Keresés

Részletes keresés

Gracioso Creative Commons License 2005.01.31 0 0 202
Huh, nézegettem a táblázatokat, sajnos nem értek hozzá annyira, hogy mindezt lefordítsam magamnak "asztalon zajló fizikára". Ha annyit játszanék, amennyit szeretnék, akkor lehet, hogy 1-2 év múlva már a dákót hibáztatnám 1-2 lövésért, ma még nem járok itt. :)

"Here ate the top four cues used out of 128 professional players:

1. Predator 30%
2. Schon 8%
3. Bear 7%
4. Joss 3%"

Ez azt jelenti, hogy a versenyzők 52%-a olyan dákóval lök, aminek kisebb, mint 3% a gyakorisága??? Lehet, hogy rosszul értem, mert így elég valószínűtlennek hangzik...
Előzmény: Davis Jr. (201)
Davis Jr. Creative Commons License 2005.01.31 0 0 201

Biztos, hogy a valósághoz közelebb áll a "low deflection" hatás, mert.......

Here ate the top four cues used out of 128 professional players:

1. Predator 30%
2. Schon 8%
3. Bear 7%
4. Joss 3%

Treyez Creative Commons License 2005.01.30 0 0 200
Hát, pár napnyi próbálgatás után sajnos tényleg ez az alábbi táblázat tűnik valóságosabbnak, nem a Meucciéké... A black dott-tal tényleg igen nagy a deflection, de ettől függetlenül dinamikus, pontos, szokható... csak ne b@szná a csőrömet, hogy ezek után milyen lehet a konkurrens vadmacska-spicc... :)
Előzmény: Davis Jr. (199)
Davis Jr. Creative Commons License 2005.01.30 0 0 199

Sejtem mire gondolsz Puerco ! :) ( a Blackdot + partfisnyél kombinációra)

Mondjuk az természetes, hogy a Meucci saját honlapján a "BlackDot" fog vinni mindent hiszen az a cél, hogy bebizonyítsa, hogy ez jobb mindenél ugyhogy vigyétek/vegyétek! De én aztmondom ,ha már igy beleméjültünk ebbe a témába, akkor mindenki figyelmébe ajánlom a következő "dákómárkapártatlan" tesztet is:

(van benne egy-két meglepő és mulatságos adat ......)

http://www.platinumbilliards.com/rating_deflect.php?sid=259a210e4ec51120c3a0f0f476f9bb2b

Puerco de Dios Creative Commons License 2005.01.30 0 0 198

Megtaláltam amit kerestem!

Bizonyosságot, hogy melyik dákó " mit visz"!!!

Egy teszt keretében kipróbálték az összes híres, ismert dákót az elhajlást (deflection) vizsgálták. Szerintem a tesz nagyon meggyőző. És van benne egy hihetetlen már-már az egész biliárddákó-ipart romba taszajtó kísérletrész ( a vége felé). Mindenkinek ajánlom tényleg hihetetlen!!!

A Meucci honlapján van, lejjebb pár sorral a pontos cím is megtalálható...

Nézzétek meg -sajna nekem szakadozik de a lényeg, a számok világosak- azután megtárgyalhatjuk!!!

ui.: kezdek irígykedni a meuccira... :)

Előzmény: Treyez (196)
Gracioso Creative Commons License 2005.01.29 0 0 197
Nagyon érdekes dolgokat írsz, jó így összeszedve, bár ezekkel nagyjából tisztában voltam. Én pont ezt tartom a játék egyik legnehezebb részének. Az ok, hogy elrakod a golyókat. Az megint ok, hogy tudod, hogy milyen forgató mit eredményez (ugye alsó, felső még egyszerűbb) de összehangolni a kettőt! Nekem sokszor ez nem megy. Nagy oldalforgatót kell adni, hogy következő golyóra jó legyen, de ugye ilyenkor másfelé megy a fehér, főleg ha közel a színes, ekkor meg ugye nem megy be a likba :) Na ez a nehéz sokszor nekem...
Előzmény: Treyez (196)
Treyez Creative Commons License 2005.01.29 0 0 196

