Keresés

Részletes keresés

ZOMBY WOOF Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8538

"Mennyire népzene ez illetve "műzene"?"

Annyira nem értek a bolgár népzenéhez, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjak. Ha ez"műzene" engem az sem zavar, nekem akkor is tetszik. (Szívesen mutatok belőle, esetleg feleptézhetem a megfelelő helyre.) Azonban ha erről kideül, hogy csak "műzene", akkor feltétlenül érdekelne, hogy milyen az "igazi".

Előzmény: greenrosetta (8529)
ungawwa Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8537

(csak a példa kedvéért, hogy néha milyen hülyeségek megmaradnak az ember memóriájában, miközben fontos dolgokat elfelejt, ideírom első találkozásomat a kis kedvencetekkel. még a 80-as évek közepén történt, hogy egy komcsi ifjúsági sajtótermékben, talán Világ Ifjúsága lehetett, a következő címre lettem figyelmes:

"A hercig Herceg napjaink szupersztárja"

a Purple Rain kapcsán írtak róla, és mint Michael Jackson utódját mutatták be a popvilág trónján.)

L.Chris Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8536

Sziasztok,

Na ide rendesen belekeveredett a Prince fórum :-)

Érdekes hogy nektek Prince gitározásáról a Hendrix jut eszetekbe (persze játszik olyan stílusban is) de nekem van egy vájtfűlű zenész kollégám, és Ő állandóan le Santana -za. Adtam neki kottát játsza el pl a Purple rain szólót: Erre Ő: Ha A Satrianit el tudom játszani ez is menni fog.....

Na kiváncsi leszek.

Csá, egyébként a Prince koncerteket én is ajánlom, nagyon jó turnét csinált idén.

Előzmény: Gurg (8517)
Gurg Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8535
A "What's new in Baltimore" kezdete is elég érdekes.....
A múltkor kiveséztük a rimikáját, ZW, asszem le is írta pontosan.
Előzmény: greenrosetta (8534)
greenrosetta Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8534

Eszembe jutott- csakhogy Zappai példával éljek - a "Catholic girls".

Ugyebár az úgy kezdődik, ha nem csal a szimatom, hogy 9/8 9/8 7/8 7/8. Az itt használt ritmusok pld tipikus bolgár lüktetések.

üdv:rosetta

Előzmény: zoli79 (8526)
ungawwa Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8533

helló Ádám!

14 órakor!

naná, hogy hozd, sosem lehet elég korán elkezdeni a bizottságosdit meg a zappásdit!

Előzmény: bassadam (8531)
greenrosetta Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8532

hello!

Nem az én zenekarom, én ott csak alkalmazott vagyok :))

Mivel én nem vagyok dobos ezért nem tom megmondani, neked hogy oszd fel - szerkón...de mivel ez ugye népzene, ezt nem szokták szerkón játszani, hanem un tapanon (nagydob). A 11/8 pediglen 11.... A bolgár népzenében "alaplüktetések vannak amelyekre épül a kíséret. Ezek az alaplüktetések többnyire páratlan ritmusúak (Kopanitsa, Rachenitsa, Dajcsevo stb) de van páros is (Pravo horo)

Ezt a 11/8-od úgy képzeld el, hogy megy egy kb 600-as mérőszám és akkor 1,3,5,9,11. -és már meg is van a kopanitsa alaplüktetése:)

remélem kielégítő volt a válasz ...jó gyakorlást.:)

üdv:rosetta

Előzmény: zoli79 (8526)
bassadam Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8531

hánykor lesz a közgyűlés? vigyem a gyereket is?

greenrosetta Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8529

Sziasztok!

A fene egye meg..annyira bosszantó, hogy a gépemen (munkahely) nincs kártya...nem tudok se megnézni se meghallgatni fájlokat.. pedig a Prince igazán érdekelne.

ZW!

