Keresés

Részletes keresés

Szpidi99 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9853

kofax!

Hát Te tudod, de az egyém fél decivel kevesebbel. Akkor mi lesz a különbségből? Pedig mindíg magas lágy kenyereket sütök. Hová lesz a víz különbség?

Az már tuti, hogy vízfelvételben van különbség a kenyérsütők közt.

Előzmény: Törölt nick (9850)
monyesz Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9852

kofax !

>Ezek szerint a teljes kiőrlésű liszteket csak kenyérliszttel keverve tudom használni.

Ez így nem igaz, több élesztőt kell viszont beletenni.

Előzmény: Törölt nick (9850)
Mallory Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9851
Köszi szépen a "fogy.véd." válaszokat!
Végülis leteszteltem a gépet több élesztővel, és így már egészen kenyérszerű a végeredmény! :-) De azért furcsa, hogy mennyire máshogy működik a Severinhez képest. Azzal feleannyi (1/3 kocka) élesztővel is jól megkelt a tészta gyors programon is.
Szóval kicsit visszasírom a Severint, de lehet, hogy idővel ezzel a Hauserrel is megbarátkozom majd....
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9850
Köszi a válaszokat mindenkinek!

Ezek szerint a teljes kiőrlésű liszteket csak kenyérliszttel keverve tudom használni. Érdekes, mert a Panához van 100%-os teljes kiőrlésű recept, de szegény gép nagyon erőlködik, ha azt magyar liszttel használom. Lehet, hogy Angliában más (a Grahamhez hasonlóbb) a teljes kiőrlésűnek mondott liszt?

Fruzsikaa: "A Graham liszt az maga korpás liszt. Mi az hogy még azt korpával dúsítod? :-))))" Vettem étkezési búzakorpát, és a recept által javasolt 4 mérőnyit hozzáadtam az alapanyagokhoz. Fini lett. Bocs, "a Graham liszt az nem más, mint búzakorpa, ugyanaz, mint a teljes kiörlésű tönkölyliszt" kijelentést félrelértettem, a "nem más" és "ugyanaz" szavak nekem egyenlőségjelet sugalltak.

Szpidi: "Nagyon sok a víz, amit írsz." - A fórumon olvastam, hogy a Pana lágyabb tésztával dolgozik. Eddig jók lettek (a nem teljes kiőrlésű lisztből készített :-) kenyerek a Pana saját receptjeivel, és abban ennyi állt.

Kofa
Böbsi Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9849

Szia Fruzsika!

Délután megsütöm a sós kifliket, de nem kaptam nyagyszemű sót. Te hol vetted??

Előzmény: Fruzsikaa (9813)
Szpidi99 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9848

mariann!

Persze, hogy használjuk, ezek szerint nem olvastál vissza:)))

Először 1/3 arányban, aztán hosszabb progin 2/3 arányban is kipróbálhatod, de kell hozzá fehér liszt is, és feltétlen ascorbin vagy ha nincs, ecet 1 ek. Ez lesz  a félbarna ill. barna kenyered, én ezzel és a tönköllyel csinálom a barnát mindíg. Na meg barnacukorral vagy melasz szerű förmedvénnnyel:)

Előzmény: mariann96 (9847)
mariann96 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9847

Sziasztok!

A tegnapi kenyerem már jobb lett mint az előzek mert letakartam a gépet és magasabbra kelt a tészta.Köszi a tippeket.Sütöttem kalácsot is az meg olyan magasra kelt,hogy a plexiig felfutott.Lehet hogy sok lett az élesztő?Az íze finom lett és elfogyott gyorsan.Sajnos nem lett csíkos,de most már tudom mikor van a dagasztás vége előtti egy perc hogy beletegyem a kakaót.A páromtól kaptam teljes kiörlésű bio búzalisztet/ BLTK 200/.Bróbálta már valaki?Keverjem valami mással vagy süthetem önmagában is?Ismeri valaki a Dundi lisztet? Az is nagyon jó kenyérhez és péksütikhez is.

Buzablans Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9846

Graham liszt (GL 200):

nevét egy amerikai orvosról kapta, aki kezdeményezte bevezetését.

A Graham-liszt étkezési búzából őrölt liszt, amely a gabonaszem  héjrészeit (korpa) is tartalmazza. A lisztet diétás kenyerekhez és egyéb készítményekhez használjuk. Emésztési zavarokban szenvedő betegek részére nagyon ajánlott. A liszt nagy héjtartalom miatt zsírban, cukorban, enzimekben gazdag, ezért romlandóbb, mint egyéb gabonalisztek.

