Az átvétel kicsit elhúzódott,mivel a lakókocsis tengerparti nyaralás és kirándulás céljából vonóhorgot kértem hozzá.
A szerviz szerint a Bea a maga 80 Le-jével kényelmesen elhuzza a szintén kis komfortos 4 személyes lakókocsit nyáron a tengerhez.Ezért-bár egy kicsit elcsúfitja a horog a hátulját-meg kellett alkudnom az esztétikával.
Igaz,hogy én levehető horgot kértem,de a szerviz rábeszélt,hogy jobb a végleges,mert igy legalább hátulról nem a Beába,hanem a horogba csúszik az óvatlan úrvezető.
Ma nagyon pocsék idő van /jeges ut,havas,ónos eső/ csak pár kilométert vezettem a garázsig.
Amig nem javul meg az idő nem kockáztatom Bea "egészségét ".
Az eddigi benyomásaim kedvezőek.Győnyőrű a kék bársony kárpit.A beépitett gyári rádió 6 db. hangfalllal igazi akusztikai élmény.
Kényelmes ülések,kézre járó váltó,kapcsolók,osztott ledönthető hátsó ülés.
Hazafelé azért megálltam a Coránál és a feleségemmel könnyen be tudtuk rakni a csomagtartóba a púpozott "taliga " árut. Meg se kottyant a csomagtartónak.
Megszünt végre az ötajtós hátrány amikor a kalaptartót leszedve és a hátsó ülést előre döntve tudtuk csak a holmit berakni.Igy pedig bárki megbámulhatta,hogy mit vett a polgár.Vagy maradt a két hátsó ülés és a takaró.
A vezetési és fogyasztási tapasztalatokról késöbb ,bővebben.
A munkahelyemen egyszerre négyen vettünk albit. Még senki nem panaszkodott. Volt egy -200C-on kopógó hátsó teleszkóp, de azt a szervizben kicserélték neki.
A húzása! Meglepően jó. Alacsony fordulaton nem nagyon érzi jól magát, de ha pöröghet, akkor megy is tisztességesen. Nálunk az a baj, hogy a városban 40-50 km/h-val közlekednek autóstársaim. Ezt a sebsséget pedig nem szereti 5-ös fokozatban.
Még a gumira visszatérve. Az általam említett alufelnire fel lehet-e rakni a 175/70-es gumit? Mert ha nem, akkor lesz egy eladó Fiat alufelnim vadi új gumikkal.
Én egy Fabia-ból ültem át a saját autómba, amit nagyon sokat vezettem. Nagyon sokat vezettem azt a verdát és ami rögtön feltünt, az ez a közvetlen irányíthatóság. Most már 3-4000 levezetett kilóméter után már a másik autó lenne szokatlan. Igaz, nem kell rángatni, egyik autóban sem. Amire még oda kell figyelni, hogy nem iagzán sebességfüggő a szervó, legalábbis én ezt nem hallottam, hogy kiemelték volna. Tényleg érzékeny, de ez a városban egyelőre előny volt, kátyúkat kerülgetni tökéletes... azaz a francokat, csak a kényszer. Aztán a gyors menetektől sem kell megijedni, mert jól fekszi az országutat. ;-) A 175-ös kerék azért már nem bicajgumi...
A Fabiától leginkább a puhább rugózásban különbözik és hogy nem olyan katonás a váltó sem. A műszerfal szerintem a Fiatban jobb, talán a narancs szín már magában dob. Hogy a magasabb üléspozíciót ne is említsem, bár ez városban nem mindig előnyös, pl. lámpánál első vagy és kuksizol felfelé...
Ablakmosó nekem jól sprickol, de 60-70 körül hajlamos kicsit az oldalablakokra is juttatni. Egyszer már kifogytam, akkor nem kicsit lő, hanem egyáltalán nem. Előrekeverttel töltöttem újra, de hamarosan a másik litert is belenyomom... ;-) A töltőnyílás hülye helyen és mélyen van, tölcsért kell alkalmazni, vagy valami "vezetőt" a folyadéknak!