Teljesen igazad van, Puerco, bocs mindenkinek ha hajnali hangnemem egy kicsit fásult lett volna, avagy kioktató, sajnos elég ittasan értem haza, ilyenkor összefolynak egy kicsit a dolgok... :)

A Pagulayané az nem sima 314-es? Végül is mindegy... A Z-ről láttam egy grafikont: nagyjából annyiban különbözik a klasszikus Predatortól, hogy "kúposabb" a kialakítása, vagyis meredekebben szűkül, hogy is mondjam, csúcsosodik a spicc vége felé; azaz a végeredmény egy 11.75 mm átmérőjű lökőfelület a hagyományos 13 mm-es helyett... gondolom igen rugalmas műszer, precíz játékot igényel, de stabil kézben bizonyára hálás jószág.

Fura: az én Black Dotom az előző Meucci-szériához képest (Red Dot) szinte kőbaltának tűnik; vaskosabb, nehezebb, de - amint magad is mondtad - jobban forgat minden tekintetben... ám az csak mítosz, hogy nem kell vele rászámolni a forgatót; ez az eszköz is nagyon "elviszi" a lövést... (Régimotoros-Biliárdos mesterem szerint a 314-es és a Black Dot szinte azonos játékparaméterekkel rendelkezik).

Nehéz ügy a forgatók helyes használata; aki látott már oktató-videót, vagy böngészett egy kicsit technikai ügyekben, az hamar felfogja a fizikáját, miszerint oldalsó forgató használatánál minimum 3 TÉNYEZŐ jöhet szóba...:

- deflection ('elhajlás' - a fehér golyó pályája a bőr oldalirányú találata miatt eltér az egyenestől a forgatóval ELLENTÉTES irányban...)

- swerve ('kanyar', csavar; masszé-szerű jelenség - a fehér golyó pályája az intenzív forgás miatt elcsavarodik a forgatóval MEGEGYEZŐ irányban [mint a kifaroló motor kerekei az aszfalton]; ez a hatás annál jobban fokozódik, minél magasabb szögben tartjuk hátsó kezünket: lásd: masszé...)

- throw ('dobás', hajítás - a pörgő fehérgolyó átadja forgását amnit eléri a célgolyót [a fogaskerekek elve szerint], és a forgatóval ellentétes irányban "megdobja" azt...)

Ezek a hatások (a Távolság és a Tempó függvényében) erősíthetik, gyengíthetik, ill. teljesen kiolthatják egymást, szigorúan abban a tekintetben, hogy miként célozzunk egy-egy komolyabb lövés során (pl. ha az elhajlás és a kanyar mértéke kb. megegyezik, akkor nagy forgatónál is az 'eszményi egyenes' szerint célzunk...)

Tudom, szőrszálhasogatásnak és szájtépésnek tűnhet (hiszen a már említett őstehetségek ezeket a "bonyolult" fizikai manővereket ösztönösen alkalmazzák), de ez a 3 jelenség a forgatózás alapja; hmm, nem is alapja, inkább csak háttere, mérhető-látható működése...

(Létezik egy 4-ik jelenség is, miszerint a fehér golyó a forgatóval megegyező irányban "lecsapódik" a célgolyóról; pl. ha balról sok balforgatóval lövünk-nyesünk, akkor "vékonyabb" lesz a kontakt, a fehér a csökkentett surlódás miatt meredekebb ívben csapódik le a kontakt-pontról... ugyanennek a fordítottja is igaz, ha "kontrával" lőjük: csapottabb lesz a szög, a surlódás jobban féken tartja a fehér golyót a falon avagy célgolyón...)

