Huh, nézegettem a táblázatokat, sajnos nem értek hozzá annyira, hogy mindezt lefordítsam magamnak "asztalon zajló fizikára". Ha annyit játszanék, amennyit szeretnék, akkor lehet, hogy 1-2 év múlva már a dákót hibáztatnám 1-2 lövésért, ma még nem járok itt. :)
"Here ate the top four cues used out of 128 professional players:
Ez azt jelenti, hogy a versenyzők 52%-a olyan dákóval lök, aminek kisebb, mint 3% a gyakorisága??? Lehet, hogy rosszul értem, mert így elég valószínűtlennek hangzik...
Hát, pár napnyi próbálgatás után sajnos tényleg ez az alábbi táblázat tűnik valóságosabbnak, nem a Meucciéké... A black dott-tal tényleg igen nagy a deflection, de ettől függetlenül dinamikus, pontos, szokható... csak ne b@szná a csőrömet, hogy ezek után milyen lehet a konkurrens vadmacska-spicc... :)
Sejtem mire gondolsz Puerco ! :) ( a Blackdot + partfisnyél kombinációra)
Mondjuk az természetes, hogy a Meucci saját honlapján a "BlackDot" fog vinni mindent hiszen az a cél, hogy bebizonyítsa, hogy ez jobb mindenél ugyhogy vigyétek/vegyétek! De én aztmondom ,ha már igy beleméjültünk ebbe a témába, akkor mindenki figyelmébe ajánlom a következő "dákómárkapártatlan" tesztet is:
(van benne egy-két meglepő és mulatságos adat ......)
Egy teszt keretében kipróbálték az összes híres, ismert dákót az elhajlást (deflection) vizsgálták. Szerintem a tesz nagyon meggyőző. És van benne egy hihetetlen már-már az egész biliárddákó-ipart romba taszajtó kísérletrész ( a vége felé). Mindenkinek ajánlom tényleg hihetetlen!!!
A Meucci honlapján van, lejjebb pár sorral a pontos cím is megtalálható...
Nézzétek meg -sajna nekem szakadozik de a lényeg, a számok világosak- azután megtárgyalhatjuk!!!
Nagyon érdekes dolgokat írsz, jó így összeszedve, bár ezekkel nagyjából tisztában voltam. Én pont ezt tartom a játék egyik legnehezebb részének. Az ok, hogy elrakod a golyókat. Az megint ok, hogy tudod, hogy milyen forgató mit eredményez (ugye alsó, felső még egyszerűbb) de összehangolni a kettőt! Nekem sokszor ez nem megy. Nagy oldalforgatót kell adni, hogy következő golyóra jó legyen, de ugye ilyenkor másfelé megy a fehér, főleg ha közel a színes, ekkor meg ugye nem megy be a likba :) Na ez a nehéz sokszor nekem...
Teljesen igazad van, Puerco, bocs mindenkinek ha hajnali hangnemem egy kicsit fásult lett volna, avagy kioktató, sajnos elég ittasan értem haza, ilyenkor összefolynak egy kicsit a dolgok... :)
A Pagulayané az nem sima 314-es? Végül is mindegy... A Z-ről láttam egy grafikont: nagyjából annyiban különbözik a klasszikus Predatortól, hogy "kúposabb" a kialakítása, vagyis meredekebben szűkül, hogy is mondjam, csúcsosodik a spicc vége felé; azaz a végeredmény egy 11.75 mm átmérőjű lökőfelület a hagyományos 13 mm-es helyett... gondolom igen rugalmas műszer, precíz játékot igényel, de stabil kézben bizonyára hálás jószág.
Fura: az én Black Dotom az előző Meucci-szériához képest (Red Dot) szinte kőbaltának tűnik; vaskosabb, nehezebb, de - amint magad is mondtad - jobban forgat minden tekintetben... ám az csak mítosz, hogy nem kell vele rászámolni a forgatót; ez az eszköz is nagyon "elviszi" a lövést... (Régimotoros-Biliárdos mesterem szerint a 314-es és a Black Dot szinte azonos játékparaméterekkel rendelkezik).
