Az 1 hónapos kontroll után Nektek hányszor kellett Flucont csepegtetni? Nekem továbbra is napi 5ször, de hallottam hogy valakinek már csak 3szor. Nem baj én szívesen csepegtetem, csak nem tom mennyire egyedi az én esetem.
Amúgy tök jó a szemem, imádom! Sokkal-sokkal jobban látok, mint bármikor eddig életemben!:))
Szép jó estét mindenkinek! Tegnap voltam szemüveget feliratni. 0.5 dioptriájú üvegekkel,az esti vezetéshez,ill tévézéshez használom majd.Valahogy nem komfortos a látásom sötétben.Személyes tapasztalat,ill olvastam itt is,hogy rettentő fontos a szem megfelelő nedvesítése.Én tears naturale 2 használok,és sokat javít az esti káprázásomon.Észrevettem,hogy tág pupillánál szétfolynak a fénynek.Amint felkapcsolom a villanyt,rögtön visszahúzódik a maszlag,és élessé válik a kép.Más is tapasztalt ilyet?Üdv!
Sziasztok! Taggi mutatott némi érdeklődést a tegnapi Focus Klub kimenetele után - hát röviden...
Szerintem tuti jó ötlet, remek helyszín, alkalmas arra, hogy egy kisebb társaság kellemesen érezze magát... egész sokáig ott voltunk.
No, a lényeg! Találkoztunk 2 PRKsal (két totál különböző eset) és egy lasikes sráccal. Mindenki elmesélte a saját kis történetét, majd kérdezhettünk bármit. Én külön is beszéltem a lasikes sráccal, aki láthatóan nagyon boldog volt az eredményével. Közel 2 hónapos - jövő héten megy kontrollra, de állítása szerint jobban lát mint korábban. A beszélgetés után megnézhettük a műtőt, és utána sem igazán fogytak a kérdések. Volt olyan vendég is, akinek megnézték a szemét, hogy alkalmas-e műtétre, mert még nem volt ott vizsgálaton.
Sajnos a femto még ne érkezett meg, úgyhogy a legutolsó információim szerint március közepén műtenek csak vele. MEGVÁROM! Ez már biztos, hogy ezt az eljárást választom. A PRK-sok azért több kellemetlenségről számoltak be, úgyhogy a lasikes srác tovább erősítette az elhatározásom.
Egyébként sok olyan témát is érintettünk, ami nekem rendkívül hasznos és új volt - ilyen a presbiópia kérdése, hiszen bár ez még nem ért utol, de 10 éven belül aktuális lehet, hogy olvasáshoz majd szükségem lesz szemüvegre (de legalább a szemüvegeimet nem kell percenként cserélgetni)
Összefoglalva - nekem nagyon hasznos volt, és kifejezetten jól éreztem magam a társaságban.
Igen, mi is így tettünk 1989-ben, és bírtuk 2 évig, 1991-ben volt az esküvőnk. Azóta elvagyunk szépen, ahogyan az kell. Kívánom, hogy nektek se legyen rosszabb. Az úrnak üzenem, hogy ne csüggedjen a szabadsága feláldozása miatt, majd visszasírja még ezt az eljegyzés utáni állapotot az első csemete megérkezése után. Persze akkor másnak kell örülni. :))
vagy csak le vagy stipi-stopizva, hogy ne férjenek Hozzád mások (lsd. megjelenik eccer csak Johnny Depp, a kért jelmezben...)
Még nem tűztük ki a Nagy Napot (igazából ezért is jegyeztük el egymást, mert még nem tudjuk, mikor jön össze az esküvőhöz szükséges anyagi és szervezési kapacitás meg akaraterő, viszont már szerettük volna a külvilág felé is demonstrálni, hogy komoly a dolog).
Johnny Depp egyébként kapott még egy esélyt: tegnap a kedvesem megvette nekem az Arizónai álmodozókat DVD-n :-)))
Szép kis kalamajka zajlott le itt az elmúlt napokban...
Kalamajka??? Lehet, hogy nem ugyanazt a topicot olvassuk? Ezt most miért is kellett beírnod?
Én örömmel látom, hogy végre visszaállni látszik a topic a információtól/tudástól mentes öncélú okoskodások helyett a kérdezz-felelek fajtájú, segítségen alapuló topiccá, amilyen volt 2004. novembere előtt hosszú évekig.