Köszi.

utánanéztem az általad írt úriembernek...(belehallgatni a fenti okok miatt nem tudtam) mi értendő a "wedding band" alatt??? Mennyire népzene ez illetve "műzene"? Megkérdem a górét a zenekarból-ahol játszok, neki sok ilyesmie van ..hátha...

http://www.creative-music-of-east-europe.com/folk04en.htm

mmBálint Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8530
A legkényelmesebb mondjuk letölteni ezt a 74-es koncertet, csak hát ugye ez kalóz - innen:

www.zappa.hu

Na aztán ezt kell figyelni itt fönt, továbbra is. Van - helyesebben volna, ha kész lenne - egy "mivel kezdjem" rovat, 6-8-10 ajánlott lemezzel.

Most úgy zsigerből tudnám ajánlani a Roxy & Elsewhere-t (időben nincs is messze a One Size Fits All-tól), vagy az In New York-ot (76-os, komoly fúvósszekció), vagy a 88-as Make A Jazz Noise Here - méééég komolyabb fúvósok, nagyon szép hangszerelések. Most megyek, de nézz vissza, megnézem ezt az ajánlós dolgot, hátha találok valamit.
Borzas Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8528
Figyeljetek má', Zappához hogyan kell hozzányúlni? Régebben hallgattam párszor a One Size Fits all-t meg a Chunga's Revenge-et, tetszett meg mindenn, de nem átütően, aztán most megint hallgatom a One Size-t pár évvel később, és mindjárt lefordulok a székről... Nagyon komoly... Mit kell még megismerni feltétlenül a millió lemeze közül?????
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8527

?????

Hát mi??? Polka?

Előzmény: zoli79 (8525)
zoli79 Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8526

Prince... :)
Otthon idősebb nővéremnek hála éjjel nappal ez ment ('84-'85 környékén). Nővérem mai napig fanatikus rajongó. Akkoriban nem igen szerettem Prince-t. Csak a klasszikus lemezeit ismerem a 90-es évek legelejéig - kb. odáig, hogy sexy mother fucker... Viszont egyre többször támad kedvem magamnak is beszerezni azokat a lemezeket: Paisley Park, Graffiti Bridge, 1999, meg mik voltak még? Fingom sincs, voltam vagy 6... Később nővérem beszerzett egy videóklipp gyűjteményt. Azon hihetetlen nagyokat borultunk! Prince egy szál tangában és boában fel alá rohangál a színpadon, na meg néhány gyenge színészi játékkal megáldott kis sztorika. Valahol olvastam, hogy Prince az egyik legtöbbet bootlegelt artista.

De ezek a korábban említett "szar pop slágerei" összehasonlíthatatlanul színvonalasabbak, mint akármi, ami "sláger" címén megy manapság! Pedig akkor is volt mocskosul rossz zene.

rosetta, hidd el én sem tekintem őket (jazz dobosokat) mindenhatóknak, csak hát van mit irigyelnem tőlük, ennyi.
11/8? Az milyen is? 3+3+3+2? :) Egyedül simán megy, de zenészekkel, élesben egészen más. :)
rosetta, neked van az a balkáni zenekarod? Biljana Krstic-et ismered? Van egy elég exkluzív felvételem tőlük.

PS: Olyan kár, hogy az ilyen témák nem a zappa.hu fórumán jönnek fel, ott ugyanis van több off topic is, ahol meg lehet beszélni, ki milyen zenéket/képregényeket szeret, mikor megy ágyba és rengeteg fontos dolgot, anélkül, hogy lelkiismeretfurdalásunk lenne.

Előzmény: Törölt nick (8521)
zoli79 Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8525

Egyik se rock. :)

Előzmény: Törölt nick (8524)
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8524

"a Freak Out!, a rockzene első dupla albuma"

a Blonde On Blonde megelőzte

Előzmény: ungawwa (8523)
ungawwa Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8523

na, mielőtt eluralkodna a Prince Fan Club-hangulat, idemásolok egy cikket. sajnos, nem emlékszem, honnan van (valami jazzmagazin onlájn, vagy jazzportál - Bálint biztos tudja, nekem jazzwise cím alá volt lementve). mire lefordítottam, rájöttem, hogy nem is olyan nagyon érdekes, de így is sok mindenre rímel, ami mostanában itten leíródott.