Nehéz ügy a forgatók helyes használata; aki látott már oktató-videót, vagy böngészett egy kicsit technikai ügyekben, az hamar felfogja a fizikáját, miszerint oldalsó forgató használatánál minimum 3 TÉNYEZŐ jöhet szóba...:
- deflection ('elhajlás' - a fehér golyó pályája a bőr oldalirányú találata miatt eltér az egyenestől a forgatóval ELLENTÉTES irányban...)
- swerve ('kanyar', csavar; masszé-szerű jelenség - a fehér golyó pályája az intenzív forgás miatt elcsavarodik a forgatóval MEGEGYEZŐ irányban [mint a kifaroló motor kerekei az aszfalton]; ez a hatás annál jobban fokozódik, minél magasabb szögben tartjuk hátsó kezünket: lásd: masszé...)
- throw ('dobás', hajítás - a pörgő fehérgolyó átadja forgását amnit eléri a célgolyót [a fogaskerekek elve szerint], és a forgatóval ellentétes irányban "megdobja" azt...)
Ezek a hatások (a Távolság és a Tempó függvényében) erősíthetik, gyengíthetik, ill. teljesen kiolthatják egymást, szigorúan abban a tekintetben, hogy miként célozzunk egy-egy komolyabb lövés során (pl. ha az elhajlás és a kanyar mértéke kb. megegyezik, akkor nagy forgatónál is az 'eszményi egyenes' szerint célzunk...)
Tudom, szőrszálhasogatásnak és szájtépésnek tűnhet (hiszen a már említett őstehetségek ezeket a "bonyolult" fizikai manővereket ösztönösen alkalmazzák), de ez a 3 jelenség a forgatózás alapja; hmm, nem is alapja, inkább csak háttere, mérhető-látható működése...
(Létezik egy 4-ik jelenség is, miszerint a fehér golyó a forgatóval megegyező irányban "lecsapódik" a célgolyóról; pl. ha balról sok balforgatóval lövünk-nyesünk, akkor "vékonyabb" lesz a kontakt, a fehér a csökkentett surlódás miatt meredekebb ívben csapódik le a kontakt-pontról... ugyanennek a fordítottja is igaz, ha "kontrával" lőjük: csapottabb lesz a szög, a surlódás jobban féken tartja a fehér golyót a falon avagy célgolyón...)
A helyes célzásra is vannak tippek-módszerek (domináns-szem, fantomgolyó, párhuzamos célzás, "vektorok", stb.)... De ez mind csak ELMÉLET, nem pótolja a gyakorlatot, amit az ilyen hosszú és fölösleges szájtépések nélkül is el lehet sajátítani...! :-))
(ha túl sokat ugatok, vagy rosszul értelmezek valamit, szóljatok)
Pár pontosítás ha megengeded: a Z saft is predátor a 314-es utódja és pl Pagulajan is azzal játszik Z saft Schon alsórész.
Tisztába vagyok vele, hogy a dákó nem hoz drasztikus változást senkinek a játékába de , hogy egy másik sportot hívjak segítségül a teniszezők se faütővel játszanak - pedig lehetne- nem 3 éves ütőt használnak hanem a legújabbat - pedig lehetne- nem sok évvel ezelőtt kitalált húrral szereik az ütőt - pedig lehetne- hanem mindenből a legújabbat. Persz mondhatjuk, higy csak marketingszempontok miatt, hogy a cégek el tudják adni az új termékeket DE ki látott már olyan profi sportolót (aki az első 20-ban van, hiszen neki van reklámértéke) aki kockáztatná a győzelmét a rossz felszerelés miatt, hiáb akapna érte pénzt Őt már nem a lóvé hanem a győzelem motiválja!
Pont olyanokra voltam kiváncsi, hogy jobban megy a pöri meg a húzás stb...
