A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Pestós csirke
70 dkg csirkemellfilé
só, bors
2 ek. liszt
3 ek. olívaolaj
3 dkg vaj
fél deci vermut vagy bor
2 dl tejszín
Pestóhoz:
4 dkg fenyőmag
4 dkg friss bazsalikomlevél
1 gerezd fokhagyma
2 dkg parmezán
1 dl olívaolaj
só, bors
A pestóhoz közepes erősségű tűzön aranyszínűre pirítom a fenyőmagot. A turmixgépbe tépkedem a bazsalikomot, belereszelem a fokhagymát, a parmezánt, és a fenyőmagok felét. Teszek bele sót, borsot, olívaolajat, és összeturmixolom az egészet.
A csirkemellfiléket 3x1 cm-es csíkokra szabdalom, és beleszórom egy keverőtálba. A liszthez sót, borsot teszek, meghintem vele a csirkét, aztán kicsit összeforgatom őket.
Gyenge tűzön összeolvasztom a vajat az olívaolajjal. Aztán közepesre tekerem a lángot, és kb. 5 perc alatt megsütöm a csirkét. A megüresedett serpenyő alatt felerősítem a lángot, és óvatosan beleöntöm a bort. Megvárom, amíg elpárolog belőle az alkohol, majd lejjebb csavarom a lángot közepesre, és visszateszem a csirkét. Rájuk kanalazom a pestót, hozzájuk öntöm a tejszínt, és a hússal összeforralom. Ha kell, megsózom és megborsozom, majd rászórom a maradék fenyőmagot.
4 adag lesz belőle.
Eddig még nem írtam ide, de most gondoltam hozzászólok. Mint 1. és 3. könyv tulajdonos szívesen közreműködöm a receptek bemásolásában, de ezt a karitatív tevékenységet csak munka mellett tudom végezni :))))
Melyik receptet szeretnétek elsőként? Holnap beírom :-) Aztán lassan a többit is.
1 és fél kg meghámozott, kivájt magházú savanykás rétesalma 10 deka vaj 21 deka cukor 1 kettéhasított vaníliarúd 3 tojás 2 tojássárgája 3 deci tejszín
Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 220 fokra (gázsütőn ez 7-es fokozat).
Az almákat négybe vágom. A vajat egy lábosba mérsékelt tűzön felhevítem, és ha már forró meg habos, beledobom az almát. Kb. 10 perc alatt aranyszínűre párolom, aztán rászórom a fele cukrot, és addig főzöm tovább, amíg a cukor karamelles nem lesz. Közben időnként megrázom az edényt, amivel megmozgatom az almát meg a cukrot, hogy a cukor oda ne kapjon.
A vaníliarúdból kikaparom a magokat. A tojásokat és a tojássárgákat egy közepes tálba kézi habverővel összehabarom, majd fakanállal hozzákeverem a vaníliarúd illatos belsejét. Hozzáadom a maradék cukrot meg a tejszínt, és kézi habverővel addig verem, amíg össze nem áll a keverék. Ezt ráöntöm az almára és a sütőformát beteszem a meleg sütőbe.
Az almakrémet kb. 35 percig sütöm, hogy a teteje megemelkedjen, és aranyszínűre piruljon. Ekkor kiveszem a sütőből, és tálalás előtt kb. 20 percen át hűlni hagyom. 4-
sQt! itt az oldalon is megtalálod a receptjét, amit idemásoltam:
Süssünk valamit BÉKÍTŐ KIFLIK
Hozzávalók:
2,5 deci tej 12 deka puha vaj 1 csomag szárított élesztő (ehelyett én sima élesztQt használok. ezzel jobb lett) 10 deka cukor 62,5 deka liszt 2 nagy tojás 1 kávéskanálnyi só
eloszor is, eddig csak olvastalak Tieteket, illetve a recepteket gyujtogettem, de most szombaton elhataroztam, hogy ki is probalok nehany receptet. :))
szedres-bananos reggeli: szedret nem kaptam, csak erdei gyumolcs mixet, de igy is nagyon finom lett
csirkemell petrezselymes erdei gombaval: szaritott gomba (nem talatam) es feherbor ("mulatni nem tudok" mivel jon 2. babank:))" nelkul keszitettem. feherbor helyett husleveskockabol keszitett lével ontottem le. az alu-papiros leiras a receptben egy "kicsit kinai" tunik. de nagyon, de nagyon finom lett. (30percre raktam a sutobe a biztonsag kedveert:) ; es krumplipurevel adtam.
