Szóval röviden arra amire választ vársz. Az AVM rendszer egész napi adatait / érkezések, indulások, megtett utak, és minden olyan adat, ami aznap keletkezik/ éjjel tudják csak menteni illetve az esetleges hibákat ami a rendszerben előfordul, valamint az új menetrendi adatokat, amik manapság havonta változnak, mind mind akkor tudják csak felvinni a gépre ill amit kell lekérni. Ezért "áál le" az AVM éjjel. Ekkor a busz kijelzője csak az időt mutatja, a diszpécser a buszt nem látja. Frissítés végeztével mindig újra kell bejelentkezni a rendszernek. ONNAN és csakis ONNAN kezdődik a kommunikáció busz és központ közt. Ez általában 1 és 4 óra közötti időtartamban történik valamikor. Így előfordulhat zavar éjjel. Ez annak az ára, hogy napközben minden flottul menjen. Az irányítás pedig még annak ellenére is, hogy nem mai fejlesztés valóban világszínvonalú. Kb 20 méterre pontosan meg lehet állapítani a busz helyét a városban a vonalán. És még a rendszer frissítése is elég jónak mondható. Ha ezek mellett még vannak kérdéseid szívesen veszem, de azt tudnod kell, az éjszakai buszozás különleges területe a BKV-nak.
Remélem hasznát veszed.
DuoCombino - az erdőben, felsővezeték nélkül, ahogy kell -, fura alacsonypadlósok Magdeburgban, Berlin totál rossz fény(v)iszonyok közepette, és Woltersdorf csodálatos kis villamosai
Ha már itt is szóbakerült a győri tuja, akkor ide is beteszem irományomat:
Üdv mindenkinek!
A győri villamos ötletekhez egy-két szót: Majdnem volt a városban villamosjárat, az 1900' évek elején, már valamennyit le is fektettek belőle, de az I. világháború végén a bevonuló román csapatok felszedték, és az ágyú gyárral (most Brassóban van) együtt elvitték. Sajnos képi anyag nincs hozzá, de egy pár évvel ezelőtt egy középiskolás helytörténeti dolgozatban olvastam, hogy ano az Újvárosi (Győr keleti része) kerekedelmi negyedből vzetett volna az akkoriban kiépített nívós munkás "lakótelep" felé (mai gyárvárosi rész közepe: Mátyás tér, Kölcsey u.) Ez durván 3-4 km hosszú, kele-nyugat irányú vonalvezetést jelentett. Az akkori beruházás anyagi fedezetének nem kis hányadát az akkori kereskedelmi kamara (közvetve azok a kereskedők, akiknek újvárosban volt üzletük) állta. Erről a városi levéltárban megvannak az iratok.
Tehát, ha nem is volt soha villamos Győrben, de már öregapánk szüleinek az idelyében is felmerült a kiépítés ötlete.
A vonalvezetésről: még semmi konkrétum nincs, hiszen csak közeli (10 év) jövőre gondolva vetődött föl az ötlet a honatyákban. Csakhogy egy kicsit hűvösebbre fogjam: az újság (Kisalföld) nem írta, de "illetékes" forrásból az a hír járja, hogy a belvárost k-ny irányban kis tengelynyomású elektromos midi buszokkal látnák el. Ez ugyan nem alternatívája a vill. vonalnak, de a beruházások nagysága miatt csak ez egyik kerülhet kiépítésre. Ezt eldönteni a városatyák felelőssége. A döntéseket sajna közvetlenül befolyásolni nem tudjuk, de számos fórumon többed magammal "gyártjuk" a jobbnál jobb ötleteket, többek között a Jump424 által említett fórumon is. Ami elkeserítő, hogy az illetékesek nem negyon dugják az orrukat a fórumra :(
Az utoljara mutyukkal is felszerelt ZIU-n, a 921-esen meg 2001 korul is "KOMMPAKK" neven szolitotta a szoban forgo kritikus megallot a muanyag neni. Kar hogy azota a muszer atcsoportositodott mas trolikba (ha jol tudom).
Hát nem tudom, szerintem az, hogy "villamosok" "kötik össze" "a lakótelepeket a belvárossal", az eléggé gumiszöveg. A nyomtávval kapcs. valószínűleg igazad lehet, ezen nem fogunk összeveszni :) De merre futnának ki a vonalak nálad? A tram-train egy irányban (az itt említett Veszprém) oda-vissza gondolom nem lenne olyan rentábilis, mintha az egész környezetet (Bécs egyik leendő távoli elővárosát) tárná fel, nem?
akkor ezek szerint azóta megint változott. amikor néhány éve rendszeresen jártam arra, valamelyik kávé vagy déligyünölcs importőr neve volt kinn (ugye arról az épületről beszélünk, amelyik a megálló után van közetlenül, és ha jól emlékszem, garázsbejárata is van?)