Tönkölyliszt (TBL-70 fehér tönkölyliszt, TBL-300 teljeskiőrlésű tönkölyliszt):

Nagymennyiségű és kiváló minőségű sikért tartalmaz. A tönkölyliszttel készített pékárú tovább marad friss.

A két liszt közül a tönköly sokkal több héj anyagot tartalmaz erre utal a számozás is.

Előzmény: Törölt nick (9826)
gorkmc Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9845

A Graham liszt korpás búzaliszt, amiben nincs benne minden része a búzaszemnek, pl. nincs benne a csíra. Az elnevezése a liszt bevezetését kezdeményező Graham amerikai orvos nevéből származik. A Graham-liszt étkezési búzából őrölt liszt, amely a gabonaszem héjrészeit (korpa) is tartalmazza. Emésztési zavarokban szenvedő betegek részére nagyon ajánlott. A Graham-liszt nagy héjtartalma miatt zsírban, cukorban, enzimekben gazdag, ezért romlandóbb, mint a búzalisztek, de tovább eláll, mint a teljes kiőrlésűek.

Teljes kiőrlésű a liszt, ha a búzaszem minden része benne van, a korpa is, csíra is, magbelső is. Ez a fajta liszt nehezebben kel a benne levő korpa (azaz ballasztanyag) miatt. Viszont sokkal táplálóbb, élettani szempontból a legértékesebb lisztfajta. A teljes kiőrlésű liszteket a falusiak "parasztlisztnek" is nevezték.

Fruzsikaa Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9844

Tasha - szívesen :-)

Fontos! A lisztek vásárlásakor oda kell figyelni a szavatossági időre!

Minél frissebb őrlésű lisztet vásároljunk - lejárt szavatosságút sose vegyünk, mert még otthon sem használjuk el azonnal őket. Minél tovább szavatolják a minőséget, annál frissebb az őrlése...

Még annyi fontos jó tanácsot olvastam ki ebből a könyvből, hogy erre különösen a teljes kiőrlésű liszteknél nagyon fontos odafigyelni! Ugyanis a rostok hamarabb elvesztik a tápértéküket és az egészségre hasznos tartalmukat, mint a finom lisztek, rövidebb a szavatossági idejük is.

Teljes kiőrlésű lisztet el kell használni mielőbb, nem szabad otthon még hónapokig tartani, tehát egyszerre csak keveset vegyünk...

(nekem is itt áll két kiló graham lisztem, ami 02.hó 25-én le fog járni

(decemberben vettem első felbuzdulásomban, amikor megkaptam a kenyérsütő gépemet és felcsaptam péknek,  mit sem tudva erről) Az egyikből hiányzik vagy 10 deka :-)

Kéne süssek graham kenyeret a héten. Fogok is :-) Legalább megkóstolom.

Előzmény: tasha (9838)
Fruzsikaa Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9843

Szépen sűlt, gratulálok..:-)

Jaj, de fincsi lehet!

(sajnos én magot nem tehetek bele, mert a párom nem szereti, pedig imádom)

Igen Margitka, szia!:-)

Nem árt bele egy szem főttkrumpli, különösen a gépi kenyereknél, mert azok hajlamosabbak a 'szívósságra' már másnap...Nem is merem kihagyni a krumplit. Túl sok rossz emlékem van a kezdeti sikertelen kenyereim miatt...

Bevált, hát maradjon - gondolom én. Legfeljebb csökkentem a folyadékot 20 milivel kb, mert a krumpli 'vizesít' lágyítja a tésztát...

Előzmény: tasha (9838)
maceszka Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9842
Bocsánat! Önkritikát gyakorlok, mert egy evőkanálnyi olivaolajat is tettem bele. Máskor jobban odafigyelek!
Előzmény: maceszka (9812)
Fruzsikaa Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9841

Szia Maceszka!

Én is ki fogom próbálni a búzacsírát, ha egyszer hozzájutok valahol...

Azóta tudok nagyon finom kenyereket sütni a gépben is (ízre is, nemcsak állagra), amióta teszek hozzá egy evőkanálnyi korpás lisztet is (vagy Grahamot, vagy teljes kiőrlésű tönkölyt) De csak egy evőkanálnyit fél kiló liszthez...A színén is meglátszik...Picit barnítja, csak egy leheletnyit...De egészségesebbé is teszi, mint olvashatjuk...Hátha még búzacsíra is lenne benne!:-)))

Előzmény: maceszka (9835)
Margit2 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9840

Szia Fruzsikaa!