Lachmacum: finom, de szamomra egy kicsit szaraz volt, legkozelebb salataval fogom talalni. a dio jellegzetes izt ad. (en kihagytam a chilipaprikat)
bekito kifli: vasarnap csinaltam el is fogyott mind. :) ??? ennel lenne egy kerdesem: Mo-on hany gram a sutopor? mert nekem egy kicsit kierzodott a kiflikbol. lehet feladag is eleg lenne? +ferj otlete legkozelebbre mazsolat is beletenni:))
Vaniliakremes alma nagyon, de nagyon finom!!!!! es hamar meg van. ??? melyik alma a retesalma? en Royal Gala-bol csinaltam. +ferj otlete legkozelebbre mazsolat is beletenni:))
meg ezek a receptek vannak ezen a heten musoron: -Spenotos bundaban sult csirkemaj paradicsomszoszban (maj helyett pulykamell lesz) -marvanysajtos teszta: a marvanysajt milyen jellegu sajt? -toltott karaj sult banannal
mindegyik recept felkerult a kivansagos listara:)))
masodik pedig , meg egyetlen musorat v konyvet (csak konyvboritot az interneten) nem lattam. mar nem is tudom, h jott az otlet a receptjeit gyujteni, de nagyon orulok neki.
Evetke! Nagyon ügyi vagy! Nekem a receptek abc sorrendben vannak, majd összevetem és megirom mi van meg, mi nincs. Igy össze lehet állitani. Szerintem ennél nagyobb reklámot nem csinálhatunk SJ-nek:)))))
A könyv egészen más szerkesztésű és igy is biztos nagyon sokan fogják megvenni!
evetke, isten(nő) vagy! persze a tartalomjegyzék miatt is, de elsősorban, mert rávilágítottál, h azért nem tördel nekem ez a rohadék fórum, mert én is operát használok! hálám örökké üldözni fog!
Csak információképpen kellene a tartalomjegyzék, tehát akár szkennelve is lehet.
Ha megvan a jegyzék, akkor meg lehetne belőle tudni, hogy melyik az a 3-4 recept, ami hiányzik (szerintem) a topikolók gyűjteményeiből. És akkor csak azokat kellene begépelni a lelkes könyvtulajdonosoknak.
Én pl. lelkesen ajándékozgattam a doc. változatot ismerőseimnek, és össze tudnám állítani a 2. és 3. könyvet a tjegyzék alapján.
Remélem érthető voltam. Nagyon megköszönném ha elérhetővé tennéd a tjegyzékeket.
Sziasztok! Milyen tartalomjegyzékre gondoltok? Nekem megvan mind a 3könyv. Be tudom szkennelni a tartalomjegyzékeket, vagy -ez macerásabb-, le is tudom gépelni. Melyik legyen? Hétfőre megcsinálom, ha addig eldöntitek. :)
na jó, ott az egy pont, nyomtatni tényleg könnyebb wordot - de én nem nyomtatom ki :-) sajna, a yousendit csak bizonyos számú letöltést enged (nem tudom, hányat, nem találtam a leírásban), ha az lejárt, ha kell, tegye fel valaki újra, és írja be ide a linket. Ez egy magyar oldal, ugyanaz, mint a yousendit, de hátha valamiért jobban tetszik: http://www.2big.hu/
A csigát azért kérdeztem, hogy hátha érdekel vkit, aki nem toltotte le a gyujtemenyt, es akkor be lehetne ide masolni, csao
jól van, terjed :-)
azt ugyan nem értem, miért _muszáj_ wordot csinálni belőle, de a ti dolgotok.
szvsz: a textet könnyebb megnyitni, szerkeszteni, mivel egy mappában van az összes, könnyebb áttekinteni, kisebb is, könnyebb benne keresni (filenévre, tartalomra, kulcsszóra, akármire - pl. windows/total commander), ha valakinek csak egy recept kell, könnyebb kimásolni és nincs gond a spec karakterekkel stb. de ha valaki nem "power user", megértem, ha ragaszkodik a wordhoz. FOKHAGYMÁS CSIGA - ez itt új lenne? én már nem merek bemásolni semmit, mert bármit teszek, nem tördeli a fórum a beírt szövegemet, de a gyűjteményben benne van.