A helyes célzásra is vannak tippek-módszerek (domináns-szem, fantomgolyó, párhuzamos célzás, "vektorok", stb.)... De ez mind csak ELMÉLET, nem pótolja a gyakorlatot, amit az ilyen hosszú és fölösleges szájtépések nélkül is el lehet sajátítani...!  :-))

(ha túl sokat ugatok, vagy rosszul értelmezek valamit, szóljatok)

üdv: tré

Előzmény: Puerco de Dios (195)
Puerco de Dios Creative Commons License 2005.01.29 0 0 195

Pár pontosítás ha megengeded: a Z saft is predátor a 314-es utódja és pl Pagulajan is azzal játszik Z saft Schon alsórész.

Tisztába vagyok vele, hogy a dákó nem hoz drasztikus változást senkinek a játékába de , hogy egy másik sportot hívjak segítségül a teniszezők se faütővel játszanak - pedig lehetne- nem 3 éves ütőt használnak hanem a legújabbat - pedig lehetne- nem sok évvel ezelőtt kitalált húrral szereik az ütőt - pedig lehetne- hanem mindenből a legújabbat. Persz mondhatjuk, higy csak marketingszempontok miatt, hogy a cégek el tudják adni az új termékeket DE ki látott már olyan profi sportolót (aki az első 20-ban van, hiszen neki van reklámértéke) aki kockáztatná a győzelmét a rossz felszerelés miatt, hiáb akapna érte pénzt Őt már nem a lóvé hanem a győzelem motiválja!

Pont olyanokra voltam kiváncsi, hogy jobban megy a pöri meg a húzás stb...

Hiszen ha összehasonlítom a saját és egy kocsmai dákót akkor a különbség észrevehető, de ez differencia mekkora a jobb  dákók között? ( enyém és a tied között, vagy a predátor és az Alien között)

Lehet hogy amit mondok elsőre mindenki elutasítja de szerintem igenis sokat számít a dákó, mert ha neked az új dákóval jobban megy ez, meg az akkor javultál ! Tehát a kérdésem egyszerűen : mivel érhető el  legnagyobb javulás? 

Lehet hogy erra a kérdésre csak az tud válaszolni aki próbálta már a világ 20 vezető dákógyártó termékeit?!?

Hogy Én is éljek az általad használt hegedűs hasonlattal: sok kíváló hegedőt gyártanak pl: Péteri , Mittenwald  DE bárkit megkérdezel a világon akár a legnagyobb hegedűvirtuozokat mind 1 nevet mondanak: Antonio Stradivari

Előzmény: Treyez (190)
ashen Creative Commons License 2005.01.29 0 0 194
Zoli mesélte egyszer, hogy elment Keszthelyre pénzbe játszani, mert hallotta, hogy ott játszanak... erre a hülye lepakolta az első három partit és megköszönték neki, nem is játszottak vele többet. :-)))
Előzmény: ashen (193)
ashen Creative Commons License 2005.01.29 0 0 193

Hát igen, vannak olyan emberek, akik "így születtek". Én is ismerek egy ilyen srácot, de sajnos abbahagyta a játékot nősülés után. :-(

A srác őstehetség volt, nem láttam még így játszani senkit. Komolyan mondhatom, hogy világszintű volt a srác. Mindegy volt neki, hogy karambol, pool avagy snooker. Karambolban és poolban serdülő országos bajnok volt a Zoli annak idején, és 9-esben játszott európabajnokin is, és a - azt hiszem svéd - európa bajnok ellen vezetett 7-1-re, az meg utána lepakolta a maradék partikat 9-ig. Ez kb 9 éve volt.

Aztán egyszer úgy gondolta, hogy elmegy snookerezni is, gyakorolt kb. két hetet verseny előtt és amikor a magyar élvonal lökögetett 25-30-as brékeket, ő lökött az első és utolsó snookerversenyén ötvenvalahányast.