Hiszen ha összehasonlítom a saját és egy kocsmai dákót akkor a különbség észrevehető, de ez differencia mekkora a jobb dákók között? ( enyém és a tied között, vagy a predátor és az Alien között)
Lehet hogy amit mondok elsőre mindenki elutasítja de szerintem igenis sokat számít a dákó, mert ha neked az új dákóval jobban megy ez, meg az akkor javultál ! Tehát a kérdésem egyszerűen : mivel érhető el legnagyobb javulás?
Lehet hogy erra a kérdésre csak az tud válaszolni aki próbálta már a világ 20 vezető dákógyártó termékeit?!?
Hogy Én is éljek az általad használt hegedűs hasonlattal: sok kíváló hegedőt gyártanak pl: Péteri , Mittenwald DE bárkit megkérdezel a világon akár a legnagyobb hegedűvirtuozokat mind 1 nevet mondanak: Antonio Stradivari
Zoli mesélte egyszer, hogy elment Keszthelyre pénzbe játszani, mert hallotta, hogy ott játszanak... erre a hülye lepakolta az első három partit és megköszönték neki, nem is játszottak vele többet. :-)))
Hát igen, vannak olyan emberek, akik "így születtek". Én is ismerek egy ilyen srácot, de sajnos abbahagyta a játékot nősülés után. :-(
A srác őstehetség volt, nem láttam még így játszani senkit. Komolyan mondhatom, hogy világszintű volt a srác. Mindegy volt neki, hogy karambol, pool avagy snooker. Karambolban és poolban serdülő országos bajnok volt a Zoli annak idején, és 9-esben játszott európabajnokin is, és a - azt hiszem svéd - európa bajnok ellen vezetett 7-1-re, az meg utána lepakolta a maradék partikat 9-ig. Ez kb 9 éve volt.
Aztán egyszer úgy gondolta, hogy elmegy snookerezni is, gyakorolt kb. két hetet verseny előtt és amikor a magyar élvonal lökögetett 25-30-as brékeket, ő lökött az első és utolsó snookerversenyén ötvenvalahányast.
Én is csak bólogatni tudok. Van egy barátom, akit mióta ismerek sosem sikerült még elvernem, pedig nekem van dákóm, neki nincs. :) Csütörtökön megtört a jég. Életemben először én nyertem ellene :) És most jön a poén, hogy melóból mentem a biliárdszalonba, és nem volt időm hazaugrani a dákóért, így én is szalondákóval játszottam :DD ( persze azért a sajátomat jobban szeretem, jobban a kezemhez nőttt :) )
Teljesen igazad van... A nagy tehetségek akkor is elvernek, ha egy sima, szalonokban fellelhető dákó van a kezükben, Neked meg a legjobb dákó a világon. :-) Nem a dákón múlik elsősorban a dolog. Persze azon is.
Huhúú, Z-shaft... a nagyok mezőnyében egyedül Alex Lely lök vele... a többeiek mind peredatorosak [314], Egyébkét azt mondom: semmi... vagyis, semmi a különbség... mostt gizdulhatnék, hogy a nagy különbséág 10e forintos panon és 100e forintos joss közöt ott van, hogy azt, ami a kezedben van, azt hogyan tudod megfeleően kihozni : : : (hangsúlyozom: árnyalatokról van szó; háromfalas-húzásnyi árnyalatokról...!) na mindegy: szüval valljam be, hogy a Bleck dottommal sem vagyok sokkkal precíyzebb, nem lökök végig sokkal több állást (de idővel remélem ez lesz), ám a technikai oldalon könnyebbséggel találkozom, máshogy forgat, húz, síberez az ember, kevesebb vehemenciával, több dinamikával, centimétereken mérhető a különbség (persze pl. Django így is szarrá verne), szóval, a lényeg, hogy kb. annyit akartam mondani, hogy:.::: mindegy milyen dákót veszel, a Használat, a gyakorlás, a dolgok ösztönös fizikájának alkalmazása hoz képbe, mindegy hogy meucci vagy Z vagy poannon, ezek már mind jó dákók, csak magadon múlik minden, bocs ha túlmisztifikáltam, ezt az egész a spiccet meg a dákeszügyéeteket, végsősoron lényegtelen, mert RAJTAD múlik az egész, te kezeled, mint a hegedűt, mindegy honnan, milyíen márka, kitől, mennyiért, ezek végső soron csak beszédtémák, nem ettől leszel jó(bb), hanem attól,ami pénzben, márkában, szóban, stb., kifejezhetetlen, ott van az ínhüvelyedben , vele születtél vagy kigyakoroltd, naponta grcsölsz rá, vagy megadatott csupán.... ennyi.