Szempillafestés témához: hétfőn festette be nekem tartós festékkel a közmetikus (2 és fél hónapos a szemem). Hozzá kell tennem, hogy nekem eddig sem és most sem ment bele a festék, nem csípett, stb. És az eredmény egészen fantasztikus, így 3 hónap festetlenség után (én már a műtét előtt sem festettem 2-3 héten át, féltem, hogy begyullad a szemem, és ugrik a műtét) :)
Akkor még csak saját kútfejből beszéltem, de azóta egyeztettem a kozmetikus barátnőmmel. Szerinte a jó minőségű készítményekkel 1/2-1 év után minden további után lehet tartós festeni a szemet. A PRK után (ott nem kell a lebenyre vigyázni) szerintem háromnegyed év után már minden begyógyul aminek be kell gyógyulnia, tehát bevállalható. Ha jól tudom fél évig csepegtetitek a Flucont. Ha előbb is bevállalja valaki akkor, ha belemegy a szemébe a festék akkor szemcseppet csepegtet as kozmetikus a szembe és nem tudom, hogy milyet. Ezen kívül nem lenne jó, ha keveredne a két szemcsepp. A LASIK után tapasztalatból tudom, hogy a doki és az aszisztens sokkal kevésbé babusgatja a lebenyem (magyarul sokkal erősebben törli meg a szemem) mint ahogy én szoktam. A Lasik után hamarabb gyógyul a szem, tehát szerintem ott is elég egy fél-háromnegyed év. Ott viszont arra kell vigyázni, hogy a kozmetikus óvatosan nyúljon az ember szeméhez. Szerintem ezzel nem lehet gond. Én már több helyen festettem pillát és mindenhol nagyon finoman szedték le a festéket. (esetleg kell szólni a kozmetikusnak, hogy óvatosan, vagy én átveszem a lemosást tőle)
Mostanában inkább olvasó üzemmódban vagyok. Ha valaki megszólít természetesen válaszolok, de ha elkezdek írni akkor nincs időm tanulni, mert várom a választ és arra újra válaszolok. :-)
Valaki írta, hogy LASIK (ezt hogy kell ejteni?) után nem jó a kontaktlencse. Kérdés: Miért?
Mivel a lebeny sose nő vissza, egy jól kiszáradt lencse levételével szerintem föl lehet tépni. Mondjuk nem tudom, történt-e már ilyen a valóságban, de velem lencsés korszakomban előfordult, hogy a kiszáradt lenyót alig tudtam letépni a szememről, szinte éreztem, hogy egy darabig jön vele a szemgolyóm :-( brr... mivel akkoriban nem tartottam otthon műkönnyet, ilyenkor belezöttyentettem egy adag lencseápolót a szemembe, hogy fellazuljon kicsit a cuccos.
Szóval úgy gondolom, hogy egy ilyen felelőtlen eksönnel simán föl lehet tépni a lebenyt.
A PRK-ról tényleg azt mondják, hogy előfordul utána, hogy nem tapad megfelelően a lencse, de nem tudom, ez mennyire igaz. Mert ennek a cáfolatát is hallottam már. Ezt is feltétlenül kérdezd meg a dokiktól.
Ilyen sok dioptriával szerintem csak akkor lehet esélyed eldobni a segédeszközöket, ha nagyon vastag szaruhártyád van. Úgyhogy készülj fel arra, hogy esetleg ezt két lépésben sem tudják megcsinálni. Mindenképp meséld el, mit mondtak az orvosok, és hogy döntöttél! A vizsgálatokra addig is elmehetsz, amíg összejön a pénz, legalább látni fogod, érdemes-e takarékoskodni :-) Az ingyenes vizsgálati kártyákról ne feledkezz el (a klinikák honlapján vannak.)
Bocs, hogy megint ilyen sokat jártattam a klaviatúrámat :-)
egy olya reszletes kivizsgalas utan, ami 1-2 oraig tart, ne tudjak nekem megmondani a -2es szememre, hogy ha rakuldik a PRK-t akkor 0as lesz e a szemem vagy nem.
Az a baj, hogy a szemed nem egy fényképezőgép lencséje, amiről a szervízben meg tudják mondani, javítható-e. Elég organikus egy cucc, jobbra-balra burjánzanak benne a sejtek. Az egész testben nincsen semmi, ami szimmetrikus lenne, szóval jó bonyolultak és kiszámíthatatlanok vagyunk. Gondolj arra, hogy a laborleleteken sem pontos számok, hanem határértékek mutatják, hogy jó vagy-e még, vagy gáz van... Közhely, de tényleg így van: minden gyógyszer kiválthat allergiás reakciót, minden műtétnek lehetenek szövődményei... van, aki állandóan nyomkodja a pattanásait, mégis szépen begyógyul, más kinyom kettőt, és örökre ott marad a heg :-)) Szóval ezt nem lehet megjósolni, és felelőségteljes orvos nem is ígér semmit, amikor ennyi váratlan tényező közbejöhet. Nagyon jók az esélyeid, de nincs garancia arra, hogy 100%-os lesz az eredmény. Ilyen garanciát csak egy jobb formában lévő istenség vállalhatna, de ember nem.