(mivel az utóbbi pár évben nem találkoztam azon kollegák nevével itt a topikon, akik sérelmezték a Zappa-interjúk véghetetlen sorát, ezért bátorkodom az egészet idemásolni.)

*

<i><b>Tíz évvel ezelőtt, 1993. december 4-én a gitáros-zeneszerző-látnok Frank Zappa végleg lelépett a színről, maga mögött hagyva úttörő zenei munkásságát és nyíltan kimondott véleményét, ami közvetve rock- és jazz-zenészek generációt befolyásolta, és jócskán felzaklatta az idősebb generációt és egyes politikai vezetőket. A következőkben Stuart Nicholson újraértékeli Zappa jazz-szempontból érdekes munkáit, és áttekinti, milyen befolyással bírt az improvizált zenékre.</b>

Mi sem egyszerűbb, mint azt gondolni, hogy Frank Zappa gyűlölte a jazzt. Ha idézetekért is jodíjat lehetne szedni, bizonyára gazdag ember lett volna hajdan szellemes, de mára már meglehetőst elcsépelt aranyköpésének hála: "a jazz nem halott, csak van egy kis szaga". Ugyanakkor trágár humora, nyílt politikai bírálatai, vaskos szatírái, beszólásai, leszólásai és bennfentes humora mellett a jazz iránt mindig is egyfajta tiszteletet tanúsított. Igaz viszont az is, hogy már a kezdet kezdetén felismerte, a rockzene közönsége a jazzt kifejezetten cikinek tarja, és ez komoly gátja lehet a vásárlókedvnek. Ahogyan egyszer tréfásan megjegyezte, "a jazz a munkanélküliek zenéje".

Magát következetesen a rockzene táborába számította, bármilyen határt is feszegetett zenéjével, legyen az blues, jazz vagy klasszikus zene. A kategóriák felállítása igazából nem más, mint utólagos osztályozás a piac felosztása céljából, amit a zeneipar végez, hogy az eladási folyamatot kézben tarthassa, és elérje a potenciális célközönséget. Zappa tudta, hogy a zene műfaját nem a zene stílusa határozza meg, hanem az, hogy a közönség mit akar hallani benne. "Hülyeség azt gondolni", mondta egyszer, "minden alkalommal, mikor valaki improvizál [a zenémben], hogy akkor az már jazz."

Jól tudta, hogy a zenebiznisz legalább annyira a közönség várakozásainak irányítását jelenti, mint az albumok eladását. Úgyhogy érdemes a rockrajongókban nem jazzes asszociációkat kelteni, mikor rögtönzött zenét hallanak, így ugyanis többen fognak rákapni a zenére - arra a zenére, ahol zenei kalandok hatalmas tárháza nyílik a "rock" címke jótékony védőhálója alatt.

Természetesen Zappa zenéjének elég nagy része tartalmaz rögtönzéseket, de ezek távolról sem jazz-improvizációk. Noha zenéje meglepően gazdag a nyitott jazz-rajongók számára is, akár jazz-improvizációnak tartjuk, akár nem. Zappa egy interjúban elmondta, hogy még amikor paródiákat készít, akkor is úgy dolgozza ki a harmóniákat és a dallamot, ahogy azt hosszú távon is időtállónak tartja. Így aztán legokosabb dalainak egyike, az "Amerika Drinks And Goes Home" egyszerre fejezi ki a tiltakozását, és a jazz banálissá tételét. "Ugyanarra a tudat alatti formulára épül, amit a Tin Pan Alley erdőspéterei is használtak: tonika-domináns-szubdomináns modulációk a végtelenségig", nyilatkozta. Az Absolutely Free című lemezen jelentette meg, mint a bárzenék szerelmes dalainak pénztárgépcsörgős, civakodós, részegen duhajkodós paródiáját. Ugyanakkor midőn a zongorista Alan Broadbent 1974-ben feldolgozta a Woody Herman zenekarnak a Grammy-győztes Thundering Herd lemezre, mely változatban Frank Tiberi játszott fagotton, érzelmes, emlékezetes ballada lett belőle.