Miért kell az ilyeneknek abbahagyni? :-(

Gracioso Creative Commons License 2005.01.29 0 0 192
Én is csak bólogatni tudok. Van egy barátom, akit mióta ismerek sosem sikerült még elvernem, pedig nekem van dákóm, neki nincs. :) Csütörtökön megtört a jég. Életemben először én nyertem ellene :) És most jön a poén, hogy melóból mentem a biliárdszalonba, és nem volt időm hazaugrani a dákóért, így én is szalondákóval játszottam :DD ( persze azért a sajátomat jobban szeretem, jobban a kezemhez nőttt :) )
ashen Creative Commons License 2005.01.29 0 0 191
Teljesen igazad van... A nagy tehetségek akkor is elvernek, ha egy sima, szalonokban fellelhető dákó van a kezükben, Neked meg a legjobb dákó a világon. :-) Nem a dákón múlik elsősorban a dolog. Persze azon is.
Előzmény: Treyez (190)
Treyez Creative Commons License 2005.01.29 0 0 190
Huhúú, Z-shaft... a nagyok mezőnyében egyedül Alex Lely lök vele... a többeiek mind peredatorosak [314], Egyébkét azt mondom: semmi... vagyis, semmi a különbség... mostt gizdulhatnék, hogy a nagy különbséág 10e forintos panon és 100e forintos joss közöt ott van, hogy azt, ami a kezedben van, azt hogyan tudod megfeleően kihozni : : : (hangsúlyozom: árnyalatokról van szó; háromfalas-húzásnyi árnyalatokról...!) na mindegy: szüval valljam be, hogy a Bleck dottommal sem vagyok sokkkal precíyzebb, nem lökök végig sokkal több állást (de idővel remélem ez lesz), ám a technikai oldalon könnyebbséggel találkozom, máshogy forgat, húz, síberez az ember, kevesebb vehemenciával, több dinamikával, centimétereken mérhető a különbség (persze pl. Django így is szarrá verne), szóval, a lényeg, hogy kb. annyit akartam mondani, hogy:.::: mindegy milyen dákót veszel, a Használat, a gyakorlás, a dolgok ösztönös fizikájának alkalmazása hoz képbe, mindegy hogy meucci vagy Z vagy poannon, ezek már mind jó dákók, csak magadon múlik minden, bocs ha túlmisztifikáltam, ezt az egész a spiccet meg a dákeszügyéeteket, végsősoron lényegtelen, mert RAJTAD múlik az egész, te kezeled, mint a hegedűt, mindegy honnan, milyíen márka, kitől, mennyiért, ezek végső soron csak beszédtémák, nem ettől leszel jó(bb), hanem attól,ami pénzben, márkában, szóban, stb., kifejezhetetlen, ott van az ínhüvelyedben , vele születtél vagy kigyakoroltd, naponta grcsölsz rá, vagy megadatott csupán.... ennyi.
Előzmény: Puerco de Dios (188)
Davis Jr. Creative Commons License 2005.01.28 0 0 189

Hi !!!

Én a mastert ajánlom a lehetőségek közül!  (Bár a felsoroltakból csak Triangle-t és a Professional-at  probáltam még, de nekem személy szerint a master nagyon bejött.) Ez egy kimondottan puha (soft) kategóriás bőr (nem rétegelt). Külföldi fórumokon is nagyon dícsérik, és ha információim nem tévesek akkor az öreg Efren is ezt favorizálja! :) 

["There are six-million shots in the game of pool." - Albert Einstein]  

Puerco de Dios Creative Commons License 2005.01.28 0 0 188

Gratula az új dákóhoz úgy tűnik nagy fogást csináltál. Egyébként kíváncsi lennék a dákók közti külömbségre, mert ugye a sima kocsmai dákó és a sajátom között jól észrevehető a külömbség, de vajon mekkora a diferencia az enyém és a tied között??? Lökögetnék egy kicsit a Z saft-al is megnézném tényleg annyira császár-e mint mondják.

Kinek mi a véleménye, tapasztalata az alábbi bőrőkről: Professional, Master, Triangle, Buffalo, Lamperti. Lassan cserélek és ezeket lehet kapni...

Előzmény: Treyez (172)
Gracioso Creative Commons License 2005.01.28 0 0 187
Február 20-án biliárdverseny lesz Debrecenben az Imperiálban.

