is : http://www.kotinet.com/oh8jep/eric431.html

Üdv : irsaidoki  73 dx !

Előzmény: dühööng (2824)
ha5cti Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2825

Szerintem az átjátszó rádió duplex üzemü, egyidőben vesz és ad, a freki lényegtelen. A felhasználók rádiói meg szimplexek, mert nem adnak és vesznek

egyidőben. A frekvencia itt is lényegtelen, egyszerü szimplex split üzemmód.

Vagyis azért félduplex az összeköttetés, mert az egyik szimplex, a másik duplex üzemü rádió.

73!

dühööng Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2824
Előzmény: Törölt nick (2823)
glbtech Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2821
Az idézett után következő hozzászólásom alapján azért sejthető hogy tudom hogy az átjátszó duplex üzemmódban dolgozik. De akkor egy találós kérdés : Készítettem már több olyan átjátszót ami 3 frekit használ, vagyis egyszer egy duplex átjátszó, és pluszban keresztsávos is, tehát amit 160MHz-n vesz azt adja a shifttel feljebb 160-on, és adja 400-on. Amit 400-on vesz azt adja 160-on. Tehát egyidőben 3 frekin is dolgozhat egyszerre. Így lehet például két átjátszót összefűzni egy másik sávon, természetesen az összes felhasználó 160-on van, és bármelyik átjátszót használja, hallja egymást az összes juzer. Akkor ezt hogy is neveznénk ? :-)
Előzmény: HG4I (2811)
glbtech Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2820
Itt nem arról van szó hogy nem tudom amit tudok, hanem hogy a kérdés nem csak egyféleképpen értelmezhető. És ezen nem tanfolyam segít hanem egyértelműbb fogalmazás. Egyébként sem mondtam hogy nem érdemes tanfolyamra járni, csak azt hogy nélküle sem túl kemény egy URH A vizsgát letenni.
Előzmény: corsaclub (2806)
hg3ipd Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2819

Hali fred!

Tegnap jártam az illetékhivatalban és megkérdeztem: a régi bélyegek dec. 15.-el szűntek meg, és már nem is válthatóak vissza. Az újkiadású, hologrammosak továbbra is forgalomban vannak, és lesznek is.

Előzmény: Törölt nick (2798)
gg630504 Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2818

Kedves HG4I!
"duplex: két végpontot összekötő, fizikai vagy logikai kapcsolat jellemzője. ..."
"szimplex: két fizikai vagy logikai végpont közötti összeköttetést jelöl vagy foglal magában. ..."
Ezek a meghatározás-részletek az Dictionary of Computing 1989-es magyar kiadásából az Oxford Számítástechnikai Szótárból valók.
Egyértelmű tehát, hogy egyetlen állomásra, végpontra ( kapcsolat híján ) nem értelmezhető kapcsolat jellegű üzemmód, csak a legalább kettő közötti átvitelre.
q.e.d.

>Itt két dologról van szó. A frekvencia-használatról és az üzemmódról (nem modulációs mód!), vagyis az információ áramlás irányáról az idő függvényében.
A két dolgot nem szabad összekeverni.
Ha elolvastad http://www.hamradio.hu/hg9ieg/szim.htm -et, akkor nem értem, miért nekem írtad ezt.

Előzmény: HG4I (2815)
dühööng Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2817

Üdv !

Ha az ericsson hotline-re rákeresel a googleval kidob egy pár :-) témát vele kapcsolatban , lesz köztük amit keresel de ...........  kapcs rajz meg szoftver ...... is

de 6IRG Gáboral lehet hogy jobban jársz .......

73   Dx

gabriell1 Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2816
Szia. Hól sikerült hozzájutnod egy ilyen készülékhez? Csak mert én ilyet keresek,igaz nekem sincs rajzom hozzá de a börzén van egy ürge aki át tudja alakitani rádióamatör rádióvá.
Előzmény: Törölt nick (2813)
HG4I Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2815

Gábor!

Rosszul gondolod.

Itt két dologról van szó. A frekvencia-használatról és az üzemmódról (nem modulációs mód!), vagyis az információ áramlás irányáról az idő függvényében.
A két dolgot nem szabad összekeverni.