Szerintem is jó a krumpli a kenyérbe!

Pontosan tegnap állapítottam meg én is, hogy a 2 nappal elöbb sütött krumplis kenyeremböl a kis maradék puhább volt, mint a tegnapiból a maradék-- amiben nem volt krumpli!  :-) 

"Eddig minden gépi kenyérbe tettem krumplit. A krumplis kenyér kevésbé szárad ki..."    Ezt írtad!!!!   :-))))))

Hát igazad van!!!!    :-)

Előzmény: Fruzsikaa (9813)
maceszka Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9839

Szia Fruzsika!

Bocsánat, lehet, hogy kimoderálnak, de nálunk van egy üveg amire az van írva, hogy "Siófoki lófingató" Szóval az sem piskóta ami abban van. Talán a piskóta szóval bocsánatot nyerek ebben a topic-ban. Bocsi.

A Graham kenyérrel kapcsolatban akit érdekel ajánlom az alábbi olvasmányt:

http://yikes.tolna.net/szakacskonyv/szaky295.html

Szerintem ebben minden benne van ami fontos.

Előzmény: Fruzsikaa (9833)
tasha Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9838
Hello,

na ez egy klassz kis leírás, én is köszönöm!!

Tegnapi kenyerunk (teljeskiörlésu+sima liszt keverékes, aszkorbinsavval, kis ecettel lágyítva+magos) Reggelre elfogyott, eddig ez a csúcs a férjem szerint :))

t.
Előzmény: Fruzsikaa (9833)
Fruzsikaa Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9837

A Graham liszt az maga korpás liszt.

Mi az hogy még azt korpával dúsítod? :-))))

Meg aztán:

Elfelejtettem az előbb írni, hogy a tönkölyliszt is kétféle, van tönköly fehérliszt (finom) és van tönköly teljeskiőrlésű (korpás) :-)

maceszka Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9836
Köszi szépen. Tényleg nagyon finom lett, még van belőle, ma hoztunk belőle. Holnap megint sütök frisset.
Előzmény: Margit2 (9834)
maceszka Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9835
Persze. Egyébként nekem van búzacsírás finomlisztem is. Ezek az adalékok nagyon jó ízt és tartást adnak a kenyérnek. Én szinte nem is sütök kenyeret valamennyi búzakorpa és búzacsíra nélkül. Ha külön teszek búzacsírát a kenyérbe akkor egy kicsit light-osan  megpirítom. Isteni illata van. Horecka tudna erről regélni.....
Előzmény: Szpidi99 (9831)
Margit2 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9834

Szia Maceszka!

Gratulálok a zsemlékhez! Biztos finom volt....  :-)

Előzmény: maceszka (9809)
Fruzsikaa Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9833

Sziasztok, mindenkinek forraltboros, vagy pályinkás (Abaúji Rettenetes) jó reggelt kívánok!

"Kofa! Arra gondoltam, hogy a Graham liszt az nem más, mint búzakorpa, ugyanaz, mint a teljes kiörlésű tönkölyliszt. Az is búzakorpa (vagyis másfajta búzának a korpája, vagyis amikor a héj is közé van őrőlve)" - ezt írtam tegnap, sajnos pongyolán, félreérthetően fogalmaztam. :-)

Nem azt mondtam, hogy a Graham liszt = a teljes kiőrlésű tönköly liszttel, hanem, hogy mindkettő 'korpás liszt'...mégpedig búzakorpa. Az őrlésük azonos, vagyis mindkettő teljes kiőrlésű, azaz magas korpatartalmú, de nem ugyanannak a búzafajtának az őrleményei, két különböző fajtájú búzáé, de mindkettő búza (és nem más gabonanövény) teljes kiőrlése...Nem állítottam, hogy azonosak.

Ezért - az én véleményem szerint - csupán csak két magas korpatartalmú liszt keverékéből (kétféle teljeskiőrlésű lisztből) nem szerencsés sütni kenyeret, mert nem lenne jó a kenyér állaga, inkább magas sikértartalmú sima liszttel keverném (Bl-80, vagy BL 110-120) vagy egyiket, vagy másikat...A receptek általában ilyenek...A Graham kenyér is ilyen, van benne valamilyen finomabb őrlésű liszt is...

Egyébként a Kenyérvarázs c. könyvből vettem:

- "A gabonafélék kiőrlési fokától függően tartalmaznak többféle diétás rostot, ballasztanyagot, egyszerűbben ezt korpának is nevezzük, mely az emésztőrendszer működéséhez elengedhetetlen."