Kicsit ködös számunkra egyelőre a lebonyolítás, a plakát valahogy így néz ki :)

Február 20.
Egyéni 8-as pool verseny
-------------------------------
Február 20.
Páros biliárd verseny (NEM versenyszabályok szerint)
-------------------------------
Február 20.
Snooker verseny

Namost a dátumokban nem vagyok 100%-ig biztos, majd még megnézem, DE nem tudom hogy lehet azt értelmezni, hogy az egyéni versenyhez nem írnak kikötést, a pároshoz meg ítják, hogy nem versenyszabály. Tudtommal nincs semmi különlegesség a párosversenyeknél, csak az, hogy felváltva löknek a párból az emberkék. Javítsatok ki légyszi, ha tévedek.

Egyébként nagyon félek attól, hogy annak ellenére, hogy az elsőhöz nem írtak kikötést, nem hivatalos szabályok szerint fog zajlani. ( Könnyen el tudom hinni, hogy az ottani mag, még nem is hallott a hivatalos szabályokról, azt hiszik, hogy a 2szervagyok az officiális :- )

Mindenesetre rá fogok kérdezni, az induláson meg el fogok/fogunk gondolkozni. Egyelőre nem érzem formában magam ( meg ha formában vagyok sem érzem annyira jónak magam), de február 20-ig még dok minden történhat, lehet, hogy snookerben indulok, (Ronnie féle) bal kezes lökésekkel ;-))))
mtsz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 186
Valakinek megvannak ezek a jó kis biliárdos filmek, digitális formátumban. Dvd, avi, stb... Sajnos megszerezni nem nagyon lehet már ezeket, felvenni nem nagyon tudom TV-ből (nem működött) nem beszélve arról, hogy míg kivárom hogy lesz :)))) Szóval valakinek nincs meg véletlenül? Mert akkor bartelezhetnénk:))
mtsz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 185
De a hozzállása volt a legjobb Paul Newman-nek. Mindegy hogy pool vagy karambol. Itt is dákók és golyók vannak :))) Gyakran ment félre a szinkron is (középre mondják a golyót, míg a filmben mutatja, hogy jobb alsó :)) és ez még lehet hogy az átkosban csinálták, nem? És akkor még lehet hogy nem volt annyira elterjedve, hogy nem tudták mi a különbség? Igen, egyébként nekem van Pannon dákóm. de azóta a cimbik nem mernek kiállni ellenem valahogy... Úgyhogy még csak 1 teszt volt vele :(((
Gracioso Creative Commons License 2005.01.26 0 0 184
"Engem inkább az lepett meg, hogy "snooker"-nek nevezik a karambolt.... :)"

Engem is, de a kérdés az, hogy már eleve a filmben így volt ( akkor hülyeamerikaiak ;-)) ), vagy a szinkronnál b@sztak el valamit :)

Volt néhány olyan "trükkfelvétel", amiért ma szétszednék a filmet, (én észrevettem vagy 3-4 hibát), de tényleg jó darab volt ez így ahogy van! :)
Előzmény: Treyez (182)
Treyez Creative Commons License 2005.01.26 0 0 183
Jó kérdés:) azért Solymosi Gábor és Mikó Balázs neve is jól cseng sportberkekben (zömében külföldön játszanak), + ott vannak az ifjú pécsi tehetségek, no meg mostanában a magyar snooker élvonala is egész jól érvényesül a pool-ban (ott van pl. Kojsza Zoltán, aki mindkét játéknemben képes kimagaslót alakítani).
A kihívásos, fekete-játék az tényleg egy külön tészta... nincs is túl sok rálátásom. Elég egy-két hosszú éjszakát a Gold Crown-ban eltölteni...:)
Előzmény: Gracioso (179)
Treyez Creative Commons License 2005.01.26 0 0 182
Engem inkább az lepett meg, hogy "snooker"-nek nevezik a karambolt.... :)
Viszont a Minnesota Fats elleni meccseken nagyon sok pompás kombinációt löktek a filmben. A neten könnyen lekereshető, hogy a "Minnesotai Kövér" egyébként nem volt profi játékos, ""csak"" egy rutinos, dörzsölt legenda, akinek valódi tehetségéről igencsak megoszlanak a vélemények... (Te vetted a Pannónt, ugye Mtsz? Hisz' az egy kiváló műszer... ár-teljesítmény kategóriában messze veri a 10-20e közötti import cuccokat...)

