Érdeklődj a Sas Military-ban (Bp. V. Sas u.) vagy a Replica-ban (Bp. Móricz Zs. körtér). vagy a Fabulis E-boltjában. A Makettinfo - Boltok topicban elég sok makettbolt elérhetősége van megadva.
Elnézést ha offtopic, érdeklődni szeretnék, hogy magyarországon
hol lehetne beszerezni Orange County Chopper makettet?
Lehet -e egyáltalán. Esetleg javasolni tudtok valamit?
Az FS rendszere nem oylan kézenfekvő mint ahogy kinéz.
ha a matthoz hozzáadok gloss lakkot, az segíthet?
A 1583-as Testorst bolondítsd meg egy csepp sötétkékkel és egy pici fényes lakkal, hogy ne teljesen matt legyen. Gyanúm szerint csak fújva lesz jó, kenve nem.
Bocs, de lusta vagyok, és lehet, hogy valaki kapásból tud segíteni (ha nem, max utánanézek :) )
Szóval: a Gunzénak van egy enamel készlete a 2. VH-s csendes-óceáni hadszintéren repült kék röpcsikhez. Valaki nem tudná ezeknek az FS kódjait? (Van Corsair-em, Avengerem, szóval kellenek a háromkékes kamó kékjei, és tervezem egy Wildcat beszerzését, aminek meg valami istentelen színe volt...)
köszi a választ. én is megtaláltam a xxx38-asokat, akkor az a kettes a végén ezek szerint nem számítana (38-40)?
a vicces az, hogy miután kiindultam abból, hogy a gloss black MM-ben 1747, a matt meg 1749, és akkor a 1748-as lesz az enyém, kiderült hogy MM/Testorsban nincs ilyen :))
a "27040" számú festék milyennek felel meg MM/Testorsban?
nézegettem az átváltó oldalakat, így rájöttem hogy ez valszeg egy FS (FSC?) festékszám, de még 27040-est sem láttam, nemhogy lefordítva. egy olasz oldal alapján "Semi-gloss black"-nek van fordítva. ha a szám nem létezik, akkor ez melyik lehet?
Lehet hogy néhányaknak túl egyszerű lesz, esetleg megmosolyogják, de a kezdőknek mindenképpen hasznos lehet. Az egyik oldalról töltöttem le, és egy kicsit átdolgoztam. Szóval:
A makettépítés 12 aranyszabálya!
1. Készítsük elő a munkahelyet, tegyük készenlétbe a szerszámokat, ragasztó(ka)t és a festékeket. Ha ragasztóval, vagy festékkel, hígítóval dolgozunk, gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről!
2. Alaposan olvassuk át a maketthez mellékelt építési útmutatót!
3. Vizsgáljuk meg a készletet, hogy nem sérült-e meg, nem hiányzik-e alkatrész, ill. találunk-e öntési hibákat.
4. Az alkatrészeket soha ne törjük le a keretről! Az öntőcsonkot az alkatrésztől 2-4 mm-re oldalcsípőfogóval vágjuk el, vagy fűrésszel fűrészeljük le. Ezután az öntőcsonk maradványt reszelővel óvatosan távolítsuk el. Különösen fontos ez az átlátszó alkatrészeknél, melyek sérülése igen nehezen vagy egyáltalán nem javítható!
5. Mindig csak a szükséges darabokat vágjuk le, és azonnal használjuk fel őket, de ha nem így teszünk, akkor egy megfelelő dobozban tároljuk azokat!
6. A darabokat beépítés előtt gondosan sorjázzuk le és csiszoljuk meg. Még szárazon, azaz ragasztás előtt próbaképpen mindig illesszük össze!
7. Ne használjunk feleslegesen sok ragasztót.
8. Az összerakott alkatrészeket is csiszoljuk meg az illesztések mentén. Tömítsünk ott, ahol oda nem illő réseket találunk (fontos, hogy a tömítő-anyaggal (is) óvatosan bánjunk!
9. A makettet festés előtt mindig öblítsük le kézmeleg, szappanos vízben. Így az esetleges ujjlenyomatokat, zsíros szennyeződéseket eltávolítjuk, és a festék is jobban fog tapadni!
10. A festéket jól keverjük fel! Soha ne fessünk a gyári dobozból, tégelyből. A festéket megfelelő arányban hígitsuk fel!
11. Az apróbb darabokat még beépítésük előtt fessük le!
12. A matricákat kenjük át matricalágyítóval, így jobban fognak tapadni a felületre, illeszkedni a hajlatoknál. A matricákat ne áztassuk túl sokáig, mert nem biztos, hogy megfelelően fognak tapadni.
Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, akkor magunknak is megkönnyítjük a makettezést!
Nézz körül az IPMS Stockholm és a Hyperscale oldalain (és a makettezes.lap.hu-n). Itt találsz mindenféle cikkeket a legkülönbözőbb dolgokról, az alapszerszámoktól kezdve a festékszórás apáról-fiúra örökített titkai-ig.
