Ez az NiMh NiCd kérdés engem is foglalkoztat. Addig ok hogy an Nimh sokkal nagyobb mAh-ás de nagyobb a belsö ellenálása és ez gondolom igencsak érezhetö a vaku feltöltödési dejében. Van valakinek erröl személyes tapasztalata? Ugyan biztos hamarabb lemerül a feleakkora Cd mint az Mh, de ha a lemerülésig gyorsabban tölti a vakut akkor érdemes elgondolkozni rajta?
Beszereztem egy nyeles vakut. 28 voltot mértem a csatlakozóján elsütéskor. Nagy bátran rátettem az eosra és villogtattam rengeteget. Elvileg 6 voltnál nagyobb feszt leadó vakuval nem szerencsés játszani. Semmilyen probléma nem volt. Ahogy a neten olvastam olyan dolgok jöhetnek elő, hogy megbolondul a zár, a rekesz, stb. Egyiket se tapasztaltam.
Vajon ha gond lett volna azonnal jelentkezik a probléma vagy szép fokozatosan nyírja csak ki a gépet? Egyelőre inkább nem teszem rá. Állítólag létezik olyan cucc, ami leveszi a nagy feszt és akkor semmi gond. Találtam kapcsolási rajzokat is hozzá de hát nem vagyok otthon ebben a témában.
Akkor merjem használni? Lehet kapni ilyen valamit, ami leveszi a feszt?
Van slave triggerem, inkább azzal süssem el a beépített vakuval? Jelentős a fényerő különbség ha a beépített és a külső vaku is megy egyszerre?
Tegnap rámszakadt végre egy Sigma 500DG Super, de nincs hozzá magyar kezelési leírásom. Ha valaki tudna ebben segíteni, megköszönném. Minden megoldás éredekel, elektronikusan, fénymásolva, én lemásolom stb.
Műtermi fényképezésnél, hogy lehet azt elérni, hogy jó kontrasztos legyen a modell? Szoval, hogy mondjuk az arcbőre már szinte beég, de arcának vonalai, szem, szemöldök az rendben legyen.
Pl. nyilván a softboxot el kell felejteni, nem?
Sima reflektort (asszem így hívják) kell a lámpára tenni? Vagy itt kell a méhsejtrács? (vagy egyáltalán az mire való?)
Mégis megy:) A manualban átugrottam a wireless részt (mert csak egy vakum van) és nem tudtam, hogy lehet vakufényre is villantani...:/ most legalább valami hasznossal lettem okosabb:) Úgy kell eljárni, hogy beállítod a géped manuálba jól. Csinálsz egy mérővillantást, megvárod, amíg felhúzza magát a sigma, majd utána exponálsz...
Tulajdonképpen elvillantja a belső vaku,( fényre) csak épp az első villanásra.Ilyenkor, ha teljes teljesítménnyel járatom a sigmát akkor -természetesen nem tud az exponáláskor mégegyet villanni.-Viszont ha a teljesítményt visszaveszem, akkor marad a kondiban annyi energia, hogy gyorsan egymás után többször is képes villanni, -így exponáláskor is.Ez néhányszor elég, de a legtöbb esetben kevés fényt ad.Kellene valami megoldás.Persze infravezérlés...Ezt mégegy vakuval lehetne megoldani, vagy esetleg létezik sigmához/canonhoz infrás vezérlőfej? Vagy neki kellene állni megépíteni egy számlálós vakuvezérlőt....(pl:4017 )
Használ-e valaki EOS 20D-t sigma EF500 DG SUPER vakuval?
Kérdésem: Használható -e a sigma vaku másodvakunak úgy,hogy a 20D saját vakujának fényére villanjon el(ne vegye figyelembe az elővillantást)-vagy ezt csak infrás vezérlővel lehet megoldani??
szertnék venni egy középérintkezős vakut valami nagyteljesitményüt kulcsszám kb 50 ,60,70 esetleg 40.olyan szeretnék amelyen lehet állítani a fényeröt ,szóval ilyen teljesitmény szabályzósat.tudtok ajánlani vmilyet?slave vakuhoz kéne...