:-D Dehogy élek!! Erős amateur vagyok, pár éve kezdtem csak, edzésszerűen, behúztam egy-két kisebb eredményt, kapcsolatban állok hazai szinten kiemelkedő játékosokkal, egyesületi tagként is, de még nagyon sokat kell fejlődnöm, főleg pszichésen, kitartásban...
Előzmény: mtsz (178)
Treyez Creative Commons License 2005.01.26 0 0 181
Kedves Ashen, itt megtalálsz minden adatot a Demo Cue-ról!:

http://www.budgetcues.com/meucci_demo_cue.htm

(a szállítási költség és az itthon fizetendő vám még hozzáadódik az árhoz, de a dolcsi-árfolyamtól függően így is be lehet hozatni 1 hét alatt kb. 45-50e forintért...)

Itt pedig a Black Dot spicc-ről olvasható a gyártó saját hőskölteménye:

http://www.meuccicues.com/BlackDot.htm
Előzmény: ashen (177)
ashen Creative Commons License 2005.01.26 0 0 180

Hát, vannak pénzjátékosok ugyebár, akikről nem szabad elfelejtkezni. :-)

Persze ez nem a sport része a biliárdnak, hanem az erő sötétebbik oldala... :-)

Gracioso Creative Commons License 2005.01.26 0 0 179
Szerintem a kérdés úgy hangzik jól, hogy ma Magyarországon Tóth Sándoron és Földes Vilmoson kívül megél-e valaki a biliárdozásból? Remélem mindjárt rámcáfoltok....
Előzmény: mtsz (178)
mtsz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 178
Huhh. Érdekes volt a tegnapi film: karamboloztak pool helyett :)) fej-írással döntötték el hogy ki kezd az utolsó nagy meccsen. meg volt még 1-2 dolog, de nagyon tetszett, jó film volt. dákó: azt hiszem erőteljesen elkezdek hallgati dákó ügyben :)) És mond, Te meg is élsz a biliárdból? Meg lehet élni belőle Mo-n? Vagy "csak" erős hobbi? (lehet hogy elsiklottam a felett, és te vagy Magyaroszág örökös bajnoka, elnézést) És akkor ez most lehet komoly kérdés is: Ma meg lehet-e élni a sportból mo-n? Értelemszerűen biliárd sportból. És most ebből vegyük ki a terem üzemeltetést. Gondolom azért abból meg lehet élni, ha nem akarjuk teljsen profin csinálni, mert az talán tényleg nem fér bele, hogy minden hónapban új posztó, új dákók, polír stb.
ashen Creative Commons License 2005.01.26 0 0 177
Trevez: mennyi az a bagó ár ha szabad tudni? Mert majd én is akarok újítani valamikor. :-)
Treyez Creative Commons License 2005.01.26 0 0 176
:)De így is mekkora!! Nem hiába emlegették alapnak (Micsoda dráma + atmoszféra; végre az 'eredeti' hustler-karakter, aki úgy söpri a posztó alá a saját életét, hogy közben maga a játék varázslattá válik... sőt, mit ne mondjak, gyógyszerré, tanulsággá.)
Nagy film...
Előzmény: Gracioso (175)
Gracioso Creative Commons License 2005.01.26 0 0 175
Volt 1-2 erős csúsztatás a filmben :))
Gracioso Creative Commons License 2005.01.25 0 0 174
és grat a dákóhoz, használd egészséggel! :)
Gracioso Creative Commons License 2005.01.25 0 0 173
Maximálisan egyetértek veled. (kivéve, hogy "kussolj", mert azt inkább ne :) )

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!