Vissza picit a gumikhoz. Nekem Brava felnire szerelt téligumik vannak most fent, amik 175/65-ösek. Ezek is ugyan kisebbek, de csak pár milivel ültetődött le a verda, ez még a türésben van. Az óra is csak 1-1,5 százalékot, ez is elenyésző. Főleg, hogy a városban 70-nel kell haladni amúgy is..., de ez már egy másik fájdalmam. :-/
A középkonzolon EL-ben óra? Hmmm, nekem a rádijón van az óra (EL)... nem a HL-ben van a rádió felett? (A négyzetes beépítő felett kis süllyesztett helyen...)
Gratulálok az új Albea tulajnak!!!
Minap voltunk a törökbálinti korában és volt kiállítva egy Active, metál Vitality, vagy talán Capri kék... szép volt, néztem. Aztán mondtam gyerünk csak gyorsan az ezüstös Albimba! :-)
A fogyi is mostanában meglepően jól alakul, bár nem merem a végletekig hegyezni a visszajelzőre hagyatkozva. 8 liter, de megmerem kockáztatni, hogy alatta is vagyok 100-on! Ésszel, de kihuzatva. Jó hallani amikor jól érzi magát a motor! ;-)
Van a spricni oldalán egy állító izé. Kissebb csavarhúzóval lehet a vízsugár magasságát szabályozni. Csak ovatosan nekem sikerűlt a kocsi tetejét is lemosatni vele. Ha meg túl alacsony akkor nagyobb sebességnél az abalakot el sem éri a lé.
A kormányrángatásról nekem egészen más jut az eszembe. :))
én onnan tudom, amikor már álló helyzetben, vagy igen lassú guruláskor sem éri el a vízsugár a szélvédőt...
egyénbként nekem 90 felett gyakorlatilag szívás az ablakspricc, mert telibeveri a vízsugár az ablaktörlő lapátot, az ablakra pedig csak kevés jut...
a labilisságról:
szokni kell szerintem is, de nem a kocsit, hanem az érzést. Ugyanolyan stabil ez, mint bármely hasonló kategóriás kocsi, csak máshogy érezni az elején.
Természetesen átlagos normális emberi használatot feltételezve írom véleményemet!
Természetesen ezt a kocsit is ki lehet hozni a sodrából, mint minden mást, de ha normális ember módjára hajtja az ember, nincs az a helyzet, amikor necces lenne, vagy egy kicsit is instabil.
Tapasztalat: határhelyzetben is inkább jóindulatúan kezd el kúszni kifelé, engedi az óvatos korrigálást.
ui.
Kormányt pedig ha lehet, ne rángassuk egyáltalán, még egy 147-es Alfában se...
A 185/60- as alacsonyabb lesz 24mm-rel, átmérőben. Szóval 12mm lesz az "ültetés". Hivatalosan ez már sok, viszont a kocsi amúgy is magas benyomást kelt. Így legalább alacsonyabb lészen a szekér. Az osztókör, meg mint bármelyik FIAT-nál.
Én az eredeti gumihoz választottam felnit (175/70 R14).
Milyenalufelnit vettél rá? Nekem a Puntóról van egy 185/60-as, nem tudom jó lesz -e rá? Elvileg csak a 175/70-es gumit dijazza a leírás. Erről tudsz valamit?
Fiatal Bea tulaj lettem énmeglepetés költemény. Vagy mégsem.
Amit eddig a kocsiról megállapítottam kb 500 km után, hogy a fogyasztása nekem 8,8-ra jött ki városban, hidegben.
-14 fok alatt a kilóméterszámláló egyik kijelzője befagy és csak szép lassan enged ki.
A kormányműve valóban nagyon érzékeny és igaz, hogy ettől mozog a kicsi-kocsi. Nem kell rángatni, nincs holtjáték. Első vezetzéskor azt hittem, hogy szörnyen labilis. Nem az, csak a kormányt nem kell rángatni mint más autón.
Aprópó! Ablakmosó folyadékot honnan lehet tudni, hogy meddig van?
(most írolm le másodszor, az előző valahol a nyagyvilágban kering)
Szokni kell. Én vettem rá alufelnit, ettöl szélesebb lett a nyomtáv. Így már élvezhetőbb vol.