Canon 540EZ vakun a multi felirat melletti két szám válltoztatásával állítom a stroboszkópot Pl. 7 -11 Hz. Mi ez a két szám? (Használati utasításom nincs hozzá)
Softboxot vagy legalabbis hasonlot konnyen lehet barkacsolni. Kell hozza keriteshuzal, egy ket csipesz, egy kombinaltfogo, es pauszpapir. Ha a huzalt meghajlitod olyan forman mintha egy szimmetrikus trapez lenne a "felso" rovidebb resz nelkul, ugy hogy a reflektor tetejebol induljon ki ket oldalra es kicsit felfele akkor egy pauszpapirt maris a trapezunk "aljara" tudsz csiptetni, ha merevitened a pauszpapirt akkor annak is erdemes egy keretet csinalni. En otthon olyan megoldast hasznalok tobb kevesebb sikerrel, hogy az egyik 500Wos reflektorom uveget szanaszejjel csiszoltam mindket oldalan, majd a belso felet a csiszolasbol szarmazo por es nemi viz keverekevel bemaszatoltam. Ezaltal maga az izzoal mar nem latszi, igy ad egy diffuz fenyt, ami ugyan nem egyenlo egy softboxszal de eros es nagyjabol lagy (fofenynek idealis volt eddig). Deritesnek meg a fent emlitett drotos megoldast alkalmazom annyi kulonbseggel hogy egy -az autoknal hasznalatos- fenyvisszavero foliarol veretem vissza a fenyt :) A 100Wos izzo nem er semmit szinhomerseklettol fuggetlenul. Ha makrozni akarsz biztos jo, de egy portrehoz vagy egy egesz alakos kephez mar nagyon keves.
Redonyzaras - foleg tukorreflexes gepeknel gyors idoknel nincs olyan pillanat amikor
a film teljes felulete elott nyitva van zar, Iyenkor egy nyitott res halad el a film elott - ez szabalyozza mennyi ideig eri a feny a filmet.
Ekkor ha a vaku csak egyet villan akkor csak a film egy resze lesz megvilagitva.
A legkisebb idot amikor a teljes film(erzekelo) elott nyitva van a zar nevezzuk X-Sync idonek. Ez kb 1/90-1/200 ig terjed. Ha ennel gyoryabb a beallitott ido akkor a kep rosz lesz.
De nemely vaku tudja hogy ilyenkor ne egyet villanjon, hanem sokat, igy beteritve sok villanassal a exponalasi idot, igy a x-sync idonel gyorsabb idoknel is tudsz vakut hasznalni. (Pl eros napfenyes idoben deritesre)
Altalaban a gep ugy mukodik hogy a zar kinyit, a vaku villan, eltelik az expozicios ido majd a zar bezar.
A masodik szinkronnal a zar kinyit, es a zar bezarasa elott villan a vaku. Igy lehet elmosodott autot fenykepezni, ugy hogy a kepen meg lesz egy jol fenykepezett auto is.
Kompakt gepeknel altalaban kozponti zar van, ott talan nem kell a gyorsszinkron.
Kérdeznék még: 1, Mi a gyors vakuszinkron? (200-as záridőre még tud ez szinkronizálni?) 2, Mi a 2. redőnyre való szinkron?
"Ez speci canon csatlakozos, azokhoz a canon gepekhez gepekhez amelyeknek canon dedikalt vakupapucsuk can pl digi G-szeria es EOS sorozat." De edigitáléknál az van írva hogy Kompatibilis gépek: Canon Digitalkameras Casio Digitalkameras Digitale Fotokameras Fuji Digitalkameras HP Digitalkameras Kodak Digitalkameras Leica Digitalkameras Minolta Digitalkam. Nikon Digitalkamera stb... Akkor ez nem lehet speciális canonos mert akkor csak canonhoz volna való nem? ez sztem. inkább középérintkezős. A középérintkezős(nem dedikált) és a speciális (dedikált) csatlakozók közt mi a különbség? Mivel jobb a dedikált vaku? Dedikált=speciális?