A jazz néha egészen finoman szivárgott be Zappa zenéjébe. A "Twenty Small Cigar"-t többen is egy jazz-remekműnek tartják, noha első hivatalos felvételén csemballón szólal meg a Chunga's Revenge-en (míg egy még korábbi változatát Bunk Gardner fuvolán játssza, még a 60-as évek végén, "Interlude" címmel). És lehet, hogy az "Overnight Sensation" különös és provokatív, ugyanakkor komplex hangszerelésű, jazzes szólókkal és kísérettel tarkított szöveges és zenei szintézise Zappa vibráló ötletzuhatagának.

Zappa útja a jazzhez a blueson, első nagy szerelmén át vezetett. Már az első albumán világossá tette, milyen jazzt szeret: a Freak Out!, a rockzene első dupla albuma, mely egyben az első koncept-albumok egyike is, és amely bevallottan hatást gyakorolt a Beatles Bors Őrmesterére is, a belső borítóján egy hosszú listát tartalmaz. Az őt befolyásoló alkotók közt sorolja fel Clarence "Gatemouth" Brownt, Cecil Taylort, Roland Kirket, Charles Mingust, Eric Dolphyt és Bill Evanst.</i>

ZOMBY WOOF Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8522

Annak aki esetleg még kételkedne, annak ezt ajánlom: http://timesigno.free.fr/public/continentaldrift_1/Prince%20-%20The%20Ride.mp3

Törölt nick Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8521

Prince mindig is iszonyúan hatásvadász volt (ezt el kell ismernem), de épfülü ember azzal nem vádolhatja, hogy a hatásvadász elemek mögött nincs igazi tartalom és érték mindabban, amit csinál. 14 éves korában már pontosan tudta, hogy mi mindent akar elérni a zenéjével és ezért példátlan akaraterővel és energiával dolgozott is. Ezért én elnézem neki a hatásvadász húzásokat, a begyakorolt lick-eket.

A legtöbb ember vele kapcsolatban egyébként ott szokott igazán padlót fogni, amikor kiderül róla, hogy (a legtöbb nagy sztárral ellentétben) ő a hangszeres játékával (legyen az dob, basszusgitár, gitár, vagy zongora/billentyűk) legtöbbször kevesebbet mutat magából, mint amire valóban képes (és amit bizonyít számtalan kiadatlan felvétele). És itt jön elő az, hogy bizony az igazán jó zenék legtöbbször nem az összetettségről vagy a technikai brillírozásról szólnak - ezeket ugyanis viszonylag könnyű megtanulni, a valódi muzikalitást (amire Prince szinte egy fésűvel és egy darab papírral is képes lenne) már jóval nehezebb.

Előzmény: ZOMBY WOOF (8520)
ZOMBY WOOF Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8520

Ez egészen elképeszto!!! Egyesek szerint tele van hatásvadász elemekkel, de ki nem szarja le! Ez szerintem kifogástalan úgy, ahogy van. Vagy erre aztat is mondhatnám: tessék ennél jobbat csinálni! Bár azt hiszem az nagyon, nagyon nehéz lesz. Manapság ez egyik kedvenc lemezem a One Nite Alone Live, azt mindenkinek ajánlom, hogy halgassa meg! Komolyan meg fog lepodni.

Előzmény: Törölt nick (8519)
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8519

A Family Name-et ki ne hagyjátok!!!! (http://timesigno.free.fr/public/continentaldrift_1/Prince%20-%20Family%20Name.mp3)

("We gonna find the real meaning behind pop... - Miles Davis used to be pop!...")

Egyébként ez a koncert kapható DVDn, "Live at the Aladdin, Las Vegas" címmel at a wrecka stow near U.

Előzmény: Big Dipper (8518)
Big Dipper Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8518
Előzmény: greenrosetta (8513)
Gurg Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8517
A Purple Rain gitárszólója....tribute to Hendrix!!
Előzmény: ZOMBY WOOF (8514)
ZOMBY WOOF Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8516

Rozetta!