A kézi rádiód félduplex üzemben működik ha átjátszót használsz, méghozzá egy duplex frekvenciapár igénybe vételével. Sokkal pontosabban fejezi ki az angol nyelv az ebben rejlő különbséget.
Mode: half-duplex with (repeater) frequency shift = split mode.

Az átjátszó meg átjátszó = mindíg duplex. (Frekihasználatában is, különben nem lehet megoldani, és üzemmódjában is.)

A vizsgakérdés nagyon szabatos volt:
"Milyen üzeműek a....." - nem azt kérdezték, milyen frekvenciá(ka)t használ...

Úgyhogy a válasz is egyértelmű.

üdv: HG4I

Előzmény: gg630504 (2814)
gg630504 Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2814

Átjátszó:

Amikor ( szokásos ) átjátszót használok, akkor az összeköttetéshez a saját rádiómmal két frekvenciát használok. Egyiket az adáshoz, másikat a vételhez. Mindkettőre szükség van ( bár nem egyidőben ). A rádiómnak két frekvencia használatára alkalmasnak kell lennie. A kettőst, kétszerest latinosan duplexnek mondják. Tehát a frekvenciahasználatom, rádióm  duplex.

Az átjátszó is két frekvenciát használ, a frekvenciahasználat ott is kettős, duplex. Egyszerre teszi, ezért kell ( ha egy antenna van ) duplex-szűrő.

Az előbbiek a rádióállomás frekvenciahasználatá vonatkoznak.

Két állomás közötti ( szokásos ) összeköttetés ( akár közvetlenül, akár átjátszón keresztül ) pedig félduplex. Ez a kapcsolatra jellemző.

A frekvenciahasználat és az állomások közötti kapcsolat jellemzői ( egyszerű = szimplex, illetve kettős = duplex ) különbözőek ( lehetnek ).

Bővebben a 2804-es linken.

>1.  milyen üzeműek a földi amatőr átjátszók?

Duplex, félduplex, szimplex.  

A helyes válasz: duplex ( = kettős ) , mert egy átjátszó állomásnak csak frekvenciahasználati jellemzője lehet önmagában. Megjegyzem, az én rádióm is duplex frekvenciahasználatos amikor átjátszózom, ezért nem kell belekeverni az átjátszót...

Ha a tesztíró arra gondolt (???), hogy milyen összeköttetést lehet létesíteni átjátszón keresztül, akkor rosszul fogalmazta meg a kérdést (!!!). Arra az a helyes válasz, hogy félduplex. Megjegyzem, mindig ( szokásosan ) félduplex összeköttetéseket teremtenek az amatőrök. Ezért sem kell belekeverni az átjátszót.

Az, hogy a helyes választ a tesztkiértékelő mi alapján fogadja el fogalmam sincs. Csak remélni tudom, hogy előtte figyelmesen olvas lexikont.

Az szörnyű lenne, ha a lexikon/főiskola/egyetem szerint egyik válasz lenne a jó - de amatőrvizsga tesztlapon valami más.

Előzmény: Skodri84 (2802)
Dzsonszii Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2812
Ezt akartam mondani! Nem tértem ki az idő- és a frekvencia- osztásra.
Előzmény: HG4I (2811)
HG4I Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2811

qlb és dzsonszii!

Na, akkor kezdjük előlről......:

"Az általában használt átjátszók félduplex üzeműek mert külön adó/vevő frekivel dolgoznak, de nem ad és vesz egyszerre."

Micsoda?

Tehát: amikor te adsz a felmenőn, akkor azt nem sugározza ki (real-time) az átjátszó? Akkor mitől lenne átjátszó?????

Nyugodjatok meg: az átjátszó egyszerre (egyazon időben) vesz és ad is. Frekvenciában eltoltan. De időben nem! 

uff!

HG4I

Előzmény: glbtech (2803)
airband Creative Commons License 2005.03.11 0 0 2810
No, tegnap megtörtént a nagyjelű próba. Antenna kb. 2m-re, 10W-tal, ment az adás, a kütyü pedig bírta. Az S-mérő persze maximumon, de nem "ült le" a vevője. Ma éjszaka dolgozom, viszem magammal megint, további próbák lesznek...
Előzmény: schlumberger (2789)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!