1 db készüléknél nem is. 2 db-nál célszerű, ahol az egyik ad, ott vesz a másik. Ezt a duplex szűrő pont nem viszi át, tényleg ez a dolga (ne ültesse le a saját adás a saját vevőt)
De ez csak elmélet, a E.Hotline szűrője nem túl jó, ez tapasztalat (15W adásnál érzéketlen és kissé zavart a vétel). Inkább a Motorola Associate-vel érdemes próbálkozni, csak ahhoz nincs úgy doksi, mint a Hotline-hoz.
muszály megfordítani ha párban akarod használni ,vagy egy másik 70centis rádióval 10mega eltolásal , "lehet használni!"DE a szoftvert mindenféleképpen módosítani kell , olyan mértékben hogy kívülről szerintem nem lehet
Ez engem is érdekelne, bár én sokkal bonyolultabb átalakításokról hallottam. Pl két készülék egymás közötti használata esetén minimum a duplex szűrő megfordítása az egyik készüléknél...meg hasonlók...:-))
> - de ettol meg az atjatszo fullduplex uzem! Én is ezt állítom folyamatosan a frekvenciahasználatára. Az átjátszón belül a kapcsolat szimplex, így tart fenn félduplex kapcsolatokat duplex frekvenciahasználattal. vy 1001001 de Gábor hg9ieg.
- kicsit megmosolyogtato ;) - ha nmagyon akarod szetszedhetunk egy fullduplex radiot, elemi reszeire aztan a kulon vizsgaljuk meg az elemi reszeit, tuti funkcionalitasban elmarad a radioetol :) - de ettol meg az atjatszo fullduplex uzem!
A készülék elvben ugyanaz, vagyis átalakítása is , rég néztem bele, de a motorola úgy tűnik jobban meg van processzálva lehet hogy ezért várat még magára az átalakítás .......
meg sokkal összetetteb a panel strukturája, visszariasztja a vállalkozó kedvű amatőröket..........
pedig a kétt gép memoria összehasonlítása is sokat segítene a különbségek felderítésében ......... szóval van feladat csak ember nincs :-)
A motorolán belül van egy csatlakozási felület talán azon keresztül meg lehet hackelni :-) de valószínűleg elégé védett a gép ...... 450-es serviceman kellene ide
lehet fonná a szemöldökét egy darabig míg megcsinálná , :-))
Az árak elégé elszabadultak , mindenki biznic-et csinált belőle ez a vége
Átjátszó üzemmódról... >A vizsgakérdés nagyon szabatos volt: "Milyen üzeműek a....."
Jobban analizálva egy ( szokásos ) átjátszót rá kell jönnöm, hogy három részből áll: - vevő - hangfrekis kábel - adó. A vevő és az adó a két végpont, a pár centis drót pedig az átvivő közeg. Ezen a kábelen mindig egyirányba áramlik az információ, tehát az átjátszóban ( benne ) szimplex összeköttetés valósul meg ( a vevő és az adó között ).
Megkaptam, szerintem is , de sokat ne várj a készüléktől mert az érzékenységén az átalakítás után marad javítani való , de nem rossz kütyü szerintem megéri ......
Nekem is lapul 1-2 átalakításra várva ,de még gyűjtöm az erőt hozzá :-))
Az idézett után következő hozzászólásom alapján azért sejthető hogy tudom hogy az átjátszó duplex üzemmódban dolgozik. De akkor egy találós kérdés : Készítettem már több olyan átjátszót ami 3 frekit használ, vagyis egyszer egy duplex átjátszó, és pluszban keresztsávos is, tehát amit 160MHz-n vesz azt adja a shifttel feljebb 160-on, és adja 400-on. Amit 400-on vesz azt adja 160-on. Tehát egyidőben 3 frekin is dolgozhat egyszerre. Így lehet például két átjátszót összefűzni egy másik sávon, természetesen az összes felhasználó 160-on van, és bármelyik átjátszót használja, hallja egymást az összes juzer. Akkor ezt hogy is neveznénk ? :-)
Itt nem arról van szó hogy nem tudom amit tudok, hanem hogy a kérdés nem csak egyféleképpen értelmezhető. És ezen nem tanfolyam segít hanem egyértelműbb fogalmazás. Egyébként sem mondtam hogy nem érdemes tanfolyamra járni, csak azt hogy nélküle sem túl kemény egy URH A vizsgát letenni.
Tegnap jártam az illetékhivatalban és megkérdeztem: a régi bélyegek dec. 15.-el szűntek meg, és már nem is válthatóak vissza. Az újkiadású, hologrammosak továbbra is forgalomban vannak, és lesznek is.