És persze kérdezz itt és a Fabulison. Amúgy részvétem. Annak idején én is ajándékba kaptam egy makettet, és manapság kaján kívül erre költöm a legtöbbet... :P
Tudom, rontom a topic renoméját, de nézz be a Fabulis fórumjára, ott csörömpösök címen van kifejezetten erre indított topic. És a Makettinfon is. Meg ajánlanék egy Panzerkeil nevű oldalt is ( http://panzerkeil.dre.hu/main.htm) ők harcjárművekkel foglalkoznak.
abszolute kezdő (bár remélhetőleg nem teljesen elveszett) emberke volnék, és lenne pár zavarbaejtő kérdésem:
karácsonyra kaptam egy sherman m4a3 tamiya makettet (ez volna az első darabom)
és...
1. nem álltam meg hogy ne nézzek kicsit utána a dolognak, uh annyi kiderült számomra hogy ez talán nem egy teljesen kezdő cucc és talán nem ezen kellene próbálgatnom a szárnyaimat, mert utálnám elrontani. Tehát van valami hely ahol az alapfogásokról lehet olvasni hogy ne tök hülyén kezdjek majd neki ha eljön az ideje (leszámítva persz ezt a topikot mert ezt már elkezdtem végigolvasni)
2. már kicsit szomorúbb történet: a dobozban az egyik lánctalp alapból el volt szakítva ráadásul a lehető leghülyébb helyen (a legvégéről a kapcsoló elem)
nem tudom ez mennyire nagy tragédia de hát azért ez nem olcsó mulattság ahhoz hogy így árulják???! tehát ez vajon egyedi eset vagy...?
3. felbuzdulva az elszakadt lánctalpon kicsit bizalmatlan lettem és végignéztem a doboz tartalmát hogy meg van e minden. eredmény: mi az a "poly cap bag"??? minden mást megtaláltam a dobozban. bocsi ha most ezzel teljesen hülyeséget kérdezek dehát ha egyszer nem egyértelmű nekem akkor ez van;)
segítségeteket előre is megköszönöm
üdv laci
ui.: hálával venném ha valaki aki már megépítette ezt a konkrét makettet adna pár jótanácsot
1:35 makettek: Dragon Sdkfz. 251/6 C parancsnoki (vadiúj kiadás!) + fotomaratott alkatrészek + 3 figura (1 sofőr, 2 rádiós) + egymásba pattintható szemenkénti lánctalp + extra matricakészlet; Dragon Nashorn + réz lövegcső + Eduard maratás + ajándék műgyanta teljes rádiókészlet; Verlinden 4 fős Schwimmwagen személyzet; Italeri Opel Blitz Einheitskoffer.
Könyvek, füzetek: A II. világháború tankjai (Tanks of WWII); Waffen-SS-egyenruhák színesben (Waffen-SS Uniformen in Farbe); Warmachines 16. - Német katonák a második világháborúban (German Infantry in WWII); Náci jelképek.
Több cucc iránti érdeklődés esetén árengedmények, vagy ajándék kiadványok (fenti négy kiadvány közül). Kérésre árlistát küldök. freaky@freemail.hu
Hát az öregbítést és a koszolást csak a készre festett maketten érdemes elkezdeni, egyébként, ha átfested, nem sok marad belőle. Ami a terepminta fakítását illeti, azt szórópisztollyal a legegyszerűbb, de ecsettel sem lehetetlen folyamatos átmenetet készíteni, csak kicsit macerásabb. U.i. az adott szín közepe mindig világosabb, és a széle felé folyamatposan sötétedik. Na, ezt kell utánozni.
Viszont a koptatás, koszolás az ugye nem áll meg a különböző színű felületek között, azaz folyamatos.
Amit phantomII írt, az valóban úgy van, lásd a 6517-es hozzászólásom. Az eporapidot egyébként inkább lassú kötésű ragasztónak használjálk műgyanta makettekhez, pontosan az ára miatt, ill. ott tömítőanyagnak is jó. Egyébként ha zavar az átlátszósága, akkor keverj bele némi műanyagport, ami a makettek csiszolásakor keletkezik. Ezt szokták a pillanatragasztóknál is alkalmazni.
A legjobb módszer a próba, csak ne a festendő maketten. Veszel egy darab lemezt, egy darab papírral kitakarod, és fújod. Amikor a megfelelő eredményt kapod, az a jó beállítás. A távolság tartásához öntapadós fóliából kis hengereket csinálsz ragasztós résszel kifelé, és azokat teszed a felület és a sablon közé. A hengerek átmérójével szabályozhatod a sablon és a felület távolságát.
A másik kérdésre:
A fakulást a legegyszerűbben világosabb festékkel lehet elkészíteni. Ajánlatos hasonló felületek mintáit követve fújni a fakító festéket.