Szerintem nem a futómű, inkább a nagyon közvetlen kormányzás okozza a jelenséget (kis kormánymozdulatra az autó viszonylag nagyot moccan az úton). Ez viszont a városi forgalomban előnyévé válik.
Mondom. Szokni kell. Néhány kellemesen eltöltött pásztoróra, és már megy is.
23000 km-el adtam el az Albimat. Sajna a fogyasztása nem csökkent folyamatosan az idők végezetéig:(
Az iránt érdeklődök,hogy az albea nagyobb sebeségnél/120-140/ valóban imbolyog,illetve olyan a vezetése,mintha gumikigyót vezetne az ember.A tesztek ugyanis erről irnak/ AM.A5,Vezess hu/.
Én is szeretnék venni egy albeát,mivel tetszik a kocsi,kivül is belül is.Csak ez a teszt vélemény nyugtalanit./a tesztelők szerint rossz a kocsi futóműve és a kormányozhatósága/
Ha Gabesz is elolvassa ezt az üzenetet kérném az Ő véleményét is.
az utak a hó szempontjából nagyon rendben vannak, még a hegyekben is.
most már mindenhol száraz, sehol egy jégborda, vagy hó.
Viszont:
a szlovákok a természetvédelmi területeken és környékükön nem sózzák az utakat, hanem apró zuzalékkal szórják fel. Ez aztán jó sokáig ott marad, és az előtted menő gumijai alól szépen verődik fel a te motorháztetődre, szélvédődre...
e megfontolásból vettük sietősre a menést, legalább ne a miénkre verődjön a sok aprókavics.
reggel 6kor indultunk pestről, kb. negyed 10-re már ott voltunk a sípálya parkolóban.
Zólyom és Beszterce között elmentünk falunak, mert úgy tudjuk az ottlévő 18km pályáért fizetni kell. (ebben nem vagyunk túl biztosak, mivel rajtunk kívül az összes magyar végigment ezerrel a pályán..., de óvatosságból mégis arrra mentünk).
Visszafelé már combosat kellett jönni: 4kor indultunk a sípályáról (felvonó zárás után), és el kellett érni a Népligetből este 7kor induló buszt, ami hazavitte a tesómat. Úgy alakult, negyed hét tájban már az M3 bevezetőn jöttünk, és 18.35-re be is álltunk a buszpályaudvar elé.
Két ember, és a hozzávaló sícucc plusz egyéb ruhák mellett, 3/4-ed tank ment el, amit a 450km-re számítva (több napra mentünk, és kb. 50km jobbra-balra menés volt ott)az kb. 8l-es fogyit mutat.
Köszönöm nektek a bátorítást, jól esett. :-) Már valamelyest túltettem magam a dolgon, de hát amikor a bringám vertem fel még régebben hasonlóan napokig evett a fene. Szerencsére tényleg nem olyan vészes, felületes a sérülés. Azért majd megnézetem.
Hosszabb távon én a mostani hétvégén tudom majd először próbára tenni a kicsikém, kíváncsi vagyok hogyan alakul majd a fogyija. Legutóbb egy tank 520 kilóméter körülre volt elég, de ebből a 60% legalább a hétköznapi bp-i forgalom a többi ugyanitt a hétvégi /csúcsidőn kívüli ;-)/... Sajnos nincs lehetőségem meghajtani, ezért is várja már nagyon a kirándulást.
Megint megjártam egyébként Szolvákiát, megint Donovaly-ban voltunk síelni.
Oda vissza 450km volt a túra, 3/4 tank benya ment rá, tényleg forszírozott tempó mellett.
Tiszta só és szürkeség lett megint körben mindenhol, holnap fertőtlenítés következik!
Albi szépen tette megint a dolgát, igazán remekül elvitt és hazahozott, minden cucc vefért a kocsiba, még a 200cm-es sílécek is. (igaz, előrehajtott hátsó üléssel, de ott hátul elfért minden, nem kellett előrelógatni a hoyyzú leveket az első ülések közé)
Egyedül megint a Yokohama téli gumikkal volt bajom, de végül mindenhonnan kitolt valaki, ahol a gumi feladta a harcot... (kétszer volt rá szükség...)
