Oké, épp most nézegetem az anyagot, miként lehetne a képeket (60db bitmap) úgy lebutítani, hogy ne romoljon túlzottan a minőség; épp átutazóban vagyok, hétvége felé tudom majd küldeni!
A céltábla hagyományos posztóból van, 2-gyémántnyi négyzet, vagyis kb. 46x46 cm. Sajátomat épp most készítem (immáron 2 hónapja ;), mert egyelőre nincs itthon megfelelő technikám ahhoz, hogy pontos koncentrikus köröket tudjak rárajzolni... (óriáskörző kéne, vagy egy középponti zsinórra feszített filc, tudom is én... :( )
OFF (Jaj! az a beleb@szós rész nem 'ide', nem Puercónak szólt: önkéntelenül az a szitu járt fejemben, mikor edzés alatt melléd raknak puffogtató társaságot, s még lökéshez sem lehet férkőzni, mert 157-en járnak körülötte törzsi táncot... elnézést a homályért, szellemi scratch-ért... :( ON
Szóval azért mert hárman ( m3 Treyez és Levin) azt mondjátok , hogy ez szabályos attól még nem vagyok meggyőzve csak a kétségeim erősödnek!
Ennél a kérdésnél nem fontos az sem hogy a 90-es években ( hol voltam Én akkor?) vagy most ki hogy játsza a biliárdot itthon New York-ban vagy Sierra Leone-ban engem a nemzetközileg elfogadott szabály érdekel MERT aki kicsit is ad magára az így játsza a bilcsit! Szóval már nagyon érdekelne ez a szabály és jó volna megtudnom mi az igazság ( nincs vkinek ilyen videója???)
Nekem is van szabálykönyvem de amit m3 említett szerintem abból sem derül ki pontosan de amit én írtam abból se...
Treyez: nem azért játszok 9-est mert trendi hanem azért mert a nyolcas már egy kicsit könnyű ( nem nagyképűség de 1-2 partit ha jó a kezdés bármikor pucolok) és a kilencesbe csak hetente- kéthetente tudok pucolni így izgalmasabb és az ember is jobban fejlődik...
Egyébként pont attól félek a 7végi versenyen, ( emi elvileg hivatalos 8-as szabályok szerint zajlik), hogy majd egy olyan old-school játékosnak el kell kezdenem magyarázni, hogy miért vagyok kézből, ha nem ért falat a golyó, (pedig ő olyan jó biztit ütött, olyan snookereset) :(((
"Levin, a TargetPool-ra nem ismerek linket; szkennelt verziót tudok mail-ben küldeni!" - nagyon szépen megköszönném. a nick alatti mail ok, de csak a normál freemail-es tárhellyel. ha túl nagy, akkor darabold fel, pls., majd lementegetem a mail-ről,
a biliárdtérítői mivoltodat senki sem vonja kétségbe, az "szent" kötelessége mindenkinek, aki szereti ezt a JÁTÉKOT!
A kocsmai-szabály nem sértő minősítés - csak azt jeleztem vele, hogy nem a versenyszabályok szerint értelmezted az idegen-golyó elrakást (szabályos lökés következtében).
A múlt évszázad 90-es éveinek legelején azt se tudtuk az "Édestej"-ben, hogy van olyan, hogy kézből jövök, meg a fekete is mehet bármelyik bemondott lyukba,stb....
Igaz, a fekete "ellenkező sarokba" szabály miatt rá is voltunk kényszerülve, hogy úgy megtanuljuk az egyfalakat, keresztfalakat és egyéb huncutságokat, hogy ma is abból élek...
Amikor már teljesen rabja lettem ennek a sportnak alkalmam adódott, hogy egy hivatalos úton NewYork-ba menjek. Mitad' Isten a szálláshelyünkön volt a bárban egy asztal is... Na, gondoltam ez olyan valami, mint Kanadában jéghokizni, vagy
a Copacabana-n strandfocizni - elvégre a pool elismert hazája az USA.
Szóval egy helyi erő lökdösött egyedül, - mondom szabad -e? -Sure!
Elkezdtünk játszani (akkor már itthon vadul nyomtuk a versenyszabályokat) és az ellenfelem, aki egyébként spíler volt - véletlenül bevezette a fehéret a lyukba.
Kihalásztam és tenném le egy kedvező poziba, amikor is rámszólt, hogy mire készülök? Mondom off-hand position.... aszonygya: Az MI? Nem hitte el, hogy ilyen van, mire gyorsan lehoztam az éppen aznap helyben vásárolt szakkönyvet, hogy bizonygassam igazamat. :-)
"that's a bullshit" mondta és folytattuk kétxjövök-kel... :-)
Általánosan az a véleményem, hogy a JÁTÉK-ot nem zavarja a házi-, vagy kocsmaszabály, az a lényeg, hogy minden partner ugyanazt értse és ugyanúgy alkalmazza a szabályokat.
