Keresés

Részletes keresés

mamicska Creative Commons License 2004.12.22 0 0 46
hát akkor nagyon "fáradtan" írták azt a receficét:-))

a kétfajta tészta közötti különbséget ismered?Láttál már gyufatésztát??
Sokan nem is tudják,hogy az milyen:-)
Előzmény: Törölt nick (42)
lemi Creative Commons License 2004.12.22 0 0 44
Huhh, de jó is lenne kedves jkovacs, de az elörejelzések szerint januárban, söt még február és márciusban is Münchenben rázogatom a fület:)).
Előzmény: Törölt nick (28)
Via Galvani Creative Commons License 2004.12.21 0 0 43
Tehát: ennek a topiknak a 3.sz beirásában van a Google-link. Emlékeim szerint ott láttam, de nehéz ellenőrizni, sok van. Ha viszont tévedtem, elnézést.
Előzmény: Törölt nick (42)
mamicska Creative Commons License 2004.12.21 0 0 41
Jéééézus a tengeren,hát az húslevesbe való...miket ki nem találnak???:-)))
Előzmény: Törölt nick (40)
mamicska Creative Commons License 2004.12.21 0 0 39
ölég gusztustalan,izgő-mozgó kis kákácok:-((
Előzmény: Thernitibi (38)
Thernitibi Creative Commons License 2004.12.21 0 0 38

"Néha voltak benne olyan iszapférgek"

 

Az is fehérje:-))))))))))))

Előzmény: mamicska (36)
Thernitibi Creative Commons License 2004.12.21 0 0 37
Én is... Khmm! Illetve a Pati is ki szokta vágni:-DDD
Előzmény: Törölt nick (34)
mamicska Creative Commons License 2004.12.21 0 0 36
Nagyanyám a hal "szilványának" hívta a kopoltyúval fedett részt,azokat a lemezkéket.Átmosta,de nem vette ki.Néha voltak benne olyan iszapférgek,de nem csinál az sem gondot,ha benne marad:-))


a keserűfoghoz a mesét én találtam ki:-)))))Bocsánat!!!!

az,hogy a Nagyanyám sem vette,és én sem veszem ki soha---az igaz.

az epe bizony kegyetlenül megkeseríti a húst,akkor ehetetlen lesz.
Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.21 0 0 34
Mindig tanul az ember. Mentségemre: komoly szakácskönyvekben is benne van. :-(
Előzmény: mamicska (29)
mamicska Creative Commons License 2004.12.21 0 0 31
mivel,a keserű foggal?

Te ki szoktad vágni?
Előzmény: Törölt nick (30)
mamicska Creative Commons License 2004.12.21 0 0 29
nem kell abból semmit kivágni!!
azt a "keserű fogat" egy régi halfőző találta ki,aki sajnálta kidobni az elfakasztott epétől megkeseredett halhúst és ezzel a mesével mentegette magát a halászok előtt,mert nagy szégyen volt pucolás közben eldurrantani az epét!!
Előzmény: Törölt nick (24)
lemi Creative Commons License 2004.12.21 0 0 27
uff, akkor nem jól emlékeztem, mentségemre legyen hgoy fözni még egyedül nem föztem, csak föaszisztáltam hozzá és persze ettem:)).
Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.21 0 0 24

a fejböl a Mamim mindég kivágta a "keserü fogat"

 

Naná, hogy kivágta. Az egész produkciót tönkretette volna, ha nem teszi.

Előzmény: lemi (22)
mamicska Creative Commons License 2004.12.21 0 0 23
Fény utcai piac

Pesten a Nagycsarnokban a legváltozatosabb a kínálat élő halakból.
Előzmény: zöldbanán (17)
lemi Creative Commons License 2004.12.21 0 0 22

Na most majdnem leszédültem a székröl ijedtemben, "cérnatészta" a bajai halászlében????? 

Gyufatészta!!!! Külön fözve!!!!!

A gyufatészta pont úgy néz ki mint egy szál normális gyufa, az állaga fest, nem puha.

Halászlé ahogy az én családomban csinálták: apróra vágni a hagymát /ha jól emlékszem 2kg halhoz 3-4 fej/, arra ráfolyatni a hal vérét is, majd ratenni a haldarabokat(a fejböl a Mamim mindég kivágta a "keserü fogat"), megsózni, két-három egész cseresznyepaprikát rádobni, felönteni vízzel és ha felforrt, tört pirospaprikát rázuttyantani, rotyogtatni kb. 40 percig, kész.

Külön tálban tálalva a hal, tészta és a lé.

Aki erösen szereti, az kikapar a tányérjába egy kis paprikavelöt a fött cseresznyepaprikábol. Arra persze figyelni kell, hogy a száritott paprika ne legyen hibás, ne legyen megrepedve, mert különben erös lesz a leves!