És ha bárki 100%-ra ígéri, akkor az egy kókler.
Nézd csak meg a táblázatot, mennyire össsze-vissza vannak benne a részeredmények. Ez is jól mutatja, mennyire egyéni a gyógyulás.
Ha csak a tökéletessel tudsz megelégedni, ez nem a Te műfajod. Persze lehet, hogy tökéletes lesz, de nem biztos, és akkor lehet, hogy nagyon csalódott lennél :-(
Persze, nem úgy értettem, inkább hogy nem kell az embernek hergelnie magát, hanem ha valami gyanúsat észlel, menjen el a dokihoz. Amikor még lencséztem, többször előfordult, hogy bejelentkeztem az orvosomhoz, mert pirosnak találtam a szemem, pedig semmi bajom nem volt :-) Szóval nem arra gondoltam, hogy az ember legyen felelőtlen, hanem hogy legyen benne egy ésszerű türelem és józanság. Ez mégiscsak egy műtét, nem gyógyul meg két perc alatt, ezt el kell fogadni.
Nos, igen, még én sem találkoztam senkivel, akinek ilyen rossz lenne a szeme, úgyhogy meg is szoktam hökkenteni a szemüvegeseket vele... Na nem nagy büszkeség... :-/
Valszeg tényleg az lesz, hogy körbejárom a klinikákat és megnézem, ki mit tud kezdeni vele. Amit elmondtatok, annak alapján messze nem biztos, hogy valaha is eldobhatom a szemüvegem, de persze ennek utána kell járnom. Mondjuk még az anyagi fedezet messze nincs meg, szal még egy fél évig sztem ne nagyon várjatok élménybeszámolót.
Valaki írta, hogy LASIK (ezt hogy kell ejteni?) után nem jó a kontaktlencse. Kérdés: Miért? Laikusként azt hinné az ember, hogy a PRK-val lehetnek ilyen gondjaim, hiszen PRK-nál farigcsálják az ember szaruhártyáját, amin végül is a kontaktlencse elhelyezkedik.
Köszi
Tyb (aki Tvb-nek írta, annak üzenem, hogy az Tyb, csak az új fórummotor az okos betűtípusával meggyalázta a patinás (5 éves) nickemet :-))
Azt hiszem felre ertettel... szoval ez nem az az osszeg amit csak ugy felelotlenul becsusztat az ember egy szep bikinis csaj bugyijaba ;-)
vagyis nagyonis jol tudom mennyibe kerul epp ezert nem fogadom el azt az allaspontot, hogy egy olya reszletes kivizsgalas utan, ami 1-2 oraig tart, ne tudjak nekem megmondani a -2es szememre, hogy ha rakuldik a PRK-t akkor 0as lesz e a szemem vagy nem. Termeszetesen elfogadom a nemleges valaszt is, csak akkor nem koltok ra negyedmilliot, hogy kevesbe rossz szemem legyen.
Azert igyekszem meg olvasgatni.. Nem is csak a penzen van a hangsuly, hanem azon is, hogy az embernek egy szeme van, azaz ketto ;-)
De ahogy a tablazatot elnezem nem sok ember van itt a forumon, akinek ne sikerult volna a mutet.
Szeritnem a további kérdések helyett olvasgass sokat.
Az ár általában nem számít sokat. Erőteljesen függ attól, hogy kinek mennyi a kezelendő betege, ill. milyen szolgáltatásokat tartalmaz az ár.
Ebből a szempontból - PRK-t nézve - magasan az Optik+Med (így írják helyesen!) a legjobb ár/érték arányt nyújtó klinika. A PRK szemenként 108.000 Ft-ba kerül. Erre jön még rá az UV-szűrő napszemüveg és a tucatnyi szemcsepp ára. Hogy sikerül-e? Nálam -1,75 D volt mindkét szemem és tökéletes lett. És ennek már lassan 5 éve. A lényeg, hogy legalább 1,5-2 éve (de minél több, annál biztosabb az eredmény) ne legyen semmi kimutatható romlás (és érzésbeli sem!) a látásodban. Mivel ezzel az eljárással NEM a rövidlátás kiváltó okát tudják gyógyítani, hanem csak 0-ra tudják visszaállítani a fénytörés mértékét.
na ha nekem 0 +- .5ot garatnalnak akkor nem vallalom a mutetet csak ha ko kemeny 0at vallalnak
Akkor felejtsd el a lézeres szemműtétet. SEHOL A VILÁGON nem vállalnak ilyen garanciát.
szoval ez nem az az osszeg amit csak ugy felelotlenul becsusztat az ember egy szep bikinis csaj bugyijaba ;-)
Azt hiszem, hogya ha Te ennyire az elején vagy még, akkor sokat kell még olvasgatnod. Egy ilyen műtét (a legolcsóbb(!) PRK-t alapul véve) kb. negyedmilló Ft befektetést jelent.