A versenyszabály egy standard, amit azért alakítottak ki, hogy egységesítsék és gyorssabbá, látványossá tegyék a játékot, de pl. megsüthetik a pénzbedobós asztaloknál, amiból azért ma is jónéhányezer üzemel még.
Szóval maradj csak Apostol, a térítés a lényeg! :-))))))
8-as foulok a poolbiliard.hu-ról ( nincs közte a kérdéses helyzet): Foul-ok Ha a játékos foult követett el, játékoscsere van. Attól függetlenül, hogy mi van írva az általános pool-szabályokban, a következő tettek foulként értendők: - először az ellenfél golyóját találja el a fehér golyó, - a fehér golyó elsöként a saját sorozat golyóját talalja el, de utána egyik golyó sem érinti valamelyik szegélyt, és nem is esik le. - egy színes golyó kiugrik az asztalról, vagy a szegélyen áll meg.
Puerco! Én is így tudom ( és az összes magyar szabályzaton azt olvastam), hogy ez ellenfél golyójának elrakása nem számít hibának ( épp elég hiba, hogy, eggyel kevesebb lett így neki )
Treyez! Engedd meg, hogy kikérjem magamnak :) Én nem azért játszok 9-est, mert sikkes, vagy mert belebaszok egyet és majd elmegy valami. Hanem azért, mert a fehérvezetés a 9ball esetén néha sokkal nagyon szerepet kap, mint a 8-asban. Ott ha nem jól pozicionálsz, akkor jó esetben van még 2-3-4-5 lehetőséged, hogy mást lőj! Nekem a 9-es jobb, fifikásabb játék, és nem azért, mert láttam a TV-ben!!
Hát, pedig levinnek igaza van; szabályos golyó-csoportodat érintő lökés után akár az ellenfél összes 7 golyóját is elrakhatod egyetlen trükklökéssel (! ;-), az akkor sem lesz bólinhend-hiba... Nem túl súlyos eltévelyedés, de az utóbbi évek közvetítései miatt ugyanolyan mánia lett mostanában a 9-es, mint ahogyan anno évtizedekig a kocsma-nyolcas volt... Most már mindenki 9-esezik, az látszik, az a menő, hiszen elég csak belebaszni, aztán majd lezuhan valami... <:-P Pedig a szépen-pontosan végigvitt 8-as játék finomabb, sok szempontból művészibb (több természetes kombi, egyfal, bontás kell egy-egy állás feloldásához). Nem is beszélve a 14/1-ről, ami elvben a "legprimitívebb", hiszen mindent lehet mindenhová lökni, mégis a legnehezebb folytatólagosan; übernehéz játék! (Jópáran láttuk Feijen-t Prágában; istentelen király... ) 8-asban ha elkezded az open table-t, akkor aztán végig kell lökni; mert ha netántán neked csak a feka marad fenn, az ellenfélnek pedig az összes 7 golyó: akkor nagyon nagy valószínűséggel: hátrányban vagy - vesztettél...!
(persze ezek csak kötekedő 'árnyalatok', ittasan, hajnal felé... ;-/)
Jó itt lenni, ahol mindenki tiszteli ezt a mennyei játékot...
Levin, a TargetPool-ra nem ismerek linket; szkennelt verziót tudok mail-ben küldeni!
Hát sok mindent mondtak már rám de hogy a kocsmai szabályok szerint játszanék Én a Biliárdtérítő :) ( lsd lejebb) Csak azért nem sértődöm meg mert 8-as 1000 éve nem játszok és a kétféle szabálykönyvemből sem tudom kihámozni az igazságot.
Igazából az győzne meg ha látnék 1 videót egy nemzetközi versenyről amint ilyen állás van....
biztonsági lökések megengedettek.Miután a fehér golyó érinti a célgolyót a célgolyónak vagy egy másik golyónak, illetve a fehér golyónak érintenie kell valamelyik falat, vagy pedig valamilyen golyónak lyukba kell esnie. Ha a játékosnak ez nem sikerül, hibát követ el.
Máshonnan:
A karambol és a kombináció nem tilos, és mint ilyeneket nem kell bemondani,
amennyiben a fehér golyó elsõnek saját golyót talál. Ha a versenyzõnek a megfelel õ csoportba
tartozó, bemondott golyót nem sikerül a bemondott lyukba küldenie, vagy valamilyen hibát
követel, ellenfele következik lökésre.
Szabályértelmezés: ha a bemondott golyó nem a bemondott lyukba esik, ez kihagyásnak
számít, és az ellenfél folytathatja a játékot a kapott pozícióból.