Korábban a csomópont előtt volt a 74-es és 79-es troli megállója is. 1990. április 27. óta állnak meg együtt a csomópont után, a megállóhely neve akkor lett COMPACK, ugyanis az ott lévő épületben működött a COMPACK irodája és raktára. Most valami állami intézmény van a helyén (talán APEH?), a megálló neve pedig évek óta Nefelejcs utca. A Topolisz valószínűleg más adatbázisból dolgozik, de ezt a hibát már ki fogják javítani.
Köszönettel veszik egyébként a segítő szándékú észrevételeket a honlapjukon szerpelő e-mail címen.
Szüts Katalin ügyfélszolgálat-vezető és Jaskó Tamara ügyintéző érdekes és sok szempontból tartalmas választ küldött, ami azonban a jövőre nézve nem túl megnyugtató. Az érdemi részeket idézem csak a levélből:
Forgalomirányító rendszerünk adatbázisában megvizsgáltuk a 2004. November 13-ról 14-re virradó éjszaka forgalmáról rögzített adatokat, melyek tanulsága szerint a 6É vonalon minden kocsi szabályszerűen forgalomba állt, azonban a Móricz Zsigmond körtérről 3.10-kor induló autóbusz defektet kapott, ezért kiállt a forgalomból. A következő kocsi a forgalomban jelentős késésre tett szert, ezért a Móriczra csak 3.30-kor, a következő kocsival együtt érkezett, ezért nem tudott korábban visszaindulni. Ennek következtében a vonalon mintegy 30 perces késés keletkezett.
Nem látjuk ugyanakkor nyomát annak, hogy a vonalon három busz együtt haladt volna – egyik irányban sem -, a késő buszt utolérő másik után közlekedő harmadik busz szabályos, menetrendi helyén közlekedett, a meghibásodott autóbusz pedig javításig nem mozdult a Moszkva térről.
{A. Gergő: Tehát öt perc különbséggel ment a Móric felé a sokat késő 3.20-as, a keveset késő 3.30-as és a pontos 3.40-es. Ez három busz! Előttük meg NEM ment a 3.10-es… Így 3.30 körül csak kettő indult rögtön vissza, a harmadik várt 10 percet… Maradt a 30 perces lyuk.}
Az esettel kapcsolatban meghallgattuk a forgalomirányító diszpécserünket is, aki elmondta, hogy a számítógépes rendszer kényszerű leállása miatt a busz meghibásodásáról csak késve, telefonos bejelentkezés alapján értesült, ezért nem volt lehetősége az indulási idők elosztására, a kieső jármű pótlására pedig tartalék jármű nem áll rendelkezésre. A kiesett kocsi mögött haladó járat késéséről szintén a számítógép leállítása miatt nem értesült, így nem ismerhette fel, hogy 20 helyett 30 perces követési idő keletkezett a vonalon.
Sajnálatos és szerencsételen egybeesésnek tartjuk, hogy a jármű meghibásodása és a másik késésre egybeesett a forgalmi rendszerünk éjszakai leállásával, így diszpécserünknek nem jutott megfelelő lehetősége az intézkedésre. A rendszer éjszakai leállása és újraindulása üzemszerű, de forgalmilag mindenképpen káros folyamat, amely azonban a rendszer működése szempontjából feltétlenül szükséges. Mivel ezt a leállási időszakot mi is kritikusnak értékeljük, forgalomirányítási rendszerünk felújításakor feltételként tűztük ki, hogy a jelenlegihez hasonló üzemszünet nem lehet a rendszer későbbi működése során.
Andó Gergely:
Köszönöm a korrekt tájékoztatást! Többek előzetes huhogása ellenére tartalmasnak, informatívnak és tanulságosnak értékelem. Önöknek is kellemes ünnepeket!
Vajon miért szükséges technológiailag az éjszakai rendszer leállás? Tudja valaki? Magánba is jöhet…
Ki is írta, hogy éjszaka a „létező legkorszerűbb” módon irányítanak? :))
Vasúti közlekedésmérnök hallgatóként egyetemi ajánlással el lehet menni üzem látogatni a diszpécser központok valamelyikébe? Kinek kell a BKV-hoz írni ez ügyben?
A VII. kerületben az István út és a Nefelejcs utca kereszteződésének környékén volt valaha a COMPACK-nak valamilyen telephelye vagy irodaháza? Ugyanis a 74-es troli megállóhelylistájában a következőt találtam a bkv.hu útvonaltervezőjén:
Károly körút vá.
Nagy Diófa utca
Erzsébet körút
Szövetség utca
Rottenbiller utca
COMPACK
Dózsa György út
...
Elsőre persze jót röhögtem, mondván hogy a COMPACK az nem egészen a VII. kerületben van, aztán belegondoltam: lehet hogy a környékbeliek valami miatt valóban így hívják azt a helyet, így tévedésből a hivatalos megállóhely-név helyett ez került a listára.