Aztán:

- "Akár minden kenyérbe tehetünk 1-2 evőkanállal. Túlzásba nem célszerű vinni az adagolását, mert morzsásan szétesik a tészta tőle.

Korpás kenyeret kapunk, ha grahamlisztet használunk a tésztához"...

...vagy valamilyen teljes kiőrlésű -azaz magasabb korpatartalmú - lisztet keverünk a kenyérhez.

E könyv szerint a Magyarországon gyártott lisztek közül teljes kiőrlésű liszt három féle van forgalomban:

1. GL 200 - Graham liszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt

2. TBL-300 - teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

3. RL 190 - teljes kiőrlésű rozsliszt

(a lisztek elnevezésében a betüjel a gabonafajta nevének a rövidítése, az utána következő szám az az őrlés foka, minél magasabb a szám, annál sötétebb színű, több héjanyagot, több ásványi anyagot, nyomelemeket, rostokat tartalmaz, s annál kedvezőbb az egészségre- ezt csak azért írtam hozzá, mert nem minden olvasónk és kezdő pékecske van ezzel tisztában, amíg nem olvas utána. Én sem voltam :-))

Margit2 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9832

Szia Osli!

Nagyon tetszik a kép a kiflikröl!  Már le is mentettem a receptedet! :-)

Előzmény: Osli (9783)
Szpidi99 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9831

maceszka!

Vagyis búzakorpát külön is adhatunk a kenyérlisztünkhöz több vízzel?

Előzmény: maceszka (9830)
maceszka Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9830

Szia.

"A minõségi Graham–liszt már a színérõl és az állagáról is felismerhetõ. Ez a liszt az optimális finomliszt–korpa arány következtében középbarna színû, és kevés durvára õrölt búzacsírát is tartalmaz. Amennyiben nem kapunk Graham–lisztet, akkor mi is elõállíthatjuk magunknak otthon, étkezési búzakorpa és finomliszt 1:4 arányú keverékébõl. Finomabbá tehetjük, ha kilogrammonként 1 kávéskanál friss búzacsírát is teszünk hozzá. Ehhez a liszthez a nagyobb szemcseméret miatt jóval több vizet kell adni."

Előzmény: Törölt nick (9822)
maceszka Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9829
Köszönünk minden jókívánságot, a hóvirágszedő is köszöni szépen, viszont kívánjuk mi is. :D)
Előzmény: Fruzsikaa (9821)
maceszka Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9828
Szép jó reggelt miden Pékecskének!
Szpidi99 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9827

kofax!

Nagyon sok a víz, amit írsz.

A tönköly- szerintem- sokkal jobb mint a Graham lisz. Abból nem is szeretik nálunk. 1/3 arányban próbáld a tönkölyt és kevesebb vízzel.

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9826
Fruzsi!

"a Graham liszt az nem más, mint búzakorpa, ugyanaz, mint a teljes kiörlésű tönkölyliszt" - ez biztos nem igaz, mert teljes kiőrlésű tönkölylisztből egészen más (lapos, tömör, hólyagos) kenyér sül nálam, mint a Grahamből (szép, puha, foszlós, magas - aszkorbinsav nélkül is, 500 g liszthez egy kismérő élesztő, 360 ml víz, két kismérő só, egy nagymérő cukor, teljes kiőrlésű program a Panán; ugyanez a recept teljes kiőrlésű tönköly- vagy búzaliszttel katasztrófa). A tönkölyliszt a tönkölybúza lisztje. Az igaz, hogy a Graham liszt önmagában is korpás liszt.
No mindegy, majd próbálok sikért szerezni.
Most reggelre lett kész egy korpával dúsított Graham kenyér. Külsőre csini, majd meglátjuk, a belbecs mennyire veszi fel a versenyt a külcsínnel :-)

Kösz,
Kofa
Előzmény: Fruzsikaa (9823)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9825
A Graham és a teljes kiörlésű liszt nem ugyanaz.
Előzmény: Fruzsikaa (9823)
Fruzsikaa Creative Commons License 2005.02.09 0 0 9824

Aztán nemcsak az élesztővel, hanem a vízzel is másként viselkedik...Azt hiszem, hogy több kell bele...Pontosan nem tudom, mert nem csináltam még grahamkenyeret.

Egyébként a legjobb fehérkenyeret azóta tudom sütni, amióta teszek bele

csupán csak 1 evőkanál valamilyen teljeskiőrlésű lisztet is. (korpát)  Grahamot v. tönkölyt szoktam.

Előzmény: Törölt nick (9822)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!