én nem tudom megszokni sajnos sosem, még legutóbb is, kb. 3 hete is majd lekaptam a fejét szerencsétlen buta csajnak az egyik bevásárlóközpont parkolójában, amikor rámnyitotta az ajtót.
Pedig ne mlátszik azóta sem semmi nyom, de akkor is.
Egy mentsége volt szegényke, hogy egy amúgy gyönyörű 3ajtós piros Stiloja volt, körbespoiler, 17"-os alufelni szettel...
De előbb vagy utóbb megtörténik. Mostmár túlvagy rajta! Megnyugodhatsz.
Emlékszem mikor nekem ez első karcot a tetőcsomagtartő felreakásnál a szerelő csinálta. Heveny szívritmius zavarom támadt. Azután mikor megnyugodtam, valahogy máslett minden. Túlvoltam rajta és kész. A többi apróság (kőfelverődés, ajtót rámnyitották) már nem zavart olyan nagyon.
Amilyen "boldog" találkozásokat meséltetek a karácsonyi időszakban, azt hittem az én "Albim" érintetlen marad. Hát nem, és ami a legborzasztóbb, hogy végülis saját hülyeségem miatt történt. Az impact kicsi volt, de lelkiekben annál borzasztóbb számomra. Magas far, tolatás és koccoltam egy betontányéros vascölöpt. :-( Amit szerencsére eltolt, talán jobb lett volna, ha el is dönt, ám nem így történt. A sarkával, épphogy elkaptam. Ennek hatására a lökés után visszapattant és a jobb hátsó kerékíven is hagyott kis nyomot. Hát ezek után ezerszer meggondolom hol, hova, meddig tolatgatok. Szerncsére tényleg nem vészes, csak a fényezés bánta meg a dolgot, meg átjött egy kevés piros az ezüstre, de az dörzsölésre lement...
Remélem a sors ennyivel beérte és elfelejt örökre... Boldogabb napokat! Aztán óvatosan ti is hátrafelé! ;-)
Ma végre újra merő trágy lett az utóm! Szerintem még ónoseső is esett. Legalább is budán. Bementem a Tesco-ba, mire kijöttem kaparhattam a jeget.
Egy BMW-s elöttem csúszott fel a szallagkorlátra. Nem volt vészes, azért hozzáért. Valami nagy állat volt, biztos kipróbálta milyen ASR nélkül. :) Már tudja!
Tegnap résztvettünk barinőmmel egy "okos" mosáson. Amikor beszappanozták az ablakokat beindult a fantáziánk... :-) Ám akármennyire is okosnak hívják a mosást, pont az alvázatösszevizezést nem tartalmazta. :-( A mosó emberke viszont rendes volt és mondta legközelebb melyik nevű/árú lesz az énnekem, azaz Albinak való... és felajánlotta, hogy azért slaggal ahova tud jól "bemos". ;-) Végülis jó százalékban teljesítettem a kiírtakat, meg nem is nagyon mentem a latyakban, de a következőnél befizetem egy tuti alvázasra...
Minap egy taxi Albit láttam, eléggé meglepett. Jól állt neki a sárga rendszám (bordó volt a gép színe).
9-10 litert nekem semilyen körülmények között (5 fő + 4 bringa a tetőn, 120 utazó mellet) sem sikerűlt megetetnem vele. Hidegben, ha soxor rövid távokat mész úgy talán érthető, mert a "szivató" teszi a dolgát. Vagy nagy a talpad, vagy valami nem az igazi. Ha odafigyeléssel sem tudod leszorítani, szerintem nézesd meg.
A rádiómat még mindig nem kaptam.lehet jobban járok ha nemvárok és veszek egyet.
Most néztük meg a fogyasztást:9-10 l között mozog.azt hittem azé nem lesz ilyen sok.Mondjuk a hidegnek meg az állandó hegymenetnek köszönhető valószínű.
Nyáron csak lemegy egy kicsit.Különben minden okés.semmi probléma vele.
Egy hete láttam egy bézs színűt ami gépkocsivezető oktatónak volt beállítva.jól nézett ki frissen mosatva :) mondjuk a söfőr nem reagált amikor rávillogtam mind1.