Én a mastert ajánlom a lehetőségek közül! (Bár a felsoroltakból csak Triangle-t és a Professional-at probáltam még, de nekem személy szerint a master nagyon bejött.) Ez egy kimondottan puha (soft) kategóriás bőr (nem rétegelt). Külföldi fórumokon is nagyon dícsérik, és ha információim nem tévesek akkor az öreg Efren is ezt favorizálja! :)
["There are six-million shots in the game of pool." - Albert Einstein]
Gratula az új dákóhoz úgy tűnik nagy fogást csináltál. Egyébként kíváncsi lennék a dákók közti külömbségre, mert ugye a sima kocsmai dákó és a sajátom között jól észrevehető a külömbség, de vajon mekkora a diferencia az enyém és a tied között??? Lökögetnék egy kicsit a Z saft-al is megnézném tényleg annyira császár-e mint mondják.
Kinek mi a véleménye, tapasztalata az alábbi bőrőkről: Professional, Master, Triangle, Buffalo, Lamperti. Lassan cserélek és ezeket lehet kapni...
Február 20-án biliárdverseny lesz Debrecenben az Imperiálban.
Kicsit ködös számunkra egyelőre a lebonyolítás, a plakát valahogy így néz ki :)
Február 20. Egyéni 8-as pool verseny ------------------------------- Február 20. Páros biliárd verseny (NEM versenyszabályok szerint) ------------------------------- Február 20. Snooker verseny
Namost a dátumokban nem vagyok 100%-ig biztos, majd még megnézem, DE nem tudom hogy lehet azt értelmezni, hogy az egyéni versenyhez nem írnak kikötést, a pároshoz meg ítják, hogy nem versenyszabály. Tudtommal nincs semmi különlegesség a párosversenyeknél, csak az, hogy felváltva löknek a párból az emberkék. Javítsatok ki légyszi, ha tévedek.
Egyébként nagyon félek attól, hogy annak ellenére, hogy az elsőhöz nem írtak kikötést, nem hivatalos szabályok szerint fog zajlani. ( Könnyen el tudom hinni, hogy az ottani mag, még nem is hallott a hivatalos szabályokról, azt hiszik, hogy a 2szervagyok az officiális :- )
Mindenesetre rá fogok kérdezni, az induláson meg el fogok/fogunk gondolkozni. Egyelőre nem érzem formában magam ( meg ha formában vagyok sem érzem annyira jónak magam), de február 20-ig még dok minden történhat, lehet, hogy snookerben indulok, (Ronnie féle) bal kezes lökésekkel ;-))))
Valakinek megvannak ezek a jó kis biliárdos filmek, digitális formátumban.
Dvd, avi, stb...
Sajnos megszerezni nem nagyon lehet már ezeket, felvenni nem nagyon tudom TV-ből (nem működött) nem beszélve arról, hogy míg kivárom hogy lesz :))))
Szóval valakinek nincs meg véletlenül? Mert akkor bartelezhetnénk:))
De a hozzállása volt a legjobb Paul Newman-nek.