Remélem nem hagytam ki semmit, mert már vagy 5 éve lassan hogy nem volt ilyen fejedelmi kajában részem:(.

Sebaj, jövöre mindenképpen megyek haza, legalábbis az eddigi tervek szerint!:))

 

Üdv

lemi

 

 

Előzmény: Törölt nick (13)
Thernitibi Creative Commons License 2004.12.21 0 0 21
Ez bajai fórum. Tiszai halászléről nyiss a szegedi fórumban, esetleg a szolnokiban topikot.
Előzmény: zöldbanán (17)
cheep Creative Commons License 2004.12.21 0 0 20
Toronto
Előzmény: Törölt nick (19)
zöldbanán Creative Commons License 2004.12.21 0 0 17

Jó estét mindenkinek!

 

Bográcsban (halfőző) fogom készíteni holnap a tiszai style halászlevemet, harcsafilét és kecsege szeleteket főzök bele a végén.

 

Kérdésem: már minden hal megvan hozzá belsőségestül, de sehol nem kapok apróhalakat (kárász, keszeg, törpeharcsa..). Tudomásotok szerint Bp-n, főleg Budán hol sanszos találni?

 

 

cheep Creative Commons License 2004.12.21 0 1 16

Szerintem se az erősség a fontos, talán ezért van mellétéve/belefőzve a cseresznye paprika. A félreértések elkerülése végett a cérnatészta és a gyufatészta nem egy és ugyanaz. A bajai halászléba gyufatésztát tesznek.

Én például a messze távolban is követem a hagyományokat és bográcsban, gázon főzöm a halat, igaz hogy harcsából, mert azt itt könnyebb beszerezni mint a pontyot és sokkal olcsóbb is. A piros paprika talán a legfontosabb kelléke a halfőzésnek. Én ezt mindig megbizható helyről szerzem Baja környékéről.

 

Törölt nick Creative Commons License 2004.12.21 0 0 15

Főzéskor tesznek bele, de ha tálaláskor nem szedsz abból is külön a tányérodba, akkor azért nem lesz olyan veszett "csípős" a lé. Azt hiszem, a bajai halászlé nem a minden határon túli "csípősségről" szól, sőt.

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.21 0 0 14

Nem hiszem, hogy lenne szentírás a készítésről. Fogyasztáskor, ha valaki túl erősnek találja a lét, nem is illik, nem is érdemes vizet inni: néhány falat kenyér a megoldás. Kenyeret amúgy (tapasztalatom szerint) ritkán esznek Baján a halléhez, hiszen éppen azért van benne a tészta, de mindig feltálalják.

Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.21 0 0 11

Az Index idézett cikke elég zavaros. Nos, szerintem a leglényegesebb különbség, hogy a bajai halászlében semmi "paszírozott" matéria nincsen. Mindent, ami belefőtt a lébe, a végén kivesznek belőle és külön tányéron szolgálnak fel, ugyanúgy, mint a bajai halászlé elengedhetetlen kellékét, a gyufatésztát. Ezekből mindenki annyit és úgy szed, ahogy ízlése diktálja.

 

Hangsúlyozom, laikus vagyok, tehát egy igazi bajai nyilván ki fog javítani-egészíteni. :-)

Előzmény: Törölt nick (10)
Oxana Creative Commons License 2004.12.21 0 0 9

Én azt hittem, "vaskúti specialitást"!!

Vagy az volt speciális, amit a köténye alá rejtett?-)))) Valamit csipogtak a verebek!

Előzmény: Törölt nick (5)
Thernitibi Creative Commons License 2004.12.21 0 0 7
Furcsán hordja az alsógatyáját:-DDDDD
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.21 0 0 6
# Esetleg a speciális halléfőző nadrágban tér el, jobbra vagy balra, beállítás szerint. :-DDDDDDDDDDDDDDD
Előzmény: Oxana (3)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.21 0 0 5
Anélkül, hogy meg akarnám bántani a doktort: ő nem specialitást főzött, hanem BAJAI HALÁSZLÉT. :-)))
Előzmény: Oxana (3)
rali Creative Commons License 2004.12.21 0 0 4
Oxana Creative Commons License 2004.12.21 0 0 3

http://www.google.co.hu/search?hl=hu&q=bajai+hal%C3%A1szl%C3%A9&meta=

Itt is van mindenféle.

 

A Kovács-specialitás miben tér el ezektől?

mamicska Creative Commons License 2004.12.21 0 0 2
de érdekes,pont ma olvastam ezt a cikket én is:-)))

bor ügyében már bedtam a derekam,sokáig hadakoztam ellene:-))
Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.21 0 0 1
Most megéheztem... :-)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!