Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Nem túl komoly, annyit tudni, hogy acélötvözet lemezpáncél, talán a kézifegyverek ellen véd, vedd figyelembe, hogy az egész jármű nyom 2.75 tonnát. Egy nagyobb Jeep is nehezebb nála, és mellesleg erősebb is, mert az 5 hengeres turbó-diesel motorja mindössze 86 lóerős. :)
ui: Cifu képén is Wiesel van? csak mer fura a tornya...
Nincs abban semmi fura, az egy Wiesel 1 MK, 20mm-es gépágyúval.
Üdv, Below!
Bocs, hogy belemászok a dolgaitokba (még új vagyok).Nem tudom, kaptál-e már választ a 02.13-ai kérdésedre a "kazettás" hetvenkettessel kapcsolatban.
Ha még nem akkor némi járulékos info: valamikor régen szolgáltam valahol valami tankos alegységnél, mint sor:). Egy biztos: '97 tavaszán Debrecenbe érkeztek ilyen reaktív páncélzattal szerelt T-72-esek, és ezzel ott a jó öreg 55-ösöknek, meg a töltőkezelőknek befellegzett:)(Pedig februárban még vígan lövöldöztünk velük Öregcsertő-Csornapusztán) A kazetták üresek voltak, és már akkor szó volt róla, hogy leszerelik őket. Hm, jó móka volt, sokat röhögtünk, míg a pőrekocsikról leszálltak velük a profik! Annak idején volt időm makettezni, ezért csináltam pár tűrhető fotót azon a nyáron, ha érdekel valakit, jelezze!:)
-c-
Én nem vághynék egy ilyen ideális világra. Hiszek az indivdium erejében, Pl. mindenki azt gondolná a honvédelemről, mint J.Gy. ....ohhh
Jujj... rémképek... :)
Nekem egyik kedvenc zsákutcám az ONTOS volt. Neked is tetszett???
Bizony, az M50 Ontos, lenyűgöző az egyszerűsége és hatékonysága. Szimpatikus kis járgány, szvsz az irányított pct. rakétákkal felszerelt járművek tettek be neki, pedig azoknál sokkal olcsóbb megoldás.
Így hirtelen most Wiesel ugrott be róla, az is szimpatikus, csak a futóműve néz ki egy kicst póriasan... :)
Ki hitte volna hogy egy apró kérdés ilyen komoly vitát vált ki? Ami nem baj, sőt.
Csak ülök, olvasok és okulok... :-)))
Ami a torony nélküli hk.-k eltűnését illeti, szerintem ebben nyílván szerepe volt annak is, hogy a modern gépeken a torony már egyre kevesbé "gyenge pont".
Megoldották a lőszerrobbanás problémáját, és azért egy mai hk. tornya lényegesen kisebb célpontot ad, mint egy II. VH-s.
Az lenne aztán az ideális világ, ahol mindenki mindenben egyetértene. :)))
A JagdPanzer Kanone-t lehet, hogy tényleg bűn volt kihagyni, mentségem nincs, csak a feledékenységemre tudok hivatkozni... Viszont azért meg kell jegyezni, hogy a svédek és a németek is elvetették a torony nélküli, rohamlöveg-szerű harckocsit az 1970-es és 80-as években, amikor azért még ott volt a szovjet fenyegetés.
mindenesete én (is) megemlíteném még a Jagdpanzer Kanone-t a 90 mm-es lövegével (Marder alváz + Jagdpanther szellemiség) illetve kis Kínai kedvencemet (120 mm-es sima löveg, NAGYON komoly átütőerő...)
az, hogy nem többezer készült belőle egy okra vezethető vissza: végetért a hidegháború...nem kell többezres orosz harckocsiseregek támadásától tartaniuk..
Én összegyűjtöm a neveket és rajtad keresztül leadnánk a jelentkezésünket. Előtte, majd egyeztetünk Kalcsó Úrral és veled is. Ha kell mobil számot is tudunk majd cserélni.
Engem természetesen érdekelne. Ha személyesen is el kell valamit intézni a laktanyában arra én szerintem ideális vagyok, mivel csak át kell mennem az út túloldalára :-)
A rohamlöveg előnye az olcsóbb gyárthatóság, kisebb tömeg, alacsonyabb magasság és ezzel a kisebb nyújtott célfelület, valamint az adott testre való nagyobb löveg elhelyezhetőségének lehetősége. A II.VH után egy-két kisérleti típus még született mind amerikai, mind szovjet oldalon, ill. az 1960-as években Németországban, de ezekkel kapcsolatban az volt a legfőbb kritika, hogy csak arra lőhet, amerre a test néz. Ez különösen a modern harctéren probléma, ahol egy hk.-val szemben már elvárás az, hogy menet közben is tudjon tüzelni, és az se baj, ha nem csak egyenesen előre...
Kivételek azért akadnak, mint a svéd "S" harckocsi (strv-103), illetve a szovjet deszantegységeknél használt ASzU-57 és ASzU-85, de ezek már a múlté...
Íme az Ausf. D homlokpáncélja, (az F1-é ezzel szemben egyenes):
Aztán van itt rajz a torony eltéréseiről, a felső a "D" típusé. A rajzon nem látszik, de a "D"-nek egszárnyú, az F1-nek kétszárnyú oldalajtaja van, stb.
Emellett más a láncmeghajtó és feszítőgörgők kialakítása, a lánc szélessége és a lánctagok formája (bár ez utóbbi 1:144-ben azt hiszem nem igazán feltűnő).
Aztán itt van a motortér hűtőrácsainak kialakítása, (itt is a "D" típus van felül):
És hát sorolhatnánk még a különbségeket.
Van valahol képem a Würnsdorfban kiképzésre használt Pz-IV Ausf. D-ről, ha megtalálom, felteszem ide a rend kedvéért :o)
A magyar páncélosok kiképzése során Würnsdorfban használtak PzIV D-t, de: MAGYARORSZÁGRA MÁR CSAK PZ IV F1 ÉS F2 érkezett, majd a fronton kaptunk használatra további F2-eseket.
A below kartács által idézett lengyel kiadványban közölt kép - rossz.
A két páncélos közti alapvető különbság a homloklemezen látható. (És készülj fel a motor htörács átalakitására is.....
Ajánlom a M. királyi Homnvédség fegyverzete c. könyvet. Alapmű.