Ha már megemlítetted a bolgár klarimétost, akkor már had említsek meg még két olyan bolgár zenészt, akit mindenkinek ajánlok felfedezésre: Ivo Papasov és Ferus Mustafov.  Ezek a figurák elképeszto zenét csinálnak! Szívesen megosztanám az élménytl...

Big Dipper Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8515

Azt az utasítást kaptam, hogy át kell ide nézni :)

Welcome 2 the dawn!

ZOMBY WOOF Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8514

Persze, hogy nem annyira jó gitáros, mint egyes gitárgéniuszok, de nagyon szépen jáccik. Még dzsimihendriksz is jól áll neki... Gitárjátéka annyiban hasonlít Zappához, hogy nagyon egyedi, rendszerint két hang után is azonnal felismerem. De talán ez már lehet, hogy egy kicsit túlzás.

Az eretnek gondolatokkal kapcsolatban pedig ne tartsd magad vissza!

Előzmény: greenrosetta (8513)
greenrosetta Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8513

Egy koncert rémlik nekem Prince-ről...Hosszú kifutóval és már használta azt az idétlen alakú gitárját...

Akkor nekem az esett le, hogy P. nem valami jó gitáros, de borzasztóan el tudja adni magát a színpadon.... Persze mindez nem volt valami sok infó számomra Prince-ről, de én azt szűrtem le elsősorban, hogy Ő baromi jó showman, aztán meg zenész és csak harmadsorban gitáros...

Ha valakinek ellenvetése van, akkor kéretik megosztani... merhogy tényleg tájékozatlan vagyok.

Hú... majdnem leírtam ide egy eretnek gondolatot de aztán eszembe jutott a topic címe és inkább úgy döntöttem, hogy nem szeretnék lófejet találni az ágyamban.:)))))

Előzmény: ZOMBY WOOF (8512)
ZOMBY WOOF Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8512

"nomeg multiinstrumentalista aki még azt is el tudja hitetni a hallgatósággal, hogy a bizar kinéuetű gitárján tud jáccani..:) )..."

Simán bedöltem neki...

Előzmény: greenrosetta (8511)
greenrosetta Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8511

"hogy Prince és Miles Davis igencsak fölnézett"

Ők inkább mindenki másra néztek föl:))))

Na de nem cikizem őket, tekintettel arra, hogy én se sikeredtem sokkal magasabbra az említett uraknál.

Sajnos az én Prince-beli ismerettségem csak a klasszikus diamonds and pearls albumra terjed ki... Jó is, hogy Princre terelődött a szó mert szerintem Ő csakugyan megérdemli a Zappával való méricskélést. (Ráadásul szintén munkamániás!-tudtommal, nomeg multiinstrumentalista aki még azt is el tudja hitetni a hallgatósággal, hogy a bizar kinéuetű gitárján tud jáccani..:) )

Valahol hallottam, hogy Prince is nagy rabszolgahajcsár. valszeg ezt a beütését még a Soul előadóktól tanulhatta akik kb 20 dolcsit adtak egy dalért a szerzőiknek..

????

Előzmény: Gurg (8509)
ZOMBY WOOF Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8510

Nekem van néhány (bootleg) koncertfelvételem, ahol együtt jáccódik Miles Davis és Prince. Nagyon érdekes...

Egyébként pedig Princre fokozottan érvényes az amit állítottam, hogy minden kiváló zeneszerző készít selejtet. A sok jó zenén felül többnyire vacak slágerzenéket csinált, ami ráadásul mind egy kaptafára készült. Igazán a koncertfelvételeken lehet megtapasztalni azt amit állítottam. Érdemes felfedezni.

Előzmény: Gurg (8509)
Gurg Creative Commons License 2005.01.24 0 0 8509
Zenész körökből hallottam, hogy Prince és Miles Davis igencsak fölnézett egymásra azaz kölcsönösen NAGY zenésznek tartották egymást.
90-ben vagy mikor hallgattam egy Prince albumot valami Grafitti Bridge vagy mi...
Előzmény: ZOMBY WOOF (8507)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!