Van kidolgozott koncepció erre a tujára (útvonal, megállók, becsült utasszám), vagy csak be lett dobva ötletként
A szavazásnál hivatkozott cikk szerint elküldtek egy anyagot: "Az NFH-hoz elküldött tervek között szerepel az egyik legérdekesebb elképzelés: keskeny nyomtávú villamosok kötnék össze a lakótelepeket a Belvárossal" Véleményem szerint ez nem tartlmazhat mást, csak nyomvonalakat.
Ha mindez létre is jön, úgy vélem, a város a legnmagyobb hibát követi el azzal, ha nem a vasúttal megegyező, tehát 1435 mm-s nyomtávolsággal építené meg a villamost. Mára Győrnek olyan agglomerációja épült ki, ami a tram-traint simán elbírná. Kb. 5 éve készült már egy anyag Győr elővárosi közlekedésről, de tudom, hogy hamarosan meg lesz pályáztatva ismét, egy részletesebb anyagban. (remélem részt veszek benne....)
Ez nem poén, ez komoly gazdasági és településfejlesztési kérdés, azért kérdeztem :) Amúgy a legjobb lenne, ha az állomás alatt lenne egy aluljáró, amiben a tuja átmenne, a megállóból egyenesen a peronokra lehet jutni (a la Linz). Igaz, ne kérdezd, hova raknám a rámpát, amin feljön :) Lényeg, hogy ha a tuja a hídon megy, akkor félő, hogy nagyon elkerüli a vasútállomást, ami nem nyerő. Persze lehet egy megálló előtte, aztán kanyar fel a hídra - rég jártam arra legutóbb, nincs előttem, mi lenne a legjobb megoldás. Van kidolgozott koncepció erre a tujára (útvonal, megállók, becsült utasszám), vagy csak be lett dobva ötletként?
Jelenleg úgy néz ki (még nem történt meg három napja :))) ), hogy amint megépül a Tihanyi Árpád út vonalában az aluljáró, akkor a Baross-hidat lezárják a közforgalom elől, és csak buszok + mekülönböztetett jelzésű járművek közlekednek rajta. Viszont jelenleg kb 2-3 évet adnak a Barss-hídnak, olyan ramaty állapotban van, vagyis jó lenne, ha hamar elkészülne a az aluljáró. És már most folyik az elmélkedés/vita arról, hogy jó lenne rögtön úgy felújłítani a Barross-hidat, hogy később lehessen rá tuját rakni.
Mondjuk szerintem a Baross-hid felujitasat a tuja-koncepcioban kellene meghirdetni, és akkor lehet, hogy tobb penz csurogna ra egyeb forrasokbol :)
Egyebkent miert jo Neked, hogy ra szavazol? Tekintve, hogy az egesz nem jelent semmit, ezert ez csak poen. viszont ha mar feldobtak a magas labdat, nehogy ne csapjuk le :)))
Csak úgy kiváncsiságból: miért jó, ha én, akinek annyi köze van Győrhöz, hogy néha lemegyek oda bulizni, arra ikszelek, hogy igen, legyen villamos? Függetlenül attól, hogy én is el tudnok ott képzelni egy elég forgalmas tengelyt (kérdés, hogy a vasúton hogy juttatjuk át a tuját, legalábis az én verziómat), de ez alapvetően helyi ügy, nem? :)
Ezek álló járművekről készültek általában, mert féltem, elkezd vakuzni a gép. Nagyon sötét és hideg volt, úgy éreztem magam, mint a folyós terminátor a hidrogénben.
Ezek álló járművekről készültek általában, mert féltem, elkezd vakuzni a gép. Nagyon sötét és hideg volt, úgy éreztem magam, mint a folyós terminátor a hidrogénben.
>>A tér kinézetéről Hamster ezen oldalán lehet valamilyen képet kapni (két első és két utolsó): www.hampage.hu/kozlekedes/miskolc3/index.html
Gondoltam, hogy Miskolc lesz. Majd elkészül egy végleges változat is a hétvégén.
Én délelőtt fél 11 körül szemlélődtem egy kicsit, találkoztam BGy-vel is. Az volt az érdekes (ő is mondta, és itt is utaltatok rá), hogy pont a reggeli csúcsban nem volt dugó, tehát akkor akár az úttesten is mehetett volna, amikor én voltam ott, már beállt rendesen. Mentem egy megállót a fekete 7-essel, jó érzés volt elhúzni a kocsisor mellett. :-))
A Bertalan megállónál viszont szeretnek szabálytalanul, a pirosban átrohangálni az emberek, a Volvok meg elég halkan suhantak, és az a sz*r bennük, hogy a dudájuk is elég halk (és nevetséges hangú), így az enyémnek is fékezni kellett, mert egy öreg nem is nagyon hallotta meg.
De természetesen tetszett ez a kísérlet, én is azt mondom, hogy egész jó volt. Remélem, ezt nem fogják "odafent" sem megcáfolni, és akár be is lehetne vezetni.
Ja, és én is fotóztam egy párat, nem tudom nem engem láttál-e. :-))