Szerintem valaki nézzen utána külföldi lapokon a szabályzatnak ami nekem megvan kinyomtatva az szó szerint így szól:
3.2 Folytatás
Az adott játékos addig folytathatja a lökést, amíg a megfelelő csoportba tartozó golyókat sikerül a lyukba küldenie. Ez akkor is érvényes , ha a SAJÁTJÁVAL eggyütt idegen ( az ellenfél golyócsoportjába tartozó) golyókat is lyukba küldi.
hát amit mondasz az most nem teljesen fedi a versenyszabályokat, de local pub-rules szinten lehet úgy is játszani.
szóval ha az előbbi példában biztonságit jelentve a saját golyóddal berakod az ellenfél golyóját úgy, hogy a meglökött saját, vagy a fehér vagy bármelyik másik megmozdított golyó falat ér - az szabályos lökés. Az ellenfél jön, de nem kézből.
Gyerekek ne legyetek ilyenek ha elrakaod az ellenfél golyóját akkor kézből jön az ellenfél függetlenül atól hogy először a saját golyódhoz értél hozzá NEM?????
Azért egy kicsit hagy kötekedjek. Nem sok minden garantálja azért, hogy a sárga fordulógolyóként áll meg ott. Ha lemegy, már rossz, ha visszább jön és tapad a rövid falra ( vagy majdnem) akkor nagy kell nyesni. És a fekete egyfal sem olyan nagyon vészes (főleg, ha nem pont 1vonalban áll meg, de persze most elméletről beszélünk :) ), és nem nehéz a bal oldali rövid falon tartani a fehéret..
akkor nem árulok tovább zsákbamacskát, közreadom a szerző megoldását.
A koncepció hasonló az előző feladványhoz: ha nincs kimenő állásod - teremts olyan helyzetet, hogy az ellenfelednek se legyen.
hogy ezt milyen öszintém vallom, mindjárt "lekottázok" gyorsan egy mai meccsem állását, ahol a Barátommal játszottunk, és úgy volt, hogy nyer - de aztán mégse...
no de előbb a tárgybani eset:
nem mondom, hogy a fehérre javasolt visszahúzást kitempózni olyan könnyü, de ha sikerül, az ellenfeled sírva fakad... vagy kénytelen kockáztatni :-)
1.A sárga nem nehéz a fal mellett ami megnehezíti hogy kétfalas kitempót kell lökni viszonylag sok balforgatóval hogy beálljak a piros mögé, de ha ez nem sikerül akkor még mindíg lehet ebből az állásbó safetit lőni ( piros mögé a fehér) de ennek az a veszélye hogy egy közepesen jól eltalált massé-val simán be lehet lőni a csikosat... - a massé, a massé - az egyik legnagyobb "kielégülés", ha bejön!!! - biztos megpróbálnám...
2. sárga sima 1 fal stoppal de óvatosan kitempózva hogy megálljon a csikos elött lehetőleg minnél közelebb így zavarva a szabad rálátást a csikosra de ez nagyon nehéz mert ha nem lesz elég közel akkor falról eltehető a csikos - hé, ember, miért állnál meg a csíkos előtt? majdnem célnál vagy!
3. az is egy megoldás lehetne - és ahogy nézegetem egyre jobban tetszik- a pirosat megpróbálni eltenni vékonyan enyhe bal forgatóval úgy kitempózni hohy 2 falról beálljon a fekete mögé: ha nem sikerül takarja a fekete a csikosat a igen onnan még mindíg meg lehet játszani a sárgát. - massé, massé again - menne az hosszú falon is - mondd, -eladod a leked egy szép lökésért, legföljebb utána megy a fehér is... de ha nem - ???
4. m3 kollega javaslata is tetszik de én támadnék az első golyóval (tudom hogy ez benne van ebben a megoldásba) - U are a brave men! ;-))
az 1-esre én is gondoltam, de azt elég egyszerűnek találtam nagybetűs "Megoldásként" :) A 3-as szerintem túl kockázatos, mert a csíkosat egyfalból ( vagy esetleg masszéval) sem nehéz elrakni..
ahogy az elején is mondtam - nincs mindent megoldó lökés -csak koncepciók vannak. az, hogy ki mit tud meglökni - önbizalom és gyakorlás kérdése.
hadd mondjam el a gondolataimat az általad javasolt megoldással kapcsolatosan.