ezt a tablazatot elnezve, szoval egesz jok az eselyek... azert az eleg durva, hogy 6 honap mire tokeletes lesz a szemed... azt irjak Opti Mednel, hogy irasban garantalnak eredmenyt, na ha nekem 0 +- .5ot garatnalnak akkor nem vallalom a mutetet csak ha ko kemeny 0at vallalnak ;-)
tehat minden leser mutetes kozpontnak van weben ingyenesse tevo cucca? tudsz mutatni linkeket? mennyire menjek el? ;-)
szoval ez nem az az osszeg amit csak ugy felelotlenul becsusztat az ember egy szep bikinis csaj bugyijaba ;-)
Hazzasag javito forum minek? Ne hazasodj! ;-) Mindig a nok hajkurasszak a szepruhas, meregdraga szertartast, es tobbnyire pont miattuk veszti ertelmet x ido utan ;-) nemigaz? ;-) na de ez asszem offtopic volt bocsi...
A PRK előtt meghámozzák a szemed, de amit leszednek, visszanő.
LASEK-nél felhajtják (ha sikerül) a hámréteget (ha nem, marad a hámozás), visszahajtják, de nem nő vissza, csak kicsit védi azért a szem felületét. Utána nő új.
LASIK-nál a szaruhártyába vágnak, felhajtják, visszahajtják. A visszahajtás után tulajdonképpen semmi nem hiányzik, csak a lebeny nem nő vissza, a széle tartja össze. Ebben rejlenek kockázatok, viszont mivel a hámsejtek megmaradtak, nem fáj.
Na, röviden ennyi, de azért a neten pontosabb infók is vannak.
koszonom a valaszod kedves masik kasztbol valo LASIKos ;-) en direkt a fajdalom miatt akarom a PRKt :-) Na jo nem, de szertinem nem szeretnem erezni hogy hamlik a szemem ;-) ha jol tudom LASIKnal az van hogy visszahajtjak a regit es valami lotty miatt marad amig meghamosodik a "rongalt" szem ;-)
Szoval szerinted -2es szembol tudnak teljsen 0asat csinalni? ugye tudnak? ;-) Optik Men -nel csinaltad Te is? Itt erdemes? Vagy mashol? Szoval 2 szemem van osszesen es mindketto kell ;-) feltem am oket ;-)
Most néhány adat a PRK-ról: általában kb 3 napig fáj, de nagyon eltérő (szerintem 6 nappal én vagyok a rekorder, de ezt a két előző szaruhártyagyulladásomnak tudom be), kb a 10. nap után leszel képes dolgozni, suliba járni. Ekkor már lesz annyira jó a szemed, hogy pl hivatalosan is szemüveg nélkül vezess, de messze nem áll be a végleges látás. Egy kicsit vissza szokott esni, majd újra javulni kezd (de ez csak a nagy átlag), és kb a 6. hónapra éri el a végéleges állapotot. Eközben nagy valószínüséggel semmilyen szemüvegre nem fogsz már rászorulni, de éjszaka fényudvart láthatsz a lámpák körül és a második hónapban gyakori az őrjítő kettőslátás is:-)
Az, hogy mennyire rendeződik vissza, függ attól is, mennyi D-t szedtek le, de egy fél D visszanövése mindenkinek benne lehet a kalapban. Ezért a nagyon kevés dioptriájú szemeket nem is érdemes bolygatni. A dokik megmondják, milyen eredményt tudnak biztosan garantálni, annak fényében el kell gondolkodnod, hogy megéri-e. Nagy valószínűséggel annál azért jobb lesz az eredmény, de mint az alábbi esetek is mutatják, ezekre is fel kell készülni.
Szóval érdemes elmenni több klinikára, a klinikák honlapján találsz ingyenes vizsgálati kártyát (nehogy kifizess ötezret mindenhol), és az ott hallottak fényében alaposan átgondolni. Az a nehéz, hogy tutira nem lehet megjósolni, milyen lesz a szemed, csak egy tól-ig értéket tudnak mondani, és az alapján kell dönteni, hogy a legrosszabb is megfelel-e még.
A te dioptriáiddal egyébként a legnagyobb esély szvsz a tökéletes eredményre és kevés fájdalomra van, de garantálni én se tudom :-)
Nézd meg protean táblázatát a látás alakulásáról. A visus a látás mértékét jelenti, 0.5-től lehet vezetni, 1,0 a szemüvegre nem szoruló emberek átlaga. 0,8-0.9-cel már remekül el lehet boldogulni, 1.0 felett pedig szuper :-)