Kedves HG4I! "duplex: két végpontot összekötő, fizikai vagy logikai kapcsolat jellemzője. ..." "szimplex: két fizikai vagy logikai végpont közötti összeköttetést jelöl vagy foglal magában. ..." Ezek a meghatározás-részletek az Dictionary of Computing 1989-es magyar kiadásából az Oxford Számítástechnikai Szótárból valók. Egyértelmű tehát, hogy egyetlen állomásra, végpontra ( kapcsolat híján ) nem értelmezhető kapcsolat jellegű üzemmód, csak a legalább kettő közötti átvitelre. q.e.d.
>Itt két dologról van szó. A frekvencia-használatról és az üzemmódról (nem modulációs mód!), vagyis az információ áramlás irányáról az idő függvényében. A két dolgot nem szabad összekeverni. Ha elolvastad http://www.hamradio.hu/hg9ieg/szim.htm -et, akkor nem értem, miért nekem írtad ezt. vy 1001001 de Gábor hg9ieg.
Ha az ericsson hotline-re rákeresel a googleval kidob egy pár :-) témát vele kapcsolatban , lesz köztük amit keresel de ........... kapcs rajz meg szoftver ...... is
Szia. Hól sikerült hozzájutnod egy ilyen készülékhez? Csak mert én ilyet keresek,igaz nekem sincs rajzom hozzá de a börzén van egy ürge aki át tudja alakitani rádióamatör rádióvá.
Itt két dologról van szó. A frekvencia-használatról és az üzemmódról (nem modulációs mód!), vagyis az információ áramlás irányáról az idő függvényében. A két dolgot nem szabad összekeverni.
A kézi rádiód félduplex üzemben működik ha átjátszót használsz, méghozzá egy duplex frekvenciapár igénybe vételével. Sokkal pontosabban fejezi ki az angol nyelv az ebben rejlő különbséget. Mode: half-duplex with (repeater) frequency shift = split mode.
Az átjátszó meg átjátszó = mindíg duplex. (Frekihasználatában is, különben nem lehet megoldani, és üzemmódjában is.)
A vizsgakérdés nagyon szabatos volt: "Milyen üzeműek a....." - nem azt kérdezték, milyen frekvenciá(ka)t használ...
Amikor ( szokásos ) átjátszót használok, akkor az összeköttetéshez a saját rádiómmal két frekvenciát használok. Egyiket az adáshoz, másikat a vételhez. Mindkettőre szükség van ( bár nem egyidőben ). A rádiómnak két frekvencia használatára alkalmasnak kell lennie. A kettőst, kétszerest latinosan duplexnek mondják. Tehát a frekvenciahasználatom, rádióm duplex.
Az átjátszó is két frekvenciát használ, a frekvenciahasználat ott is kettős, duplex. Egyszerre teszi, ezért kell ( ha egy antenna van ) duplex-szűrő.
Az előbbiek a rádióállomás frekvenciahasználatá vonatkoznak.
Két állomás közötti ( szokásos ) összeköttetés ( akár közvetlenül, akár átjátszón keresztül ) pedig félduplex. Ez a kapcsolatra jellemző.
A frekvenciahasználat és az állomások közötti kapcsolat jellemzői ( egyszerű = szimplex, illetve kettős = duplex ) különbözőek ( lehetnek ).
Bővebben a 2804-es linken.
>1. milyen üzeműek a földi amatőr átjátszók?
Duplex, félduplex, szimplex.
A helyes válasz: duplex ( = kettős ) , mert egy átjátszó állomásnak csak frekvenciahasználati jellemzője lehet önmagában. Megjegyzem, az én rádióm is duplex frekvenciahasználatos amikor átjátszózom, ezért nem kell belekeverni az átjátszót...
Ha a tesztíró arra gondolt (???), hogy milyen összeköttetést lehet létesíteni átjátszón keresztül, akkor rosszul fogalmazta meg a kérdést (!!!). Arra az a helyes válasz, hogy félduplex. Megjegyzem, mindig ( szokásosan ) félduplex összeköttetéseket teremtenek az amatőrök. Ezért sem kell belekeverni az átjátszót.
Az, hogy a helyes választ a tesztkiértékelő mi alapján fogadja el fogalmam sincs. Csak remélni tudom, hogy előtte figyelmesen olvas lexikont.
Az szörnyű lenne, ha a lexikon/főiskola/egyetem szerint egyik válasz lenne a jó - de amatőrvizsga tesztlapon valami más.
No, tegnap megtörtént a nagyjelű próba. Antenna kb. 2m-re, 10W-tal, ment az adás, a kütyü pedig bírta. Az S-mérő persze maximumon, de nem "ült le" a vevője. Ma éjszaka dolgozom, viszem magammal megint, további próbák lesznek...