1. Ha elmegy a piros, szuper :) Igen, de ha nem megy el - kampó, ez a hiba gondolom belátod - a parti végét jelenti...
2. Ha nem megy el, akkor takarja a fekete elől a lyukat, ha az ellenfél elrakja a csíkosát - az ilyen "lyukszájában" álló golyót azért hívjuk fordulógolyónak, mert erről gyakorlatilag ilyen üres asztalnál bárhová lehet a fehéret vezetni,, tehát hiába blokkolod a (képnézeti) bal felsőt, a csikosról vissza lehet jönni a (képnézeti) baloldali rövidfalra, ahonnan a feketét el lehet tenni a (képnézeti) jobb felsőbe, ugyanoda, ahová a csíkost....
3. Eléggé arra megy a fehér, hogy megmozdítsa a sárgát, vagy legalábbis odabújjon a közelébe. igen, de mint mondtam a fordulógolyó (pláne, ha az utolsó a fekete előtt) - életveszélyes....
a doki megoldásánál is kérdéses a "biztonsági", mert a csíkos annyira a lyukban áll, hogy nem túl nehéz egy közéékelt telit egy rövid massé-val megkerülni
Én szinte biztos hogy támadnék mert nem olyan bonyolult ez az állás.
1.A sárga nem nehéz a fal mellett ami megnehezíti hogy kétfalas kitempót kell lökni viszonylag sok balforgatóval hogy beálljak a piros mögé, de ha ez nem sikerül akkor még mindíg lehet ebből az állásbó safetit lőni ( piros mögé a fehér) de ennek az a veszélye hogy egy közepesen jól eltalált massé-val simán be lehet lőni a csikosat...
2. sárga sima 1 fal stoppal de óvatosan kitempózva hogy megálljon a csikos elött lehetőleg minnél közelebb így zavarva a szabad rálátást a csikosra de ez nagyon nehéz mert ha nem lesz elég közel akkor falról eltehető a csikos
3. az is egy megoldás lehetne - és ahogy nézegetem egyre jobban tetszik- a pirosat megpróbálni eltenni vékonyan enyhe bal forgatóval úgy kitempózni hohy 2 falról beálljon a fekete mögé: ha nem sikerül takarja a fekete a csikosat a igen onnan még mindíg meg lehet játszani a sárgát.
4. m3 kollega javaslata is tetszik de én támadnék az első golyóval (tudom hogy ez benne van ebben a megoldásba)
Megoldásod közel jár az optimálishoz. Asszem az előző feladvány is sugallta - egy jó biztonsági fél győzelem. Mielött közreadnám a javasolt megoldást - regálnék bmw szaktárs javaslataira
Amit én löknék (sajnos stílusomból adódóan) az nem bizti. Én egy kicsit merész lennék és megpróbálnám valahogy a pirosat a (lökő szerint) bal alsóba ( kép szerint bal felsőbe) irányítani egy fallal. Ebben 3 jó dolgot látok. 1. Ha elmegy a piros, szuper :) 2. Ha nem megy el, akkor takarja a fekete elől a lyukat, ha az ellenfél elrakja a csíkosát 3. Eléggé arra megy a fehér, hogy megmozdítsa a sárgát, vagy legalábbis odabújjon a közelébe.
Elég kockázatos, de szerintem egy stabil kéz jó empóval elég jól tudná irányítani a pirosat...
hi! én főleg a snooker topikba írok, de erre kénytelen vagyok reagálni. :)) gyakorlatban, úgyis főleg poolozni szoktam. szóval olyat próbálnék, hogy a sárgát nagyon vékonyan eltalálva bebujtani a fehéret a piros mögé, vagy legalábbis egyvonalba a 3 golyót. persze elég jó tempóval kéne lökni..nem tudom ki, hogy van vele, de én szeretek széftit lökni. :)
"Élőben izgulni ilyen meccseket sokkal másabb, mint tudni az eredményt, és várni, hogy hogy is fog megtörténni... " - Éppen ilyesmin fondorkodom...
Április 25-30-ig lesz a pool EB Hollandiában (8-as, 9-es, csapat), ahol a magyar fiúk is érdekeltek. Nagyon erősen tervezem, hogy meg kellene nézni élőben, a helyszínen.
Utánanéztem a részleteknek, nem olyan húzós.
Ha valakit érdekel, jelezze, hátha összejön egy jó kis szurkoló csapat....
erre keressetek rá és töltsétek le nekem pdf-ben van meg. Annyival jobb hogy itt megmutatja hogyan kell a fehéret eltalálni hogy sikerüljenek a lövések - amik hasonlók mint az elöbb említettek-
"Lehet, hogy a Mosconin előbb utóbb lesz magyar fiú is?"
Nagyon remélem. Ha van egy kis szerencsénk, és a Sport 1-2 is tartja magát kicsit a mondottakhoz, akkor akár már a pool-vb élőben izgulhatunk Tótért és Földesért! Élőben izgulni ilyen meccseket sokkal másabb, mint tudni az eredményt, és várni, hogy hogy is fog megtörténni...