Mindegy hogy pool vagy karambol. Itt is dákók és golyók vannak :)))
Gyakran ment félre a szinkron is (középre mondják a golyót, míg a filmben mutatja, hogy jobb alsó :)) és ez még lehet hogy az átkosban csinálták, nem? És akkor még lehet hogy nem volt annyira elterjedve, hogy nem tudták mi a különbség?
Igen, egyébként nekem van Pannon dákóm. de azóta a cimbik nem mernek kiállni ellenem valahogy...
Úgyhogy még csak 1 teszt volt vele :(((
Jó kérdés:) azért Solymosi Gábor és Mikó Balázs neve is jól cseng sportberkekben (zömében külföldön játszanak), + ott vannak az ifjú pécsi tehetségek, no meg mostanában a magyar snooker élvonala is egész jól érvényesül a pool-ban (ott van pl. Kojsza Zoltán, aki mindkét játéknemben képes kimagaslót alakítani). A kihívásos, fekete-játék az tényleg egy külön tészta... nincs is túl sok rálátásom. Elég egy-két hosszú éjszakát a Gold Crown-ban eltölteni...:)
Engem inkább az lepett meg, hogy "snooker"-nek nevezik a karambolt.... :) Viszont a Minnesota Fats elleni meccseken nagyon sok pompás kombinációt löktek a filmben. A neten könnyen lekereshető, hogy a "Minnesotai Kövér" egyébként nem volt profi játékos, ""csak"" egy rutinos, dörzsölt legenda, akinek valódi tehetségéről igencsak megoszlanak a vélemények... (Te vetted a Pannónt, ugye Mtsz? Hisz' az egy kiváló műszer... ár-teljesítmény kategóriában messze veri a 10-20e közötti import cuccokat...)
:-D Dehogy élek!! Erős amateur vagyok, pár éve kezdtem csak, edzésszerűen, behúztam egy-két kisebb eredményt, kapcsolatban állok hazai szinten kiemelkedő játékosokkal, egyesületi tagként is, de még nagyon sokat kell fejlődnöm, főleg pszichésen, kitartásban...
Kedves Ashen, itt megtalálsz minden adatot a Demo Cue-ról!:
http://www.budgetcues.com/meucci_demo_cue.htm
(a szállítási költség és az itthon fizetendő vám még hozzáadódik az árhoz, de a dolcsi-árfolyamtól függően így is be lehet hozatni 1 hét alatt kb. 45-50e forintért...)
Itt pedig a Black Dot spicc-ről olvasható a gyártó saját hőskölteménye:
Szerintem a kérdés úgy hangzik jól, hogy ma Magyarországon Tóth Sándoron és Földes Vilmoson kívül megél-e valaki a biliárdozásból? Remélem mindjárt rámcáfoltok....
Huhh. Érdekes volt a tegnapi film:
karamboloztak pool helyett :))
fej-írással döntötték el hogy ki kezd az utolsó nagy meccsen.
meg volt még 1-2 dolog, de nagyon tetszett, jó film volt.
dákó: azt hiszem erőteljesen elkezdek hallgati dákó ügyben :))
És mond, Te meg is élsz a biliárdból? Meg lehet élni belőle Mo-n?
Vagy "csak" erős hobbi? (lehet hogy elsiklottam a felett, és te vagy Magyaroszág örökös bajnoka, elnézést)
És akkor ez most lehet komoly kérdés is:
Ma meg lehet-e élni a sportból mo-n? Értelemszerűen biliárd sportból.
És most ebből vegyük ki a terem üzemeltetést. Gondolom azért abból meg lehet élni, ha nem akarjuk teljsen profin csinálni, mert az talán tényleg nem fér bele, hogy minden hónapban új posztó, új dákók, polír stb.
:)De így is mekkora!! Nem hiába emlegették alapnak (Micsoda dráma + atmoszféra; végre az 'eredeti' hustler-karakter, aki úgy söpri a posztó alá a saját életét, hogy közben maga a játék varázslattá válik... sőt, mit ne mondjak, gyógyszerré, tanulsággá.) Nagy film...