Szvsz: mint lkatos, azt tapasztaltam, hogy a valóságban viszonylag hosszú idö, és nagy páratartalom/ sok víz kell ahhoz, hogy a komolyabb acélok, kovácsoltvas, öntöttvas így megvörösödjön.
Az igaz, hogy ha kezeletlen felület vizet kap, hamar megjelenik a vakrozsda, de ha elindulna egy ilyen gép, max. 100 méteren letistítaná magát...
Az igazi vakrozsda jóval élénkebb színü, kivéve ha lakkozod ( kovácsoltvas cuccoknál kifejezetten jól néz ki, és tetszik a vásárlóknak is :-)))
Egyes festékgyártóknak van kifejezetten gumi színű festéke. A feketéhez szoktak egy kevés barnát vagy pirosat tenni, esetleg szürkíteni azt. Én speciel a nem krétamatt feketét használom, szerintem a gumi is így néz ki eredetiben (persze pl. a BlackBird gumija ezüstös színű a hőállóságra belekevert adalékok miatt, de ez szinte egyedüli kivétel).
ha jól látom a futóműre fémes kopásokat tettél, ezzel vigyázz mert a Marder görgőinek gumi futófelülete van, sőt a lánctalp futófelülete is gumi, sőt a lelógó "kötényezés" is egyfajta gumiszövet. Szóval ezekre a felületekre nem kell fémes kopás, vagy rozsdaszín
Tényleg jó lett! A fényképezésnél kicsit több fénnyel próbáld megvilágítani, akkor még jobban fog látszani az eredmény, amivel nem kell szégyenkezned, sőt...
Ami a terepmintát illeti, ha az útmutató rajzai nem egy méretarányban vannak a maketttel, akkor egy nagyítós fénymásológép segíthet. Ha a mintát akarod igazítani, akkor a makett méreteihez kell az arányt beállítani, ha a makett méreteit akarod ellenőrizni vagy korrigálni, akkor a technikai adatok közt megadott méreteket kell figyelembe venni. Figyelj, mert a mellékelt rajzok nem mindig pontosak, néha még a legmenőbb gyártóknál sem.
A többi kérdésedre már válaszoltak a többiek.
Békés, boldog, sikerekben és makettekben gazdag új esztendőt Mindenkinek: Kalóz
A terepminta nem olyan mint a Burdából a sablon egy szoknyához, ha nem pont úgy megy ahogy azt a rajz adja akkor sincs gond, mert az igazi terepminták sem egyformák.
A repülőgépeknél van megadva a pontos terepfoltozás, a harckocsiknál tartsd be a színek méretének arányait és alkoss.
Érdeklődj a Sas Military-ban (Bp. V. Sas u.) vagy a Replica-ban (Bp. Móricz Zs. körtér). vagy a Fabulis E-boltjában. A Makettinfo - Boltok topicban elég sok makettbolt elérhetősége van megadva.
Elnézést ha offtopic, érdeklődni szeretnék, hogy magyarországon
hol lehetne beszerezni Orange County Chopper makettet?
Lehet -e egyáltalán. Esetleg javasolni tudtok valamit?
Az FS rendszere nem oylan kézenfekvő mint ahogy kinéz.
ha a matthoz hozzáadok gloss lakkot, az segíthet?
A 1583-as Testorst bolondítsd meg egy csepp sötétkékkel és egy pici fényes lakkal, hogy ne teljesen matt legyen. Gyanúm szerint csak fújva lesz jó, kenve nem.
Bocs, de lusta vagyok, és lehet, hogy valaki kapásból tud segíteni (ha nem, max utánanézek :) )
Szóval: a Gunzénak van egy enamel készlete a 2. VH-s csendes-óceáni hadszintéren repült kék röpcsikhez. Valaki nem tudná ezeknek az FS kódjait? (Van Corsair-em, Avengerem, szóval kellenek a háromkékes kamó kékjei, és tervezem egy Wildcat beszerzését, aminek meg valami istentelen színe volt...)
köszi a választ. én is megtaláltam a xxx38-asokat, akkor az a kettes a végén ezek szerint nem számítana (38-40)?
a vicces az, hogy miután kiindultam abból, hogy a gloss black MM-ben 1747, a matt meg 1749, és akkor a 1748-as lesz az enyém, kiderült hogy MM/Testorsban nincs ilyen :))
a "27040" számú festék milyennek felel meg MM/Testorsban?
nézegettem az átváltó oldalakat, így rájöttem hogy ez valszeg egy FS (FSC?) festékszám, de még 27040-est sem láttam, nemhogy lefordítva. egy olasz oldal alapján "Semi-gloss black"-nek van fordítva. ha a szám nem létezik, akkor ez melyik lehet?
Lehet hogy néhányaknak túl egyszerű lesz, esetleg megmosolyogják, de a kezdőknek mindenképpen hasznos lehet. Az egyik oldalról töltöttem le, és egy kicsit átdolgoztam. Szóval:
A makettépítés 12 aranyszabálya!
1. Készítsük elő a munkahelyet, tegyük készenlétbe a szerszámokat, ragasztó(ka)t és a festékeket. Ha ragasztóval, vagy festékkel, hígítóval dolgozunk, gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről!
2. Alaposan olvassuk át a maketthez mellékelt építési útmutatót!
3. Vizsgáljuk meg a készletet, hogy nem sérült-e meg, nem hiányzik-e alkatrész, ill. találunk-e öntési hibákat.
4. Az alkatrészeket soha ne törjük le a keretről! Az öntőcsonkot az alkatrésztől 2-4 mm-re oldalcsípőfogóval vágjuk el, vagy fűrésszel fűrészeljük le. Ezután az öntőcsonk maradványt reszelővel óvatosan távolítsuk el. Különösen fontos ez az átlátszó alkatrészeknél, melyek sérülése igen nehezen vagy egyáltalán nem javítható!
5. Mindig csak a szükséges darabokat vágjuk le, és azonnal használjuk fel őket, de ha nem így teszünk, akkor egy megfelelő dobozban tároljuk azokat!
6. A darabokat beépítés előtt gondosan sorjázzuk le és csiszoljuk meg. Még szárazon, azaz ragasztás előtt próbaképpen mindig illesszük össze!
7. Ne használjunk feleslegesen sok ragasztót.
8. Az összerakott alkatrészeket is csiszoljuk meg az illesztések mentén. Tömítsünk ott, ahol oda nem illő réseket találunk (fontos, hogy a tömítő-anyaggal (is) óvatosan bánjunk!
9. A makettet festés előtt mindig öblítsük le kézmeleg, szappanos vízben. Így az esetleges ujjlenyomatokat, zsíros szennyeződéseket eltávolítjuk, és a festék is jobban fog tapadni!
10. A festéket jól keverjük fel! Soha ne fessünk a gyári dobozból, tégelyből. A festéket megfelelő arányban hígitsuk fel!
11. Az apróbb darabokat még beépítésük előtt fessük le!
12. A matricákat kenjük át matricalágyítóval, így jobban fognak tapadni a felületre, illeszkedni a hajlatoknál. A matricákat ne áztassuk túl sokáig, mert nem biztos, hogy megfelelően fognak tapadni.
Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, akkor magunknak is megkönnyítjük a makettezést!
Nézz körül az IPMS Stockholm és a Hyperscale oldalain (és a makettezes.lap.hu-n). Itt találsz mindenféle cikkeket a legkülönbözőbb dolgokról, az alapszerszámoktól kezdve a festékszórás apáról-fiúra örökített titkai-ig.
És persze kérdezz itt és a Fabulison. Amúgy részvétem. Annak idején én is ajándékba kaptam egy makettet, és manapság kaján kívül erre költöm a legtöbbet... :P